Alleen reizen | Waarom het niks voor mij is

De laatste tijd lees ik steeds vaker dat er niets gaat boven alleen reizen. Je hoeft met niemand rekening te houden en maakt sneller contact met locals en andere reizigers. Ook zou je jezelf beter leren kennen, en stap je buiten je comfortzone door alleen op pad te gaan. Allemaal redenen waarom je alleen zou moeten reizen. Maar wat als je altijd samen reist, is alleen reizen dan ook zo fijn als geschetst wordt? 

Delen, delen en nog eens delen

Reizen is het verzamelen van herinneringen. Maar wat doe je met die herinneringen als je het met niemand kunt delen? Oké, je kunt je verhalen met het thuisfront delen via WhatsApp, Skype of Facebook. We leven immers in een digitale wereld waarin bijna alles mogelijk is. Zelf vind ik het fijner om mijn ervaringen face to face te delen. Aangezien ik altijd met Roel op reis ga, kan ik elk moment van de dag delen. Hoe heb jij dat ervaren? Voel jij dat ook zo? Waar geniet jij het meest van? En soms hoef je elkaar geen vragen te stellen, omdat je voelt of ziet hoe de ander iets beleefd.

Lees ook: Twee mannen op reis | Hoe tolerant is Nederland en de rest van de wereld?

Alleen reizen: Absolute vrijheid

Een punt dat veel wordt aangehaald, is dat je je eigen gang kunt gaan. Natuurlijk is dat zo, je hoeft immers met niemand rekening te houden. Je kunt gaan en staan waar je wilt en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Ook als je samen op reis bent kun je je eigen gang gaan. Als wij op reis zijn ga ik geregeld alleen op pad. ‘s Morgens vroeg als een stad nog slaapt is zo’n moment. Fotograferen als de stad ontwaakt en er nog geen toeristen op de been zijn. Heerlijk.

Alleen ik en mijn camera. Ik word hier ontzettend blij van en geniet volop van zo’n ochtend in een onbekende stad. Roel vind het prima. Hij laat mij daar vrij in en weet hoe belangrijk het voor mij is. Een mooie bijkomstigheid is dat Roel dan langer op één oor kan blijven liggen. Een win-win-situatie. Elkaar de ruimte geven om dat te doen waar de ander blij van wordt levert uiteindelijk alleen maar winnaars op.

Loulé Portugal

Nieuwe mensen ontmoeten

Je maakt sneller contact als je alleen op reis bent, maar is dit ook zo? Misschien voelt men juist de behoefte om op een soloreiziger af te stappen omdat hij of zij alleen reist. Als je samen reist kun je je met hetzelfde gemak tussen de locals en andere reizigers voegen. Jaren gelden werden we in Beijing op straat aangesproken door een Chinees meisje. Ze vertelde dat ze Engels studeerde. Of we met haar een kop thee wilden gaan drinken, dan kon ze haar lessen Engels in praktijk brengen. Zo leuk! Onlangs waren we in het Portugese stadje Loulé. Hier hadden we een bijzondere ontmoeting met de plaatselijke schoenmaker. Een mooi gesprek over het ambacht en het leven. Het maakt dus niet uit of je alleen of samen reist, als je ergens voor openstaat dan volgen de mooie ontmoetingen vanzelf.

Uit je comfortzone stappen

Je comfortzone is beperkt en als je het land wil proeven, zul je daaruit moeten stappen. Dit heeft niet alleen betrekking op  alleen reizen, maar ook als je samen of in een gezelschap reist. Op reis ga ik geregeld de uitdaging met mezelf aan en doe ik dingen die buiten mijn comfortzone liggen. Zo maakten we tijdens onze roadtrip door Zuidwest-Amerika een helikoptervlucht boven de Grand Canyon. En dan te bedenken dat ik al last van hoogtevrees krijg als ik op de tweede tree van het keukentrapje sta. Toch koos ik er bewust voor om mijn grenzen te verleggen door in een helikopter te stappen. En ik kan je zeggen dat het mij een euforisch, maar ook zeker een trots gevoel gaf.

Lees ook: Bucketlist activiteiten | Heb jij deze 5 toffe dingen al op je lijstje staan?

Eerder op de dag stapte ik aarzelend op een rots en schuifelde ik voetje voor voetje naar de rand van de Grand Canyon. Eenmaal bij de rand ben ik gaan zitten en werd ik een met de natuur. Wat heb ik genoten van dat moment. En van het adembenemende uitzicht. Ik zal nooit of te nimmer halsbrekende toeren uithalen waarbij ik mezelf of een ander in gevaar kan brengen. En mocht ik de gevaren zelf niet zien, dan is Roel er nog om mij er op te wijzen.

Jagalchi vismarkt Busan Zuid-Korea

Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet

Ik ben niet het type ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.’ Of het moet me echt te gek zijn, zoals de geroosterde ratten op een markt in China. Als visliefhebber eet ik graag vis op reis, hoe verser hoe beter. De Jagalchi vismarkt in Busan was voor mij een walhalla: talloze schalen vol diverse soorten vis staarden ons aan toen we er over de markt liepen. Bij ieder verkooppunt een eenvoudig restaurantje, eigenlijk niet meer dan een paar krukjes en wat kookbenodigdheden, waar de vis voor je wordt klaargemaakt.

Lees ook: Eten en drinken in Leuven | De leukste en lekkerste adresjes op een rij

Eerlijk is eerlijk, vooraf hadden we onze bedenkingen. Is het verstandig om vis te eten die je niet kent en al de hele dag ongekoeld buiten ligt? De onbekende vis smaakte voortreffelijk, en nee we zijn niet ziek geworden. Kennismaken met de lokale keuken en het uitproberen van onbekende gerechten is een van de leukste dingen tijdens het reizen. En smaakt het niet? Dan kan je in elk geval zeggen: ik heb het geprobeerd, maar een volgende keer sla ik over. De uitdaging om iets nieuws te proberen doe ik graag samen, soms heb je net even dat duwtje in de rug van de ander nodig.

Alleen op reis stedentrip Dresden Duitsland

Is alleen reizen iets voor mij?

Ik ben ruim 18 jaar samen met Roel en je weet precies wat je aan elkaar hebt. We hebben vaak aan één woord genoeg om te weten wat de ander denkt en soms zegt één blik meer dan duizend woorden om uit te leggen hoe je je voelt. Ik besef wel degelijk dat ik me in een bevoorrechte positie bevind. Niet iedereen kan terugvallen op een partner of reismaatjeEr zijn talloze singles, bewust of onbewust, die het avontuur aangaan om alleen op reis te gaan. Ik kan hier alleen maar respect voor hebben.

Lees ook: Alleen op reis | Hoe is mijn eerste solotrip bevallen?

Voor een langere periode alleen op reis? Ik zou het best eens willen proberen, maar aan de andere kant moet ik eerlijk tegen mezelf zijn. Ik ken mezelf dondersgoed en alleen reizen is geen optie, ik word daar niet gelukkig(er) van. Reizen is voor mij samen op pad gaan om de mooiste plekken op aarde te ontdekken. Het volgen van mijn gevoel is belangrijk, het is mijn kompas in het leven. Momenteel zegt mijn gevoel: niet doen. Waarom zou ik niet naar mijn gevoel luisteren?

Ga jij liever alleen of samen op reis? 
Deel dit bericht:

16 reacties op “Alleen reizen | Waarom het niks voor mij is

 • 16 oktober 2017 at 16:50
  Permalink

  Mooi om te lezen Marcel! Voor mij is juist de keuze om alleen op reis te gaan een belangrijk punt in mijn leven geweest. Ik heb helaas geen partner zoals jij, dus ik zou iedere keer iemand moeten vragen en de meeste mensen in mijn omgeving hebben al wel een partner. Nu ik voor het eerst alleen ben geweest is voor mij mijn eigen gang gaan het belangrijkste. En je ook daadwerkelijk niet laten tegenhouden als er niemand mee wil! Overigens reis ik ook vaak met mijn ouders. Prachtig om zulke herinneringen te hebben samen! Dus ik snap je wel!

  Beantwoord
  • 17 oktober 2017 at 19:57
   Permalink

   Dankjewel Marjolein! Heel mooi dat je de keuze hebt gemaakt om alleen op pad te gaan, ik kan daar alleen maar bewondering voor hebben. Ik snap heel goed dat het bezwaarlijk kan zijn om telkens iemand mee te vragen. Volgens mij is het ook zo dat als je voor het eerst alleen op reis gaat het spannend is en als het je bevalt niet meer anders wilt. Fijn dat je ook met je ouders reist, koester deze momenten en geniet ervan. Helaas kan ik dat niet meer (mijn vader is overleden en mijn moeder is de 80 gepasseerd).

   Beantwoord
 • 16 oktober 2017 at 22:34
  Permalink

  Ode aan deze post! Idd iedereen schrijft over alleen reizen, ik vind samen reizen veel leuker;)
  En je kan altijd ter plaatse even iets apart van elkaar doen.

  Beantwoord
  • 17 oktober 2017 at 19:45
   Permalink

   Dankjewel Henriette, leuk om te horen! Helemaal met je eens.

   Beantwoord
 • 17 oktober 2017 at 18:15
  Permalink

  Goed geschreven Marcel 🙂 Ik vind alleen reizen inderdaad geweldig, maar het is denk ik juist erg goed als je jezelf zo goed kent dat je weet dat het je minder gelukkig zou maken dan reizen met je partner. En ergens is het toch ook juist super tof dat je iemand hebt gevonden met wie je al dat moois kunt en wilt delen? 🙂

  Beantwoord
  • 17 oktober 2017 at 19:44
   Permalink

   Dankjewel Jessica, lief! Zelfkennis in deze is heel belangrijk. Waarom zou ik het gaan proberen als het me minder gelukkig zou maken? Heel fijn dat het jou bevalt, dat idee had ik al wel 🙂

   Beantwoord
 • 17 oktober 2017 at 20:59
  Permalink

  Ik vind samen reizen veel leuker. Ik mis het maatje om mee te sparren en met wie ik later nog terug kan kijken, lachen om dingen….En als je met twee personen reist kun je inderdaad nog steeds je eigen gang gaan, hoewel ik dat weinig doe want ik vind het veel te leuk met Frank samen!

