WildlifeWednesday #18 | Nijlpaard

Tijdens onze reizen heb ik al heel wat dieren gezien, van groot tot klein en van bekende tot onbekende diersoorten. Zo spotte ik op één dag de Big Five tijdens onze selfdrive door Kruger NP, kwam ik veelvuldig ook in oog te staan met dieren tijdens mijn eerste safari en al varend door de mangrove in Costa Rica zag ik menig dier in en langs het water. Vandaag staat het nijlpaard centraal. Verwonder je aan de natuur op WildlifeWednesday!

WildlifeWednesday #18: Nijlpaard

We zijn pas een paar dagen in Zuid-Afrika maar hebben al ontzettend veel dieren gezien in het Kruger NP. Voor het eerst tijdens onze roadtrip blijven we twee nachten op een plek, St. Lucia. Ook de tweede dag in St. Lucia is het bloedheet. We besluiten om het vandaag rustig aan te doen. Bij één van de toeristenbureaus hebben we een twee uur durende tour geboekt over Lake St. Lucia. Deze mangrove staat bekend om zijn krokodillen, nijlpaarden en vele soorten (water)vogels. Met een populatie van duizend krokodillen, achthonderd nijlpaarden en ruim zeshonderd verschillende (water)vogels behoort Lake St. Lucia tot een rijk natuurgebied. 

De boot waarmee we over Lake St. Lucia varen is gelukkig voorzien van een overkapping. Al snel spotten we de eerste nijlpaarden. Even laten ze zich zien en komen ze een klein stukje boven het water uit, maar al snel verdwijnen ze weer onder water. Het gaat zo snel dat ik voortdurend te laat ben met m’n camera. Na een tijdje varen wordt de motor van de boot stilgezet en gaan we voor anker. Volgens de kapitein liggen we in een gebied waar veel nijlpaarden verblijven. En hij heeft gelijk. Zowel links als rechts van de boot liggen tientallen nijlpaarden. Tussen de reusachtige dieren liggen ook jonge kalfjes die beschermd worden door hun moeder. Het zijn prachtige dieren en inmiddels maakt mijn camera overuren. 

Overdag verblijft het nijlpaard het liefst in het water, zodat het beschermd is tegen oververhitting. ‘s Nachts verlaat het dier het water om te grazen. Het nijlpaard heeft een kop-romplengte van 280 tot 350 centimeter en een schouderhoogte van 130 tot 165 centimeter. Mannetjes zijn groter en zwaarder dan vrouwtjes. Nijlpaarden die in het wild leven kunnen zo’n 40 jaar oud worden.

WildlifeWednesday nijlpaard

Heb jij weleens een nijlpaard gespot tijdens je reis?

8 reacties op “WildlifeWednesday #18 | Nijlpaard

  • 16 augustus 2017 at 17:40
   Permalink

   Geweldige dieren, en zeker als die bek opengaat.

   Beantwoord
 • 17 augustus 2017 at 16:40
  Permalink

  Ik heb ook zo’n boottocht gemaakt! Echt geweldig – je ziet met een beetje geluk zo ontzettend veel nijlpaarden.

  Mooi plekje.

  Beantwoord
  • 28 augustus 2017 at 21:18
   Permalink

   Leuk dat je ook deze boottocht hebt gemaakt. Je moet inderdaad geluk hebben om nijlpaarden te zien. Aanvankelijk dacht ik dat het geluk niet aan onze zijde was, gelukkig veranderde dut naarmate we langer aan het varen waren.

   Beantwoord
 • 18 augustus 2017 at 13:47
  Permalink

  Prachtige dieren. Nog nooit in het wild gezien. Lijkt me super om eens mee te maken. Maar eh..ik zou er niet graag eentje ‘s nachts tegenkomen

  Beantwoord
  • 28 augustus 2017 at 21:15
   Permalink

   Nijlpaarden zijn geweldige dieren. Ik was blij dat we op het balkon van het restaurant zaten toen er een nijlpaard door de straat liep. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren.

   Beantwoord
  • 28 augustus 2017 at 20:48
   Permalink

   Nijlpaarden zijn heel indrukwekkend om te zijn. Je moet wel alert zijn want voor je het weet zijn ze weer onder water verdwenen.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.