Twee mannen op reis | Hoe tolerant is Nederland en de rest van de wereld?

Over de titel van dit artikel heb ik heel lang nagedacht. Waarom? Ik heb moeite met woorden als homo, gay en alle andere denkbare synoniemen. De titel bekt natuurlijk veel lekkerder als er homo’s of gay’s staat in plaats van twee mannen. Het heeft niets met schaamte te maken want dat ik op mannen val, heb ik al jaren geleden geaccepteerd. Ik ben Marcel. Een man die van het leven houdt, creatief is, humor heeft en goed kan luisteren naar anderen. Maar ook iemand die onzeker kan zijn, soms twijfelt, de kat uit de boom kijkt of als een klein kind kan brommen als hij zijn zin niet krijgt. Ik ben gewoon een mens, net als ieder ander. Hoe het is als twee mannen op reis gaan? Nou, eigenlijk hetzelfde als voor heteroseksuele mensen. Zolang we in sommige landen maar niet zeggen dat we een stel zijn. Is dat een probleem? Nee!

Muscat Oman

Twee mannen op reis: Wel of niet reizen naar bepaalde landen?

In 73 landen is homoseksualiteit strafbaar, en in sommige landen kan het zelfs leiden tot de doodstraf. Homoseksualiteit is met name strafbaar in landen in Afrika, Midden-Oosten en enkele landen in Azië. Er zijn ook landen (Namibië, Maleisië en Singapore) waar het voor vrouwen legaal is, maar voor mannen niet. In Sri Lanka, Namibië en Singapore is het strafbaar, maar deze wet wordt niet gehandhaafd. In China is homoseksualiteit sinds 1997 niet meer illegaal en sinds 2001 wordt het niet meer als psychische stoornis gezien. Het betekent niet dat het volledig geaccepteerd is. De overheid keurt het af en ouders verwachten kleinkinderen. Hierdoor gaan veel mensen een schijnhuwelijk aan.

Lees ook: Oman | 7 redenen waarom je een ticket naar het Sultanaat moet boeken

In Tsjetsjenië worden mannen vanwege hun niet-traditionele seksuele geaardheid, of verdenking daarvan, opgesloten in kampen en in de meeste gevallen ook gemarteld of  zelfs vermoord. Waar het dus voor vrouwen in sommige landen relatief makkelijker is, hebben wij mannen het veel moeilijker. Het weerhoudt ons er niet van om te reizen, ook naar landen waar homoseksualiteit (nog) niet geaccepteerd is. China, Dubai, Rusland, Singapore en Zuid-Afrika, we zijn er geweest en hebben geen vervelende situaties meegemaakt of ons bedreigd gevoeld. Landen als Iran, Jordanië, Marokko en Tanzania waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is, staan nog steeds op onze lijst met te bezoeken landen. Hun beleid houdt ons niet tegen om naar deze landen af te reizen, maar we zijn ons er zeker van bewust.

Yourtravelguideonline Marcel Korbee

De Nederlandse samenleving is er een van hokjes en stempels

We lopen niet hand in hand of lebberend over straat. Niet uit schaamte om wie we zijn, maar omdat we dat niet nodig vinden. Ik vind het overigens ook niet fijn om een heteroseksueel stel heftig roerend met hun tong in elkaars mond tegen te komen, maar dit terzijde. En gehuld in een minuscuul slipje varend door de Amsterdamse grachten? We houden ervan om op het water te zijn, maar deze boot laten we aan ons voorbijgaan. Ik vraag me werkelijk af waar dat voor nodig is. Er worden immers ook geen boottochtjes voor heteroseksuele mensen georganiseerd. Aan de acceptatie van homoseksualiteit draagt het mijns inziens niet bij. Iets met hokjes en een stempel op je gedrukt krijgen. Waarom zou ik trots moeten zijn dat ik homo ben? Ben jij trots op het feit dat je hetero bent?

Venice Beach Los Angeles Verenigde Staten

Twee mannen op reis: Altijd dezelfde vraag bij het inchecken

Als we bij een hotel inchecken kun je de klok erop gelijk zetten dat er gevraagd wordt of het wel klopt dat we een kamer met één bed hebben geboekt. Volmondig en heel enthousiast roepen we dan altijd, “yes correct. Ik herinner me als de dag van gisteren de eerste keer dat dit ons overkwam. Na een lange reis komen we aan bij ons hotel in Fort Lauderdale in Florida.

