The Take Over van Mart Visser | Kunst en haute couture in Zandvoort

Het Raadhuis van Zandvoort is voor twee maanden het exclusieve domein van kunstenaar en couture-ontwerper Mart Visser. Afgelopen woensdag kreeg de creatieve alleskunner uit handen van burgemeester Meijer de sleutel van het gemeentehuis overhandigd. Van 2 mei tot en met 1 juli 2018 is Mart Visser tijdelijk burgemeester van de gemeente, in het kader van zijn expositie ‘The Take Over’. De tentoonstelling toont een selectie uit zijn meest recente haute-couturecollectie, iconische archiefstukken en indrukwekkende kunstwerken. Als inwoner van Zandvoort en met mijn mode-achtergrond kon een bezoek natuurlijk niet uitblijven.

The Take Over Mart Visser Zandvoort

Een streep door de kamer van de burgemeester

De kamer van de burgemeester heeft een ware metamorfose ondergaan. De vloer is bedekt met honderden kilo’s grijs grind, de wanden zijn wit met zwarte banen en de burgemeester heeft plaats moeten maken voor poppen voorzien van stijlvolle couture jurken in zwart-wit gestreepte dessins. Zwart met wit is een evergreen. Deze combinatie van niet-kleuren is vaak terug te zien in collecties van Mart Visser. De 6 stijlvolle ontwerpen zijn afkomstig uit collecties tussen 2006 en 2018. De creaties worden bewaakt door een grote zwarte kop, een reliëf gemaakt door de ontwerper zelf. 

The Take Over Mart Visser Zandvoort

Stijlvolle couture jurken in kleurverloop

Van de superchique, stijlvolle en moderne zwart-wit creaties gaan we naar een kamer vol zwierige couture jurken in kleurverloop. Het kleurenpalet varieert van aders van rivieren en diepe tonen van de oceaan tot oranje-bruin zand in de woestijn en aarde tinten. Elegante lange silhouetten met als spektakelstuk een robe in bruine degradé tonen. In alle creaties zie je duidelijk de signatuur van Mart Visser terug. Om de ruimte helemaal in stijl af te maken heeft de ontwerper gekozen voor bruin grind en 2 schilderijen in rustiger kleuren.

The Take Over Mart Visser Zandvoort

De Black Room van Mart Visser

Een van de werkkamers van de wethouders is omgetoverd in een Black Room, een ruimte met luxe avondkleding. Niet alleen de wanden en ramen zijn zwart, maar ook de modepoppen met verschillende ontwerpen. De 8 prachtige creaties zijn afkomstig uit collecties tussen 2010 en 2017. Ook in deze kamer zie je overduidelijk het verfijnde, handgemaakte, ambachtelijke werk van haute-couturecollecties. Pailletten, plooien, lijnenspel en kleurverloop. In iedere millimeter wordt net dat beetje extra liefde voor een ontwerp gestopt. 

The Take Over Mart Visser Zandvoort

Stijlvolle en modische items voor een vriendelijke prijs

Droom je al jaren van een betaalbare creatie van de hand van de couturier zelf? In het Raadhuis vind je een concept store met de prêt-à-porter zomercollectie 2018. De collectie biedt een gevarieerd aanbod met stijlvolle en modische items, die onderling goed te combineren zijn. De mooie kwaliteit, goede pasvorm en vriendelijke prijs geven iedere vrouw de kans om zich trendy en stijlvol te kleden. En kom je er niet uit, een team van stylisten staat klaar voor persoonlijk advies.

Kunst kijken in het Zandvoorts Museum

The Take Over beperkt zich niet alleen tot het gemeentehuis. Tegelijkertijd met de overname van het gemeentehuis is er ook een tentoonstelling in het nabijgelegen Zandvoorts Museum, met indrukwekkende kunstwerken van Mart Visser. Ook hier heeft hij de inrichting flink onderhanden genomen, en is het museum tijdelijk omgedoopt tot Mart Visser Museum. Aan de muren hangen grote reliëfs en schilderijen met ruige en abstracte koppen, een schril contrast met de modernistische en fijne belijning van zijn couture-ontwerpen. 

The Take Over Mart Visser Zandvoort

The Take Over Mart Visser Zandvoort

Veel mensen denken bij Mart Visser aan haute couture maar zijn creativiteit gaat veel verder. De afgelopen jaren heeft hij zich ontpopt als veelzijdig beeldend kunstenaar, en dat is niet onopgemerkt gebleven. Zijn kunstwerken waren eerder te zien op internationale kunstbeurzen en museale tentoonstellingen. Hiermee bewijst Mart Visser dat hij zowel het maken van haute couture als het produceren van kunstwerken tot in detail beheerst.

Speciale evenementen tijdens The Take Over van Mart Visser

  • Op zaterdag 26 mei, zondag 10 juni en zondag 24 juni wordt er een modeshow georganiseerd in en om het Raadhuis. Tijdens de twee uur durende show worden zowel de nieuwe haute-couturelijn als archiefstukken van Mart Visser aan het publiek getoond. Vanaf 13:00 uur zijn de eerste creaties op de catwalk te zien.
  • Als je genoeg inspiratie hebt opgedaan in de kamers van het gemeentehuis, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Op 12 mei, 16 en 23 juni kun je de workshop Broderie d’art in het Zandvoorts Museum volgen. Tijdens de een uur durende workshop ga je aan de slag met draad, naald, kralen en pailletten. De kosten bedragen 7,50 euro.
  • Wil je creatief zijn op een andere manier? Op vrijdag 18 mei van 19:30 uur tot 22:00 uur vindt de workshop Art & Wine plaats. Onder het genot van een goed glas wijn kun je je eigen schoenen of tas beschilderen. De kosten bedragen 49,50 euro. Reserveren via Wijn aan Zee, 06-25425318. 
  • Film- en modeliefhebber? Dan kun je je hart ophalen in Cinema Circus Zandvoort. De bioscoop toont de komende weken 3 films: Phantom Thread (26 mei), Yves Saint Laurent (10 juni) en Coco Avant Chanel (24 juni). 

Praktische informatie

  • Locatie: Raadhuis Zandvoort en Zandvoorts Museum
  • Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur 
  • Toegang: gratis
  • Voor meer leuke activiteiten in Zandvoort kun je een kijkje nemen op de website van VVV Zandvoort.

En, wanneer zie ik je in Zandvoort? Laat het me gerust weten, wellicht kunnen we iets afspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.