Mooiste reisfoto’s 2017 | Wegdromen bij mijn 10 favoriete foto’s

Je mooiste reisfoto’s van 2017 uitzoeken. Probeer dat maar eens. Bijna onmogelijk, maar ik waag een dappere poging. Het afgelopen jaar heb ik tijdens onze reizen duizenden foto’s gemaakt. December is bij uitstek dé maand om de balans op te maken en terug te kijken op het afgelopen jaar. We maakten een roadtrip door Portugal en het zuidwesten van Amerika, gingen op stedentrip naar Rotterdam, Zwolle, Mechelen, Praag, Cannes en Enschede en wandelden in de prachtige omgeving van Inzell. In willekeurige volgorde laat ik je mijn mooiste reisfoto’s 2017 zien.

Zonsondergang op de ferry van Sausalito naar San Francisco

Je kunt veel doen en zien als je 48 uur in San Francisco bent. Tijdens ons bezoek aan The Golden City maakten we een fietstocht over de iconische Golden Gate Bridge. Het is laat als we Sausalito binnenrijden en het stadje ligt er verlaten bij. We nemen de ferry terug naar het vaste land en laten het in mist gehulde Sausalito achter ons. Op de boot genieten we van een prachtige zonsondergang. Het tegen de zon in fotograferen leverde een prachtig plaatje op.

Sausalito

50 tinten groen rondom de Hintersee

In april genoten we volop van de natuur in Zuid-Duitsland. We wandelden heel wat kilometers in het Berchtesgaden Nationaal Park, waar de vergezichten allemaal even indrukwekkend zijn. Het emeraldkleurige water van de Hintersee met op de achtergrond imposante rotsformaties met besneeuwde bergtoppen maken het idyllische plaatje compleet. Het water is als een spiegel, soms verstoord door een langs zwemmende eend. Dit is zo’n plek waar ik echt naar terug wil. 

Hintersee

Kleurenexplosie in de Bollenstreek

Elk voorjaar ontpopt de Bollenstreek zich tot de kleurrijkste streek van Nederland, misschien zelfs van de wereld. De velden vol voorjaarsbloemen zoals de narcis, hyacint en tulp komen in het voorjaar weer omhoog en zorgen voor een kleurrijk lijnenspel van bloemenvelden in het landschap. De velden zagen eruit als kleurige bloementapijten. Mijn camera maakte die middag overuren. Niet alleen legde ik velden vol tulpen en narcissen vast, maar ik nam ook een kijkje in het binnenste van de tulp. 

Bollenstreek

Dwalen door het stadspark van San Diego

Onze roadtrip door het zuidwesten van Amerika sloten we af in San Diego. Een bewuste keuze omdat we Los Angeles geen prettige stad vinden. Het bleek een schot in de roos te zijn want het is een heerlijke stad. Brede straten vol rijen bomen met paarse bloemen, vriendelijke inwoners die behulpzaam zijn als we de weg niet weten te vinden en het Balboa Park met zijn prachtige gebouwen en tuinen. De foto van het prachtige gebouw waarin de botanische tuin gehuisvest is mag zeker niet ontbreken in het lijstje mooiste foto’s 2017.

Balboa Park San Diego

Dromerige blikken op een Texels dijkje

Afgelopen jaar vierden we mijn verjaardag op Texel. We trotseerden de ijzige kou en wandelden kilometers over het Waddeneiland. Op één van de dijken werden we vergezeld door een kudde schapen. Niet alleen wij hadden het koud, ook de schapen. Ze kropen lekker dicht tegen elkaar aan en dat leverde een mooie groepsfoto op. 

Texel

Eén van de mooiste dorpjes van de Algarve

Tijdens onze rondreis door Portugal bezochten we het charmante dorpje Loulé. Boven de straten zijn doeken gespannen tegen de brandende zon, niet alleen effectief maar ook erg sfeervol. We duiken het eerste de beste smalle straatje met kinderkopjes in en dwalen uren rond door Loulé. Met deze foto heb ik geprobeerd de sfeer te vangen die het dorpje in de Algarve uitstraalt.

Loulé

Wegdromen bij een mooie zonsondergang

Als het even kan zijn we aan het strand van Zandvoort te vinden. Het zonnetje hoeft maar even door de bewolking te prikken en we lopen naar het strand. Ik realiseer me dat het een voorrecht is om zó dichtbij het strand te wonen. En wat is er lekkerder dan na een werkdag weg te dromen bij een mooie zonsondergang? 

Zandvoort

Herfst in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De herfst is na de zomer mijn favoriete jaargetijde. In dit seizoen geniet ik met volle teugen van de verkleuring van de natuur. In oktober maakten we op een zonovergoten zondag een wandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Overveen. Een mooi moment om de vele soorten paddestoelen die in het park groeien vast te leggen. Met de herfstzon werd de lichtinval op de bemoste boomstronk met paddestoelen en bladeren prachtig.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het best bewaarde geheim van Arizona

Het is één van de meest fotogenieke plekken van Amerika en daarom mag een foto van de Upper Antelope Canyon in de lijst van mooiste reisfoto’s 2017 niet ontbreken. In voorbereiding op onze roadtrip door het zuidwesten stond al snel vast: deze adembenemende plek moesten we bezoeken. We liepen in de kloof tussen oranjerode rotsmuren die wel 40 meter hoog zijn. Op sommige plekken weet het zonlicht zich nog net een weg naar beneden te banen. De gewelfde canyon verandert constant van kleur, van oranje, roodbruin tot dieppaars. 

Upper Antelope Canyon Arizona

De sfeer van een land in één beeld vangen

Deze foto zegt eigenlijk alles over hoe ik Portugal ervaren heb: gastvrij, authentiek en puur. Tijdens onze roadtrip Portugal ontwikkelde ik een obsessie voor deuren. Dubbele openslaande deuren of een op het eerste oog simpele enkele deur met ouderwetse deurkloppers, sierlijke ijzeren ornamenten, statige kleuren of afbladderend hout. Het maakt niet uit hoe ze er uitzagen, elke keer werd ik weer blij van de aanblik van de Portugese deuren. En als er ergens een deur openstond, stak ik even mijn neus om de hoek om te kijken of er mooie azulejos aanwezig waren.

Portugal

Mooiste reisfoto’s 2017

Zo, dat waren ze dan! Ik vond het erg lastig kiezen, maar ik denk dat de mooiste reisfoto’s 2017 een overzicht is geworden met een diversiteit aan beelden. Natuurlijk is deze lijst volstrekt onvolledig, want van onze roadtrip Amerika heb ik zoveel foto’s dat het onmogelijk is om daar de één foto uit te kiezen. Ik zou nóg wel tien foto’s kunnen selecteren. Opvallend is dat er vier foto’s in het lijstje staan die in Nederland zijn gemaakt. 

Welke foto uit de lijst met mijn mooiste reisfoto’s 2017 is jouw favoriet?

30 reacties op “Mooiste reisfoto’s 2017 | Wegdromen bij mijn 10 favoriete foto’s

 • 5 december 2017 at 18:46
  Permalink

  De zonsondergang in San Fransisco is zonder twijfel mijn favoriet!! Prachtige kleuren! De rest van de foto’s zijn trouwens ook erg mooi.

  Beantwoord
  • 6 december 2017 at 21:02
   Permalink

   Dankjewel Lies! De zonsondergang in Dan Francisco behoort zeker tot mijn top 3. Ohhh, en wat was het koud op de ferry.

   Beantwoord
  • 6 december 2017 at 21:03
   Permalink

   Dankjewel Co! De schapen waren zo leuk, ze hebben kilometers met ons meegelopen. Voor de foto kropen ze lekker dicht tegen elkaar aan.

   Beantwoord
 • 5 december 2017 at 19:30
  Permalink

  Antelope Canyon is inderdaad fantastisch en uitermate fotogeniek! Alleen een goed bewaard geheim? Het was vrij lastig foto’s te maken zonder mensen, haha. Ik vind die eerste foto echt heel mooi qua kleuren. Ook Hintersee is een beeld met mooie kleuren en wat een mooie omgeving is dat zeg!!! Welke is jouw nummer 1?

