Vlucht vertraagd? Je hebt recht op een vergoeding tot wel 600 euro!

Heeft jouw vlucht meer dan drie uur vertraging? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding voor het ongemak. Wat zijn de regels en hoeveel bedraagt de vergoeding als jouw vlucht vertraagd is? In dit artikel lees je meer over compensatie bij een vertraagde vlucht.

Na een geweldige 21-daagse roadtrip in Zuid-Afrika komen we bepakt en bezakt aan op de luchthaven van Kaapstad. Wachtend op de vlucht naar Amsterdam zien we dat deze vertraagd is. Wat volgt zijn ongeduldige passagiers, onduidelijkheid van de vliegtuigmaatschappij en lang wachten. Uiteindelijk vertrekt het vliegtuig ruim acht uur later dan gepland naar Nederland.

Gelukkig wist ik dat mijn rechten als passagier beschermd zijn en ik in aanmerking kwam voor financiële compensatie. Na het doorgeven van mijn vluchtnummer krijgen we de maximale vergoeding van 600 euro per persoon. Om ervoor te zorgen dat jij óók de vergoeding krijgt waar je recht op hebt, lees je in dit artikel hoe en wanneer je een claim in kunt dienen.

Vlucht vertraagd? Claim je compensatie!

Wat veel reizigers niet weten, is dat je rechten als passagier beschermd zijn. Is je vlucht vertraagd, dan kun je recht hebben op een vergoeding. Heb je geen idee hoeveel, en hoe en wanneer je dat aanvraagt? Dan biedt AirHelp uitkomst. Deze organisatie helpt je bij het krijgen van een vergoeding en dat bedrag kan behoorlijk oplopen.

Vlucht vertraagd

Wat zijn jouw rechten bij vertraging?

De Europese Unie heeft vastgesteld in de Verordening 261/2004 dat passagiers recht hebben op een vergoeding voor het ongemak bij een vertraging van meer dan drie uur. Ook in het geval van een geannuleerde vlucht, omboeking, instapweigering en gemiste aansluiting kun je aanspraak maken op financiële compensatie. De EU-verordening 261/2004 geldt niet alleen voor vluchten binnen de Europese Unie, maar ook voor alle vluchten die vertrekken vanuit de EU naar een land buiten de Europese Unie en voor alle vluchten die aankomen in een EU-lidstaat en uitgevoerd worden door een Europese luchtvaartmaatschappij.

Hoe hoog is de vergoeding die je kunt krijgen bij vertraging?

Op hoeveel geld mag je rekenen bij vlucht vertraging? De hoogte van de vergoeding hangt af van de afstand van de vlucht en de duur van het oponthoud. Voor vluchten tot 1500 kilometer staat een bedrag van 250 euro, en tussen 1500 en 3500 kilometer is dat 400 euro. In beide gevallen moet er sprake zijn van een vertraging van minstens drie uur. Voor vluchten langer dan 3500 kilometer bedraagt de vergoeding 300 euro voor een vertraging tussen drie en vier uur, en de maximale 600 euro bij een vertraging langer dan vier uur.

Deze bedragen staan los van de prijs van het vliegticket. Vloog je met een prijsvechter voor een paar tientjes naar bijvoorbeeld Lissabon en heb je vier uur zitten wachten, dan heb je nog steeds recht op 250 euro compensatie. Dezelfde vergoedingen gelden bij een geannuleerde vlucht of overboeking. Wel mogen vliegmaatschappijen de compensatie halveren als er een alternatieve vlucht is aangeboden, waarbij de aankomsttijd niet te veel afwijkt van de originele vlucht.

Vlucht vertraagd

Heb je altijd recht op een vergoeding?

Buitengewone omstandigheden

Je hebt niet altijd recht op een vergoeding als je veel langer onderweg bent dan gepland. Zo heb je géén recht op een vergoeding bij buitengewone omstandigheden (overmacht) waarbij de vliegtuigmaatschappij geen invloed heeft op de vertraging. Je kunt hierbij denken aan slechte weersomstandigheden, stakingen van derden (luchtverkeersleiding, beveiliging of bagage afhandelaren), een noodlanding of terreur dreiging. Dit zijn zaken waar een luchtvaartmaatschappij niets aan kan doen. In dat geval hoeven ze ook niet te betalen.

Verdrag van Montreal

In het geval van een buitengewone omstandigheid, heb je wél recht op verzorging. Bij vertragingen vanaf twee uur heb je recht op eten, drinken en als het nodig is om te overnachten moet de luchtvaartmaatschappij je een hotelkamer aanbieden. Ook het vervoer van en naar het hotel is de verantwoordelijkheid van de vliegtuigmaatschappij. Het recht op verzorging valt onder het Verdrag van Montreal.

Technische mankementen

Volgens het Europese Hof van Justitie vallen technische mankementen – een technisch probleem met het vliegtuig wat gemaakt moet worden voordat het vliegtuig mag vertrekken – niet onder overmacht, hoewel veel luchtvaartmaatschappijen zich hier wel op beroepen. Stakingen van het eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij worden door de Nederlandse rechter ook niet gezien als overmacht. In deze situaties heb je als passagier recht op een vergoeding.

Vlucht vertraging

Wat moet je doen om een vergoeding te krijgen als je vlucht vertraagd is?

Recht hebben op een vergoeding is één ding, recht krijgen is een tweede. Niet elke vliegtuigmaatschappij is namelijk even makkelijk in het toegeven dat je recht hebt op een vergoeding in het geval van vertraging. Mocht de maatschappij zich onterecht beroepen op buitengewone omstandigheden of weigeren de vergoeding te betalen, dan kun je hulp krijgen via een organisatie die opkomt voor passagiersrechten zoals AirHelp. Zij helpen je om een vergoeding voor vertraging van je vliegtuig te krijgen bij de luchtvaartmaatschappij. En hoe het werkt? Heel simpel!

Geef online of via de app jouw vluchtnummer door en AirHelp controleert of jij geld terug kunt krijgen van de luchtvaartmaatschappij voor de vlucht vertraging. Verder hoef jij niets te doen. Daarnaast weet deze organisatie precies welke juridische wegen te bewandelen om ervoor te zorgen dat jij de vlucht vertraging vergoeding krijgt waar je recht op hebt. En dat bespaart jou veel tijd en rompslomp met de luchtvaartmaatschappij of het voeren van een juridische procedure. De vergoeding kan oplopen tot 600 euro per persoon, dus het achterlaten van jouw vluchtnummer is beslist de moeite waard.

Meer reistips van Travel Madness? Lees dan ook deze artikelen:

Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een andere partij. De meningen en tips die ik in dit artikel deel zijn echter van mijzelf.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.