Je vaste baan opzeggen: durf jij dat? Ik heb het vandaag gedaan!

Ja, je leest het goed. Ik heb mijn baan opgezegd! Alle zekerheden die bij een vaste baan horen laat ik los. Geen vast salaris wat elke maand op mijn rekening gestort wordt, geen eindejaarsuitkering en niet langer twintig vakantiedagen tot mijn beschikking. Waarom mijn vaste baan opzeggen? Ik vertel je er alles over.

Mijn vaste baan opzeggen

Ruim 16 jaar werkte ik bij hetzelfde modebedrijf als inkoper/productiemanager. Een afwisselende baan in een dynamisch bedrijf. Geen dag was hetzelfde. Het merendeel van de jaren werkte ik er naar volle tevredenheid. De laatste jaren ontstonden er wat scheurtjes, en met name het laatste jaar werden het onherstelbare barsten. Mijn werk deed ik de laatste jaren op de automatische piloot. Het was een kunstje geworden.

Lees ook: Ergernissen tijdens vakantie | Ontkomen doe je er vaak niet aan

Ik miste positieve spanning en de uitdaging, wilde meer avontuur en plezier in mijn werk en dus ook in mijn leven. Er moest iets veranderen. Maar ja, wat? Mijn vaste baan opzeggen en kijken waar het schip strandt? Dat is niets voor mij. Daarom maakte ik twee jaar geleden een plan voor de lange termijn. Ik wist welk doel ik voor ogen had, en dat heb ik nooit losgelaten. Nu ik ontslag heb genomen is er een last van mijn schouders gevallen.

Matanuska Glacier Alaska Verenigde Staten

Het definitieve besluit nam ik Alaska

Op vakantie probeer ik mij af te sluiten voor wat er in Nederland gebeurt. Ook laat ik me dan op social media nauwelijks zien. Een uitzondering hierop is het dagelijks posten van een bericht op Facebook. Op de een of andere manier kon ik mij die dag niet bedwingen om mijn mail te checken. Tijdens onze vakantie in Alaska kreeg ik een aanbod waar ik geen ‘nee’ tegen kon zeggen. Ik werd gevraagd om als freelance copywriter aan de slag te gaan.

Diezelfde avond hebben Roel en ik het er uitgebreid over gehad. Allerlei scenario’s passeerden de revue. Maar eigenlijk wist ik het al. Als ik iets doe, ga ik er helemaal voor. En niet erbij, naast mijn 36-urige werkweek én blog. Het euforische gevoel dat ik op dat moment had, is met geen pen te beschrijven. En sinds 1 augustus ben ik als freelance copywriter aan de slag voor mijn opdrachtgever.

Ik weet nog precies waar ik was: op de veranda van onze lodge in Palmer, midden in de ongerepte natuur van Alaska met indrukwekkende rotsformaties voor de deur. ‘Toen besloot ik, ik ga het anders doen.’ Enkele maanden later zegde ik mijn baan op om als zzp-er verder te gaan.

Frillensee Grainau Duitsland

Hoe het allemaal begon

Op 1 augustus 2016 zag Yourtravelguideonline het levenslicht. Mijn kindje waar ik ontzettend trots op ben. Wat aanvankelijk begon als een hobby, groeide uit naar een tweede baan. Het onderhouden van een blog doe je er namelijk niet zomaar even bij. Exact één jaar later schreef ik mij in bij de KvK als freelance copywriter. Het afgelopen jaar heb ik een aantal leuke opdrachten gehad. Ik maakte niet echt werk om opdrachten binnen te slepen. Helemaal niet zelfs. Om de doodeenvoudige reden dat ik er geen tijd voor had. Ik werkte vier dagen van negen uur en het onderhouden van mijn eigen blog nam veel tijd in beslag. En zoals eerder gezegd, als ik iets doe wil ik me daar voor de volle 100% voor inzetten. Daarnaast heb ik ook nog een privéleven waar ik tijd met vrienden en familie wil doorbrengen.

