Lake Powell | Een stuwmeer met spectaculaire zandsteenrotsen

Het is nog vroeg als we de deur van het motel achter ons dichttrekken. Het lijkt te sneeuwen. De witte vlokken dwarrelen niet omlaag, maar zitten gevangen in de greep van de grillige, ijzige wind die ze het neervallen belet. De sneeuwstorm waar we gistermiddag op weg naar Blanding in belandden heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten. We maken de auto met een stuk karton sneeuwvrij, zetten onze tassen achterin en zijn klaar voor een nieuw avontuur. Dat het weer in de Verenigde Staten snel kan omslaan, blijkt ook vandaag weer eens. Onder een strakblauwe hemel en een stralende zon laten we Blanding achter ons en gaan op weg naar Lake Powell, een groot stuwmeer op de grens van de staten Arizona en Utah.

Bezienswaardigheden Page Lake Powell Arizona Verenigde Staten

Het ontstaan van Lake Powell

Lake Powell is ontstaan na het voltooien van de indrukwekkende Glen Canyon Dam. Het meer was vroeger namelijk een canyon: de Glen Canyon. Deze is volgelopen met water en is nu Lake Powell. Het uitgestrekte meer ligt op de grens van Arizona en Utah. Het grootste gedeelte van het meer ligt trouwens in Utah, maar vanaf Page ben je er vrijwel meteen. Page ligt in het noorden van de staat Arizona, ten noorden van de Grand Canyon en vlakbij de Colorado rivier en het stuwmeer Lake Powell. Het helderblauwe water contrasteert fel met de oranjebruine rotswanden eromheen. Het meer zelf nodigt uit voor allerlei watersportactiviteiten: kajakken, zwemmen en boottochtjes naar bezienswaardigheden in de omgeving. Het gebied rondom het meer heet Glen Canyon National Recreation Area.

Lees ook: Terugblik roadtrip Amerika | Route, planning en accommodaties

Race tegen de klok

Vanuit Blanding is het ruim drie uur rijden naar Page. Aangezien het al 09:00 uur is geweest moeten we doorrijden om de boot van 12:00 uur te halen. We zijn amper onderweg of ik zie in mijn achteruitkijkspiegel een politieauto dichterbij komen. De wijzer van de kilometerteller stelt mij gerust. Ik wijk naar rechts uit zodat de politieauto mij kan passeren, echter doet hij dit niet. Nog maar eens een poging, wederom blijft een inhaalmanoeuvre achterwege. We kijken elkaar vragend aan. Ik besluit om de auto langs de kant van de weg te zetten en ook de politieauto stopt.

Een paar tellen later rusten de ellebogen van agent Eldridge op het portier aan de bijrijderskant. Er schieten allerlei scenario’s door m’n hoofd. Meewerken lijkt me het beste in deze situatie. Met stroop bereik je eenmaal meer dan met azijn. Mijn rijbewijs wordt nagetrokken en het blijft bij een verbal warning. Volgens de agent hield ik niet genoeg afstand op mijn voorligger. Zodra de politieauto uit het zicht is, trap ik het gaspedaal diep in en vervolgen we onze weg naar Page.

Boottocht Lake Powell Arizona Verenigde Staten

Boottocht Lake Powell

De reservering van gisteravond is goed doorgekomen en onze kaarten liggen klaar bij de balie van het Wahweap Marina in het Lake Powell Resorts & Marinas. We sluiten aan in de rij en wachten tot de deur wordt geopend om via het brede pad naar de boot te lopen. Als we aan boord gaan krijgen we een kastje met koptelefoon mee. Het is fris. Al doet de zon z’n best de wolken te verdrijven. We twijfelen nog even, maar nemen toch plaats op het bovendek. Klokslag 12:00 uur gaan de trossen los en laten we de haven achter ons. Omdat het waterpeil laag is en er houseboats liggen, varen we met gepaste snelheid de canyon binnen.

