Goed voorbereid op reis gaan | Waaraan moet je denken voor vertrek?

Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt zeker als je op reis gaat. Of je nou een stedentrip of een lange reis gaat maken, sommige zaken moet je gewoon even controleren voor je de auto of het vliegtuig instapt. Ik geef je 5 tips om goed voorbereid op reis te gaan. Als je dit lijstje hebt afgewerkt kan je met een gerust hart je koffer pakken.

Het voorbereiden van je reis hangt af van waar je naartoe gaat. Een roadtrip in Alaska vraagt immers om een andere aanpak dan een stedentrip Mechelen of een rondreis Bali. Of je nu ver weg gaat of dicht bij huis blijft, er zijn bepaalde zaken die je voor iedere reis zou moeten checken of uitzoeken.

1 | Controleer de geldigheid van je paspoort

Een van de eerste dingen die ik standaard doe nadat we een reis hebben geboekt, is het controleren van de geldigheid van onze paspoorten. Voor sommige landen geldt namelijk dat je paspoort nog een bepaalde tijd geldig moet zijn wanneer je daar aankomt of bij vertrek terug naar huis. Dit verschilt per land en kan ook wijzigen nadat je geboekt hebt. Op de website van de Rijksoverheid vind je advies per land en zo ga je goed voorbereid op reis.

Paspoorten uitgegeven na 9 maart 2014 zijn 10 jaar geldig. Kom je er op het laatste moment achter dat je paspoort is verlopen, dan kun je bij de gemeente met spoed een nieuwe aanvragen. Je reisdocument is de volgende dag klaar, maar daar hangt een aardig prijskaartje aan vast. Op het vliegveld staan en er achter komen dat je geen paspoort bij je hebt of dat deze verlopen is? De Marechaussee helpt je voor één reis uit de brand door het afgeven van een noodpaspoort. De kosten voor dit document moet je direct afrekenen. Kortom, slordigheid kost geld. Een goede reden om je paspoort te controleren wanneer je op reis gaat.

Goed voorbereid op reis

2 | Sluit een reisverzekering af die bij je past

Een reisverzekering afsluiten is altijd verstandig. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje en kan vervelende gevolgen hebben. Als je regelmatig op pad gaat kan het voordelig zijn om een doorlopende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Wij hebben er al jaren een en hebben al veel geld bespaard in vergelijking met het afsluiten van losse verzekeringen. Een ander bijkomend voordeel is dat je niet elke keer een verzekering hoeft af te sluiten als je op reis gaat.

Ben je een wereldreis aan het plannen? Wellicht is de Centraal Beheer reisverzekering iets voor jou. Je kunt namelijk een verzekering voor een maximaal aaneengesloten reisduur van 365 dagen afsluiten. Uiteraard zijn er ook opties voor als je minder vaak op reis gaat. Of je nou in eigen land op vakantie gaat of kiest voor het buitenland, een reisverzekering afsluiten is altijd verstandig. Ook voor een simpele stedentrip of een nachtje weg kun je terugvallen op een reisverzekering. Kies een reisverzekering die bij jou past en ga nooit zonder op reis.

Reisvaccinaties

3 | Check of je vaccinaties nodig hebt

Voor sommige landen is het noodzakelijk om je te laten vaccineren of om anti-malariatabletten te slikken. Kijk ruim voor vertrek na of je inentingen nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat.  Je kunt het beste tussen de 4 tot 6 weken voor je reis je inentingen halen bij de GGD of soms ook bij je huisarts. Ga je last minute op reis, dan kun je bij Travel Clinics op Schiphol de benodigde vaccinaties en/of anti-malariatabletten halen. Wanneer je je laat inenten krijg je een inentingspaspoort met daarin een overzicht van je inentingen en de geldigheidsduur ervan. Vergeet niet je ‘gele boekje’ en zorgverzekeringspas mee te nemen op reis. Laat jezelf goed informeren en ga goed voorbereid op reis want het laatste wat je wilt, is ziek worden op reis.

Goed voorbereid op reis

4 | Controleer of je medicijnen onder de Opiumwet vallen

Ik slik mijn leven lang al medicijnen en ondertussen weet ik dat mijn medicatie zonder problemen door de douane komt. Dit geldt lang niet voor alle medicijnen. Sommigen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Voor medicijnen die onder deze wet vallen heb je een officiële verklaring van je arts nodig dat je ze op doktersvoorschrift gebruikt. Deze verklaring wordt vervolgens gelegaliseerd door het CAK, een instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen. De verwerkingstijd van de formulieren is ongeveer vier weken, dus vraag op tijd een verklaring aan.

Vlucht vertraging

5 | Regel op tijd je geldzaken

Ga je buiten de EU op reis? Zorg ervoor dat je bankpas op wereldwijd staat. Dit kun je doen via je eigen bankieren-app of via online internet bankieren. Het is een kwestie van een paar tellen werk, maar je moet het niet vergeten. Het zou jammer zijn als je op reis er achter komt dat je geen geld kunt opnemen. Het overkwam ons op de luchthaven van Oman. Houd er rekening mee dat je vaak extra betaalt om in het buitenland te pinnen. Check ook voor je op reis gaat of er genoeg geld op je rekening staat.

