Paarse Vrijdag | Dé dag dat je in het paars gekleed gaat!

Vrijdag 14 december kleuren scholen voor de negende keer paars voor Paarse Vrijdag. Op deze dag vragen scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars aandacht voor seksuele diversiteit. Jongeren hebben moeite met openlijke uitingen van homoseksualiteit. Ze vinden school vaak minder leuk, hun schoolprestaties zijn minder en worden gepest of krijgen negatieve reacties rondom hun geaardheid. En wat mij betreft doen niet alleen scholen mee aan Paarse Vrijdag maar alle Nederlanders, van jong tot oud. Op deze speciale dag laat ik je mijn mooiste foto’s zien, uiteraard in de kleur paars. 

Wat is Paarse Vrijdag?

Paarse Vrijdag vindt ieder jaar plaats op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door het Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk, onderdeel van homobelangenorganisatie COC Nederland. Zij vinden dat iedereen recht heeft op een veilig bestaan en zichzelf moet kunnen zijn. Of je homoseksueel, heteroseksueel, lesbisch, biseksueel of transgender bent. Jongeren die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, voelen zich op Paarse Vrijdag extra gesteund door iedereen die paars draagt. Door paars te dragen laat je zien dat je oké bent met alle genders en seksuele oriëntaties. De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor spirit staat. Spirit kun je vertalen als geestdrift of enthousiasme.

Lees ook: Twee mannen op reis | Hoe tolerant is Nederland en de rest van de wereld?

Paarse Vrijdag

De betekenis van de kleur paars

Iedere kleur roept een bepaalde associatie op. Met paars toon je creativiteit, individualiteit en kracht. Wanneer je een eigen stijl en persoonlijkheid wilt benadrukken dan is paars een goede kleur. Donkere paarse kleuren zijn meer zakelijk en afstandelijk. Licht paarse kleuren zijn vrouwelijk en vriendelijk. Het ligt dus zeer aan de gelegenheid welke kleur paars je kiest. Paars staat ook voor koninklijk, en wordt dan ook geassocieerd met luxe, stijl en rijkdom. Daarnaast wordt de kleur geassocieerd met visie, waarheid en wijsheid. 

Lees ook: SorryJohan | Jarenlange pesterijen, de strijd met mezelf en mijn coming out

Porto | Portugal

Streetart in Porto? Het barst ervan. In de sfeervolle straatjes vind je niet alleen grote murals, maar ook subtiele werken als kleine tekeningen, stickers en ingelijste foto’s.

Paarse Vrijdag streetart Porto Portugal

Londen | Verenigd Koninkrijk

Shoreditch is een hippe, bruisende wijk in Londen en een van de leukste plekken van de stad. Deze creatieve broedplaats staat bekend om zijn hippe koffietentjes, food markets en straten omlijst door waanzinnige street art. In vrijwel elke straat vind je verschillende kunstwerken.

Paarse vrijdag streetart Shoreditch Londen Verenigd Koninkrijk

Burano | Italië

Wil je het drukke Venetië ontvluchten? Ga dan naar het buureiland Burano! In de Venetiaanse Lagune wordt het eiland gescheiden door pittoreske grachten en verbonden met schilderachtige bruggen. Alle huisjes op het eiland zijn geschilderd in de meest felle kleuren. Het is een feest om door de kleurrijke straatjes te lopen.

Paarse Vrijdag Burano Italië

Lissabon | Portugal

Lissabon is een van de beste steden ter wereld om street art te spotten. Om street art te vinden in de Portugese hoofdstad hoef je eigenlijk maar één ding te doen: wandel door de stad en houd je ogen goed open. Soms vind je kleine tekeningetjes op muren, stoeptegels of elektriciteitskastjes. En andere werken beslaan volledige muren waar je niet omheen kunt.

Paarse Vrijdag streetart Lissabon Portugal

Dubai | Verenigde Arabische Emiraten

Dubai is een stad van tegenstellingen: aan de ene kant is deze stad hypermodern, met de hoogste, grootste en duurste hotels en winkels, maar aan de andere kant is het een stad waar niet zomaar alles kan en mag. Het zandkleurige uiterlijk van de stad wordt steeds vaker opgevrolijkt met allerlei kunstvormen. Van street art tot kleurrijke kunstobjecten.

Paarse Vrijdag openbare kunst Dubai

Luik | België

Museum de la Boverie in Luik ligt op een eilandje in de Maas en wordt omringd door het gelijknamige park. De rozentuin, met netjes aangelegde paden en pergola’s vol paarse regen, bied je uitzicht op de Maas. Laat de drukte van de stad achter en verwen jezelf met een bezoek aan deze groen plek.

Paarse Vrijdag Museum La Boverie Luik België

Praag | Tsjechië

Oorspronkelijk was de John Lennon Wall een doodnormale, historische muur in Praag. Maar sinds de jaren 80 hebben mensen van over de hele wereld hem opgevuld met door John Lennon geïnspireerde graffiti en liedjesteksten van The Beatles

Paarse Vrijdag John Lennon Wall Praag Tsjechië

Aarhus | Denemarken

Het ARoS kunstmuseum in Aarhus is een opvallende verschijning. Als je een bezoek brengt aan de Deense stad valt de enorme, kleurrijke cirkel op het dak van het gebouw midden in de stad je direct op. Door verschillende kleurstellingen van het glas wordt het uitzicht over de stad gekleurd en beland je telkens in een andere sfeer. Het museum is een kunstwerk op zich.

ARoS Kunstmuseum Aarhus Denemarken

Bloemen | Wereldwijd

Paars is een opvallende kleur. Er zijn echter weinig paarse elementen in de natuur te vinden. De kleur vind je voornamelijk terug in bloemen. Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland kan je volop genieten van de paarse bloemenpracht. In het voorjaar ontpopt de Bollenstreek zich tot de kleurrijkste streek van Nederland. Velden vol geurende, paarse hyacinten zorgen voor een kleurrijk lijnenspel. En in augustus en september krijgen de uitgestrekte heidevelden op de Posbank een bijna magische uitstraling. Een paarse gloed daalt neer op de velden. 

Paarse Vrijdag bloemen

Kaapstad | Zuid-Afrika

Het temperamentvolle Bo-Kaap is de oudste en meest gefotografeerde woonwijk in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. Dankzij de felgekleurde huizen en geplaveide steegjes die dateren uit de 18e eeuw wordt de wijk overspoeld door fotografen. Overal in Kaapstad zie je huizen met hekken eromheen en prikkeldraad. In Bo-Kaap staat de deur altijd voor je open.

Paarse Vrijdag Bo-Kaap Kaapstad Zuid-Afrika

San Francisco | Verenigde Staten

San Francisco is een gratis openluchtmuseum met meer dan duizend werken van verschillende straatkunstenaars. Als je in The Golden City bent mag je een bezoek aan Chinatown niet overslaan. Deze kleurrijke wijk is een genot om doorheen te lopen. Naast de vele street art die je er vindt, zijn er talloze winkels met Chinese producten en vele versmarkten. 

Paarse Vrijdag streetart San Francisco Verenigde Staten

Praia do Carvoeiro | Portugal

Ingeklemd tussen overhangende rotsen met witte vissershuisjes, ligt een idyllisch strandje, met een uitnodigend turquoise zee om in te zwemmen. Maar er is meer in Praia do Carvoeiro. In de straten vind je veel beschilderde elektriciteitshuisjes. Een mooi initiatief om het straatbeeld van de Portugese badplaats nóg gekleurder te maken. 

Paarse Vrijdag street art Praia do Carvoeiro

Keulen | Duitsland

Ik ken geen enkele brug ter wereld waar zo veel liefdesslotjes hangen als aan de Hohenzollernbrücke. Als je in Keulen bent, hang dan een paars slotje op. Op deze manier sla je twee vliegen in een klap:  je bezegelt niet alleen de liefde voor elkaar, maar je laat ook zien dat je oké bent met alle genders en seksuele oriëntaties.

Paarse Vrijdag Keulen Duitsland

Venetië | Italië

Tijdens het carnaval in Venetië worden kosten nog moeite gespaard. Alle kleuren van de regenboog, glansstoffen, stijlvolle kostuums uit de Belle Epoqueperiode, kilometers tule, fantasievolle hoeden en natuurlijk de Venetiaanse maskers. Twaalf dagen lang is Venetië het decor van het onovertroffen carnaval.

Paarse Vrijdag Venetië Italië

New York | Verenigde Staten

In de New Yorkse wijk Soho is het motto zien en gezien worden absoluut toepasselijk te noemen. En dat geldt niet alleen voor de mensen die er komen, maar ook voor deze warm ingepakte fiets. 

Paarse Vrijdag New York Verenigde Staten

Leeds | Verenigd Koninkrijk

Wanneer je gaat shoppen in Leeds dan mag een bezoek aan Victoria Quarter niet ontbreken. Arcades met glas-in-lood ramen, mozaïekvloeren en mahoniehouten lijsten die de afgeronde etalageruiten bij elkaar houden. Ge-wel-dig. Op loopafstand van het Victoriaanse winkelcentrum vind je Victoria Gate. Het architectonisch hoogstandje uit 2016 is een moderne interpretatie van Victoria Quarter. Misschien zijn de prijzen boven je budget, maar je vergapen aan de mooie etalages kost je helemaal niks. En vergeet ook niet even naar het prachtige plafond te kijken. 

Paarse Vrijdag Victoria Gate Leeds Verenigd Koninkrijk

En, doe jij op 14 december mee aan Paarse Vrijdag? 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.