Nationale parken Amerika | de mooiste natuurparken in West-Amerika

Onze reis door het zuidwesten van de Verenigde Staten stond in het teken van nationale parken bezoeken. Zo startte onze roadtrip in Yosemite National Park, daarna trotseerden we de ijzige kou in Sequoia National Park om vervolgens in de hitte van Death Valley terecht te komen. Via Bryce Canyon National Park en de Grand Canyon reden we naar Joshua Tree National Park, het laatste park dat we bezochten. Maar wat vond ik nou de mooiste nationale parken van West-Amerika?

Nationale parken West-Amerika

In de Verenigde Staten vind je maar liefst 61 nationale parken. Deze bijzondere natuurgebieden worden beschermd door de National Park Service. In de lijst van nationale parken staan bekende natuurgebieden als de Grand Canyon, Death Valley, Bryce Canyon, Zion en Yellowstone National Park. Maar er zijn ook een aantal andere nationale parken die de moeite waard zijn om te leren kennen, zoals Katmai National Park en Wrangell St. Elias National Park in Alaska. De meeste natuurparken bevinden zich overigens in West-Amerika.

Ben je van plan om tijdens je roadtrip een nationaal park in West-Amerika te bezoeken, dan is het raadzaam om als eerste het Visitor Center te bezoeken. Hier kunnen rangers al jouw vragen over het betreffende park beantwoorden. Daarnaast heeft elk park een gratis folder met daarin alle actuele informatie met betrekking tot viewpoints, wandelingen, activiteiten, tips, weersverwachtingen en eventuele onderhoudswerkzaamheden.

Route roadtrip Amerika Yosemite National Park
Vernall Fall Yosemite National Park Verenigde Staten

Yosemite National Park

Yosemite is voor mij de absolute nummer 1 als het om de mooiste nationale parken van West-Amerika gaat. Waarom? Vanwege de diversiteit van de natuur die je er aantreft. Metershoge watervallen, immense rotsformaties met besneeuwde toppen, spiegelgladde meren en oude bossen. Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is Yosemite een van de drukst bezochte plaatsen in de Verenigde Staten. Als je Yosemite Valley ziet, begrijp je waarom. Deze door een gletsjer gevormde vallei ziet er adembenemend mooi uit, met aan de ene kant de rots Half Dome en aan de andere kant de granieten bergwand El Capitan.

Andere hoogtepunten zijn Glacier Point, een uitkijkpunt op bijna 1000 meter hoogte, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de vallei, Mirror Lake en de Tioga Road. Trek je wandelschoenen aan voor een mooie wandeling, want Yosemite National Park is de perfecte plek voor een hike. Zelf hebben zijn we naar Glacier Point en Vernal Fall gelopen. Beiden wandelingen kan ik aanraden. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal en het voelt erg fijn om op de top te staan.

Mooiste nationale parken van West-Amerika Death Valley National Park
Death Valley National Park Verenigde Staten

Death Valley National Park

Zodra je door het desolate landschap van Death Valley rijdt, begrijp je direct waar het nationale park zijn naam aan te danken heeft. Dit is namelijk een van de heetste plekken op aarde en de droogste plek in Noord-Amerika. Het in Californië gelegen dal is een uitgestrekt woestijngebied omringd door bergen, waar canyons, felgekleurde zandduinen, uitgestrekte zoutvlakten en massieve rotsformaties te vinden zijn. Bezoek de Mesquite Flat Sand Dunes, wandel over de zoutvlakte Badwater Basin en verwonder je over het prachtige landschap als je over Artist’s Drive rijdt.

Een van de bekendste uitzichtpunten in Death Valley National Park is Zabriskie Point. Vanaf hier heb je een adembenemend mooi uitzicht over een golvend woestijnlandschap vol indrukwekkende rotsformaties in de meest fraaie kleuren. Een bezoek aan het veelzijdige natuurpark is een unieke ervaring die een blijvende indruk op mij heeft achterlaten. En daarom mag Death Valley niet ontbreken in het rijtje van de mooiste nationale parken van West-Amerika.

Mooiste nationale parken van West-Amerika Grand Canyon National Park
Grand Canyon National Park Verenigde Staten

Grand Canyon National Park

Het Grand Canyon National Park ligt in de staat Arizona en is een van de oudste en bekendste nationale parken in de Verenigde Staten. Het park omvat de Grand Canyon dat als een van de zeven wereldwonderen van de natuur wordt beschouwd. Het park wordt door de canyon in een noordelijke (North Rim) en een zuidelijke helft (South Rim) verdeeld. Wij liepen de Rim Trail, een 19 kilometer lang pad waarbij je voortdurend langs de rand van de canyon loopt. Heb je weinig tijd of ben je niet zo’n wandelliefhebber? Je kunt ook een deel van deze vlakke route lopen.

