WildlifeWednesday #16 | Zilvermeeuw

Tijdens onze reizen heb ik al heel wat dieren gezien, van groot tot klein en van bekende tot onbekende diersoorten. Zo spotte ik op één dag de Big Five tijdens onze selfdrive door Kruger NP, kwam ik veelvuldig ook in oog te staan met dieren tijdens mijn eerste safari en al varend door de mangrove in Costa Rica zag ik menig dier in en langs het water. Vandaag staat de zilvermeeuw centraal. Verwonder je aan de natuur op WildlifeWednesday!

WildlifeWednesday #16: Zilvermeeuw

Zilvermeeuwen zijn misschien wel de meest ultieme strandvogels. In elk jaargetijde zijn zij aan de kust te vinden, maar in de zomer lijkt het alsof de zeeschuimers er in grote getale neerstrijken. Wij worden ‘s zomers nagenoeg elke ochtend rond 5:00 uur gewekt door zo’n twintig tot dertig meeuwen die boven ons huis rondvliegen en volop lawaai maken. Een bijkomend nadeel als je vlak aan zee woont, maar mij zal je er niet over horen klagen. Meeuwen maken zo’n herrie omdat ze gehoord willen worden, het betreft een seksuele lokroep. Met hun stemgeluid proberen de dieren een partner aan te trekken. Ook willen ze er een territorium mee veroveren of verdedigen. Het gekrijs vindt voornamelijk plaats rond de broedperiode.

Veel mensen hebben last van zilvermeeuwen, zowel aan de kust als in de stad. Ze krijsen, schijten alles onder en maken vuilniszakken kapot. Mensen realiseren zich vaak niet dat zij zelf de bron zijn voor het gedrag van de meeuw. Zo profiteren meeuwen van het zwerfafval dat de mens laat slingeren en zijn het diezelfde mensen die de meeuwen voeren.

Zilvermeeuwen zijn brutale beesten die een aanval op de mens niet schuwt als er iets lekkers te halen valt. Ik zie regelmatig mensen over het strand lopen met hun zojuist gekochte portie kibbeling in de hand. De rondcirkelende meeuwen zetten hun duikvlucht in om vervolgens de kibbeling uit het bakje te stelen. Door de schrik valt het bakje op de grond en de overige meeuwen storten zich op de rest van de nog warme kibbeling. 

WildlifeWednesday zilvermeeuw

Ben jij weleens aangevallen door een zilvermeeuw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.