WildlifeWednesday #11: Zeeleeuw

Tijdens onze reizen heb ik al heel wat dieren gezien, van groot tot klein en van bekende tot onbekende diersoorten. Zo spotte ik op één dag de Big Five tijdens onze selfdrive door Kruger NP, kwam ik veelvuldig ook in oog te staan met dieren tijdens mijn eerste safari en al varend door de mangrove in Costa Rica zag ik menig dier in en langs het water. Vandaag staat de zeeleeuw centraal. Verwonder je aan de prachtige natuur op WildlifeWednesday!

WildlifeWednesday #11: Zeeleeuw

Wil je in zeeleeuwen spotten in Amerika? Dan is San Francisco de uitgelezen plek om dit te doen. Het is niet de meest natuurlijke omgeving, maar zeeleeuwen zijn er genoeg. Pier 39 in het hart van Fisherman’s Wharf staat bekend om de Californische zeeleeuwen die er altijd liggen te zonnen. Overigens zijn de dieren er niet altijd geweest. Wat in september 1989 met enkele zeeleeuwen begon is op de dag van vandaag een van de belangrijkste toeristische trekpleister van San Francisco. Sinds die tijd blijven de zeeleeuwen rusten op de pontons van de jachthavens. In de zomer vertrekken de meeste dieren voor het paarseizoen, maar in de winter komen ze terug. 

De zeeleeuwen bij Pier 39 zijn erg bijzonder omdat over het algemeen zeeleeuwen liever niet lang bij mensen willen blijven en zeker niet in een drukke omgeving als Pier 39. Echter de zeeleeuwen vermaken zich daar prima. Het is een warme dag in San Francisco en na ons bezoek aan Fisherman’s Warf nemen we een kijkje bij de zeeleeuwen. Het geblaf van de zeeleeuwen verraad dat we de pontons naderen. Er liggen tientallen pontons in het water, de meeste vol zeeleeuwen. Een bijzonder gezicht.

Ondeugende jonge zeeleeuwen

De één ligt met z’n ogen dicht te genieten van de zon, de ander neemt een verkoelende duik in het water en anderen zijn elkaar aan het plagen. Dit laatste ziet er heftiger uit dan het woord plagen doet vermoeden. Sommige zeeleeuwen hebben bijtwonden op hun rug. Dit zijn de littekens van het spel, om de ander te bewijzen dat hij de sterkste is. Het zijn de jonge zeeleeuwen die de show stelen. Ze banen zich een weg over de volwassen zeeleeuwen, en dit wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Omdat de jonge zeeleeuwen nog klein en licht van gewicht zijn, worden zij met regelmaat door de volwassenen het water ingeduwd.

Om zich voort te bewegen, gebruikt de zeeleeuw zijn voorflippers waarmee hij kan zwemmen en op de grond lopen. Wist jij dat zeeleeuwen in een harem leven? Elk mannetje heeft maximaal 8 vrouwtjes die hij moet verdedigen. Wel logisch dat de menig zeeleeuw bijtwonden op zijn rug heeft.

WildlifeWednesday zeeleeuw

Heb jij weleens de zeeleeuwen bij Pier 39 bezocht? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

12 reacties op “WildlifeWednesday #11: Zeeleeuw

 • 14 juni 2017 at 08:05
  Permalink

  Grappig, toch weer een paar feitjes waar ik geen weet van had.
  We zijn nog nooit in San Fransisco geweest maar we zagen ze op o.a. Isabella Island & san Cristóbal. Zo schattig om te zien! Daar nemen ze ook de zitbankjes in om op te luieren.
  Een leuke wildlifewednesday ?

  Beantwoord
  • 16 juni 2017 at 11:27
   Permalink

   En daar is WildlifeWednesday voor bedoeld. Het gaat niet alleen om de foto en het verhaal erachter, maar ook om (onbekende) feitjes over het dier zelf. Leuk dat je ook zeeleeuwen hebt gezien op Isabella Island en San Cristóbal. In mijn interviewserie “Vrijwilligerswerk” heb ik een meisje geïnterviewd die gewerkt heeft op San Cristóbal. Zij vertelde mij ook een verhaal over de zeeleeuwen die je overal ziet liggen op het eiland, voor deuren en op bankjes. Lijkt me erg grappig om te zien.

   Beantwoord
 • 14 juni 2017 at 08:48
  Permalink

  Ik heb ze wel al vaker in het wild gezien, maar niet in San Fransico. Dat zou ik echter wel graag een keer willen! Juist omdat ze gewoon op de pier liggen, dat moet toch ook wel een bijzonder gezicht zijn.

  Beantwoord
  • 16 juni 2017 at 11:22
   Permalink

   Het is een heel bijzonder gezicht om honderden zeeleeuwen op pontons te zien liggen. Het zijn grappige beesten, die van alles uithalen en met elkaar spelen.

   Beantwoord
 • 15 juni 2017 at 17:10
  Permalink

  Nee, ik wist niet dat zeeleeuwen in een harem leven. Weer wat geleerd. 🙂 Wat leuk lijkt me dat, om die ondeugende dieren zo bezig te zien van dichtbij. Mooie foto ook!

  Beantwoord
  • 16 juni 2017 at 11:19
   Permalink

   Dankjewel Yvonne! Het was zeker erg leuk om te zien, je kunt er uren blijven kijken. Leuk dat ik je iets heb kunnen leren 😉

   Beantwoord
 • 15 juni 2017 at 17:26
  Permalink

  Jaaaa ik heb ze ook gezien! Het stonk daar trouwenss wel een beetje, maar ja je moet er iets voor over hebben hè haha ;p Heb je trouwens ook nog zeeleeuwen gezien op de route tussen San Francisco en LA? 🙂

  Beantwoord
  • 16 juni 2017 at 11:17
   Permalink

   Leuk hè! Ik had vooraf gehoord dat we er rekening mee moesten houden dat het er ontzettend zou stinken. De wind stond vast gunstig want er was niets te ruiken. Wij zijn vanuit San Francisco naar Yosemite NP gereden, en hebben dus geen zeeleeuwen gezien tussen SF en LA 😉

   Beantwoord
 • 16 juni 2017 at 16:13
  Permalink

  Gaaaaaaf! Ik heb een keer met zeeleeuwen gedoken – dat was in Zuid-Afrika. Ik zou dat dolgraag nog eens willen doen.

  Beantwoord
  • 16 juni 2017 at 19:01
   Permalink

   Het was heel leuk om te zien, vooral die ondeugende jonge zeeleeuwen. Tof dat je met zeeleeuwen hebt gedoken, bijzonder ook lijkt me.

   Beantwoord
 • 16 juni 2017 at 17:38
  Permalink

  Whoah de mannetjes zeeleeuwen hebben het maar druk 😉 Bijzonder dat ze hier te zien zijn zo dicht bij de stad. Wij hebben zeeleeuwen in Nieuw-Zeeland gespot maar dat was toch wel echt in de natuur!

  Beantwoord
  • 16 juni 2017 at 19:05
   Permalink

   Ja, de mannetjes hebben het maar druk met hun harem. De zeeleeuwen in San Francisco zijn na de aardbeving in de jaren 90 daar terechtgekomen, en nooit meer vertrokken. Je hoeft er weinig voor te doen om ze te spotten. Wat jullie hebben gedaan lijkt me vele malen specialer.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *