Nationale parken van West-Amerika | Dit zijn de 4 mooiste natuurparken

Tijdens onze rondreis door het zuidwesten van Amerika stonden de nationale parken centraal. Zo startten wij onze roadtrip in Yosemite National Park, misschien wel het meest bekende park van de Verenigde Staten. Daarna trotseerden we de ijzige kou in Sequoia National Park om vervolgens in de hitte van Death Valley terecht te komen. Via Bryce Canyon en Grand Canyon reden we naar Joshua Tree National Park, het laatste nationale park dat we tijdens onze rondreis bezochten. Maar wat vond ik nou de mooiste nationale parken van West-Amerika?

Mooiste nationale parken van West-Amerika Yosemite National Park

Nationale parken van West-Amerika

In de Verenigde Staten vind je maar liefst 61 nationale parken. Deze bijzondere natuurgebieden worden beschermd door de National Park Service. In de lijst van nationale parken staan bekende natuurgebieden als de Grand Canyon, Death Valley, Bryce Canyon, Zion en Yellowstone National Park. Maar er zijn ook een aantal andere nationale parken die de moeite waard zijn om te leren kennen, zoals Denali, Katmai en Wrangell St. Elias National Park in Alaska. De meeste nationale parken bevinden zich overigens in West-Amerika.

Lees ook: Root Glacier Trail | Wandelen over gletsjerijs in Wrangell St. Elias National Park

Ga je een nationaal park in West-Amerika bezoeken, dan is het raadzaam om als eerste het Visitor Center te bezoeken. Hier kunnen rangers al jouw vragen over het betreffende park beantwoorden. Daarnaast heeft elk park een gratis folder met daarin alle actuele informatie met betrekking tot viewpoints, wandelingen, activiteiten, tips, weersverwachtingen en eventuele onderhoudswerkzaamheden.

Route roadtrip Amerika Yosemite National Park

1 | Yosemite National Park

Yosemite is voor mij de absolute nummer 1 als het om de mooiste nationale parken van West-Amerika gaat. Waarom? Vanwege de diversiteit van de natuur die je er aantreft. Metershoge watervallen, immense rotsformaties met besneeuwde toppen, spiegelgladde meren en oude bossen. Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is Yosemite een van de drukst bezochte plaatsen in de Verenigde Staten. Als je Yosemite Valley ziet, begrijp je waarom. Deze door een gletsjer gevormde vallei ziet er adembenemend mooi uit, met aan de ene kant de rots Half Dome en aan de andere kant de granieten bergwand El Capitan.

Lees ook: Natuur in het zuidwesten van Amerika | 10 indrukwekkende plekken 

Andere hoogtepunten zijn Glacier Point, een uitkijkpunt op bijna 1000 meter hoogte, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de vallei, Mirror Lake en de Tioga Road. Trek je wandelschoenen maar aan want het park is de perfecte plek om mooie wandelingen te maken. Zelf hebben we hikes naar Glacier Point en Vernal Fall gedaan. Beiden kan ik absoluut aanbevelen. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal en het voelt erg fijn om op de top te staan.

Mooiste nationale parken van West-Amerika Death Valley National Park

2 | Death Valley National Park

Zodra je door het desolate landschap van Death Valley rijdt, begrijp je direct waar het nationale park zijn naam aan te danken heeft. Dit is namelijk een van de heetste plekken op aarde en de droogste plek in Noord-Amerika. Het in Californië gelegen dal is een uitgestrekt woestijngebied omringd door bergen, waar canyons, felgekleurde zandduinen, uitgestrekte zoutvlakten en massieve rotsformaties te vinden zijn.

Lees ook: Verkeersregels Amerika | Snelheidslimieten, regels en algemene tips

Artist’s Drive, de zoutvlakte Badwater en Zabriskie Point zijn wat mij betreft de hoogtepunten in Death Valley. Een bezoek aan het veelzijdige nationale park is een unieke ervaring die een blijvende indruk op mij heeft achterlaten. En daarom mag Death Valley niet ontbreken in het rijtje van de mooiste nationale parken van West-Amerika.