  Beantwoord
 • 18 oktober 2017 at 16:43
  Permalink

  Voor beide is wat te zeggen. Het ligt ook helemaal aan een bestemming. Ik vind het heerlijk om in m’n eentje door een stad te struinen of een fietstour te maken. Maar s avonds is eten alleen wel vreselijk, en op stap ga je al helemaal niet.

  Beantwoord
 • 18 oktober 2017 at 19:16
  Permalink

  Hier net zo 1 hoor, ik vind het ook het allerfijnst om mijn reiservaringen te delen met ons gezin! En ook ik ga wel eens alleen met de camera op pad en heb zo me-time.. vandaag dacht ik dat ook te doen, man en kids op het strand “achterlaten” en zelf voor een hike de berg op… maar onze oudste koos ervoor om mee te willen.. ook prima, weer een hele andere ervaring. 🙂

  Beantwoord
 • 19 oktober 2017 at 10:29
  Permalink

  Ik zie alleen reizen niet echt als hype. Het werd altijd al gedaan. Ik reisde vroeger veel alleen (meerdere keren naar Azië, maar ook naar bijv Venezuela en ook gewoon in Europa) en doe het nog steeds. Alleen reizen vind ik ‘makkelijk’. Neemt niet weg dat ik reizen met anderen vaak wel gezelliger vind (met mijn kinderen, maar ook vroeger met partner(s) of met een vriendin), met name vanwege het delen van ervaringen. Het lijkt me geweldig om al zo lang een goede relatie te hebben en daarmee tegelijkertijd altijd een ultiem reismaatje. Dat lijkt me mooi.
  Leuk dat je af en toe tijdens zo’n reis in een onbekende stad nog zelf op pad gaat. Mooi moment dan inderdaad als de stad ontwaakt. Dat zijn ook de momenten waar ik in mijn eentje het meest van hou: ‘Alleen ik en mijn camera’. Ook ik word daar ontzettend blij van.
  Als je dat daarna kunt delen is het nog mooier.

  Beantwoord
 • 20 oktober 2017 at 08:25
  Permalink

  Ik ga ook nooit alleen op pad. Ik ben al vanaf mijn 18e samen en we vinden samen reizen echt heel leuk. Toch denk ik er wel over om ook alleen op pad te gaan. Aangezien we niet altijd dezelfde wensen hebben is alleen (of met iemand anders) op pad gaan de enige optie. En voor mijn blog is alleen reizen of op persreis een betere optie dan met mijn gezin, dan heb ik veel meer de tijd en focus. Met gezin is het vooral ook samen genieten

  Beantwoord
 • 20 oktober 2017 at 13:25
  Permalink

  Nou … dan heb je mijn blog niet gelezen haha. Ik reisde tot een jaar geleden met mijn ex de hele wereld over. Voor mijn werk ging ik regelmatig alleen op pad en dat vond ik best saai. Wellicht komt dat ook omdat ik vaak naar westerse bestemmingen ging, maar goed. Nadat mijn relatie strandde besloot ik op wereldreis te gaan, maar nadat ik afgelopen zomer drie weken in mijn eentje in Amerika op pad was, besloot ik dat alleen reizen niet zo mijn ding is. Omdat ik nu niet anders kan doe ik het, maar met een partner en/of vriend(in) is het leuker. Ik ben nu inmiddels twee weken in Azië en alhoewel ik een deel samen met een andere NL blogger heb gereisd, heb ik ook veel zelf gedaan. Onze wegen zijn vandaag gescheiden en de komende week ben ik echt alleen … vanaf volgende week is er weer een vriendin hier en ik weet gewoon dat het dan leuker wordt. Inderdaad, omdat je dan dingen face to face kunt delen. Geluk is namelijk fijner als je het deelt, en dan met name offline …

  Beantwoord
 • 26 oktober 2017 at 14:37
  Permalink

  Ik twijfel wel eens of ik alleen op reis moet/wil, maar als ik jouw artikel lees, dan weet ik het antwoord al. Reizen samen met Jan is ‘t leukste wat er is!

  Beantwoord
  • 29 oktober 2017 at 14:59
   Permalink

   Ook ik heb die twijfel gehad, en ik denk heel veel mensen. Zowel alleen reizen als met z’n tweeën heeft voor- en nadelen, maar één ding weet ik zeker: reizen wil ik samen doen, met Roel!

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.