Wadi Shab | Een smaragdgroen paradijs in de woestijn van Oman

Oman is rijk aan een verscheidenheid aan natuur. Van rotsige kusten tot droge woestijnen en van hoge bergen tot uitgestrekte zandstranden. Een van de mooiste natuurverschijnselen in Oman zijn ongetwijfeld de vele wadi’s in het land. Wadi’s zijn droge rivierbeddingen die slechts tijdelijk water dragen na zware regenval. Alleen de diepe poelen blijven het hele jaar door gevuld met water. Het water in deze rivierbeddingen zorgt voor een groene oase. De weelderig begroeide oase van Wadi Shab ligt ingebed tussen torenhoge rotsen en nodigt uit voor het maken van een mooie wandeling. 

Wadi Shab

Je vindt Wadi Shab op een half uur rijden van het vissersdorpje Sur en op zo’n anderhalf uur vanaf de hoofdstad Muscat. Wanneer je de steile en bochtige afrit naar de wadi neemt kom je onder een grote snelwegbrug uit waar je je auto kunt parkeren. Hier kun je eventueel nog iets te eten of drinken kopen. Dit is de laatste mogelijkheid om nog iets te kopen want in de wadi zijn geen restaurantjes of winkeltjes. Voor 1 OMR per persoon retour word je in een bootje naar de overkant gebracht vanwaar een schitterende soms uitdagende wandeling begint. Het laatste bootje naar de parkeerplaats vertrekt om 17:00 uur. Zorg ervoor dat je op tijd terug bent, zodat je weer bij je auto kunt komen. 

Wadi Shab Oman

Wadi Shab is een waar paradijs voor wandelliefhebbers. De wandelpaden voeren je door een indrukwekkend landschap vol terrassen met planten, poelen met helder water en langs keien en rotsen in verschillende afmetingen. Palmbomen groeien op de oevers en eucalyptus struiken verspreiden een intense geur. De wandeling door de prachtige groene vallei duurt zo’n 45 minuten. 

Een wandeling langs groene oases 

De metershoge rotswanden waar we tussendoor lopen zijn indrukwekkend en het is moeilijk voor te stellen dat dit allemaal is uitgesleten door een riviertje. De combinatie van rotsen, kristalhelder water en de uitbundig schijnende zon maakt de wadi tot een prachtige plek. Wadi Shab start vrij breed en wordt hoe verder we stroomopwaarts lopen smaller. 

Wadi Shab Oman

Waar we aan het begin over goed begaanbare brede paden lopen, klimmen en klauteren we halverwege onze wandeling over grote rotsen. Omdat er niet echt een pad loopt wat je moet volgen, banen we ons een weg langs immense keien en grillig gevormde rotsen. Het is bijzonder om de groene oases midden in de droge woestijn te zien. Even op adem komen van onze inspanningen is op deze plek geen straf. Het laatste gedeelte gaat over een steil, smal pad. We plaatsen regelmatig een hand op een rots om in evenwicht te blijven en niet te vallen. Langzamerhand maakt de stilte plaats voor stemmen van mensen. Het bereiken van de wadi vergt wat doorzettingsvermogen, maar is het absoluut waard. 

Wadi Shab Oman

Wadi Shab Oman

Wadi Shab Oman

We eten en drinken wat, genieten van de prachtige omgeving en zijn toeschouwer van de mensen die zich wagen aan een sprong in het heldere water. Een sprong, want duiken gaat hier niet. Het water is ondiep. Na ruim een half uur beginnen we aan de terugweg. De temperatuur is zeer aangenaam zo aan het eind van de middag. Om iets voor vijven stappen we in het bootje dat ons aan de andere kant van het water afzet. 

Wadi Shab Oman

Wadi Shab Oman

Praktische tips

 • Aan het begin van het park is een openbaar toilet, dit is ook de enige in het hele park.
 • Vergeet niet om zwemkleding, een handdoek, zonnebrand en natuurlijk je camera mee te nemen. 
 • Bij de zwemplek kun je je verkleden en je spullen achterlaten, maar er zijn geen voorzieningen. Je spullen kun je gewoon laten liggen.
 • In Wadi Shab kun je heerlijk picknicken, dus zorg voor eten en natuurlijk veel water.
 • Trek goede wandelschoenen aan, slippers zijn niet handig en af te raden.
 • Omdat de temperatuur in Oman overdag flink kan oplopen raad ik je aan Wadi Shab vroeg in de ochtend of in de namiddag te bezoeken. Het is anders veel te heet.
 • Om de grot en waterval te bereiken moet je zwemmen en een stukje lopen, neem waterschoenen mee want op blote voeten is dat geen pretje. 

Zou jij Wadi Shab bezoeken als je in Oman bent?

25 reacties op “Wadi Shab | Een smaragdgroen paradijs in de woestijn van Oman

 • 8 maart 2018 at 06:40
  Permalink

  Lijkt mij een indrukwekkende wandeltocht en heerlijk om af te kunnen koelen in het water. Wel bijzonder zo hoor, al die hoge rotsen en dan het groen tussendoor en de geur van eucalyptus. Mooi!

  Beantwoord
  • 10 maart 2018 at 19:27
   Permalink

   Het was zeker een indrukwekkende wandeltocht. Zo onwerkelijk om in een woestijn van die prachtige wadi’s tegen te komen.

   Beantwoord
 • 8 maart 2018 at 10:44
  Permalink

  Prachtig. Toen ik in Oman was, was het erg droog. De meeste wadi’s stonden toen droog, zo ook Wadi Shab. Ach, ik denk maar zo, dan heb ik een goede reden om een keer terug te gaan, naar deze schitterende bestemming.

  Beantwoord
  • 10 maart 2018 at 19:27
   Permalink

   Ohh, wat jammer Eva. Zoals je zelf al zegt, een goede reden om nog eens terug te gaan.

   Beantwoord
 • 8 maart 2018 at 15:38
  Permalink

  Ik blijf me verbazen over het Midden-Oosten. Landschappen zoals deze zou je hier toch helemaal niet verwachten? Mooi zeg! Denk je trouwens dat het voor vrouwen oké is om daar in bikini/badpak rond te lopen of word je dan heel vreemd aangekeken?

  Beantwoord
  • 10 maart 2018 at 19:30
   Permalink

   Vooraf had ik erover gelezen maar nooit verwacht dat het zo groots zou zijn. Het wordt op prijs gesteld om als vrouw een shirt en korte broek over je bikini/badpak te dragen. Overigens is dit geen verplichting. Er waren vrouwen die in bikini zwommen maar of dit gepast is? Zelf vind ik het niet getuigen van respect naar de bevolking toe.

   Beantwoord
  • 10 maart 2018 at 19:31
   Permalink

   Wat leuk dat je ook in Wadi Shab bent geweest. Een volgende keer de waterschoenen maar meenemen.

   Beantwoord
 • 8 maart 2018 at 21:27
  Permalink

  Lijkt me qua afstand perfect voor onze kids, die 45 minuten (die dan bij ons waarschijnlijk een uur worden).. zag je hier ook vrouwen zwemmen? Dat vind ik altijd even een dingetje in Moslim-landen en doe ik eigenlijk liever niet (behalve als er heel veel anderen zijn die het wel doen, maar dan nog voel ik me niet altijd op m’n gemak)..

  Beantwoord
  • 10 maart 2018 at 21:47
   Permalink

   Voor kinderen is het zeker te doen, en het klimmen en klauteren vinden ze vast heel leuk. Je kunt als vrouw daar gerust zwemmen. Wel raad ik je aan een t-shirt en short over je zwemkleding aan te trekken. Dit wordt erg op prijs gesteld in Oman.

