5x Doen in San Diego

Een stad die vaak overgeslagen wordt tijdens een reis naar het zuidwesten van Amerika is San Diego. Jammer, want de stad heeft enorm veel te bieden en heeft bovendien een aangenaam klimaat. San Diego is met ruim 1,3 miljoen inwoners de twee na grootste stad in Californië en behoort zelfs tot de top tien van grote steden in Amerika. De stad werd lange tijd gezien als het kleine broertje van steden als Los Angeles en San Francisco. San Diego ligt op een kleine twee uur rijden ten zuiden van Los Angeles en op zo’n 30 kilometer van de Mexicaanse grens. In deze blog geef ik je tips wat je allemaal kunt doen in San Diego.

Balboa Park

Midden in San Diego ligt Balboa Park waar je prachtige tuinen hebt, mooie oude Spaanse gebouwen waar diverse musea in gevestigd zijn en een groot kunstplein waar diverse kunstenaars werken en hun werken exposeren. Of ga dieren kijken in San Diego Zoo, zitten op de rand van één van de fonteinen en geniet van alle mensen die er rondlopen. In het 490 hectare groot culturele park kun je makkelijk een hele dag doorbrengen, er is zo veel te doen en zien. Parkeren kan op veel plaatsen en is in de meeste gevallen gratis. Ook de toegang tot het park is gratis, al vragen diverse musea en andere bezienswaardigheden wel toegangsprijzen. 

Balboa Park San Diego

Old Town San Diego State Historic Park

Europese ontdekkingsreizigers bouwden hier de eerste nederzetting aan de westkust van Amerika. Een paar honderd jaar later staan er nog steeds een hoop van deze gebouwen overeind. Leuk om te zien hoe San Diego er destijds uitgezien moet hebben. De Spaans-Mexicaanse invloeden die voortkomen uit vroegere tijden zijn nog overduidelijk aanwezig. Het gebied bevat enkele tentoonstellingen en een aantal van de oude huizen die bewaard gebleven zijn. De eerste inwoners van San Diego hebben in dit gebied gewoond. In de oude gebouwen zijn musea gevestigd en rondom het State Park bevinden zich een hoop winkeltjes en restaurants. Ga zeker de winkeltjes en andere gebouwen in, het personeel geeft je graag uitleg over de oorspronkelijke functie van het gebouw. Aangrenzend aan State Park ligt de wijk Old Town, waar op straat overheerlijke churros en tortilla’s voor je worden klaargemaakt. Eet smakelijk! 

Old Town San Diego State Historic Park

Gaslamp Quarter

Het hart van het centrum van San Diego is het historische Gaslamp Quarter. Ooit was deze wijk een trekpleister voor zeelui en was het erg ruig. De verpauperde wijk van weleer is door de jaren heen getransformeerd tot een gezellige wijk met leuke winkeltjes, kunstgalerijen en trendy bars en restaurants. De oorspronkelijke Victoriaanse huizen zijn in hun oude glorie hersteld en geven de wijk een karakteristiek gezicht. Fifth Avenue en de aangrenzende straten zijn de plekken waar het zich allemaal afspeelt. De New Town komt voornamelijk ’s avonds tot leven wanneer de mensen op zoek gaan naar een hippe hotspot om te eten. Vanwege de toeristische plek betaal je hier wel iets meer dan gemiddeld voor je eten en drinken. 

Gaslamp Quarter

Museum of Man

In het prachtige Balboa Park vind je tientallen musea. Eén daarvan is het Museum of Man, gehuisvest in het overweldigende California Building. Niet alleen het gebouw is prachtig, maar ook de tentoonstellingen zijn de moeite waard om te bezoeken. Ben je geen museumliefhebber, maar iemand die van een uitdaging houdt? Koop dan een kaartje om de toren te beklimmen. Vanaf de tweede verdieping neem je de trap omhoog om vervolgens zeven verdiepingen hoger uit te komen. Houd nog even vol, je bent er bijna. De spiraalvormige metalen trap brengt je uiteindelijk op het eerste uitzichtpunt van de toren. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over het zuiden van Californië. De beklimming is pittig, maar wij vonden het de moeite waard. 

