Herken jij de verleidende, misleidende of commerciële reisblogger?

Tijdens een persreis of via social media kan je een goed beeld krijgen hoe een reisblogger in elkaar steekt. Ik heb 6 verschillende type reisbloggers voor je op een rij gezet. Welke type reisblogger herken jij? Als je aan het lezen bent, herken je vast wel iets bij jezelf. Zo niet, dan bij een collega-blogger.

1 | De verleidende reisblogger die zichzelf verkoopt

Schaars geklede meisjes liggend op een boomstam met op de achtergrond een turquoise zee. Menig turnster zal jaloers zijn op de pose die ze aannemen om hun Instagram account een boost te geven. Soortgelijke foto’s kom je tegenwoordig niet alleen op social media tegen maar ook steeds vaker op reisblogs. Is het om de lezer af te leiden van een artikel vol taalfouten of om het tonen van je killerbody? Het gaat om de inhoud, en dan bedoel ik niet die van je niets verhullende bikini maar van het artikel.

Street art Praag

2 | De commerciële reisblogger die werkelijk alles aanpakt

Als je denkt dat bloggen je een vette bankrekening oplevert, dan heb je het behoorlijk mis. Natuurlijk kan je samenwerkingen aangaan en betaalde opdrachten binnenhalen, maar rondkomen van een reisblog is zeker niet voor iedereen weggelegd. Met het schrijven van gesponsorde artikelen tegen een marktconforme prijs is niks mis, zolang het bij jou en je blog past. Om nu elk artikel af te sluiten met dit is een gesponsord artikel” gaat wat ver. Zo wordt een reisblog een advertentiekanaal en dat wil je toch niet?

Times Square New York

3 | De onzekere reisblogger die op zoek is naar bevestiging

Je kent ze vast wel: bloggers die te pas en te onpas hun bezoekersaantallen op social media delen. Natuurlijk is het geweldig als je artikel waar je uren op hebt zitten zwoegen goed gelezen wordt, maar heb je hiervoor de bevestiging van je digitale vrienden nodig? Blijf bij jezelf en ga uit van je eigen kracht, dan is elk artikel wat je publiceert een meesterwerk. Laat je ons de volgende keer ook even weten als een artikel nauwelijks gelezen wordt, of als je bezoekersaantallen enorm gekelderd zijn?

Getallen

4 | De misleidende reisblogger die grootverbruiker is van stock sites

Je leest een blog over een bestemming en je raakt met de minuut enthousiaster. Ook de foto’s zijn geweldig. Het artikel zorgt ervoor dat je zó enthousiast bent dat je het liefst vandaag nog een ticket boekt. Maar dan slaat de twijfel toe. Onderaan het artikel lees je dat alle foto’s afkomstig zijn van een stock site. Je scrollt nog een keer door het artikel om te kijken of je het goed gelezen hebt. Ja toch wel. Het artikel is zo geschreven dat je mag aannemen dat de reisblogger uit eigen ervaring put. Over een bestemming schrijven alsof je er geweest bent, maar geen eigen beeldmateriaal hebben roept vragen op.  

Las Vegas Amerika

5 | De alleswetende reisblogger die de openbare discussie niet schuwt

Vol trots publiceer je je nieuwste artikel, deelt het op social media en binnen no time ontketent zich een discussie. Het vingerwijzen is begonnen, de een weet het (nog) beter dan de ander. Verwijten over en weer. Een Twitterfittie barst los waar je volgers van smullen. Omdat je zo in je strijd opgaat vergeet je dit laatste compleet. Volwassen mensen die via social media elkaar de les lezen, daar wil je toch geen onderdeel van uitmaken? Maak het een volgende keer persoonlijk. Schrijf een mail, stuur een privé bericht via Twitter of als je een telefoonnummer hebt: bel hem of haar.

Street art Lissabon

6 | De reisblogger waarbij reizen in het DNA zit

Bij deze reisblogger zit het reizen zo diep in zijn of haar DNA geworteld dat er sprake is van wanderlust, lust om de wereld te ontdekken. Je hebt de halve wereld al gezien maar bent nog lang niet uitgereisd. Nog niet thuis van de ene reis, of je bent alweer nieuwe reisplannen aan het maken. En op reis ben je een echte digital nomad want je deelt maar wat graag je ervaringen met ons. Je neemt ons mee op reis, alsof we erbij zijn. Als lezer wordt je eigen wanderlust zó geprikkeld dat je nieuwsgierig wordt naar de bestemming. 

Volkswagen Venice Beach Los Angeles

En, heb je jezelf herkent in één van deze type reisbloggers?

13 reacties op “Herken jij de verleidende, misleidende of commerciële reisblogger?

 • 19 april 2018 at 08:40
  Permalink

  Okee, schuldig! Nummer 3 en nummer 6. Ik roep ook weleens heel enthousiast als ik een bepaalde mijlpaal gehaald heb, meestal als ik zelf verbaasd/blij/trots ben. 🙂 En ja, ik heb eigenlijk nooit een lege reisagenda.. voor dit jaar heb ik alle vakanties alweer vast staan.. ik moet ook wel een beetje, met een baan in het onderwijs en 4 tickets om te betalen.. anders is het financieel niet echt haalbaar, haha. (goed excuus he?!)

  Beantwoord
  • 20 april 2018 at 08:46
   Permalink

   Enthousiast roepen dat je een mijlpaal hebt gehaald, is niks mis mee. Maar om elk uur een update te geven van je cijfers gaat mij persoonlijk iets te ver. En ik begrijp heel goed dat je alle vakanties ver van tevoren vastzet, anders wordt het een dure aangelegenheid. Wij hebben trouwens ook nooit een lege reisagenda.

   Beantwoord
 • 19 april 2018 at 11:21
  Permalink

  Haha geweldig artikel! Ik denk dat ik mezelf wel tot de laatste categorie durf te rekenen, al zie ik mezelf tegenwoordig meer als tijdelijke expat dan als digital nomad ;p Ik gebruik trouwens regelmatig affiliate links en ik zet dat altijd onder in de disclaimer, maar laatst zei iemand dat ik het beter in m’n algemene disclaimer kan zetten ipv onder elk artikel. Wat denk jij? Het moet niet irritant worden, maar ik wil wel zo eerlijk en duidelijk mogelijk zijn. ;p

  Beantwoord
  • 20 april 2018 at 08:50
   Permalink

   Dankjewel Jessica! Ik schaar je in elk geval onder nummer 6. Door jou is Israël flink gestegen op ons lijstje, dankjewel! Het plaatsen van affiliatie links vind ik persoonlijk niet irritant. Maar gesponsorde artikelen aan de lopende band publiceren wel. Ik heb ook getwijfeld of ik het in elk artikel moet zetten of in de disclaimer. Om zo eerlijk en duidelijk mogelijk te zijn naar mijn lezers heb ik voor het eerste gekozen. Dus wat mij betreft lekker laten staan.

   Beantwoord
 • 19 april 2018 at 17:01
  Permalink

  Ik heb wel wat trekjes van 5 en 6 in me.

  In welke categorie zou jij me plaatsen?

  Beantwoord
  • 19 april 2018 at 17:02
   Permalink

   Naja, ik denk soms dingen te weten, maar dat gooi ik niet online om mensen zwart te maken.

   Beantwoord
  • 20 april 2018 at 08:54
   Permalink

   Kijk dat is belangrijk, zelfkennis. Ik plaats je absoluut in categorie 6 en soms heb je inderdaad trekjes van nummer 5. Zolang je een open en eerlijke discussie aangaat is daar niks mis mee. Aan elkaar afvallen, of nog erger, zwart maken heeft niemand iets. Dan zijn er alleen maar verliezers en dat is niet de insteek. Zelf moet ik mezelf ook weleens inhouden om niet ergens op te reageren. Gaat me goed af trouwens, gewoon tot 10 tellen.

   Beantwoord
 • 19 april 2018 at 21:27
  Permalink

  Haha wat een ontzettend leuk artikel! De commerciële kom ik veel tegen, vreselijk vind ik dat. Alles aangrijpen, zelfs voor bedragen en beloningen die extreem laag zijn. Dat vermindert ook wel echt de geloofwaardigheid van je blog, zoveel samenwerkingen.

  Ik heb denk ik van meerdere types wel iets

  Beantwoord
  • 20 april 2018 at 08:56
   Permalink

   Dankjewel Linda, leuk om te horen! Wat betreft de commerciële reisblogger ben ik het helemaal met je eens. Ik vind het heel belangrijk om mijn eigen reiservaringen te delen, positief of negatief.

   Beantwoord
 • 20 april 2018 at 08:58
  Permalink

  Leuk artikel! Ik herken mezelf het meest in 6, altijd wel bezig met een volgende reis plannen en boeken. Nummer 1…. Haha I wish! Geen killer body en niemand wil mij in bikini op een palmboom zien liggen, hahahaha!

  Beantwoord
  • 20 april 2018 at 09:05
   Permalink

   Dankjewel Lizette! Ik ken je niet persoonlijk, alleen van je blogs waar je overigens ook veel over jezelf vertelt, maar ik reken jou absoluut onder categorie 6. Het gaat erom of je je goed voelt, en of dat nou met of zonder killerbody is maakt volgens mij niet uit. Zolang je happy met jezelf bent straal je dit uit op anderen.

   Beantwoord
 • 1 mei 2018 at 11:14
  Permalink

  Leuk artikel! Wel grappig dat iedereen zich vooral in het ‘leukere’ nummer 6 plaatst 😉 Ik zie mezelf een beetje als parttime digital nomad, maar ik hoef niet per se altijd op reis te zijn. Thuis is immers ook fijn. Niet voor te lang, maar toch, haha! Discussies vind ik overigens geen probleem zolang het netjes is (geen ruzie) en het geen welles nietes spelletje wordt.

  Beantwoord
  • 7 mei 2018 at 16:33
   Permalink

   Dankjewel Shamira! Misschien hebben diegenen die zich onder nummer 6 plaatsen niet genoeg zelfkennis? Ik vind het heel belangrijk dat je een fijn thuis hebt, maar ik zou best voor een lange tijd op reis willen. Ik zie soms “discussies” op Twitter voorbijkomen dat ik denk: mag het iets minder én respectvoller.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.