Lees ook: Nationale parken van West-Amerika | Dit zijn de 4 mooist natuurparken

Als we het ondiepe gedeelte verlaten wordt het aantal pk’s opgevoerd en varen we met hoge snelheid over Lake Powell. Met de Amerikaanse vlag trots wapperend in de wind. Onderweg krijgen we veel informatie te horen via de koptelefoon over de canyons. Constant worden we omgeven door oranjebruine torentjes in een overwegend vlak landschap. Als de zon door de bewolking heen weet te prikken, kleurt het water turquoise en de rotsformaties worden roder en roder.

Boottocht Lake Powell Arizona Verenigde Staten

Boottocht Lake Powell Arizona Verenigde Staten

Boottocht Lake Powell Arizona Verenigde Staten

Boottocht Lake Powell Arizona Verenigde Staten

Boottocht Lake Powell Arizona Verenigde Staten

Boottocht Lake Powell Arizona Verenigde Staten

Varen door de canyons

Het laatste gedeelte van de boottocht varen we op zeer lage snelheid de canyon binnen. Het vergt enige stuurmanskunst van de kapitein om hier doorheen te varen. De zandstenen rotsformaties kunnen we bijna aanraken, zo smal is de kronkelige waterweg. Achter iedere bocht schuilt een nieuw fascinerend zicht. Na ruim twee en een half uur meren we aan bij de aanlegsteiger, in het meest diepe punt van de canyon. De koptelefoons gaan af en we zetten voet aan wal. Op een verlaten boot na is er niets of niemand te bekennen. Alleen wij en een handvol andere passagiers. De stilte en spectaculaire rotsformaties om ons heen maken van deze plek een bijzondere locatie.

Rainbow Bridge National Monument Utah Verenigde Staten

Rainbow Bridge National Monument

Na een wandeling van ongeveer 20 minuten vanaf de aanlegsteiger bereik je Rainbow Bridge National Monument. Een zandstenen rotsboog met een spanwijdte van 88 meter, die van een rotswand naar de andere over het water reikt. Het is de grootste natuurlijke brug ter wereld en wordt daarom beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. De Navajo Indianen hebben dit altijd als een heilige plek beschouwd, omdat ze ervan uitgingen dat het een versteende regenboog is.

We volgen het pad om de gigantische brug van dichtbij te bekijken. Mijn camera maakt overuren om de Heilige Brug in het decor van besneeuwde bergflanken vast te leggen. Na een half uur maant de gids ons dat het tijd is om terug te keren naar de boot. Ik had op deze fascinerende plek nog uren kunnen blijven. Onder indruk van de zandstenen rotsboog lopen we terug naar de boot.

Lees ook: Natuur in het zuidwesten van Amerika | 10 indrekwekkende plekken

De wolken hebben de zon inmiddels doen laten verdwijnen en de temperatuur is minder aangenaam dan op de heenweg. We verruilen het bovendek voor een plek binnen, waar het lekker warm is. Het is een lange dag geweest. De deining op de golven van Lake Powell en de aangename temperatuur maken me loom en ik val snel in slaap. Als je Page bezoekt mag een boottocht over Lake Powell met een daarbijbehorend bezoek aan Rainbow Bridge National Monument wat mij betreft niet ontbreken. De kosten voor deze dagtocht bedragen 130 dollar per persoon (mei 2017). Een flink bedrag, maar absoluut de moeite waard. Wij boekten de boottocht op de website van Wahweap Marina.

Heb jij weleens een boottocht over Lake Powell gemaakt?

Deel dit bericht:

14 reacties op “Lake Powell | Een stuwmeer met spectaculaire zandsteenrotsen

 • 8 november 2017 at 12:12
  Permalink

  Wauw wat ziet dit er gaaf uit zeg! Jammer genoeg vorige zomer geen tijd voor gehad tijdens de road trip, maar zo te zien heb ik wat gemist ;p

  Beantwoord
  • 10 november 2017 at 08:04
   Permalink

   Je hebt zeker iets gemist Jessica. Het is een geweldige plek, betoverend mooi vond ik het er.

