Voordelen roadtrip | 6 redenen voor het maken van een avontuurlijke reis

Ik kijk naar buiten en zie de heuvels van het Zuid-Afrikaanse landschap aan me voorbij trekken. Raampje open, radio aan, zonnebril op mijn neus, iets te drinken en eten binnen handbereik en genieten van al het moois om me heen. Het gevoel van vrijheid dat ik tijdens een roadtrip ervaar vind ik geweldig. Roadtrippen is in allerlei opzichten ideaal. Je bepaalt je eigen route, snelheid en hebt de vrijheid om te gaan wanneer je wilt. In voordelen roadtrip geef ik je 6 redenen waarom ook jij zou moeten kiezen voor deze reisvorm.

1 | Het ultieme vrijheidsgevoel

Zodra je de auto instapt is het gewoon gaan. Waarom weet ik niet, maar zodra je achter het stuur kruipt voel je je vrij. Aangenaam gezelschap naast je en meezingen met je favoriete artiest. Wie wordt daar nou niet blij van? Tijdens je roadtrip kom je continue ergens anders. Je hebt immers de beschikking over eigen vervoer. Je komt daardoor op plekken waar je anders niet zou komen.

Chapman's Peak Drive Zuid-Afrika

2 | Zelf bepalen wat je wilt zien

Je bepaalt zelf wanneer je wat wilt zien. Je bent niet afhankelijk van een reisgids die je alleen maar de dingen laat zien die je volgens hem of haar gezien moet hebben. Geen gekleurde paraplu of stok met een petje van de lokale voetbalclub waar je achteraan moet lopen. Je trekt je eigen plan. Je kunt zolang ergens blijven als je zelf nodig acht. Er is geen bus waar je je op het afgesproken tijdstip moet melden, om vervolgens naar het volgende hoogtepunt te rijden. Met eigen vervoer heb je alle vrijheid om te stoppen. Bij dorpjes, steden of bezienswaardigheden die jij wilt zien.

Huurauto Oman

3 | Stoppen waar en wanneer je maar wilt

Als je het zitten even zat bent stop je waar je maar wilt. Bijvoorbeeld langs de kant van de weg, overigens niet altijd zonder risico. Zo wilde ik per se een foto maken van Lago di Monte Cotugno. Een probleem: geen vluchtstrook of parkeerplaats in de wijde omtrek te bekennen. Met gevaar voor eigen leven heeft Roel de auto zoveel mogelijk rechts van de weg geparkeerd en ben ik snel wat foto’s gaan maken.

Lago di Monte Cotugno Italië

Hetgeen je reis pas echt tot een vakantie maakt is uiteraard het uitzicht. Zie je een mooi plekje? Parkeer je auto en verken in alle vrijheid het gebied of geniet van een adembenemend vergezicht. Met de bus of trein kun je niet zomaar even stoppen om wat foto’s te maken. Met de auto daarentegen kun je uitstappen waar en wanneer je maar wilt.

Yosemite National Park

4 | Heel veel zien

Met een auto kun je in korte tijd behoorlijk wat kilometers afleggen. Het betekent dat je in korte tijd heel veel kunt zien. Een auto hebben is heerlijk, want het geeft je vrijheid. De trullo dorpjes in Puglia bezoeken? Locorotondo, Alberobello, Ostuni en nog wat andere plekjes op één dag? Geen probleem met je eigen auto. Niet gebonden aan de laatste bus of een zomerdienstregeling. Geen taxichauffeur die je teveel laat betalen of nog erger, helemaal niet komt opdagen.

Cisternino Italië

5 | Verkeerde afslag nemen is niet erg

Als we niet de verkeerde afslag hadden genomen dan waren we nooit in Cisternino terechtgekomen. Zo’n typisch Italiaans dorpjes dat ik niet had willen missen. Of we hadden in Zuid-Afrika nooit oog in oog komen te staan met een kudde koeien, waarvan er twee hardnekkig op de weg bleven staan. Maar ook de uitdaging om onze auto zonder schade over die ene weg vol gaten te manoeuvreren. Iedere dag is een verrassing. De ene keer wat minder aangenaam dan de ander, maar het is niet voor niets een avontuur.

Zuid-Afrika

6 | Zelfs bij tegenslag heb je een mooi verhaal

En zelfs als het even tegenzit en je in Swaziland de heuvel niet meer op komt, verzamel je mooie herinneringen. De dag en nacht voor ons vertrek had het zo veel geregend dat de heuvel omgetoverd was in een oranjerode modderhelling. Voor we aan de uitdaging konden beginnen moesten we eerst op zoek naar het bevestigingspunt van de sleephaak. Twee mannen zonder enige technische kennis van een auto, zie je het al voor je? Daar stonden we dan met de handleiding in de hand. Heel veel informatie maar niets over een bevestigingspunt te vinden.

Gelukkig kwamen de locals in groten getale toegestroomd. Enige tijd later werd onze auto met kettingen en ijzerdraad aan de pick-up van de ranger bevestigd. Glijdend van rechts naar links, hier en daar een beetje gas én tijdig remmen, bereikten we de top. Zonder hulp van de goedlachse inwoners van het dorpje hadden we deze hobbel nooit kunnen nemen.

Voordelen roadtrip

Een roadtrip is voor mij vooral genieten. Je bent vrij en leeft van dag naar dag. Het geeft mij het ultieme vrijheidsgevoel. Begrijp me niet verkeerd, ik heb mijn hele leven veel gereisd en ik genoot van elke reis met volle teugen. Toch geef ik op dit moment de voorkeur aan een roadtrip. De vrijheid en dat de reis soms nog leuker is dan de bestemming, dat is iets wat je echt eens zelf moet ervaren.

Ben jij klaar voor een roadtrip? 

2 reacties op “Voordelen roadtrip | 6 redenen voor het maken van een avontuurlijke reis

 • 16 april 2017 at 18:09
  Permalink

  Ja, ik ben er klaar voor! Ik vind roadtrippen heerlijk! Ik zou echt nooit meer met een bus kunnen reizen hoor. Ik zou overal willen stoppen 😉 Denk je dat je ook nog eens met een camper gaan rondreizen? Vind ik ook erg tof. Ik kijk al onwijs uit naar onze roadtrip IJsland!

  Beantwoord
  • 19 april 2017 at 18:31
   Permalink

   Ik begrijp maar al te goed dat je uitkijkt naar jullie roadtrip IJsland, staat ook nog op mijn wishlist. Je zult er ongetwijfeld van gaan genieten en op elk gewenst stoppen om foto’s te nemen. Ik ben ook helemaal verslaafd geraakt aan het roadtrippen en kijk enorm uit naar onze reis door Amerika. Met een camper rondreizen lijkt me ook tof, misschien iets voor Canada in de toekomst. Veel plezier met de voorbereidingen voor jullie reis naar IJsland.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.