  Beantwoord
  • 11 december 2017 at 17:39
   Permalink

   Toen wij er waren was het er uitgestorven, heerlijk! Ik weet dat het er normaliter erg druk kan zijn, vermoed dat wij geluk hadden. De foto van de Hintersee is mijn favoriet. De kleuren vind ik prachtig en de natuur is er zo mooi, erg fijn wandelgebied. Het gebied heeft me enorm verrast en ik wil zeker een keer terug.

   Beantwoord
 • 6 december 2017 at 20:38
  Permalink

  Mooie reeks Marcel! De laatste foto is mijn favoriet. Ik herken het “probleem” met keuzes maken uit alle foto’s. Ik heb laatst alleen in Myanmar al zo’n 3700 foto’s gemaakt.. Ik zou geen keus kunnen maken 😉

  Beantwoord
  • 6 december 2017 at 21:05
   Permalink

   Dankjewel Robert! De foto van Portugal is ook mijn favoriet, het plaatje omvat hoe ik het land ervaren heb. Ben jij weleens in Portugal geweest? Myanmar lijkt me een geweldige bestemming, en ik snap heel goed dat het onmogelijk is om uit 3.700 foto’s 10 favorieten te kiezen. Ik ben erg benieuwd naar je verhalen over Myanmar.

   Beantwoord
   • 7 december 2017 at 21:12
    Permalink

    Ja, ik ben twee keer in Portugal geweest. Prachtig land met erg leuke steden. Myanmar was geweldig, maar de komende tijd zal er regelmatig iets online komen 🙂

    Beantwoord
    • 11 december 2017 at 17:29
     Permalink

     Ik houd je blog in de gaten 😉

     Beantwoord
 • 11 december 2017 at 22:03
  Permalink

  De foto van San Diego bevestigd mijn gevoel dat we daar nog een keer heen moeten! Hadden we helaas niet genoeg tijd voor. Hetzelfde geldt voor de Antelope Canyon, lijkt me prachtig om daar een keer zelf te staan. En dan als laatste de foto van Portugal, met die mooie mozaïek tegels, die doen me denken aan Marokko. Prachtig die cultuur en kleuren.

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 19:59
   Permalink

   Jammer dat je San Diego overgeslagen hebt, zo’n geweldige stad. Antelope Canyon is betoverend mooi en heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt. De kleuren in de canyon zijn prachtig, zeker als de zon naar binnen schijnt. Marokko ben ik nog niet geweest maar ik kan me indenken dat het veel gelijkenissen vertoont met Portugal. De oude deuren en kleurrijke mozaïek tegels zijn prachtig.

   Beantwoord
 • 12 december 2017 at 08:39
  Permalink

  Ik snap dat het lastig kiezen is, je hebt dit jaar ook mooie bestemmingen bezocht! Maar ik denk dat mijn favoriet toch die met de schaapjes is, zo leuk 😀

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:04
   Permalink

   De schaapjes zijn inderdaad erg leuk, een typisch Hollands plaatje.

   Beantwoord
 • 12 december 2017 at 12:17
  Permalink

  Die fietstocht in San Fran heb ik ook gemaakt, alleen ben ik vervolgens ook weer terug gefietst. Ben je ook naar Marin headlands gefietst? Zo’n mooi uitzicht heb je daar!

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:11
   Permalink

   Ik had inderdaad gelezen dat je ook bent terug gefietst. Als echte pro die je bent kijk ik daar niet van op. Wij zijn ook naar Marin Headland gefietst, geweldige uitzichten.

   Beantwoord
 • 12 december 2017 at 16:51
  Permalink

  Een leuk overzicht is het geworden Marcel. En keuzes maken is altijd lastig, zeker met zoveel bestemmingen die je hebt gezocht. Naast de Antelope Canyon vind ik de herfstfoto een hele mooie. Eentje die net even wat anders is dan de andere herfstfoto’s.

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:13
   Permalink

   Dankjewel Marjolein! Het was inderdaad geen gemakkelijke klus, maar ik ben tevreden met het eindresultaat. Zelf vind ik de herfstfoto ook erg mooi. Het had wat voeten in de aarde want uitgerekend die dag vertoonde mijn camera nogal wat kuren. Aanvankelijk was ik bang dat de foto niet goed gelukt was, maar eenmaal thuis bleek dat wel het geval te zijn.

   Beantwoord
 • 12 december 2017 at 17:31
  Permalink

  De zonsondergang op de Ferry en heldere kleuren en bergen van de Hintersee vind ik geweldig. In Oostenrijk zagen wij op weg naar Kroatië ook zo’n helder meer, zo mooi vind ik die. De schapen zijn trouwens ook heel lief! Mooi overzicht geworden!

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:15
   Permalink

   Dankjewel Ivonne! De kleuren van de Hintersee en de omgeving zijn zo mooi. Het is een heerlijk gebied om mooie wandelingen te maken. Ben jij er al eens geweest?

   Beantwoord
 • 12 december 2017 at 22:33
  Permalink

  Prachtige foto’s! Naar Arizona wil ik ook nog wel – voor Trump het hele natuurgebied verkoopt! En je deurenobsessie in Portugal: zeer herkenbaar! 😉

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:16
   Permalink

   Dankjewel! Jij hebt ook een deurenobsessie begrijp ik? Ik vind het altijd leuk om in een stad of land een reportage te schieten binnen een bepaald thema. In Portugal zijn het deuren en azulejos geworden.

   Beantwoord
 • 14 december 2017 at 19:53
  Permalink

  Ik ga ook voor de zonsondergang in San Francisco. Prachtige kleuren en SF is echt een geweldige stad! Altijd zo moeilijk om keuzes te maken tussen al dat moois. Ik heb een tijdje geleden ook een dergelijk lijstje gemaakt en dat vond ik ook erg moeilijk.

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:22
   Permalink

   Het is ook wel een heel mooie foto geworden, al zeg ik het zelf 😉 Het was een hele opgave om 10 foto’s te kiezen uit de duizenden die ik dit jaar maakte. Ga je dit jaar ook zo’n lijstje maken? Ik hoop het want ik ben fan van je foto’s!

   Beantwoord
 • 15 december 2017 at 15:57
  Permalink

  Mooie foto’s! Ik vind de paddestoelen uit Zuid-Kennemerland het mooist. Het is een mooi overzicht van prachtige foto’s van een mooi reisjaar, zo te zien?!

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:33
   Permalink

   Dankjewel Gabrielle! Het was inderdaad een mooi reisjaar met mooie bestemmingen.

   Beantwoord
 • 15 december 2017 at 21:18
  Permalink

  Jaaah die schapen en die van de zonsondergang, mijn favorieten. Ik kies er gewoon twee. Want merk dat het voor mij ook moeilijk kiezen is. Je hebt zeker een gave top 10 weten te selecteren uit die duizenden foto’s.

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:41
   Permalink

   Goede keuze Diana! Opvallend dat heel veel mensen voor de foto met de schapen kiezen. Ze zijn ook wel erg aandoenlijk.

   Beantwoord
 • 15 december 2017 at 21:21
  Permalink

  Wat een onwijs leuke selectie foto’s van allerlei verschillende bestemmingen! Ik vind de schaapjes erg leuk, de zonsondergangen in San Fran en Zandvoort en ik ben steeds meer nieuwsgierig naar San Diego! Je hebt de Hintersee trouwens op mijn wishlist gezet! Ik ga ook nog op zoek naar de mooiste reisfoto’s van 2017. Ik gok dat IJsland daar sowieso bij komt!

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:43
   Permalink

   Dankjewel Marcella! Jij kunt dus ook niet kiezen, hahaha. Hintersee is echt een gebied voor jullie, je kunt er heerlijk wandelen en de natuur is er prachtig. San Diego vind ik een geweldige stad, veel leuker en schoner dan LA. Ik ben benieuwd naar jouw top 10, leuk!

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.