Lees ook: Paarse Vrijdag | Dé dag dat je in het paars gekleed gaat!

We worden hartelijk ontvangen door de medewerker achter de balie, en tevens lid van ‘onze club’. De plichtplegingen van het inchecken worden gedaan en schromelijk vraagt hij of het klopt dat we een kamer met slechts één bed hebben geboekt. Zijn vraag wordt door ons enthousiast bevestigd. Zijn wangen kleuren rood, woorden komen niet meer zo vloeiend over zijn lippen en de rest van het inchecken verloopt ongemakkelijk.

Dubai Creek Dubai

Cadeaus kopen voor onze vrouwen in Nederland

Of die ene keer in Dubai waar we op de souk een winkeltje met traditionele gewaden en zijden shawls werden ingepraat. Voor ik het wist stond ik in een kandora – een traditioneel gewaad voor mannen – en kwam de vraag of ik interesse had om zo’n exemplaar aan te schaffen. Ik moest de verkoper teleurstellen. Al stond het gewaad me uitstekend. Maar zoals het een echte verkoper op de souk betaamt, bood hij iets anders aan: zijden shawls.

Lees ook: Muttrah Souk in Muscat | Een markt waar al je zintuigen worden geprikkeld

Roel en ik keken elkaar vragend én glimlachend aan. Het werd angstvallig stil in het smalle pijpenlaadje vol kleurrijke shawls en traditionele gewaden. De verkoper verbrak de stilte met de woorden “Not for you, for your wives in Holland”. Mannen in islamitische landen zijn overigens erg fysiek ingesteld. Ze begroeten elkaar hartelijk, zoenen elkaar op de wang en lopen hand in hand.

Route roadtrip Amerika Death Valley

Homo-acceptatie in Nederland

Helaas ben ik mij er van bewust dat homoseksualiteit op veel plekken in Nederland nog niet geaccepteerd is. Je hoeft niet duizenden kilometers te reizen voor anti-homoseksuele sentimenten. Ook in ons land wonen mensen die denken dat wij ziek zijn en genezen kunnen worden, met of zonder hulp van God. Gelukkig hebben wij er in ons dagelijks leven geen last van en voelen wij ons geaccepteerd om wie we zijn. En voor degene die er moeite mee hebben, pech voor hem of haar. We vallen toevallig op mannen. Is dat erg? Nee. Het is pas erg om een leven te leiden waarin je als mens niet jezelf kunt of mag zijn. Het gaat er niet om wat je bent, maar wie je bent.

Lees ook: SorryJohan | Jarenlange pesterijen, de strijd met mezelf en mijn coming out

Behandel mensen met respect, dan zal ook jij met respect behandeld worden. What you give is what you get. Tijdens onze reizen respecteren we andere culturen, met zijn eigen regels en waarden en normen. Gedrag is tweerichtingsverkeer. Realiseer je dat bepaald gedrag een reactie kan opwekken en tot grote problemen kan leiden. Dat is voor ons de reden dat we in sommige landen maar niet zeggen dat we een stel zijn, al is er nog nooit naar gevraagd.

Heb jij je weleens bedreigd gevoeld op reis?

Deel dit bericht:

52 reacties op “Twee mannen op reis | Hoe tolerant is Nederland en de rest van de wereld?

 • 24 juli 2017 at 17:12
  Permalink

  Jee, iets waar ik echt nog nooit over nagedacht heb… wat goed dat je dit schrijft! Echt een eye-opener. Ik geloof dat ik me echt niet zou kunnen inhouden als zo’n verkoper met die shawls aankomt.. maar als dat is in een land waar het strafbaar is, dan bedenk je jezelf wel 2 keer. Ik verbaas me altijd over Turkse leerlingen die vol overtuiging zeggen: “nee hoor, BIJ ONS heb je dat niet”. Ja hoor, tuurlijk!

  Beantwoord
  • 24 juli 2017 at 20:47
   Permalink

   Dankjewel Yvonne! Ik vond het best spannend toen m’n blog online ging. Wat zal het teweegbrengen? Ik heb tot nu toe alleen maar lovende en hartverwarmende reactie gekregen, erg fijn. Het reizen is voor de meesten zo vanzelfsprekend, dat er bij dit soort dingen niet of nauwelijks wordt stilgestaan. Wij moesten voornamelijk heel erg lachen in dat winkeltje, maar waren tegelijkertijd ook op onze hoede. Heel herkenbaar wat je zegt over Turkse leerlingen. Jammer, want ook in de Turkse gemeenschap komt homoseksualiteit voor. Wat dacht je van de sportwereld, daar is het in sommige takken van sport (voetbal) ook een groot taboe. En zo kan ik tal van voorbeelden noemen.

