WildlifeWednesday #22 | Dierendag

Het is je vast niet ontgaan dat het vandaag dierendag is, de dag om dieren nog meer aandacht te geven. Op deze speciale dag laat ik je niet één foto zien, maar voor elke letter in het woord dierendag een. De beginletters van de dieren vormen samen het woord dierendag. Verwonder je aan de natuur op deze speciale WildlifeWednesday!

Doodshoofdaapje

Dit gehavende doodshoofdaapje troffen we aan in Monkeyland, een reservaat dat opvang biedt aan apen die onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd. Het gros van de apen zijn in het verleden mishandeld, misbruikt voor entertainment (circus), verstoten of hebben hun leven in gevangenschap doorgebracht. De doelstelling van het reservaat is om de apen een zo gezond en natuurlijk mogelijk bestaan te geven. De apen leven er in vrijheid, worden gecontroleerd op ziektes en krijgen voldoende te eten. Een mooi inititief!

Doodshoofdaapje

Impala

We zijn tijdens onze eerste gamedrive in het Krugerpark nog geen vijf minuten onderweg of we spotten al de eerste dieren. Een groep impala’s staat met gespitste oren verschrikt te kijken als we ze naderen. Als we dichterbij komen schieten de dieren alle kanten uit. Een achtergebleven jong blijft aan de grond genageld staan als we voorbijrijden. 

Impala

Eekhoorn

Eekhoorns zijn actieve beestjes en voedsel zoeken ze voornamelijk in bomen en op de grond. Ze kunnen goed springen en klimmen en bewegen zeer behendig tussen bomen en takken. De staart dient daarbij als evenwichtsorgaan. Deze eekhoorn zit op z’n gemak te knabbelen aan een besje in het Balboa Park in San Diego.

Eekhoorn

Reiger

Staand op hoge poten is de blauwe reiger niet moeilijk te herkennen in het vlakke polderlandschap. Bewegingsloos staat de vogel langs de kant van de sloot zijn kans af te wachten om succesvol toe te kunnen slaan met zijn grote dolkvormige snavel. Op het moment suprême gooit een klein jongetje iets naar de reiger en hij vliegt weg. Een gemiste kans, voor de reiger en mij. Ik stond helemaal klaar met mijn camera in de aanslag om dat ene moment vast te leggen.

WildlifeWednesday blauwe reiger

Ezel

Kilometers rijden we door een oranjerood landschap zonder ook maar iets of iemand tegen te komen. In de verte zien we twee kleine stipjes in de wei. We vragen ons wat voor dieren het zijn. Eenmaal dichterbij gekomen blijken het twee ezels te zijn. De een blijft onverstoorbaar verder eten terwijl de ander nieuwsgierig opkijkt als we de auto langs de kant van de weg parkeren. 

Ezel

Nijlpaard

Waar we tijdens een boottocht op Lake St. Lucia de nijlpaarden alleen in het water zagen liggen, zien we ze af en aan de Sabie rivier in- en uitgaan. Op zoek naar eten lopen de nijlpaarden grommend langs de kant van het water. De dieren lopen langs het terras van ons huisje, verdwijnen in het water om vervolgens aan de overkant van de rivier op zoek te gaan naar eten. Je kunt het je bijna niet voorstellen maar de log ogende dieren zijn razendsnel in het water en op het land.

Nijlpaard

Damhert

Tijdens de bronstijd doen mannetjes enorm hun best om goede sier te maken bij de hindes. Zij zijn totaal niet onder de indruk van het vertoonde machogedrag. In de bronstijd raken de herten veelal uitgeput door hun inspanningen. Het burlen en het opjagen van de hindes kosten hen veel energie. De mannetjes raken tijdens de bronstijd sterk vermagerd en worden zelfs hees van het vele burlen. Beleef de herfst in Zandvoort en maak dit fascinerend schouwspel van dichtbij mee. De hele maand oktober worden er door VVV Zandvoort burlwandelingen georganiseerd. 

Damhert

Afrikaanse olifant

In het Addo Elephant National Park treffen we een grote kudde olifanten aan die zich onderdompelen in modder en water drinken. Op een koddig drafje komen zij in grote getale met wapperende oren en al trompetterend de heuvels afgedaald, op zoek naar wat verkoeling. We genieten van de ondeugende jonge olifanten en moeders die over hun kroost waken. Een bijzondere ontmoeting die ik niet snel zal vergeten.

Afrikaanse olifant

Giraffe

Hoe dieper we het Kruger NP inrijden hoe meer dieren we spotten. We zitten ons nog te vergapen aan een groep aasgieren als we even verderop twee giraffes in het open veld zien staan. Een moeder en haar kalf peuzelen van de bladeren die nog spaarzaam aan de boom hangen. Wat zijn de dieren groot en gracieus, prachtig! 

Giraffe

Welk dier wil jij op dierendag extra aandacht geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.