Museum of Man San Diego

Uitzicht over San Diego

De stad is gebouwd rondom een sierlijke baai met lange witte zandstranden en mooie bergen op de achtergrond. Door het aangename klimaat speelt het leven in de stad zich veelal buiten af. Wil je de drukte even ontvluchten? Trotseer de steile straten van Old Town en loop naar een hoger gelegen punt. Want net als in San Francisco heb je hier een prachtig uitzicht over de stad. Kijk eens naar het fantastische uitzicht op de skyline van San Diego.

Uitzicht over San Diego

Autorijden en parkeren in San Diego

Omdat San Diego een uitgestrekte stad is en de bezienswaardigheden zich niet op loopafstand van elkaar bevinden, kun je het best de stad verkennen met een huurauto. San Diego is een relaxte stad om te rijden, veel minder hectisch dan andere grote steden. Het parkeren van de auto hebben wij niet als een probleem ervaren. Er zijn diverse openbare parkeerplaatsen in het centrum tegen betaalbare tarieven of zelfs gratis. Let goed op de rode bordjes die bij de parkeerplaatsen staan. Er gelden een hoop voorwaarden die van toepassing zijn op verschillende dagen en tijden. Het zou jammer zijn als je bezoek aan San Diego je een parkeerbon oplevert. 

Doen in San Diego

Ik heb je 5 tips gegeven wat je in korte tijd kunt doen in San Diego. Naast deze tips zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in de stad te vinden. Je kunt er met gemak een aantal dagen doorbrengen. Bezoek Ocean Beach en geniet van een mooie zonsondergang, pak het treintje naar het Mexicaanse Tijuana of neem een kijkje op Coronado Island. Wij hebben San Diego als een zeer prettige stad ervaren en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Ik ben zelfs verliefd geworden op deze fantastische stad. Ga je binnenkort een roadtrip door het zuidwesten van Amerika maken? Denk dan nog even na of je toch niet San Diego op zal nemen in je route. 

En? Is San Diego gestegen op je lijstje met nog te bezoeken steden? Ik ben benieuwd!

8 reacties op “5x Doen in San Diego

 • 19 juni 2017 at 06:46
  Permalink

  Een prachtige plek zo te lezen en vooral te zien. Nooit geweten dat de Spaanse invloeden zo diep geworteld waren in deze stad. Het park is gaaf, de gebouwen die erin staan zien er ook mooi uit, maar het gebouw op de foto bij het kopje “Gaslamp Quarter” is echt gaaf. Een prachtig gebouw en totaal iets anders dan je in Nederland zou aantreffen.

  Beantwoord
  • 19 juni 2017 at 19:00
   Permalink

   San Diego vind ik een geweldige stad waar ontzettend veel te doen en te zien is. Door de Spaanse invloeden heb je geen idee dat je in Amerika bent, eerder in Europa. Het Balboa Park is heel groot en zó mooi. We hebben lang niet alles kunnen zien. Mijn architectuurhart ging sneller kloppen in het Gaslamp Quarter, in heel San Diego trouwens. Het gebouw op de foto is de oude bioscoop, inmiddels gesloten.

   Beantwoord
  • 20 juni 2017 at 18:41
   Permalink

   Ik kan je alleen maar gelijk geven!

   Beantwoord
 • 21 juni 2017 at 12:58
  Permalink

  San Diego zelf heb ik helaas niet gezien. Ik was er slechts één dag en ben toen naar Sea World geweest. Ik wil zeker een keer terug want zo te lezen is er veel meer te doen.

  Beantwoord
  • 24 juni 2017 at 12:13
   Permalink

   Er is ontzettend veel in San Diego te doen. Om alles te zien hadden wij niet genoeg tijd, helaas. Een goed excuus om nog eens terug te gaan naar deze fantastische stad.

   Beantwoord
 • 24 juni 2017 at 17:52
  Permalink

  Had ik inderdaad nog niet op mijn vizier, maar als ik die kant uit ga hou ik het zeker ingedachten! Je fotos en blog hebben me al overtuigd!

  Beantwoord
  • 25 juni 2017 at 08:49
   Permalink

   Leuk om te horen dat ik je zó snel heb kunnen overtuigen Sanne! San Diego is een absolute aanrader en een bezoek meer dan waard.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *