Mijn persoonlijk jaar 2016 | De meest emotionele reis die ik dit jaar maakte

Na eerder deze maand mijn mooiste foto’s, meest gelezen blogs en reisjaar 2016 gepubliceerd te hebben is het nu tijd om terug te blikken op mijn persoonlijk jaar 2016. Hoe blik je terug op een persoonlijk jaar vol hoogtepunten? De weg ernaar toe vind ik veel interessanter om te delen. Maar hoe? Ik besloot een brief aan mezelf te schrijven over de meest emotionele reis die ik dit jaar maakte. Hoe het is om uit je comfortzone te stappen en te moeten vertrouwen op je gevoel. Je leest er alles over in mijn meest persoonlijke blog van 2016.

Marcel,

Je hebt het afgelopen jaar veel geschreven over de prachtige reizen die je maakte maar over één reis heb je het nog niet gehad, je persoonlijke reis. Je bent het afgelopen jaar een nieuw avontuur aangegaan. Je stapte uit je comfortzone. Alles ging goed, je leven liep op rolletjes, je zat op zich prima in je vel. Maar toch voelde je dat er iets knaagde. Je voelde dat je leven saai en voorspelbaar was geworden. Je miste positieve spanning en spontaniteit. Je wilde meer avontuur en plezier in je leven. 

Je begon met bloggen en schreef je in voor een studie aan de Schrijversacademie. Je maakte een plan voor de lange termijn, je wist welk doel je voor ogen had. Belangrijker nog, je wist wat je niet meer wilde. Loslaten van de zekerheden in je leven was niet altijd even makkelijk voor je, toch deed je het! Soms was het een ware worsteling voor je, je liet je echter nooit door iets of iemand uit het veld slaan.

Als je het even niet meer zag zitten was daar je lieve vriendin Mia. Jullie zaten in dezelfde situatie, je comfortzone verlaten en beginnen aan een nieuwe reis. De afgelopen maanden hebben jullie talloze berichten via WhatsApp naar elkaar gestuurd. Jullie gaven elkaar advies, steunden elkaar door dik en dun, hielpen elkaar de weg omhoog te vinden als een van beiden het even niet meer zag zitten of hielden elkaar een spiegel voor. Soms hadden jullie aan één woord genoeg om weer door te kunnen. Alles werd gedeeld, ook de successen, hoe klein ze soms ook waren. 

Je leerde te vertrouwen op je gevoel en dat alles goed zou komen. Je had het lef om jezelf uit te dagen en je grenzen te verleggen. Je ontdekte welke verrassende mogelijkheden er zijn. Mogelijkheden waar je niet van had durven dromen toen je eerder dit jaar deze reis begon. Laat je hart spreken en volg je gevoel, ook het komend jaar. Je hebt gezien wat het met je doet én hoe goed dat voelt. Je mag trots zijn op wat je bereikt hebt dit afgelopen jaar! 

Mijn persoonlijk jaar 2016Vertrouwen

Het was doodeng om uit mijn comfortzone te stappen maar wat ben ik blij én trots dat ik dat gedaan heb. Het najagen van mijn dromen maakt mij nóg gelukkiger. Vertrouwen op mijn gevoel heeft mij inmiddels al veel mooie dingen opgeleverd, zowel privé als zakelijk. Is het vertrouwen even zoek dan stop ik een briefje met het woord vertrouwen erop in mijn broekzak, zo ontbreekt het mij nooit aan vertrouwen. Nieuwsgierig naar mijn plannen voor 2017? Blijf mijn blog óók komend jaar volgen, dan ben je de eerste die het weet.

Durf jij uit je comfortzone te stappen en je hart te volgen om zo je dromen waar te maken? 

Deel dit bericht:

8 reacties op “Mijn persoonlijk jaar 2016 | De meest emotionele reis die ik dit jaar maakte

 • 29 december 2016 at 14:04
  Permalink

  Wauw, zo goed dat je je hart volgt! Ik ben er ook mee bezig, al moet ik er nog flinke stappen in maken. Maar eenmaal bezig met het volgen van mijn hart, moet dat vast helemaal goed komen. Ik wens je veel moois voor 2017!

  Beantwoord
  • 29 december 2016 at 14:42
   Permalink

   Dankjewel Marcella! Het geeft zó veel rust, zowel in m’n lijf als in m’n kop. Ik heb soms moeilijke dagen gehad maar het was het zo waard. Heel veel succes met het volgen van je hart, heb er vertrouwen in dat het goedkomt! Ik wens jou en Jan heel veel moois toe voor 2017, dat jullie dromen uit mogen komen.

   Beantwoord
 • 30 december 2016 at 10:08
  Permalink

  Wat een mooie reis Marcel. Dank je voor het delen.
  Het geeft veel inspiratie!
  Ik wens je een prachtig 2017!

  Beantwoord
  • 31 december 2016 at 09:59
   Permalink

   Dankjewel Marloes! Het was een mooie reis met hobbels maar wat ben ik blij dit ik mijn reis begonnen ben. Mooi dat het inspiratie geeft. Ik wens jou, Albert en de kids een fantastisch, gelukkig en gezond 2017!

   Beantwoord
 • 31 december 2016 at 07:02
  Permalink

  Leuk om te lezen Marcel. Ik geloof dat we ongeveer dezelfde weg hebben afgelegd afgelopen jaar 😉
  Fijne jaarwisseling gewenst en ik ben benieuwd naar je plannen voor 2017!

  Beantwoord
  • 31 december 2016 at 10:05
   Permalink

   Dankjewel Marjolein! Ik hoop dat jouw reis het afgelopen jaar je gebracht heeft wat je voor ogen had. Mijn reis is begonnen en ga ik in 2017 voortzetten, ik ben er klaar voor! Fijne jaarwisseling en een heel mooi (reis)jaar 2017 gewenst.

   Beantwoord
 • 11 januari 2017 at 12:46
  Permalink

  Mooi geschreven en heel herkenbaar. Met vallen en opstaan, maar buiten je comfortzone ligt het avontuur op je te wachten. Goed dat je je hart durft te volgen!

  En voor 2017: veel geluk, gezondheid en vooral genieten 🙂

  Beantwoord
  • 12 januari 2017 at 20:51
   Permalink

   Dankjewel Shamira! Grappig dat het óók voor jou herkenbaar is, voor meer bloggers geldt dit. Voor 2017 veel geluk, gezondheid en nieuwe avonturen! Met dat laatste zit het wel goed, aftellen naar 1 maart 🙂

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.