Op heel veel plekken in het buitenland kun je niet pinnen of zijn de kosten ervan erg hoog. Kom niet voor onaangename verrassingen te staan en zorg dat je altijd cash op zak hebt. Geld wisselen naar de lokale valuta kun je doen voor je op reis gaat of direct bij aankomst. Er zijn altijd wisselkantoren op vliegvelden aanwezig.

Wil je niks aan het toeval overlaten dan is het een must om een creditcard bij je te hebben. Wil je in het buitenland een auto huren, zonder creditcard krijg je deze echt niet mee. Ook een hotel of vlucht kun je zonder deze betaalpas niet boeken. Tevens zijn er plekken in het buitenland waar je bankpas niet wordt geaccepteerd. Een ander voordeel van een creditcard is dat je aankopen zijn verzekerd tegen schade en diefstal.

Goed voorbereid op reis gaan? 7 extra tips voor een onbezorgde vakantie!

De belangrijkste dingen die je moet doen en checken voordat je op reis gaat heb je nu wel gedaan, maar vergeet ook de volgende zaken niet:

 • Wil je een auto huren op vakantie? Controleer of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.
 • Maak een checklist voor de persoonlijke spullen die je mee wilt nemen.
 • Stuur je familie een reisschema met daarin je vluchtgegevens, accommodaties en data wanneer je waar verblijft.
 • Vraag je buren om de brievenbus te legen, containers aan de straat te zetten en een oog je in het zeil te houden.
 • Heb je de opladers voor je smartphone, e-reader, camera, laptop en iPad klaargelegd?
 • Check of je een wereldstekker mee moet nemen.
 • Verdiep je in de cultuur van het land waar je naartoe gaat. Zorg er op z’n minst voor dat je ‘hallo’ en ‘dank je wel’ kunt zeggen.

Nu kan je écht met een gerust hart je koffer pakken en ga je goed voorbereid op reis, fijne vakantie!

Meer reistips van Travel Madness? Lees dan ook deze artikelen:

Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een andere partij. De meningen en tips die ik in dit artikel deel zijn echter van mijzelf.

Deel dit bericht:

8 reacties op “Goed voorbereid op reis gaan | Waaraan moet je denken voor vertrek?

 • 28 februari 2018 at 23:18
  Permalink

  Goede tips om voorbereid op reis te gaan. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! En je paspoort controleren klinkt zo’n open deur, maar mensen vergeten dit dus echt! Of zelfs hun gehele paspoort. Ik heb dus wel eens klanten gehad die zonder paspoort, met het paspoort van hun thuisblijvende zoon of een verlopen paspoort op Schiphol stonden! Hoe krijg je het voor elkaar zou je denken?!

  Beantwoord
  • 7 maart 2018 at 19:30
   Permalink

   Dankjewel Daphne! Echt waar?! Je kunt het bijna niet geloven hoe onzorgvuldig mensen met hun reisdocumenten omgaan.

   Beantwoord
 • 2 maart 2018 at 12:07
  Permalink

  Handige tips! Tijdens onze vorige reis naar Slovenië wees een medewerker van de airline ons erop dat allebei onze paspoorten nog maar een paar maanden geldig waren. Voor die bestemming was het geen probleem, maar waren we ergens anders heengegaan konden we dus mooi zo’n noodpaspoort aanvragen… Oeps! Maar dat doen we in ieder geval nooit meer! Van tevoren geld opnemen om ter plekke te wisselen is ook handig. Bij veel wisselkantoren krijg je een gunstigere koers als je bijv. briefjes van 100 wisselt ipv 50. Maar dat moet je wel van tevoren bij de bank regelen, want die kun je niet meer uit de pinautomaten halen tegenwoordig.

  Beantwoord
  • 7 maart 2018 at 19:28
   Permalink

   Dankjewel Britta! De geldigheid van je paspoort is zoiets waar veel mensen niet aan denken. Gelukkig zijn de nieuwe 10 jaar geldig. Goeie tip van de 100 euro biljetten. Ga ik zeker onthouden.

   Beantwoord
 • 14 maart 2018 at 09:56
  Permalink

  Goede tips! Ik heb al mijn vaccinaties voor 25 jaar gehaald dus ik hoef me daar voorlopig geen zorgen om te maken. Het is inderdaad handig om je paspoort goed te controleren voordat je vertrekt, ik heb daar gelukkig nog nooit problemen mee gehad. Ik ga inderdaad nooit op reis zonder een reisverzekering.

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:27
   Permalink

   Dankjewel Gabriëlle! Kijk, dat is nog eens goed voorbereid op reis gaan: vaccinaties voor 25 jaar. Ik ken mensen die een reis maken zonder reisverzekering onder het mom van “de afgelopen jaren is ons niks gebeurd, dit jaar nemen we het risico.” Ik verklaar ze voor gek!

   Beantwoord
 • 19 maart 2018 at 11:26
  Permalink

  Slimme tips! Ik heb vorige week net een dtp vaccinatie gehaald vanwege ons reis naar Mexico. Voor hepatitis A moet ik bloed prikken om na te gaan of ik nog voldoende beschermd ben. Is niet standaard hoor, maar is vanwege mijn medicatie nodig.

  Beantwoord
  • 19 maart 2018 at 17:54
   Permalink

   Dankjewel Marcella! Je kunt de inentingen maar alvast op zak hebben toch?! Lekker vooruitzicht hoor, een roadtrip Mexico. Hebben jullie al een route of zijn jullie je nog aan het oriënteren?

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.