   Beantwoord
 • 24 juli 2017 at 18:02
  Permalink

  Wat een goed artikel Marcel, heel interessant om te lezen hoe je over dit onderwerp denkt. Ik vind het inderdaad ook zwaar irritant als mensen klef in het openbaar doen, al helemaal als je met een groep bent. Andere mensen gaan zich er vaak ongemakkelijk door voelen en bovendien ben ik sowieso niet het type dat iedere 5 seconden hoeft te knuffelen of te kussen ;p Zijn er eigenlijk specifieke landen waar je absoluut niet naartoe zou gaan omdat je het niet eens bent met de wetgeving rondom homoseksualiteit? Ik kan me voorstellen dat sommige landen niet bepaald aantrekkelijk zijn ivm de manier waarop ze met het hele onderwerp omgaan, ook al zou je je er wel gewoon veilig voelen. Goed stuk!

  Beantwoord
  • 24 juli 2017 at 21:02
   Permalink

   Dankjewel Jessica, erg lief! Gelukkig ben ik niet de enige (al wist ik dat wel) die zich daar aan stoort. Het is inderdaad de ongemakkelijkheid die je voelt als dat op twee meter van je vandaan plaatsvindt. Ik schrap geen landen van mijn lijstje omdat de wetgeving mij niet aanstaat. Een land heeft meerdere wetten waar ik het wellicht niet mee eens ben, maar dat is voor mij geen reden om een land niet te bezoeken. Al moet ik je eerlijk bekennen dat Marokko wel een dingetje voor ons is. We willen er graag naartoe maar omdat er mensen wonen die ook Nederlands verstaan/spreken vind ik dat lastig. Stel je eens voor dat ze net iets opvangen van een gesprek, wat zijn de gevolgen? Tsjetsjenië is een land waar ik nooit heen zal gaan vanwege de anti-homoseksuele sentimenten. Het moet overigens niet een dingetje gaan worden. Wij denken er vrijwel nooit bij na als we een bestemming kiezen, en dat willen we ook zo houden. De een vindt het naïef, wij niet. Het zou toch van de zotte zijn als we na moeten denken of het wel veilig is voor ons.

   Beantwoord
 • 25 juli 2017 at 11:20
  Permalink

  Heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan, maar het is inderdaad wel iets waar je in (helaas) veel landen strafbaar voor bent. Te gek voor woorden! Overigens heb ik een hekel aan kleffe stellen, hetero of niet haha. Heel mooi verwoord trouwens “je bent WIE je bent, niet WAT je bent”.

  Beantwoord
  • 26 juli 2017 at 18:28
   Permalink

   Dankjewel Lies! Je bent niet de enige (en dat neem ik je helemaal niet kwalijk), de meeste mensen staan er niet bij stil. Leuk om te lezen dat ook jij een hekel hebt aan kleffe stellen. Als dit onder mijn neus gebeurt, voel ik me altijd een beetje ongemakkelijk. Wie/wat gaat op voor alles in het leven. Er moet eens gestopt worden met oordelen en om iedereen over een kam te scheren.

   Beantwoord
 • 25 juli 2017 at 14:56
  Permalink

  Hahahaha (over die bedden). Wanneer ik met mijn gay maatje op reis ben, vragen wij juist altijd gescheiden bedden, maar krijgen dan dikwijls toch een groot bed 🙁

  Beantwoord
  • 26 juli 2017 at 18:29
   Permalink

   Het voordeel is dan wel dat je niet op je hoede hoeft te zijn, er zal niets gebeuren 😉

   Beantwoord
 • 25 juli 2017 at 15:37
  Permalink

  Goede blog Marcel! Ik moet ook niets van die plakkers hebben, ongeacht welke geaardheid. Eigenlijk van de zotte dat zo’n artikel tegenwoordig nodig is. Voor mij maakt het niets uit voor wie iemand anders valt. Een deel van onze vrienden zijn niet hetero, maar daar maakt onderling niemand een punt van. Waarom ook?! Ik begrijp een beetje hoe lastig dat het voor jullie kan zijn, want ik heb me zelf ooit niet helemaal op mijn gemak gevoeld in een Arabisch land, waar een kamer delen voor ongetrouwden bij de wet verboden is. Onbegrijpelijk..

  Beantwoord
  • 26 juli 2017 at 18:37
   Permalink

   Dankjewel Robert, leuk om te horen! Het is inderdaad van de zotte dat ik hier een blog over moet schrijven. Al merk ik wel uit de vele reacties dat de meeste mensen hier helemaal niet bij stilstaan en dat het schijnbaar nodig was. Ze noemen het een eye-opener. Erg fijn dat je deel uitmaakt van een gemengde vriendengroep en dat niemand er een punt van maakt. Het is een goede afspiegeling van de maatschappij. Wat ik al schreef, het gaat er niet om wat je bent maar wie je bent! Dat het delen van een kamer voor ongetrouwden bij wet verboden is in Arabische landen wist ik niet, onbegrijpelijk.

   Beantwoord
 • 25 juli 2017 at 19:31
  Permalink

  Wat goed dat je dit blog geschreven hebt Marcel. Veel mensen staan er niet bij stil dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om gewoon op vakantie te gaan en nergens op te hoeven letten. In mijn naaste omgeving zie ik van zowel mannen als vrouwen dat reizen met hun partner toch enige aanpassingen vereist. Zo jammer dat dat in deze tijd nog steeds nodig is. En inderdaad, ook hier in Nederland zijn we niet altijd zo open mindend als we eigenlijk zouden moeten zijn. Fijn dat je dit artikel met ons wil delen, een beetje bewustwording kan absoluut geen kwaad. Enne.. je doet mij ook geen plezier met enthousiast lebberende stelletjes op straat. 🙂

  Beantwoord
  • 26 juli 2017 at 18:43
   Permalink

   Dankjewel Sanne! Het is inderdaad jammer dat je je moet aanpassen op reis om het feit dat je toevallig op dezelfde sekse valt. Het is bij ons geen ding, en dat willen we ook zo houden. Met respect kom je een heel eind zeggen wij altijd. Ik wilde dit artikel al zo lang schrijven en publiceren. Juist omdat mensen geen idee hebben hoe het is als twee mannen op reis gaan. Opvallend dat veel mensen geen voorstander zijn van lebberende stelletjes op straat, zó ongemakkelijk als het voor je ogen plaatsvindt.

   Beantwoord
 • 26 juli 2017 at 06:58
  Permalink

  Mooi verwoord. Een heel goed artikel! Ik denk idd dat het vooral heel belangrijk is om normen en waarden te accepteren. En idd, ik zou ook niet al tongend op straat gaan staan haha. Fijn dat jullie tijdens het reizen geen rare dingen hebben meegemaakt. Al.is het vreemd om fijn te zeggen, want zo hoort het te zijn natuurlijk! Vooral blijven doen waar je je goed bij voelt.

  Beantwoord
  • 26 juli 2017 at 18:48
   Permalink

   Dankjewel Kirsten voor je compliment! Gelukkig hebben we nog nooit iets naars meegemaakt, juist alleen maar grappige voorvallen tijdens het reizen. Ik hoop dat we dit ook in de toekomst zo houden, want we houden voorlopig niet op met reizen!

   Beantwoord
 • 26 juli 2017 at 10:25
  Permalink

  Mooi dat je dit zo hebt op kunnen en durven schrijven Marcel. Helaas is het nog steeds zo, zelfs in tolerant Nederland, dat homoseksualiteit een beladen onderwerp is en mensen vreemd kunnen reageren. Ik ben zelf opgegroeid met 2 homofiele ooms, waarvan 1 met vaste partner. Niet dat ik het in de gaten had als kleine meid, terwijl deze oom achteraf bekeken toch wel een hele zachte partner had die met mijn tantes giechelde, hield van breien en altijd mijn haren knipte. (misschien klinkt het stereotiep, no offence) Pas toen ik als puber bij mijn ooms ging logeren hebben mijn ouders mij verteld dat ze een relatie hadden en geen vrienden waren die samen woonden. Doodeng vond ik het, maar wat was het leuk. De beste logeerpartij OOIT! Een aantal jaar geleden was ik single en ging op groepsreis naar Egypte. Een single vriendin keek heel jaloers naar de deelnemerslijst en riep, wow, allemaal leuke mannen waarop ik gelijk zei dat zegt niks Tan. En inderdaad, 1 hetero en de rest stelletjes en vrienden. Ook nu weer had ik de beste reis ooit, wat een heerlijk gezelschap. Ik snap persoonlijk totaal niet waarom mensen moeite hebben met niet heteroseksuelen, en zéker niet dat er überhaupt zo gereageerd wordt. Van mannen en vrouwen in het roze, met boa’s, in string en dergelijke wordt ik persoonlijk trouwens ook niet blij, hetero of niet…. maar ik snap dat mensen zich zo willen uiten dus respecteer het. Jammer dat je jezelf niet altijd kan en mag zijn in deze wereld. Vooral lekker doorreizen en genieten samen!

  Beantwoord
  • 26 juli 2017 at 19:26
   Permalink

   Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik totaal geen angst heb gekend tijdens het schrijven van het artikel, en ook niet nu het online staat. Er wordt inderdaad gezegd dat Nederlanders erg tolerant zijn als het om homoseksualiteit gaat. Dat ontkracht ik bij deze, helaas overigens. Wat een heerlijk verhaal over je ooms, en dat het je beste logeerpartij ooit was wil ik geloven. Vrouwen vinden het heerlijk om met homoseksuele mannen om te gaan, althans dat is onze ervaring. Zij voelen zich veilig bij ons omdat we niet uit zijn op sex. Ook ik respecteer de mensen die wel uitgedost door de grachten varen, ieder z’n ding.

   Beantwoord
 • 26 juli 2017 at 14:32
  Permalink

  Goed dat je hier aandacht aan besteed Marcel! En een open en eerlijk artikel! Klef doen in het openbaar vind ik ook echt heel irritant! Ga dat gewoon lekker doen waar andere mensen er geen last van hebben 😉

  Beantwoord
  • 26 juli 2017 at 19:28
   Permalink

   Dankjewel Daphne voor je compliment, leuk om te horen! Klef doen is iets voor achter de voordeur, daar heeft niemand last van.

   Beantwoord
 • 27 juli 2017 at 08:51
  Permalink

  Ik deel je mening volkomen!

  Homoseksualiteit is prima. Huwelijk voor homo’s? Ja, natuurlijk. Klef op straat? Nee. Maar ook voor hetero’s niet.

  De regel/wet dat hij die ondergaat strafbaar is, en hij die uitvoert niet, vind ik raar…. Gezien de geschiedenis misschien te snappen, maar tegenwoordig achterhaald.

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 18:11
   Permalink

   Goed om te horen Jenny! Grappig om te lezen dat ook jij niet van kleffe stelletjes op straat houdt, heel veel anderen gingen je voor. De wetgeving in sommige landen is inderdaad achterhaald, ben alleen bang dat wij daar niets aan kunnen veranderen.

   Beantwoord
 • 27 juli 2017 at 18:49
  Permalink

  Wat een goed artikel Marcel Onbegrijpelijk dat homoseksualiteit nog steeds een ‘ding’ is…ook in Nederland. Ik ken meerdere stellen in mijn omgeving en ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat het voor ‘problemen’ kan zorgen tijdens vakanties. Zij reizen overigens wel binnen Europa. Klef doen in het openbaar vind ik ook niks, maar dat wil ook niet zien bij een heterostel.

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 17:31
   Permalink

   Dankjewel Kelly! Gelukkig hebben we nooit grote problemen ondervonden tijdens het reizen, alleen praktische. En ach, die heeft ieder mens weleens 😉

   Beantwoord
 • 27 juli 2017 at 19:04
  Permalink

  Super goed artikel Marcel. En goed dat jullie gewoon wel samen op reis gaan en van de bestemming genieten. Een vriend van mij durft niet naar Azië op vakantie met zijn vriend omdat hij bang is dat hij daar problemen mee krijgt terwijl ze er allebei heel graag heen willen. Ik heb hem dit artikel toegestuurd.

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 17:33
   Permalink

   Dankjewel Helena, leuk om te horen! Jammer dat een vriend van jou niet naar Azië durft te reizen. Wij hebben nooit problemen gehad tijdens ons reizen naar dit continent. Goed dat je het artikel hebt doorgestuurd, hopelijk heeft hij er iets aan en durft hij straks wel samen met zijn vriend naar Azië af te reizen. Zou toch jammer zijn als je je door angst laat leiden.

   Beantwoord
 • 28 juli 2017 at 09:48
  Permalink

  Wat een mooi artikel Marcel. Je hebt het prachtig verwoord en rechtstreeks uit je hart. Ook goed dat je dit onder de aandacht brengt met zo’n artikel. Vreselijk dat het in sommige landen nog steeds niet de normaalste zaak van de wereld is om samen te zijn met iemand van hetzelfde geslacht. Gelukkig weerhoudt het jullie er niet van samen te genieten van het reizen, ook in die landen. Wel jammer dat het nodig is je te verdiepen in de wetgeving en houding ten aanzien van homoseksualiteit. Met kleffe stelletjes in het openbaar heb ik ook niet zoveel op… haha.

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 17:36
   Permalink

   Dankjewel voor je lieve reactie Esther! En inderdaad, recht uit het hart. Het is onbegrijpelijk dat dit anno 2017 nog aan de orde van de dag is, zo jammer. Wij laten ons zeker niet tegenhouden en blijven reizen, en genieten!

   Beantwoord
 • 28 juli 2017 at 10:33
  Permalink

  Goede blog Marcel. Goed dat je er zo open over bent! Het zou zeker geen beperking moeten zijn om te reizen!

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 17:38
   Permalink

   Dankjewel Sanne! Ik heb totaal geen twijfels gehad om dit publiceren, ook dit is reizen en dat mag/moet gelezen worden. Aan alle reacties van de afgelopen dagen te zien was het hoognodig. Voor velen was het een eye-opener.

   Beantwoord
 • 28 juli 2017 at 18:33
  Permalink

  Goed om eens een artikel te lezen over dit onderwerp. Leuk dat je het zo luchtig hebt gehouden. Ik kan me voorstellen dat het heel spannend is geweest om op die publicatie knop te duwen maar goed dat je het hebt gedaan. Dapper. Ik heb me er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat het zo’n issue is in sommige landen. Met zware straffen tot gevolg. Nergens voor nodig, maarja, dat is mijn mening. Laat gewoon iedereen zichzelf zijn dan doen we al gek genoeg. Stoer dat je uiteindelijk wat op papier hebt gezet en mensen aan het denken laat. Denken dat niet iedereen zichzelf kan zijn terwijl hij op vakantie is. Echt raar trouwens in 2017 😉

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 17:44
   Permalink

   Het luchtige aspect van het artikel was voor mij een voorwaarde, en humor hoort bij mij. Voor mij was de publicatie niet zo zeer spannend, het was meer: wat zal het teweegbrengen en ik was nieuwsgierig naar de reacties. Ik kan je melden, de reacties waren alleen maar positief! Ik had totaal niet verwacht dat er zoveel reacties op het artikel zouden komen, erg leuk natuurlijk. Je mening deel ik volkomen, maar helaas zijn niet alle inwoners van elk land zo ruimdenkend.

   Beantwoord
 • 28 juli 2017 at 18:40
  Permalink

  Mooi geschreven vanuit het hart! Met een beetje meer respect en begrip zo de wereld nog mooier zijn!

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 17:44
   Permalink

   Dankjewel Martin! Volgens mij begint het allemaal met één ding: respect voor elkaar hebben. Jammer dat dit vaak ontbreekt bij mensen.

   Beantwoord
 • 28 juli 2017 at 19:32
  Permalink

  Goed artikel, maar aan de andere kant ook jammer dat je het moet schrijven omdat je dus als stel niet altijd geaccepteerd wordt. Sterk dat je bepaalde landen niet zou mijden om hun regelgeving, al zou ik niet weten of ik me overal wel veilig zou voelen. Maar, uiteindelijk is toch het belangrijkste dat je iets leert van een bestemming waar je naartoe gaat en dat jij andere waarden en normen accepteert en je ervoor interesseert. En dat anderen daar misschien ook van leren.

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 17:48
   Permalink

   Inderdaad heel erg jammer dat er nog steeds aandacht aan geschonken moet worden. Het gaat om respect hebben voor elkaar. Als we dat iets meer hebben, dan gaat het vast een keer goed komen.

   Beantwoord
 • 28 juli 2017 at 22:35
  Permalink

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft Marcel! Je zou het eigenlijk ergens moeten laten publiceren (binnen de reiswereld misschien?). Goed voor de bewustwording en ik vind er nuttige feiten in staan. Mocht je hiervoor een contact zoeken, ik kan je wel op weg helpen!

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 17:49
   Permalink

   Dankjewel Laura! Omdat het artikel zoveel heeft losgemaakt heb ik besloten dat ik er meer mee wil doen. Ik wil het graag ergens laten publiceren, binnen de reiswereld het liefst. Ik heb je inmiddels een mail gestuurd.

   Beantwoord
 • 29 juli 2017 at 11:38
  Permalink

  Mooi artikel Marcel! Prachtig geschreven, recht uit je hart. Ik vind het zo naar dat jij en je man nog steeds tegen vervelende vooroordelen op lopen. Dat inchecken in een hotel vervelend kan verlopen en je cadeaus aangesmeerd worden voor jullie vrouwen. Zo jammer, dat moet echt eens veranderen hoor! Het is juist mooi om te genieten van je leven, zoals jij dat wilt. Dat moet iedereen doen. Ik vind je artikel dan ook prachtig. Vooral lekker blijven reizen samen, er is niets mooiers!

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 18:02
   Permalink

   Dankjewel Marcella! Het artikel komt inderdaad recht uit m’n hart. Ik geloof dat ik nog nooit zo snel een blog geschreven heb. Het zijn inderdaad vervelende situaties, maar ik kan het de mensen ook weer niet heel erg kwalijk nemen. Je ziet nu eenmaal niet aan de buitenkant of iemand homoseksueel of heteroseksueel is. We gaan er luchtig mee om, en kunnen er vaak de humor wel van in zien. Ik denk ook dat je het zo moet benaderen. Gelukkig hebben we nog nooit iets vervelends meegemaakt en blijven we reizen, dat doen we namelijk het liefst!

   Beantwoord
 • 29 juli 2017 at 18:50
  Permalink

  Prachtig artikel Marcel ! Soms moeten we ons gewoon een beetje aanpassen hetero of niet. Het is maar net hoe je jezelf opstelt toch? Er zijn genoeg mensen die wel overal een punt van maken of zich snel beledigd voelen.

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 18:04
   Permalink

   Dankjewel Ilse! Helemaal mt je eens, met een beetje aanpassen is niks mis.

   Beantwoord
 • 30 juli 2017 at 15:14
  Permalink

  Wat een interessant blog Marcel. Ik vind het ongelooflijk dat er nog steeds mensen zijn die denken dat homo’s/lesbienes te ‘genezen’ zijn d.m.v. martelingen o.i.d. En wat raar dat op sommige plaatsen 2 vrouwen wel geaccepteerd worden maar 2 mannen niet. Gelukkig zijn we sinds de discussie van afgelopen week over gender neutraal zijn allemaal mensen. En mensen houden van andere mensen. Ik hoop dat jullie samen nog heel veel fijne reizen mogen maken zonder last te hebben van anti-homoseksuele sentimenten.

  Beantwoord
  • 31 juli 2017 at 18:07
   Permalink

   Dankjewel Judith! Ik juich het gender neutraal van harte toe. Het gaat er niet om wat je bent maar wie je bent. Wij blijven zeker reizen, het is het mooiste wat er is! Dat pakt niemand van ons af.

   Beantwoord
 • 29 augustus 2017 at 14:14
  Permalink

  Door mijn vakantie heb ik deze helemaal gemist! Heel mooi beschreven. Ik snap nog steeds niet dat mensen hier moeite mee hebben. We zijn allemaal mensen. Wat maakt het voor verschil dat je verliefd bent op een man of een vrouw? Ik zie het niet! Gewoon iedereen accepteren als mens. Hoewel ik ook weinig heb met die extreme vormen zoals mannen in leren of roze tangaslip op een boot. Haha, maar daar associeer ik jou helemaal niet mee (ik kan me vergissen natuurlijk, weet niet wat jijj in je vrije tijd doet 😜) En klef gedoe voor mijn neus, nee dank je. Maar dat geldt voor welke combi dan ook 😉 Fijn genieten van al je reizen samen met je vriend!

  Beantwoord
  • 2 september 2017 at 07:11
   Permalink

   Dankjewel Carolien voor je compliment! Je slaat de spijker op z’n kop: we zijn allemaal mensen en wat doet het er toe of je van een man of vrouw houdt. Het gaat er niet om wat je bent maar wie je bent. Blij om te lezen dat je mij niet associeert met een leren of roze tangaslip al dansend op een boot, ook niet in m’n vrije tijd. En genieten blijven we zeker doen!

   Beantwoord
 • 16 oktober 2017 at 07:31
  Permalink

  Ik heb je blog pas afgelopen week ontdekt, maar wat een mooi stuk heb je geschreven! Net als veel andere reacties hierboven heb ik hier nooit zo bij nagedacht, maar het is juist goed om hier een keer aan te worden herinnerd.

  Beantwoord
  • 17 oktober 2017 at 20:02
   Permalink

   Dankjewel Marleen, en leuk dat je m’n blog hebt ontdekt. Bij heel veel dingen wordt niet verder gedacht, ook ik heb dat, omdat je er niet dagelijks mee te maken hebt. Reizen is heel fijn maar soms loop je tegen dingen aan waar niemand bij stilstaat en dat wilde ik delen. En dan is het heel fijn dat het artikel zo goed ontvangen wordt en alleen maar positieve reacties krijgt.

   Beantwoord
 • 7 augustus 2018 at 22:15
  Permalink

  Hallo Marcel, bedankt voor het interessante artikel. Ik stond er niet bij stil.
  Mijn vriend (50 jaar) en ik (30 jaar) zijn al 4 jaar samen en willen binnenkort heel graag naar Sri Lanka reizen, maar ik ben nou wel erg bang dat we daar problemen zouden krijgen. We zouden in elk geval niet hand in hand rondlopen etc, maar gezien het leeftijdsverschil zal het wel opvallen dat we dus een homokoppel zijn. Zouden we dan beter niet gaan? -_-

  Beantwoord
  • 8 augustus 2018 at 18:05
   Permalink

   Hallo Bjorn, bedankt voor je reactie. Zolang je geen aanstootgevend gedrag vertoont is er volgens mij niets aan de hand. Persoonlijk vind ik dat als je naar een land reist, ongeacht of homoseksualiteit wordt geaccepteerd of niet, je je altijd moet aanpassen aan de cultuur/normen en waarden. Wij zijn in december in Oman geweest en hebben ons geen moment onveilig gevoeld. We lopen niet hand in hand over straat (ook niet in NL) en zoenen niet in het openbaar. Omdat homoseksualiteit in Oman gevoelig ligt, hadden we wel een kamer geboekt met twee aparte bedden. Mijn ervaring is dat er in het buitenland niet gelijk gedacht wordt ‘ohh dat zijn homo’s.’ Dit is veel meer iets wat in Europa leeft. Mannen in b.v. islamitische landen hebben veel lichamelijk contact. Dit hoort bij de cultuur, en is niks vreemds. Tijdens onze reizen hebben wij ons nog nooit bedreigd of onveilig gevoeld. Je moet niet de kat op het spek binden natuurlijk 🙂 Het is heel belangrijk wat je gevoel is in deze kwestie, en om deze te volgen. Ik ga me niet uitlaten of je het wel of niet moet doen, dat is iets van jullie tweeën. Ik kan alleen putten uit eigen ervaringen, en ik hoop dat je iets kunt met mijn reactie.

   Beantwoord
   • 10 augustus 2018 at 23:55
    Permalink

    Absoluut! Hartelijk dank voor je bericht. 👍😘

    Beantwoord
    • 13 augustus 2018 at 05:57
     Permalink

     Fijn! Laat me even weten wat jullie besloten hebben.

     Beantwoord
 • 4 juli 2019 at 10:48
  Permalink

  Hier nooit bij stil gestaan ,
  maar ben nu sinds een jaar “uit de kast” (laatbloeier) . Ben zelf getrouwd geweest en zelf nooit bij stil gestaan dat dit inderdaad nog leeft , heb echter nu een oudere vriend en we willen voor het eerst samen op vakantie , hij is ook al over de hele wereld wel geweest ,maar ik maak me opeens druk over of het wel veilig is , te stom voor woorden eigenlijk en inderdaad ik vindt dat je je overal aan het land moet aanpassen ongeacht kleur-smaak of wat dan ook.
  Maar merk nu wel dat er toch door andere mensen echt nog anders over gedacht wordt

  Beantwoord
  • 5 juli 2019 at 19:51
   Permalink

   Bedankt voor je reactie René. Beter laat dan nooit, toch? Er zullen altijd mensen anders blijven reageren op het feit dat ze twee mannen zien, helaas. Garanties voor veiligheid heb je helaas nooit. Of je nu hetero of homo bent. Er kan zich altijd iets voordoen op reis. Het belangrijkste vind ik dat wanneer je naar een bepaald land reist, je rekening moet houden met de cultuur daar. Ik wens jullie een fijne vakantie, en geniet ervan!

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.