WildlifeWednesday #26 | Schotse Hooglander

Tijdens onze reizen heb ik al heel wat dieren gezien, van groot tot klein en van bekende tot onbekende diersoorten. Zo spotte ik op één dag de Big Five tijdens onze selfdrive door Kruger NP, kwam ik veelvuldig ook in oog te staan met dieren tijdens mijn eerste safari en al varend door de mangrove in Costa Rica zag ik menig dier in en langs het water. Vandaag staat de Schotse Hooglander centraal. Verwonder je aan de natuur op WildlifeWednesday!

WildlifeWednesday #26: Schotse Hooglander

Zoals de naam al aangeeft komt dit ras oorspronkelijk uit de Schotse Hooglanden. Hier werden de dieren gehoed of hadden een semi wild bestaan. De Schotse Hooglander is misschien wel de bekendste verschijning in de Nederlandse natuur. Het rood-bruine runderras is uitermate zelfredzaam en gemoedelijk en wordt daarom in vele natuurgebieden in Nederland terug te vinden. Door zijn rustige karakter is het ras geschikt voor het begrazen van drukker bezochte stadse natuurgebieden.

Tijdens onze wandelingen in de Kennemerduinen komen we regelmatig de Schotse Hooglander tegen. De dieren worden gerekend tot de grote grazers die de vegetatie in het Kennemerduingebied kort houden. Andere grote grazers die je in dit gebied kunt tegenkomen zijn de Koniks, wisenten, damherten en Drentse heideschapen. Deze laatste twee zijn enorm goed vertegenwoordigd in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De runderen hebben imposante horens en een dikke winterjas, ook zomers houdt hij een dikke vacht over. Dit zorgt ervoor dat de dieren het snel warm hebben en graag in het water gaan staan om af te koelen. Omdat de dieren een rustig karakter hebben, zullen zij niet snel de mens aanvallen. Toch kan de Schotse Hooglander verrassend uit de hoek komen. Passeer de dieren op gepaste afstand en aai ze niet in de tijd dat er kalfjes zijn. Wees gewaarschuwd als je de volgende keer een bezoek brengt aan een natuurgebied waar deze ogenschijnlijk rustige dieren grazen.

WildlifeWednesday Schotse Hooglander

Ben jij weleens een Schotse Hooglander tegengekomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.