Beter fotograferen met je telefoon | 10 tips om mooie vakantiefoto’s met je smartphone te maken

Tegenwoordig is fotograferen met een smartphone iets dat makkelijk te doen is. Je hoeft niet per se een zware camera mee te sjouwen op vakantie. Met één druk op de knop leg je jouw herinnering vast met het apparaatje wat je ongetwijfeld toch al altijd in je zak hebt zitten. Natuurlijk is het niet te vergelijken met de kwaliteit van een spiegelreflex, maar met deze 10 tips kun je wel écht mooie vakantiefoto’s maken met je mobieltje.

Fotograferen met een smartphone? Investeer in een smartphone met goede camera!

De zomervakantie staat voor de deur! En of je nu in Nederland blijft, met de auto naar Italië rijdt of het vliegtuig instapt voor een rondreis Bali of een roadtrip in de Verenigde Staten; je wilt alle speciale momenten vastleggen. De hoogste tijd dus om je te verdiepen in hoe je de mooiste vakantiefoto’s maakt met je mobieltje. Met de juiste smartphone maak je tegenwoordig prachtige foto’s.

De Huawei p30 van KPN is zo’n smartphone. De Leica Triple camera van dit model bestaat uit drie camera’s die gestroomlijnd met elkaar samenwerken. Hiermee maak je adembenemende foto’s vol kleur, sfeer en details. Maar met alleen de aanschaf van een mobiele telefoon met goede camera ben je er nog niet. Om écht professionele vakantiefoto’s te maken moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Dus wil je tijdens jouw zomervakantie fotograferen met een smartphone? Deze 10 tips helpen je om met de mooiste vakantiekiekjes thuis te komen. En daar hoef je echt geen pro voor te zijn.

Fotograferen met een smartphone scherpstellen

1 | Scherpstellen

In principe kan jouw smartphone zelf snel scherpstellen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is simpelweg je camera te openen en ergens op te richten. De camera van je telefoon stelt meestal scherp op het voorwerp dat het dichtste bij is, maar soms wil je liever scherp stellen op een ander punt. Tik met je vinger op het scherm op de plek waarop je scherp wilt stellen en het beeld past zich vanzelf aan. Simpel toch?!

2 | Draai je mobiel een kwartslag

De meeste mensen houden hun smartphone eigenlijk altijd rechtop, ook wanneer ze foto’s maken. In veel gevallen levert een verticaal beeld echter niet de mooiste foto op. Draai je mobiel dus een kwartslag om een horizontale foto te schieten. Zo komt dat mooie landschap bijvoorbeeld veel beter tot zijn recht.

Fotograferen met een smartphone Alpsee Schwangau Duitsland

3 | Vermijd standaard composities

Het is verleidelijk om precies dat plaatje te maken die je zo bewonderde in reisgidsen, op Instagram, of die de toerist naast je maakt. Niet doen! Ga door je knieën, plat op je rug liggen of hang ondersteboven terwijl je vol plezier foto’s maakt, die je met een normale, zwaardere camera nooit had kunnen nemen. Zelf lig ik regelmatig languit op de grond – op zoek naar een verrassende invalshoek – om net een ander plaatje te schieten dan de meeste mensen doen. Ook diepte kan helpen om jouw foto onderscheidend te maken. Gebruik bijvoorbeeld rotsen, bloemen, bladeren of een bootje als voorgrond.

4 | Zoom niet in

Niet staand fotograferen, geen standaard composities; deze tips lijken voornamelijk te bestaan uit dingen die je vooral niet moet doen. Ik heb er nog één voor je: niet inzoomen. Zodra je ook maar iets inzoomt, gaat dit direct ten koste van de beeldkwaliteit. Dan wordt het voorwerp in het midden als het ware nog groter en dit doet de kwaliteit van je foto geen goed. Details vallen weg en het beeld ziet er ‘korrelig’ uit. Wat dan wel werkt? De foto gewoon maken zoals het is en het inzoomen achterwege laten. Je kunt de foto later altijd nog uitsnijden. Maar de beste tip die ik je kan geven is: loop zo dicht mogelijk naar je onderwerp toe. En mocht dit niet lukken, zorg dan voor een ander perspectief.

