WildlifeWednesday #23 | Leeuwen

Tijdens onze reizen heb ik al heel wat dieren gezien, van groot tot klein en van bekende tot onbekende diersoorten. Zo spotte ik op één dag de Big Five tijdens onze selfdrive door Kruger NP, kwam ik veelvuldig ook in oog te staan met dieren tijdens mijn eerste safari en al varend door de mangrove in Costa Rica zag ik menig dier in en langs het water. Vandaag staan de leeuwen centraal. Verwonder je aan de natuur op WildlifeWednesday!

WildlifeWednesday #23: Leeuwen

De zon schijnt als we ons opmaken voor onze eerste gamedrive door Kruger Nationaal Park. Met een dosis gezonde spanning en vol adrenaline gaan we op pad. We zijn nog geen vijf minuten onderweg of we spotten al de eerste dieren: impala’s, zebra’a, neushoorns, giraffes en olifanten. Alsof de dieren weten dat we eraan komen en een plaatsje zoeken langs de kant van de weg. Waar aan het begin van onze gamedrive de dieren zich aandienden moeten we even later echt op zoek naar dieren. We rijden dieper het Krugerpark in en dankzij onze ranger slagen we hierin.

Als eerste stuiten we op een groep leeuwen. Enigszins verborgen achter de struiken liggen ze op de rotsen. Onze chauffeur manoeuvreert de jeep langs de struiken en op zeer korte afstand van de sterk vermagerde leeuwen zet hij de motor uit. De leeuwen lopen heen en weer, kijken ietwat suf onze kant op en gaan vervolgens op de rotsen liggen. Het ritueel herhaalt zich zolang als we bij de dieren in de buurt zijn. Natuurlijk had ik graag leeuwen in actie gespot, maar dieren laten zich nou eenmaal niet regisseren.

Alleen oog voor hun prooi

Na onze kennismaking met de groep luierende leeuwen rijden we verder, op zoek naar meer wildlife. Nog onder de indruk van zojuist bemerk ik enige opwinding bij onze ranger, en dus ook bij mij. Onze jeep verlaat de onverharde weg en we rijden over rotsen en door een dichtbebost gebied. We zitten gebogen met onze hoofden tussen de knieën om geen takken in ons gezicht te krijgen. De jeep komt tot stilstand. Er wordt om absolute stilte gevraagd. We staan bovenop een rots en ik heb het beste uitzicht van iedereen.

WildlifeWednesday leeuwen

Naast de jeep ligt een groep leeuwen die hun zojuist gevangen buffel aan het verorberen zijn. Het schoon eten van de botten gaat gepaard met een schrapend geluid. Ondertussen loopt een andere leeuw met een poot van de buffel in z’n bek voor onze jeep langs. Ademloos kijken we naar wat zich op nog geen meter van onze jeep afspeelt. De leeuwen hebben alleen oog voor hun prooi en gaan onverstoorbaar verder, alsof we er niet zijn. Als het aan mij ligt blijven we hier de rest van de dag staan om te kijken hoe de leeuwen de buffel tot op het bot opeten. Ik kan nauwelijks geloven hoe dicht we bij de dieren gekomen zijn. Een fantastische ervaring die ik niet snel zal vergeten. 

Ben jij weleens zo dichtbij leeuwen geweest?

6 reacties op “WildlifeWednesday #23 | Leeuwen

 • 13 oktober 2017 at 17:51
  Permalink

  Wauw wat een geweldige foto. Tof dat je zo van dichtbij hebt kunnen zien. In South Luangwa Park in Zambia zagen we bij onze laatste gamedrive een leeuw nagenieten van zijn hapje zebra op 3 meter afstand. Dit was echt zo bizar dichtbij dat het bijna onwerkelijk was. Een van mijn beste ervaringen ooit met wilde dieren.

  Beantwoord
  • 14 oktober 2017 at 09:12
   Permalink

   Het is erg indrukwekkend om dit van dichtbij meegemaakt te hebben. Tof dat je ook zo’n mooi moment beleefd hebt in Zambia.

   Beantwoord
 • 15 oktober 2017 at 09:09
  Permalink

  Blijft indrukwekkend ook als ze alleen een beetje liggen te luieren. Ik heb redelijk wat leeuwen gezien tijdens mijn Afrika reizen met als hoogtepunt een familie van 14 leeuwen die langs onze jeep liepen…heb er een filmpje van op mijn blog. Ik zou graag nog eens leeuwen in India in de staat Gujarat gaan bekijken, maar volgend jaar eerst op zoek naar leeuwen in Namibie en Botswana 😀

  Beantwoord
  • 17 oktober 2017 at 20:05
   Permalink

   Ohh je gaat naar Namibië en Botswana, wat gaaf! Daar zal je ongetwijfeld leeuwen tegenkomen.

   Beantwoord
 • 15 oktober 2017 at 18:42
  Permalink

  Oh lijkt me echt fantastisch om leeuwen in het wild te spotten! Tot nu toe is het er nog niet van gekomen om naar Afrika op reis te gaan maar als ik dit zo lees kan ik alleen maar denken: “dit wil ik oooooook 😍”

  Beantwoord
  • 17 oktober 2017 at 20:04
   Permalink

   Een onvergetelijke ervaring is dit, en Afrika kan ik je aanraden.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.