Lees ook: Reizen met een chronische aandoening | Ik heb aangezichtspijn

Onzekere toekomst en digital nomad?

Ga ik een onzekere toekomst tegemoet? Er is geen zekerheid dat er op een bepaalde dag een salaris gestort wordt. Ik heb het geluk dat ik bij één van mijn opdrachtgevers elke maand een vast inkomen genereer. Ik vertrouw erop dat als ik mij straks helemaal kan focussen op mijn bedrijf er nieuwe opdrachten bijkomen. Maar 100% zeker ben je als ondernemer nooit. Ik houd van reizen. Het is leerzaam en geeft me een brede kijk op de wereld. Ik houd ook van schrijven en freelance werken, maar een digital nomad zal ik niet worden. Ik wil m’n thuis niet opgeven en hoef ook niet zo nodig maandenlang op reis. Een beetje werken op reis zal ik af en toe zeker doen, maar daar blijft het bij. Bovendien reis ik met Roel, en die zit er niet op te wachten dat ik steeds achter mijn laptop kruip.

Route roadtrip Amerika Venice Beach Los Angeles

‘The biggest adventure you can ever take is to live the life of your dreams.’

Als je iets in je leven wilt veranderen, zal je dit zelf moeten doen. Een ander doet het niet voor je. Het betekende dat ik uit mijn comfortzone moest stappen om mijn dromen na te jagen. Doodeng! Het loslaten van alle zekerheden was niet altijd even makkelijk maar wat ben ik blij dat ik het heb gedaan. Het geeft mij veel energie en ik heb rust in mijn hoofd gekregen. Maar nog belangrijker, ik ben trots op de stap die ik heb genomen en zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.

Deel dit bericht:

21 reacties op “Je vaste baan opzeggen: durf jij dat? Ik heb het vandaag gedaan!

  • 25 september 2018 at 19:17
   Permalink

   Dankjewel Linda! Jullie volgen ook jullie hart door op wereldreis te gaan, zo tof. Heel veel succes met de laatste voorbereidingen, maar bovenal veel plezier en geniet er samen van!

   Beantwoord
 • 24 september 2018 at 20:27
  Permalink

  Proficiat met het doorhakken van de knoop! Een mooie beslissing. Heel veel succes en plezier als freelancer.

  Beantwoord
  • 25 september 2018 at 19:15
   Permalink

   Dankjewel Jenny! Het hing al een tijdje in de lucht, en nu is het zo ver 🙂

   Beantwoord
 • 25 september 2018 at 08:12
  Permalink

  Wat goed, dapper, stoer en leuk!! Heel veel succes en vooral plezier!

  Beantwoord
  • 25 september 2018 at 19:14
   Permalink

   Dankjewel Gaby! Plezier is inderdaad heel belangrijk, en dat beleef ik er nu al aan.

   Beantwoord
 • 25 september 2018 at 19:25
  Permalink

  Hi broertje, gefeliciteerd! Het is zover! Ik ben trots op je! Het gaat je zeker lukken! Alle geluk en heel veel succes ❤️ Zussie 😘

  Beantwoord
  • 25 september 2018 at 20:12
   Permalink

   Hi zussie! Ja het is zover, eindelijk! Lief van je, en het gaat zeker lukken. Ik heb er alle vertrouwen in. We moeten nodig eens bijkletsen. Een heel slecht excuus, maar was heel druk de afgelopen maanden. Ik ga je zeker contacten. Dikke kus, je broertje!

   Beantwoord
  • 25 september 2018 at 20:10
   Permalink

   Dankjewel! Gaat zeker lukken!

   Beantwoord
 • 25 september 2018 at 20:26
  Permalink

  Super dat je deze stap hebt gezet! Je krijgt er zoveel vrijheid en prachtige nieuwe kansen voor terug. Heel veel plezier en succes!