Mooiste nationale parken van West-Amerika Grand Canyon National Park

3 | Grand Canyon National Park

Het Grand Canyon National Park ligt in de staat Arizona en is een van de oudste maar ook bekendste nationale parken in de Verenigde Staten. Het park omvat de Grand Canyon dat als een van de zeven wereldwonderen van de natuur wordt beschouwd. Het park wordt door de canyon in een noordelijke helft (North Rim) en een zuidelijke helft (South Rim) verdeeld. Wij liepen de Rim Trail, een 19 kilometer lang pad waarbij je voortdurend langs de rand van de canyon loopt. Heb je weinig tijd of ben je niet zo’n wandelliefhebber? Je kunt ook een deel van deze vlakke route lopen.

Lees ook: Sequoia National Park | Bomen die lijken te reiken tot in de hemel

De canyon is ongeveer 435 kilometer lang, meer dan 1600 meter diep en de breedte varieert tussen 15 en 29 kilometer. Je kunt de Grand Canyon bekijken vanaf vele uitkijkpunten aan zowel de North als South Rim. Maar je kunt ook besluiten om de Grand Canyon vanuit de lucht te zien. Oké, het is duur, maar de helikoptervlucht is elke cent waard. Een bezoek aan de Grand Canyon is wat mij betreft een absolute must tijdens je rondreis door het westen van de Verenigde Staten.

Mooiste nationale parken van West-Amerika Bryce Canyon National Park

4 | Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon National Park is uniek in zijn soort. En precies daarom behoort Bryce tot het lijstje van de mooiste nationale parken van West-Amerika. In geen enkel ander nationaal park vind je een zelfde aantal rotspilaren, de zogeheten hoodoos. De grillige rode rotsformaties zijn zo surrealistisch. Tijdens een hike door Bryce heb je de meest prachtige uitzichten, loop je door natuurlijke rotsbogen en zie je feloranje rotsen op puntjes van andere feloranje rotsen balanceren. Met de auto kun je langs diverse viewpoints rijden. Ze bieden je een vogelperspectief over het prachtige amfitheater van rotszuilen. Mijn favoriete uitkijkpunten? Inspiration Point, Bryce Point en Natural Bridge. Vergeet niet bij deze laatste te stoppen, het is een van de mooiste bezienswaardigheden van het park.

Lees ook: Terugblik roadtrip Amerika | Route, planning en accommodaties

Praktische tips nationale parken van West-Amerika

  • Wanneer je een roadtrip langs de nationale parken van West-Amerika maakt, is het belangrijk om te weten dat er een pas bestaat waarmee je een jaar lang toegang krijgt tot alle nationale parken in de Verenigde Staten. Een America the Beautiful Pass kost je 80,00 dollar. Deze pas is verkrijgbaar bij de entree van alle nationale parken. Niet overal worden creditcards geaccepteerd, zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt. De pas geeft alleen toegang tot een park. Of je ter plaatse nog moet betalen voor bijvoorbeeld parkeren, het gebruik van een shuttlebus en kosten voor rondleidingen, hangt van het park zelf af.
  • Wil je de nationale parken in West-Amerika bezoeken? Dan raad ik aan om zowel warme kleding als zomerkleding mee te nemen. De temperaturen in het westen van Amerika kunnen behoorlijk verschillen. In de meeste parken hadden wij mooi weer (mei 2016), maar in Sequoia National Park en Bryce Canyon National Park was het ijskoud. In beide parken hadden we een jas, en zelfs een muts en handschoenen nodig.
  • Trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende eten en drinken mee als je op pad gaat in een van de nationale parken.
  • Vergeet ook niet op tijd een ESTA aan te vragen. Op deze Nederlandse website kun je een ESTA aanvragen, waarbij zij het werk voor je doen. Het grote voordeel van deze website is, is dat je met iDeal kunt betalen. Na goedkeuring is de ESTA nog twee jaar geldig óf tot het moment dat je paspoort is verlopen. Reis je dus binnen twee jaar meerdere keren naar Amerika, dan hoef je niet opnieuw een ESTA aan te vragen. 

Ben jij ook in dit deel van Amerika geweest? Dan ben ik heel benieuwd wat jouw favoriete nationale parken van West-Amerika zijn. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een andere partij. De meningen en tips die ik in dit artikel deel zijn echter van mijzelf. 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.