   Beantwoord
 • 9 november 2017 at 23:19
  Permalink

  Wat mooi!

  Ik zou me echt helemaal rot schrikken als ik zou worden aangehouden door de politie in het buitenland. Gelukkig is dat nog nooit gebeurd.

  Beantwoord
  • 10 november 2017 at 08:01
   Permalink

   Lake Powell is ontzettend mooi, en de kers op de taart (Rainbow Bridge National Monument) is indrukwekkend. Het was idd peentjes zweten, gelukkig liep het met een sisser af.

   Beantwoord
 • 10 november 2017 at 09:49
  Permalink

  Wat een spectaculaire omgeving! Ziet er indrukwekkend uit! Die rainbow bridge…wow! En ook nog spannend als je de politie achter je aan hebt 😉

  Beantwoord
  • 11 november 2017 at 10:57
   Permalink

   Het was een aaneenschakeling van spannende en indrukwekkende gebeurtenissen die dag. De boottocht was geweldig over Lake Powell en de wandeling naar de boogbrug was verbluffend mooi. En tja, de politie had van mij achterwege kunnen blijven. Was wel even schrikken maar liep gelukkig met een sisser af.

   Beantwoord
 • 11 november 2017 at 08:55
  Permalink

  Een stuwmeer dus eigenlijk. En wat voor één, wow! Die rainbowbridge is de korte wandeling meer dan waard ook, prachtig. Wel even schrikken dat je aangehouden werd, wij hebben dat ook al een paar keer meegemaakt, 1 keer omdat mijn man inhaalde op een plek waar dat niet mocht, in Jordanië..oeps.. gelukkig lieten ze ons gewoon gaan. Ik ben daar nóg verbaasd over. 🙂

  Beantwoord
  • 11 november 2017 at 11:04
   Permalink

   Ik ben er ook nog altijd verbaasd over dat we staande werden gehouden. Er konden met gemak nog 6 auto’s tussen die van ons en onze voorligger. Gelukkig liep het met een sisser af en bleef het bij een waarschuwing.

   Beantwoord
 • 11 november 2017 at 11:26
  Permalink

  Wow wat een schitterende omgeving. Daar zou ik het geld ook wel voor over hebben :-). Wat een pech trouwens dat je werd aangehouden, maar gelukkig bleef het bij een waarschuwing. Anders was het wel een hele dure dag geweest!

  Beantwoord
  • 15 november 2017 at 18:46
   Permalink

   Gelukkig wel want het had allemaal heel anders kunnen aflopen.

   Beantwoord
 • 11 november 2017 at 12:31
  Permalink

  Wat een toffe ervaring lijkt me dit zeg. Ik heb dit destijds overgeslagen maar als ik dit zo lees heb ik daar wel een beetje spijt van. Rainbow Bridge National Monument doet me trouwens een beetje denken aan Arches NP!

  Beantwoord
  • 15 november 2017 at 18:44
   Permalink

   Je hebt ongetwijfeld andere dingen gedaan, je kunt niet alles zien. Rainbow Bridge National Monument lijkt inderdaad op Arches NP. Ik ken de laatste alleen van plaatjes want we zijn er (nog) niet geweest.

   Beantwoord
 • 15 november 2017 at 11:17
  Permalink

  Wat een prachtige ervaring! Ik ben helaas niet zover gekomen tijdens mijn roadtrip in West Amerika. Jij was toch in mei in Amerika? Dan moet sneeuw best een rare gewaarwording zijn! Maakt het overigens wel fotogenieker 🙂 Wij waren er in februari maar hebben gelukkig geen sneeuw gezien!

  Beantwoord
  • 15 november 2017 at 18:28
   Permalink

   We waren inderdaad in mei in Amerika, en dan is sneeuw best vreemd kan ik je zeggen. Aangezien ik geen liefhebber ben van kou en sneeuw was ik not amused. De boottocht over Lake Powell en de wandeling naar Rainbow Bridge National Monument zijn absoluut een aanrader. Misschien als je de volgende keer een roadtrip gaat maken?

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.