5 | Stabiliseer je camera

Met je smartphone kun je trillingen voorkomen door het toestel stevig met beide handen vast te houden, je ellebogen tegen je lichaam te drukken en de foto te maken terwijl je heel even je adem inhoudt. Steun zoeken op een tafel of tegen een muurtje kan ook. Een statief voor je smartphone aanschaffen is natuurlijk ook een optie.

6 | Zoek kleur op

Kleur kan je foto maken. Het ontbreken ervan zorgt voor grauwe plaatjes, en dat is wat je te allen tijde wilt voorkomen. Ga dus op zoek naar kleurrijke bloemen of street art, helder blauw water, vrolijke tegeltjes en andere kleurcontrasten. Zo maak je de meest levendige foto’s, zelfs bij minder goed weer.

Fotograferen met een smartphone macrolens

7 | Gebruik opzetlenzen

Voor steeds meer smartphones zijn opzetlenzen beschikbaar. Mijn favoriete lezen zijn de fisheye- en macrolens. Je schuift ze simpelweg over je mobiele telefoon heen en schieten maar.

8 | Zet je flitser uit

Wist je dat de kans dat een foto mooier wordt met flits eigenlijk heel klein is? De flits is heel handig, maar je hebt ‘m bijna nooit nodig. Zet ‘m daarom uit en niet op automatisch, zo voorkom je dat je foto wordt verpest omdat je telefoon denkt dat er te weinig licht is. Je voorkomt hiermee rode ogen, bleke gezichten en hard, onnatuurlijk licht op de foto.

Belfort Mons België

9 | Zorg voor goed licht

Wanneer er weinig (dag)licht is heb je meer kans op ruis wanneer je gaat fotograferen met een smartphone. Logisch, want de sensor van je smartphone is vele malen kleiner dan die van je gewone camera. Daglicht, met een beetje zon levert het beste resultaat op. De mooiste foto’s maak je dan ook in het daglicht, het liefst op een beetje zonnige dag. Vermijd felle zon, zeker wanneer je geen schaduwen op jouw foto wilt. Wil je binnen fotograferen met een smartphone? Doe dit dan bij een raam – zo maak je gebruik van de lichtinval – of zet alle lichten aan. Hoe meer licht, hoe beter de kans dat de foto er goed uit komt te zien. Zelf fotograaf ik regelmatig tegen het licht in. Dit kan interessante foto’s opleveren, inclusief gekleurde vlekken of een waas. Maar onthoud dat je in principe altijd met het licht mee fotografeert.

10 | Maak je lens regelmatig schoon

Een simpele tip, maar wordt vaak vergeten als je gaat fotograferen met een smartphone. Ik weet niet waar jij je telefoon mee naartoe sleept, maar die van mij verdwijnt van mijn jaszak in mijn broekzak om vervolgens aan de oplader te hangen. En tijdens de reis die je smartphone aflegt, komt er heel wat stof en vingerafdrukken op je cameralens. Af en toe je lens controleren en schoonmaken is dan dus best een goed idee. Zonder stof en vingerafdrukken op je cameralens maak je natuurlijk veel scherpere foto’s. Gebruik hiervoor een speciaal lensdoekje of een brillendoekje.

Bonustip | Blijf oefenen!

Blijven oefenen is natuurlijk de belangrijkste tip om het fotograferen met een smartphone onder de knie te krijgen. Dat is nou eenmaal dé manier om ergens goed in te worden. Maak foto’’s als je gaat fietsen of wandelen, leg alles vast in huis, en maak foto’’s van je familieleden en vrienden. En ga je voor de eerste keer wildlife spotten in Zuid-Afrika? Bezoek dan eens een dierentuin. Dit is een goede plek om het vastleggen van dieren te oefenen. Deze 10 tips én het blijven oefenen zorgen er uiteindelijk voor dat je straks thuiskomt met de mooiste vakantiekiekjes.

Meer reistips van Travel Madness? Lees dan ook deze artikelen:

Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een andere partij. De meningen en tips die ik in dit artikel deel zijn echter van mijzelf.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.