   Beantwoord
 • 9 maart 2018 at 15:23
  Permalink

  Lijkt me heel bijzonder om te ervaren…zo’n groene oase in een verder dorre woestijn. Handige tips….ik zou daar inderdaad op blote voeten moeten lopen en dat is geen pretje…een paar waterschoenen is dan een uitkomst!

  Beantwoord
  • 11 maart 2018 at 08:26
   Permalink

   Heel bijzonder kan ik je zeggen als er ineens zo’n groene oase opdoemt in een droge woestijn. En waterschoenen zijn een must.

   Beantwoord
 • 9 maart 2018 at 21:46
  Permalink

  Wat bijzonder dat dit landschap middenin zo’n droge omgeving ligt. Lijkt me zeker een bijzondere ervaring. Ik zie mezelf al lekker dobberen in dat water na een wandeltocht door dit indrukwekkende landschap! Wel een beetje onhandig dat er maar één toilet is, zeker als je hier een dagje wilt doorbrengen…

  Beantwoord
  • 11 maart 2018 at 08:28
   Permalink

   Heel onhandig, en dan is het toilet aan het begin van je wandeling te vinden. Als je naar het toilet moet loop je niet even 45 minuten heen en weer lijkt me.

   Beantwoord
 • 9 maart 2018 at 22:48
  Permalink

  Wat een mooie wadi! Grappig genoeg doet dit me een beetje aan Israël denken.

  Tijdens mijn bezoek aan Oman heb ik helaas alleen Muscat gezien.

  Beantwoord
  • 11 maart 2018 at 08:23
   Permalink

   Muscat is een prachtige stad, leuk dat je daar geweest bent. Jammer dat je de wadi niet hebt bezocht.

   Beantwoord
 • 10 maart 2018 at 11:01
  Permalink

  Dit is ideaal. Wandelen. Woestijn. Water. Vooral dat je ook prachtige groene stukken tegen gaat komen. Lijkt mij idd een wandeling die ik graag doe als ik in Oman ben. Lekker even de ruige natuur in. En idd slippers is bij zulke tochten af te raden. Snap nog steeds niet waarom mensen dat wel doen.

  Beantwoord
  • 11 maart 2018 at 08:22
   Permalink

   Een wandeling die zeker de moeite waard is. Je wilt niet geloven hoeveel mensen we op slippers tegenkwamen, ongelooflijk.

   Beantwoord
 • 10 maart 2018 at 18:14
  Permalink

  Mooi hoor! Een sprong in het water is welverdiend na zo’n flinke wandeling.

  Beantwoord
 • 13 maart 2018 at 17:14
  Permalink

  Ik vind dit zo’n bijzondere plek! Helaas had ik er met mijn stopover van een dag geen tijd voor, maar het staat zeker op mijn lijst voor tijdens een volgende keer Oman!

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:23
   Permalink

   Bijzondere plek is het zeker: groen middenin de droge woestijn. Jammer dat je tijdens je stopober geen tijd had om Wadi Shab te bezoeken. Wel een goede reden om eens terug te gaan voor een langere periode.

   Beantwoord
 • 14 maart 2018 at 12:35
  Permalink

  Mijn tante zei afgelopen weekend nog tegen mij dat er Oman veel groen is. Groen dacht ik??? Blijkbaar dus wel. Dit lijkt mij echt een prachtige wandeling en fijn dat je ook even kunt afkoelen. Dat lijkt mij wel handig na zo’n wandeling 🙂

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:28
   Permalink

   Oman heeft inderdaad heel veel groene plekken, erg bijzonder en heel mooi. Je kunt er heerlijk wandelen en na zo’n klim- en klauterpartij is het fijn om een verfrissende duik te nemen.

   Beantwoord
  • 29 maart 2018 at 17:13
   Permalink

   Echt een geweldige plek! Oman heeft veel van soortgelijke plekken, erg mooi en fascinerend. Oman is sowieso een geweldig land om naartoe te reizen.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.