WildlifeWednesday #20 | Knobbelzwijn

Tijdens onze reizen heb ik al heel wat dieren gezien, van groot tot klein en van bekende tot onbekende diersoorten. Zo spotte ik op één dag de Big Five tijdens onze selfdrive door Kruger NP, kwam ik veelvuldig ook in oog te staan met dieren tijdens mijn eerste safari en al varend door de mangrove in Costa Rica zag ik menig dier in en langs het water. Vandaag staat het knobbelzwijn centraal. Verwonder je aan de natuur op WildlifeWednesday!

WildlifeWednesday #20: Knobbelzwijn

Het knobbelzwijn is een soort wild, behaard varken met slagtanden. Het dier komt voor in zuidelijk Afrika en wordt ook wel wrattenzwijn genoemd. Het dier heeft een opvallende kop met drie paar kraakbeenachtige knobbels, waarvan één paar op de onderkaak. Deze knobbels zijn bij het mannetje het meest uitgesproken, net als de grote slagtanden. Knobbelzwijnen zijn vooral te vinden in open terrein en zijn overdag zeer actief. Tijdens ons bezoek aan het Addo Elephant National Park kwamen we deze dieren veelvuldig tegen.

Luid knorrend en geknield op hun voorpoten grazen de knobbelzwijnen langs de kant van de weg. De dieren bewegen zich voort in kleine groepjes. Meestal lopen ze samen met de kleintjes. Zo schattig om te zien. Omdat de dieren zich graag onderdompelen in de modder zal je veel oranjerood gekleurde exemplaren zien rondlopen. Het knobbelzwijn lijkt een lomp dier, maar niets is minder waar. Wanneer er gevaar dreigt rennen knobbelzwijnen in hoog tempo met hun staart recht omhoog weg van het dreigende onheil. Ze vormen één lijn met hun soortgenoten en banen zich een weg door dicht struikgewas. Op deze wijze wapenen zij zich tegen aanvallen van grote roofdieren. Het zijn dus ook nog eens slimme dieren. Het knobbelzwijn is misschien niet het mooiste dier van ons dierenrijk, maar ze zijn slim en grappig om te zien. 

WildlifeWednesday knobbelzwijn

Ben jij weleens een knobbelzwijn tegengekomen?

4 reacties op “WildlifeWednesday #20 | Knobbelzwijn

 • 24 september 2017 at 18:10
  Permalink

  Ik heb ze ook al meerdere keren gezien en ik vind ze zo ontzettend leuk! In Swaziland zagen wij er veel bij onze accommodatie 🙂

  Beantwoord
  • 29 september 2017 at 17:27
   Permalink

   Het zijn leuke en grappige beesten, maar ook het ondergeschoven kindje in het dierenrijk. De meeste mensen vinden ze lelijk en rijden er zo aan voorbij. In Swaziland heb ik ze niet gezien. Overigens hebben we daar weinig gezien, op de binnenkant van onze bee-hive na, want we zijn er helemaal weg geregend.

   Beantwoord
 • 25 september 2017 at 14:34
  Permalink

  Ze zijn inderdaad slim en grappig. En mooi op hun eigen manier. Ze doen me een beetje aan Pumba denken, het zwijn uit de Lion King. 🙂

  Beantwoord
  • 29 september 2017 at 17:31
   Permalink

   Helemaal met je eens Sanne! En inderdaad, ze lijken wel een beetje op Pumba.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.