Alleen op reis | Hoe is mijn eerste solotrip bevallen?

Samen in de auto naar Schiphol – zoals bij elke reis die op de luchthaven begint – maar vandaag is het anders. Deze keer ga ik namelijk alleen op reis. Vijf dagen naar Dresden. In dit artikel vertel ik je hoe mijn eerste solotrip is bevallen.

Alleen op reis stedentrip Dresden Duitsland

Voorbereidingen op mijn eerste solotrip

Vooraf heb ik een to-dolijstje gemaakt met dingen die ik wil doen en zien in Dresden. Zo staan een wandeling door zowel de Altstadt als de Neustadt op mijn lijstje. Maar ook een hike in Nationaal Park Sächsische Schweiz en een bezoek aan St. Moritzburg. Daarnaast heb ik een aantal leuke restaurantjes opgeschreven. En een lijstje gemaakt waar ik street art kan vinden in de voormalig Oost-Duitse stad.

Niet dat ik alles wil afvinken, zeker niet zelfs. Maar het is wel fijn om enig houvast te hebben, en niet vijf dagen lang verloren door een stad te lopen. Dat zou jammer zijn van mijn stedentrip Dresden. En dan is het ineens zover. Ik zit in het vliegtuig en kan niet meer terug. Maar dat wil ik ook niet. Het is goed zo. Goed voor mezelf, en voor mijn ontwikkeling. Ook al ben ik 46, ik wil me blijven ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang. Of dit nu op zakelijk gebied of op persoonlijk vlak is, dat maakt niet uit. Mijn vleugels uitslaan. Letterlijk en figuurlijk.

Alleen op reis stedentrip Dresden Duitsland

Een aarzelend en onwennig begin

De eerste uren loop ik doelloos rond. Ik mis mijn reismaatje. Een aanspreekpunt. Iemand om mee te overleggen. Wat gaan we doen? Hoe gaan we van punt A naar punt B. Het zit in mijn hoofd. Ik sta in de denkmodus. En dan ben ik niet mezelf. Het denken verdwijnt naar de achtergrond en maakt plaats voor voelen. Het genieten van het alleen op reis zijn komt in een stroomversnelling op gang. Even denk ik: ‘Mag ik hier alleen genieten?’ En het antwoord is een volmondige ja! De dagen vliegen voorbij en ik geniet van elke seconde in Dresden.

Lees ook: Hintersee | Een betoverend meer in Berchtesgadener Land

En als ik geen zin heb om op pad te gaan, dan kan dat ook. Ik hoef immers met niemand rekening te houden. Wanneer je samen op reis bent houd je toch rekening met elkaar. Soms voel ik me dan bezwaard als ik ergens lang blijf hangen om die ene foto te maken. Waarom? Geen idee! Roel vindt het niet erg als ik wat langer op een plek blijf stilstaan om een foto te maken. Ook als we samen op vakantie zijn of een stedentrip maken, stap ik geregeld vroeg mijn bed uit om alleen plaatjes te schieten. In Dresden merk ik dat ik het heel fijn vind om alleen met mijn camera op pad te gaan.

Alleen op reis stedentrip Dresden Duitsland

Werken als ik alleen op reis ben

Een paar maanden geleden nam ik het besluit om mijn vaste baan op te zeggen. Wanneer ik alleen op reis ga naar Dresden heb ik er bijna één maand als zzp’er op zitten. En het voelt heerlijk. Geen verplichtingen meer naar een werkgever of collega’s. Het moeten is eraf. Het voelt als een totale bevrijding. Een bevrijding waar ik de laatste twee jaar naar op zoek was.

Opdrachtgevers hebben er geen boodschap aan als ik een paar dagen op stedentrip ga of voor langere tijd op vakantie ben. Het werk zal op tijd ingeleverd moeten worden. Omdat dit de eerste keer is dat ik als zzp’er op reis ben, heb ik voor de zekerheid alle opdrachten al voor mijn vertrek ingeleverd. En dat heb ik goed ingeschat, want van werken is het deze vijf dagen niet gekomen. Ik merk dat ik te veel afleiding heb. Als ik ergens ben wil ik optimaal genieten van de bestemming. De stad verkennen. Eropuit gaan. De natuur in.

Lees op: Je vaste baan opzeggen: durf jij dat? | Ik heb het vandaag gedaan

Mijn aandacht verdelen over een bestemming en werk, het lukt mij niet. En dat geeft ook helemaal niks. Het is sowieso al fijn om te constateren dat het voor mij op deze manier niet werkt. In de toekomst zal ik hiervoor een oplossing moeten vinden. Nu waren het slechts vijf dagen, en dan is het makkelijk om vooruit te werken. Maar voor een reis van bijvoorbeeld drie weken zal ik uit een ander vaatje moeten tappen.

Alleen op reis stedentrip Dresden Duitsland

Hoe is mijn eerste solotrip bevallen?

Goed. Heel erg goed zelfs. En dat vind ik een fijne constatering. Je kunt iedere dag gaan en staan waar je maar wilt. Je hoeft met niemand rekening te houden. Het enige wat ik niet fijn vind aan het alleen reizen is uit eten gaan. Je wordt op de meest ongezellige plekken in een restaurant neergezet. En ik mis de gesprekken tijdens het eten. Het bespreken van de gebeurtenissen van die dag en het maken van plannen voor de dag van morgen.

Maar ik sluit zeker niet uit dat ik vaker een keer alleen op reis zal gaan. Voor een paar dagen naar Europese stad. Ik zie mezelf niet voor langere tijd ergens op deze aardbol neerstrijken. Met laptap, maar zonder Roel, familie en vrienden. Ik beschouw mezelf zeker niet als een digital nomad. Bovendien wil ik het niet eens. Daar vind ik een thuis veel te belangrijk voor.

Lees ook: Alleen reizen | Waarom het niks voor mij is 

Mijn toekomst als zzp’er

Als zzp’er ben ik er nog lang niet. Maar mijn start is goed. Er moet nog veel gebeuren. Ik heb lijstjes gemaakt wat ik wil met mijn onderneming en blog. Het hoeft niet morgen allemaal al doorgestreept te zijn. Ik neem er de tijd voor. Want het moeten dat ik jarenlang heb gedaan wil ik niet meer. En ik plan het ook niet. Het komt zoals het komt. Waar ik volgend jaar sta? Geen idee! Je weet nooit wat de dag van morgen brengt. Ik ga genieten van elke dag als zzp’er. Net zoals ik genoten heb van mijn eerste solotrip in 17 jaar!

Heb jij weleens een solotrip gemaakt? Laat het mij weten in een reactie!

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.