Wandelen in Alaska | Solomon Gulch Trail in Valdez

Valdez is een goede uitvalsbasis om te genieten van de ongerepte natuur van Alaska. Een boottocht door de Prince William Sound naar Columbia Glacier, een gletsjerwandeling bij Worthigton Glacier of kajakken tussen de ijsbergen van Columbia Glacier. Maar je kunt er ook uitstekend wandelen. Wij trekken in Valdez de wandelschoenen aan voor de Solomon Gulch Trail. Een korte wandeling naar een magische plek.

Valdez in Alaska

Valdez wordt ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd vanwege het feit dat het omgeven wordt door scherpe bergtoppen en prachtige gletsjers. Het stadje behoort tot de belangrijkste vissershavens van Alaska en wordt druk bezocht door zowel commerciële vissers als sportvissers. Valdez ligt aan Port Valdez, die uiteindelijk na zeventien kilometer overgaat in de Prince William Sound. De Sound kent bijna vijfduizend kilometer aan kustlijn en is omgeven door de Chugach Mountains. Het havenstadje is het eindpunt van de Alaska pijpleiding. Valdez werd enkele jaren geleden wereldberoemd door de olieramp met de Exxon Valdez, de olietanker die door toedoen van de beschonken kapitein op het Bligh Reef aan de grond liep.

Solomon Gulch Trail Valdez Alaska

Solomon Gulch Trail in Valdez

Na het ontbijt rijden we naar de andere kant van de baai, naar Dayville Road. Net iets verder dan de Solomon Gulch Fish Hatcery ligt het startpunt van de Solomon Gulch Trail. Eigenlijk is de nieuwe naam John Hunter Memorial Trail, maar niemand gebruikt deze. Er staan geen borden langs de kant van de weg waar de trail begint, maar we vinden al snel de plek waar we moeten zijn. We parkeren onze auto op de kleine parkeerplaats bij Allison Point. Het pad zal ons brengen naar Solomon Lake, een stuwmeer, ongeveer boven de Hatchery. De route is 6 kilometer lang (heen en terug).

Solomon Gulch Trail Valdez Alaska
Solomon Gulch Trail Valdez Alaska

Inschrijven in het logboek

Het eerste deel van het pad gaat door een prachtig bos met metershoge naaldbomen, frisgroene varens en bemoste rotsen. Al slingerend klimmen we over het brede kiezelpad naar boven en bereiken we de onderhoudsweg van de Aleyska Pipeline. De pijplijn loopt in de regio van Valdez onder de grond omdat hier in de winter veel lawinegevaar is. Op de splitsing slaan we links af. Er is een slagboom waar je je in het logboek dient in te schrijven. Wij doen dit om 12:23 uur. Vanaf dit punt klimt de weg erg steil tot op de heuvel.

Solomon Gulch Trail Valdez Alaska

Het eerste obstakel dient zich al snel aan

We zijn net de slagboom gepasseerd en het eerste obstakel dient zich aan. De afgelopen dagen heeft het non-stop geregend in Valdez. Hierdoor zijn sommige paden veranderd in snelstromende riviertjes. Voor we überhaupt aan de klim kunnen beginnen moeten we eerst een brede beek oversteken. En dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Springen gaat niet lukken, ook niet met een flinke aanloop. We gaan op zoek naar stenen en leggen deze strategisch in het water. Niet te ver van elkaar en dat ze voldoende boven het water uitsteken. Om enig houvast te hebben gaan we ook nog op zoek naar een stok. Roel bereikt als eerste de overkant. En even later heb ook ik zonder natte voeten de overkant bereikt.

Solomon Gulch Trail Valdez Alaska

Pittige klim op Solomon Gulch Trail

Vanuit de verte lijkt de heuvel niet steil, maar schijn bedriegt. We lopen ieder op eigen tempo naar boven. En dat gaat soms niet van harte. Het is lastig lopen over de gladde kiezels. Soms glijden we weg. Onderweg moeten we af en toe even stoppen om op adem te komen. Ook vandaag is het grijs en grauw in Valdez. En koud. Maar het is droog, in tegenstelling tot gisteren toen we als twee verzopen katjes van de Shoup Bay Trail terugkeerden naar House on the Rock, onze B&B in Valdez. En dat de zon niet schijnt, is misschien maar beter. Door het beklimmen van de steile heuvel hebben we het inmiddels erg warm gekregen.