  Beantwoord
  • 25 september 2018 at 20:51
   Permalink

   Dankjewel Sabine, lief! En jij kunt het weten, wat een groei maak je door. Echt super, en leuk om het van een afstand te volgen! Ik ben er van overtuigd dat er nieuwe kansen komen nu ik meer vrijheid heb en me voor de volle 100% op het freelancen kan richten.

   Beantwoord
 • 27 september 2018 at 09:47
  Permalink

  Geweldig Marcel! Jij doet waar wij allemaal wel eens aan denken naarmate we ouder worden. Bedankt voor de samenwerking en heel veel succes gewenst!

  Beantwoord
  • 27 september 2018 at 17:16
   Permalink

   Dankjewel Marjolein! Jij ook bedankt voor de fijne samenwerking de afgelopen jaren. Het ga je goed!

   Beantwoord
 • 27 september 2018 at 10:22
  Permalink

  Hallo Marcel..

  Wat een dappere beslissing! Fantastisch voor je!
  Heel veel plezier en succes namens YKK Nederland !
  Geniet van alle reizen die jullie nog gaan maken!

  Beantwoord
  • 27 september 2018 at 17:17
   Permalink

   Dank jullie wel team YKK! Nogmaals dank voor de fantastische samenwerking van de afgelopen jaren.

   Beantwoord
 • 8 oktober 2018 at 09:15
  Permalink

  Wat ontzettend gaaf om te horen Marcel, heel leuk! En ik vind de vrijheid die ik als digital nomad heb heerlijk, maar ik merk nu ook na zo’n 4 jaar dat ik toe ben aan iets meer vastigheid. Maar juist de keuze dat je kunt kiezen waar en wanneer je werkt (ik ben een beetje een workaholic haha, maar ik werk het liefst wanneer ik me het meest productief voel. Soms is dat ‘s nachts, andere keren is dat ‘s ochtends vroeg). Ik denk dat het je goed gaat bevallen, daarom wens ik je niet veel succes maar vooral veel plezier!

  Beantwoord
  • 10 oktober 2018 at 17:42
   Permalink

   Dankjewel Jessica! Ik begrijp heel goed dat je na 4 jaar toe bent aan vastigheid. Zelf ben ik ook een workaholic maar probeer hierin wel een balans te vinden met privé. En dat lukt prima. Al moet ik zeggen dat de laatste maanden de balans een beetje zoek is omdat ik fulltime werk en als zzp-er veel werk heb. Daar komt nu verandering in, en daar ben ik zó blij mee. Plezier is heel belangrijk, dat merk ik wel in mijn huidige werk. En dat het me gaat bevallen weet ik wel zeker.

   Beantwoord
 • 15 oktober 2018 at 11:35
  Permalink

  Hi Marcel, in het begin om samen te werken had behoorlijk moiete. Maar nu heb veel gelerd van je en werk echt met plezier met je.
  Zal je echt missen.
  heel veel sucses.
  Gr,
  Selma

  Beantwoord
 • 13 augustus 2019 at 16:17
  Permalink

  Hi!

  Kom deze blog zojuist tegen en kon het niet laten een kijkje te nemen :).
  Mooie stap (al is het inmiddels alweer wat maandjes geleden). Ik hoop dat het tot nu toe brengt wat je ervan hoopte!

  Zelf heb ik begin juli mijn vaste baan opgezegd om me volledig te kunnen focussen op mijn werk als freelance tekstschrijver. Heerlijk! Ik herken me heel erg in je verhaal.

  Succes!

  Beantwoord
  • 16 augustus 2019 at 09:17
   Permalink

   Hi Brenda, bedankt voor je reactie! Het is allemaal nog redelijk vers, maar het bevalt me uitstekend. Wat fijn dat je ook de stap hebt gezet om voor jezelf te beginnen, leuk! Heel veel succes.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.