Verkeersregels Amerika | Alles wat je moet weten over autorijden in de Verenigde Staten

De wegen in Amerika nodigen uit om een roadtrip te maken. Rijden over de eindeloos, brede wegen terwijl het asfalt onder je door suist. Raampje open, zonnebril op en je favoriete muziek die door de speakers schalt. I love it! Autorijden in Amerika lijkt in veel opzichten hoe we dat in Nederland gewend zijn. Maar, de verkeersregels in Amerika verschillen wél een beetje van de Nederlandse. In dit artikel geef ik tips waar je op moet letten als je in de Verenigde Staten gaat autorijden.

Afgezien van de grote steden is het vaak heel rustig op de weg en kom je soms kilometers lang niemand tegen. Je kunt vaak zo ver kijken als de horizon strekt en als je dan toch even tijd hebt: geniet van het mooie landschap. Ga je binnenkort naar de Verenigde Staten? Verdiep je goed in de verkeersregels van Amerika. Ik wens je veel veilige kilometers toe!

Wat zijn de verkeersregels in Amerika? Met deze tips ga jij veilig de weg op!

New York Verenigde Staten

Snelheidslimieten

De brede wegen nodigen uit om het gaspedaal flink in te trappen, maar ook in Amerika moet je je houden aan de snelheid. Zelfs als je slechts twee kilometer per uur te hard rijdt, krijg je al een boete. Op provinciale wegen geldt een snelheid van 35 tot 70 mijl per uur, en op tweebaanswegen varieert het van 45 tot 70 mijl per uur. Binnen de bebouwde kom mag je meestal tussen de 10 en 55 mijl per uur rijden.

De snelheid staat duidelijk aangegeven op witte borden met zwarte cijfers. Op snelwegen varieert de snelheid van 65 tot 80 mijl per uur. Houd er rekening mee dat de snelheden variëren per staat. Het enige advies wat ik je kan geven: Houd je aan de snelheid.

In- en uitvoegen op de snelweg

Rijden op snelwegen in Amerika vind ik een verademing in vergelijking met Nederland. Maar er zijn wel een aantal verschillen met de Nederlandse snelwegen waar je goed op moet letten. De Verenigde Staten kent geen uitvoegstroken. In de meeste gevallen duikt de afslag uit het niets op. Zorg ervoor dat als je bijna bij de afslag bent rechts rijdt.

Mis je de afslag, dan zal je in de meeste gevallen nog kilometers moeten rijden om de snelweg te kunnen verlaten. Ook invoegen is anders dan in Nederland. De oprit vermengt zich langzaam met de doorgaande weg. Waar automobilisten in Nederland – als je geluk hebt – een baan opschuiven om ruimte te geven, gebeurt dat in Amerika niet tot nauwelijks.

Los Angeles Verenigde Staten

Keep your lane

Je mag op snelwegen met drie of meer rijstroken in dezelfde richting zowel links als rechts inhalen. Daarom geldt meestal de standaardregel keep your lane: blijf zoveel mogelijk op dezelfde rijbaan rijden. Een van de beste verkeersregels Amerika, die wat mij betreft ook in Nederland ingevoerd mag worden. Deze regel maakt autorijden een stuk relaxter.

Wel is het verstandig om zoveel mogelijk in de tweede baan van rechts te rijden. In deze rijbaan heb je nog voldoende tijd om naar rechts te gaan als je de afslag wilt nemen. Het kan voorkomen dat het keep your lane-principe niet geldt. Dit staat duidelijk aangeven met een bord keep right except to pass. Kom je dit bord tegen, blijf dan zoveel mogelijk rechts rijden. Inhalen is dan alleen links toegestaan.

Verkeerslichten

De verkeerslichten staan in Amerika ná de kruising. Een fantastisch punt wat mij betreft. Niet met je neus tegen het raam geplakt zitten om te kijken wanneer het stoplicht op groen springt. Rem wel op tijd zodat je niet midden op de kruising stil komt te staan.

San Francisco Verenigde Staten

Parkeren

Parkeren doe je alleen met de verkeersstroom mee. Je mag dus niet aan de linkerkant van de weg parkeren met de neus in tegengestelde richting. Parkeer je wel tegen het verkeer in, dan kan je dat een flinke boete opleveren. Parkeren op een helling, zoals in de steile straten van bijvoorbeeld San Francisco? Dan is het verplicht dat de voorwielen naar de richting van het trottoir staan.

Verkeersregels Amerika

  • Het is verboden om een gestopte schoolbus in te halen, in welke richting je ook rijdt.
  • Op een gelijkwaardige kruising met stopborden geldt de wie het eerst komt, die het eerst maalt-regel. Degene die het eerste aankomt bij de kruising, mag ook weer als eerste gaan rijden. Uit stilstaande positie. Een stopbord in Amerika betekent namelijk écht stoppen.
  • Het is toegestaan om rechtsaf te slaan bij een rood verkeerslicht. Uiteraard moet de weg vrij zijn van voetgangers en ander deelnemend verkeer. Staat er een verkeersbord met ‘no right turn on red’, dan is rechtsaf slaan bij rood licht ten strengste verboden. Ook bij een rode pijl op het verkeerslicht gaat deze regel niet op.
  • In Amerika is het toegestaan om lifters mee te nemen. Er geldt één uitzondering: in gebieden waar gevangenissen staan is dit verboden. Dit staat duidelijk langs de weg aangegeven.
  • Op snelwegen kun je het bordje ‘HOV’ – high occupied vehicle – tegenkomen. Deze rijstroken zijn alleen toegankelijk voor auto’s waar meerdere personen in zitten. In de meeste gevallen staat er een aantal bij.
Route roadtrip Amerika Venice Beach Los Angeles

Alcohol en verkeer? Dat kun je niet maken!

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Ook in Amerika niet. Onder invloed achter het stuur kruipen wordt bestraft, en flink ook. De boete kan behoorlijk oplopen en vaak word je ook nog een nachtje in de cel gegooid. Veroorzaak je met een slok op een aanrijding, dan kun je jarenlang achter slot en grendel verdwijnen. In de meeste staten mag je één glas alcohol drinken. Zeg nou eerlijk, zou jij het risico willen lopen? Denk dus goed na voor je een alcoholische versnapering bestelt. En reis je samen of met meerdere mensen, maak dan vooraf duidelijke afspraken over wie de Bob is.

Auto huren Amerika

Auto huren in Amerika? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Op de luchthaven stap je in de gereedstaande huurauto en kan jouw avontuur in de Verenigde Staten beginnen.

Route roadtrip Amerika Death Valley

ESTA aanvragen

Plannen voor een reis naar de Verenigde Staten? Vergeet dan niet op tijd een ESTA voor Amerika aan te vragen. Je kunt met een ESTA maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Op deze Nederlandse website kun je eenvoudig en snel een ESTA aanvragen voor Amerika. Het grote voordeel van deze website is dat je met iDeal kunt betalen. Na goedkeuring is een ESTA nog twee jaar geldig óf tot het moment dat je paspoort is verlopen. Reis je dus binnen twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten, dan hoef je niet opnieuw een ESTA aan te vragen.

Meer tips voor een roadtrip Amerika? Lees dan ook deze artikelen met de Verenigde Staten in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.