Dalen om vervolgens weer te klimmen

Dan dalen we af naar Solomon Gulch. Het oorverdovende geluid van het snelstromende water komt steeds dichterbij. Het water, wat afkomstig is uit het stuwmeer, mondt uit in de baai bij de Solomon Gulch Fish Hatcery. Vanaf de brug zien we in de verte de Fish Hatcery liggen. Na de brug slaan we rechtsaf om aan het laatste deel van het pad naar Solomon Lake te beginnen. We lopen onder een deel van de Alaskyan Pipeline door. Het laatste stuk naar het stuwmeer is de begroeiing een mengeling van struiken en varens. Ook hier gaat het pad flink omhoog, maar minder steil dan de heuvel aan het begin van de route. Na het passeren van een opslagplaats voor leidingen en een andere brug bereiken we de dam.

Solomon Lake Valdez Alaska
Solomon Lake Valdez Alaska

Solomon Lake

Iets lager dan het stuwmeer ligt een overloop meer dat gevuld kan worden als er teveel water in het stuwmeer aanwezig is. Een te grote hoeveelheid water in het stuwmeer zorgt ervoor dat de druk op de stuwdam te groot wordt. Het is wondermooi en oorverdovend stil bij het stuwmeer. Het enige wat de stilte doorbreekt is het geluid van het kletterende water dat zijn weg naar beneden vindt. De steile bergtoppen en het panorama van de gletsjers van Chugach Mountians rondom het meer zijn verbluffend. En deze betoverend plek hebben we helemaal voor onszelf. Verbazingwekkend dat we niemand zijn tegengekomen op weg naar Solomon Lake.

Baai van Valdez Alaska

Panoramisch uitzicht op Valdez

Het was een pittige wandeling maar zó de moeite waard. Solomon Lake is een magische plek waar je omringd bent door geweldige natuur. De natuur in Alaska is overweldigend. Waar je ook bent. Bergen, uitgestrekte bossen, gletsjers en immense meren. Je vindt het allemaal in en rondom Valdez. We nemen met pijn in ons hart afscheid van Solomon Lake en keren terug naar het hoofdpad van de Solomon Gulch Trail. Op het hoogste punt genieten we nog één keer van het fantastische uitzicht. Heel in de verte aan de overkant van de baai zien we Valdez liggen. De terugweg gaat ons aanzienlijk makkelijker af. Ineens is de steile heuvel niet meer zo steil en is het oversteken van het beekje geen uitdaging meer. We loggen om 14:03 uur uit en dalen door het sparrenbos af naar de parkeerplaats. Even later laten we Valdez achter ons om nieuwe avonturen te beleven.

Columbia Glacier Valdez Alaska

Reizen naar Alaska – Hoe kom je er?

Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf met één of meerdere tussenstops naar de Alaska vliegen. Wij vlogen met Icelandair – met een tussenstop in Reykjavik – in ruim 10 uur naar de luchthaven van Anchorage, waar onze vakantie in Alaska startte. Kijk op Skyscanner voor goedkope vliegtickets Anchorage.

ESTA aanvragen

Plannen voor een reis naar Alaska? Vergeet dan niet op tijd een ESTA voor Amerika aan te vragen. Je kunt met een ESTA maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Op deze Nederlandse website kun je eenvoudig en snel een ESTA aanvragen voor Amerika. Het grote voordeel van deze website is dat je met iDeal kunt betalen. Na goedkeuring is een ESTA nog twee jaar geldig óf tot het moment dat je paspoort is verlopen. Reis je dus binnen twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten, dan hoef je niet opnieuw een ESTA aan te vragen.

Mooiste roadtrips Alaska

Auto huren Alaska

Auto huren in Alaska? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Op de luchthaven van Anchorage stap je in de gereedstaande huurauto en kan jouw avontuur in Alaska beginnen. Meer informatie over de verkeersregels in Amerika lees je hier: alles wat je moet weten over autorijden in de Verenigde Staten.

Meer tips voor een vakantie naar Alaska? Lees dan ook deze artikelen met de grootste staat van Amerika in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

2 reacties op “Wandelen in Alaska | Solomon Gulch Trail in Valdez

 • 7 december 2018 at 19:32
  Permalink

  Gaaf toch die ruige natuur. Mij doet het denken aan wat we zagen in Mount Rainier NP. Geweldig en yes, ik wil nog steeds heel graag naar Alaska!

  Beantwoord
  • 8 december 2018 at 09:42
   Permalink

   Ik begrijp heel goed dat je naar Alaska wilt. En ik denk dat het ook echt een bestemming voor jullie is. Natuur in overvloed en je kunt er uitstekend wandelen.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.