Gletsjers in Alaska | IJsrivieren die je moet bezoeken voor het te laat is!

De opwarming van de aarde heeft op lange termijn desastreuze gevolgen voor mens, dier en natuur. Tijdens onze rondreis in Alaska – de grootste staat van de Verenigde Staten – werd ik op pijnlijke wijze geconfronteerd met dit fenomeen. Ik zag met eigen ogen wat klimaatverandering doet met onze natuur. In dit artikel neem ik je mee naar vier gletsjers in Alaska die je moet bezoeken voor het te laat is.

Gletsjers in Alaska

Lang geleden was de Amerikaanse staat Alaska bedekt met ijs. De ijsrivieren zijn nog steeds imposant, maar slechts een fractie van wat ze ooit waren. De vorming van gletsjerijs kan soms wel vijftig jaar duren. Op dit moment smelten de meeste gletsjers sneller dan dat er hoog in de bergen nieuw ijs bijkomt. Hierdoor worden de gletsjers korter. De opwarming van de aarde versneld dit proces. Het is nauwelijks voor te stellen, maar binnen zestig jaar bestaan deze machtige gletsjers in Alaska niet meer.

Root Glacier Wrangell St. Elias National Park Alaska Verenigde Staten
Root Glacier Wrangell St. Elias National Park Alaska Verenigde Staten
Root Glacier Wrangell St. Elias National Park Alaska Verenigde Staten
Root Glacier Wrangell St. Elias National Park Alaska Verenigde Staten

Root Glacier in Wrangell St. Elias National Park and Preserve

De beste manier om Wrangell St. Elias National Park te ontdekken, is door een gletsjerwandeling te maken op de Root Glacier. Het felblauwe ijs kraakt onder je voeten en snelstromende gletsjerriviertjes zoeken hun weg naar beneden. De gletsjer vormt een indrukwekkend landschap met zijn blauwe poelen, diepe kloven en watervallen die zijn uitgesleten door gletsjerstromen. Onder leiding van een ervaren gids van St. Elias Alpine Guides maak je een wandeling over het knisperende gletsjerijs. Onderweg geniet je van een spectaculair uitzicht op de omliggende bergtoppen.

Columbia Glacier Valdez Alaska
Columbia Glacier Valdez Alaska
Columbia Glacier Valdez Alaska
Columbia Glacier Valdez Alaska

Columbia Glacier in Valdez

Columbia Glacier is een van de snelst bewegende gletsjers ter wereld en trekt zich sinds het begin van de jaren tachtig terug. Tijdens een boottocht naar de gletsjer in de baai van Valdez kom je al snel afgebroken stukken gletsjerijs tegen. Elke dag breekt er dertien miljoen ton ijs af. De brokken die in het water overblijven zijn vaak twee keer zo groot als de boot waarop je vaart. Naarmate de gletsjer dichterbij komt, worden de stukken ijs groter. Het is nauwelijks te bevatten dat deze gletsjer over zestig jaar helemaal is verdwenen.

Matanuska Glacier Mat-Su Valley Alaska
Matanuska Glacier Mat-Su Valley Alaska
Route Alaska Matanuska Glacier Alaska Verenigde Staten
Matanuska Glacier Mat-Su Valley Alaska

Matanuska Glacier in Mat-Su Valley

De Matanuska Glacier is een van de meest toegankelijke gletsjers van Alaska. De gigantische gletsjer is 43 kilometer lang en 6,4 kilometer breed. Het is de grootste gletsjer in de Verenigde Staten die bereikbaar is met de auto. De gletsjer ligt aan de Glenn Highway, een van de mooiste wegen in Alaska. De ‘National Scenic Byway’ begint in Glennallen en eindigt in het centrum van Anchorage. De Matanuska Glacier is een van de weinig nog groeiende gletsjers in Alaska. Gemiddeld komt er dertig centimeter per dag bij, alhoewel dit de laatste jaren in rap tempo afneemt.

Exit Glacier Kenai Fjords National Park Alaska

Exit Glacier in Kenai Fjords National Park

Bij de Exit Glacier is duidelijk te zien welke invloed klimaatverandering op de natuur heeft. De kleinste van de vier gletsjers is te vinden in Kenai Fjord National Park nabij Seward. Het pad vanaf het bezoekerscentrum dat leidt naar de rand van de gletsjer staat vol bordjes. Bruine borden met daarop het jaartal die aangeeft hoe groot de gletsjer op dat moment was. Naarmate je dichterbij de gletsjer komt, hoe kleiner de afstand tussen de jaren wordt. Het is schrikbarend om te zien hoeveel ijs er sinds 2005 is verdwenen.

Katmai National Park Alaska Verenigde Staten

Reizen naar Alaska – Hoe kom je er?

Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf met één of meerdere tussenstops naar de Alaska vliegen. Wij vlogen met Icelandair – met een tussenstop in Reykjavik – in ruim 10 uur naar de luchthaven van Anchorage, waar onze vakantie in Alaska startte. Kijk op Skyscanner voor goedkope vliegtickets Anchorage.

ESTA aanvragen

Plannen voor een reis naar Alaska? Vergeet dan niet op tijd een ESTA voor Amerika aan te vragen. Je kunt met een ESTA maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven. Op deze Nederlandse website kun je eenvoudig en snel een ESTA aanvragen voor Amerika. Het grote voordeel van deze website is dat je met iDeal kunt betalen. Na goedkeuring is een ESTA nog twee jaar geldig óf tot het moment dat je paspoort is verlopen. Reis je dus binnen twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten, dan hoef je niet opnieuw een ESTA aan te vragen.

Mooiste roadtrips Alaska

Auto huren Alaska

Auto huren in Alaska? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Op de luchthaven van Anchorage stap je in de gereedstaande huurauto en kan jouw avontuur in Alaska beginnen. Meer informatie over de verkeersregels in Amerika lees je hier: alles wat je moet weten over autorijden in de Verenigde Staten.

Meer tips voor een vakantie naar Alaska? Lees dan ook deze artikelen met de grootste staat van Amerika in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

2 reacties op “Gletsjers in Alaska | IJsrivieren die je moet bezoeken voor het te laat is!

 • 10 september 2018 at 13:13
  Permalink

  Ik heb in Nieuw-Zeeland, Canada en IJsland een aantal gletsjers gezien. Ik vind het geweldige natuur en daarom ook schrikbarend hoeveel ijs er in korte tijd verloren gaat. Echt heftig! Ik moet toch maar snel naar Alaska 😉

  Beantwoord
  • 14 september 2018 at 18:02
   Permalink

   Ik schrok er ook enorm van. Zeker als het ook nog eens met bordjes wordt aangegeven. Alaska is een absolute aanrader!

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.