De canyon is ongeveer 435 kilometer lang, meer dan 1600 meter diep en de breedte varieert tussen 15 en 29 kilometer. Je kunt de Grand Canyon bekijken vanaf vele uitkijkpunten aan zowel de North als de South Rim. Maar je kunt ook besluiten om de Grand Canyon vanuit de lucht te zien. Oké, het is duur, maar de helikoptervlucht is elke cent waard. De Grand Canyon is wat mij betreft een absolute must-visit tijdens een rondreis door het westen van de Verenigde Staten.

Mooiste nationale parken van West-Amerika Bryce Canyon National Park
Bryce Canyon National Park Utah Verenigde Staten

Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon National Park is uniek in zijn soort. En precies daarom hoort Bryce op het lijstje van de mooiste nationale parken van West-Amerika thuis. In geen enkel ander nationaal park vind je een zelfde aantal rotspilaren, de zogeheten hoodoos. De grillige rode rotsformaties zijn zo surrealistisch. Tijdens een hike door Bryce heb je de meest prachtige uitzichten, loop je door natuurlijke rotsbogen en zie je feloranje rotsen op puntjes van andere felgekleurde rotsen balanceren. Met de auto kun je langs dertien viewpoints rijden. Ze bieden je een vogelperspectief over het prachtige amfitheater van rotszuilen. Mijn favoriete uitkijkpunten in Bryce Canyon? Inspiration Point, Bryce Point en Natural Bridge. Vergeet niet bij deze laatste te stoppen, het is een van de mooiste bezienswaardigheden van het park.

Tunnel View Yosemite National Park Verenigde Staten

Nationale parken in West-Amerika bezoeken? Dit moet je weten!

Wil je de nationale parken in West-Amerika bezoeken? Dan raad ik aan om zowel warme kleding als zomerkleding mee te nemen. De temperaturen in het westen van Amerika kunnen behoorlijk verschillen. In de meeste parken hadden wij mooi weer (mei 2016), maar in Sequoia National Park en Bryce Canyon National Park was het ijskoud. In beide parken hadden we een jas, en zelfs een muts en handschoenen nodig. Trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende eten en drinken mee als je op pad gaat in de natuurparken.

America the Beautiful Pass kopen

Als je een roadtrip door Amerika gaat maken en je bent van plan om meerdere nationale parken te gaan bezoeken, dan is het verstandig om een America the Beautiful Pass aan te schaffen. De kosten van de pas bedragen 80 dollar. Bezoek je drie of meer parken, dan ben je altijd goedkoper uit. Een America the Beautiful Pass is gedurende een jaar geldig, voor één auto of camper met inzittenden. De pas geeft je gratis toegang tot bijna alle National Parks, nationale monumenten en recreatiegebieden. Wil je liever niet online bestellen, dan kun je de pas kopen bij elk nationaal park dat entreegeld vraagt. Niet overal worden creditcards geaccepteerd, zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt.

Let op: De America the Beautiful Pass is niet geldig in een State Park.

Yosemite National Park Verenigde Staten

ESTA aanvragen

Plannen voor een reis naar de Verenigde Staten? Vergeet dan niet op tijd een ESTA voor Amerika aan te vragen. Je kunt met een ESTA maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Op deze Nederlandse website kun je eenvoudig en snel een ESTA aanvragen voor Amerika. Het grote voordeel van deze website is dat je met iDeal kunt betalen. Na goedkeuring is een ESTA nog twee jaar geldig óf tot het moment dat je paspoort is verlopen. Reis je dus binnen twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten, dan hoef je niet opnieuw een ESTA aan te vragen.

Auto huren Amerika

Auto huren in Amerika om de mooiste nationale parken van West-Amerika te bezoeken? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Op de luchthavenstap je in de gereedstaande huurauto en kan jouw avontuur in de Verenigde Staten beginnen. Meer informatie over de verkeersregels in Amerika lees je hier: alles wat je moet weten over autorijden in de Verenigde Staten.

Meer tips voor nationale parken in de Verenigde Staten? Lees dan ook deze artikelen met Amerikaanse natuurparken in de hoofdrol:

Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een andere partij, maar de meningen en tips die ik in dit artikel deel zijn echter van mijzelf.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.