Terugblik rondreis VAE en Oman | Route, planning en accommodaties

In 10 dagen reizen we door het Midden-Oosten. In Dubai, dat nog steeds veel weg heeft van een bouwput, ontdekken we nieuwe plekken, we maken kennis met twee architectonische hoogstandjes in Abu Dhabi en in Oman bezoeken we sprookjesachtige wadi’s en authentieke dorpjes. Het aangename klimaat, de gastvrije bevolking en het arsenaal aan indrukwekkende gebouwen hebben ervoor gezorgd dat we kunnen terugkijken op een fijne reis. In terugblik rondreis VAE en Oman lees je meer over onze route, planning en de accommodaties waar we verbleven. 

Dag 1 & 2: Dubai

Met Emirates vliegen we naar Dubai, waar in alle vroegte de wielen van de A380-800 het asfalt van de landingsbaan raken. Ondanks het vroege tijdstip van 8:00 uur is de temperatuur zeer aangenaam. Nadat we onze reistassen van de band hebben gepakt nemen we een taxi naar ons hotel. Het hotel ligt middenin een bouwput en wordt omgeven door talloze bouwkranen. Erg jammer, maar gezien de hoeveelheid bouwprojecten in Dubai was de kans aanwezig dat dit ons zou overkomen. Ondanks het vroege tijdstip kunnen we inchecken, erg fijn. We hebben zelfs de keuze uit twee kamers. De kamers zijn identiek met één belangrijk verschil: het uitzicht. Waar je vanuit de ene kamer uitzicht hebt op de bouwplaats, heb je vanuit de andere kamer uitzicht op de snelweg en industrie. We kiezen voor de laatste optie in de hoop dat de geluidsoverlast zal meevallen. 

De rest van de dag brengen we door in de omgeving van Dubai Marina. We doen het vandaag rustig aan en gunnen onszelf de tijd om te acclimatiseren. We bezoeken The Walk waar locals en toeristen graag komen. Op de wandelpromenade met aan de ene kant restaurants en aan de andere kant strandpaviljoens is het gezellig druk. Inmiddels is het weer omgeslagen: het is flink afgekoeld en de stad is gehuld in een dikke deken van mist. 

Dubai Marina

Dag 3: Abu Dhabi

Na een uitermate goede nachtrust loopt de wekker vroeg af. Om 8:45 uur zitten we al in bus 101 die ons naar Abu Dhabi brengt. Ook vandaag is het mistig, al doet de zon wel z’n best om zich te laten zien. Na anderhalf uur komen we aan bij het busstation van Abu Dhabi. Inmiddels is de mist opgetrokken en schijnt de zon uitbundig. Een taxi brengt ons naar de Sheikh Zayed Grand Mosque. Ik was zelf erg onder de indruk van de moskee. De moskee is enorm groot en bevat zo veel details dat je ogen tekort komt. De binnenplaats is voor een groot deel bekleed met marmer waar bloemmotieven in zijn gemaakt. Niet alleen de buitenkant maakt indruk, ook de gebedsruimte met het grootste tapijt en kroonluchter ter wereld. 

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Na een aantal uur doorgebracht te hebben in en om de Sheikh Zayed Grand Mosque laten we ons afzetten aan de andere kant van de stad. Hier bezoeken we een ander architectonisch hoogstandje van Abu Dhabi: het Louvre museum. Prachtige ruimtes ingericht met klassieke en moderne kunst. Ook hier spenderen we een aantal uur en verwonderen ons aan de kunst en het gebouw. De avond valt als we de bus terugnemen naar Dubai.

Louvre Abu Dhabi

Dag 4: Dubai

Vandaag bezoeken we een nieuw gedeelte van Dubai: City Walk. In het verlengde van de Burj Khalifa vind je het ruim opgezette outdoor lifestyle concept waar winkels worden afgewisseld met restaurants, natuur, zitgelegenheden en water. Het plein met waterpartij en fonteinen is het centrale middelpunt van City Walk. Rondom het plein vind je veel street art die onderdeel uitmaken van het project Dubai Walls. Op één van de muren prijkt het werk van mijn favoriete straatartiest Vhils. In Lissabon maakte ik voor het eerst kennis met het werk van deze jonge kunstenaar. Naast verfbussen maakt hij ook gebruik van zwaarder geschut als hamer, beitel en verschillende soorten boren en tovert daarmee muren om in reliëf portretten. 

Dubai Walls

Na een overheerlijke lunch bij Demoiselle by Galvin lopen we richting het bekendste gebouw van de stad: Burj Khalifa. De laatste keer dat we in Dubai waren is twee jaar geleden maar ik herken het bijna niet meer terug. Er zijn ontzettend veel nieuwe gebouwen uit de grond gestampt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de voltooiing van het gebied rondom Dubai Opera. Het  architectonische meesterwerk opende in augustus 2016 zijn deuren.

Dubai Opera

  • Accommodatie: Wyndham Dubai Marina, Dubai.

Dag 5: Muscat

De afgelopen dagen was het bij het opstaan mistig en vraag me af of onze vlucht naar Oman doorgaat. Terwijl ik een verfrissende douche neem verschijnt Roel in de deuropening met de mededeling dat onze vlucht is geannuleerd. We bellen de luchtvaartmaatschappij en besluiten ons over te laten boeken naar de vlucht van 15:00 uur. Aangezien het nog vroeg is moeten we de tijd doden en lopen we naar The Walk. Terwijl we op het strand van een kop cappuccino genieten krijg ik een sms dat onze vlucht is vertraagd.

The Walk Dubai

Na een dag vol onzekerheden landen we uiteindelijk om 18:00 uur op Omaanse bodem. Eerst moeten we in de rij voor een visum en daarna voor de paspoortcontrole. De afhandeling van de huurauto verloopt vlot en onze reis naar het hotel kon beginnen. Inmiddels is het donker en dat vind ik niet fijn als ik moet rijden, en zeker niet in een vreemd land. Tel daar een niet goed werkende Google Maps bij op en je raadt het vast al, de weg vinden is een probleem. Onze zoektocht doet me denken aan toen we verdwaalden in Kruger National Park. Uiteindelijk komen we tegen 20:15 uur aan bij het hotel, onze uitvalsbasis voor de komende drie dagen. 

Dag 6: Sur en Wadi Shab

In alle vroegte rijden we naar de stad Sur aan de Golf van Oman. Het ronddwalen door de straatjes van het oude deel van de stad is een feestje. Bestuurders van auto’s toeteren en zwaaien als we voorbij lopen, de inwoners zijn trots om ons hun land te laten zien. Vissersbootjes liggen op het strand, visnetten hangen te drogen in de zon en geiten lopen door de straten. Voor we Sur verlaten brengen we nog een bezoek aan een werf waar de traditionele dhow wordt gemaakt. Vanuit Sur rijden we terug naar Wadi Al Shab waar we een wandeling maken tussen indrukwekkende rotsformaties. We klimmen en klauteren over rotsen en verwonderen ons over het smaragdgroene water. Wadi Shab is een aaneenschakeling van prachtige waterpartijen, watervallen en terrasvormige plantages middenin de woestijn. Na vandaag zijn we de dag van gisteren helemaal vergeten. Wat is Oman prachtig! 

Sur en Wadi Shab Oman

  • Afstand Muscat – Sur – Wadi Shab – Muscat: 474 km.

Dag 7: Sultan Qaboos-moskee, Ibra en Al Wasil-woestijn

Voor we naar Ibra en de Al-Wasil-woestijn rijden, brengen we eerst een bezoek aan de Sultan Qaboos-moskee. Omdat de moskee geopend is van 8:00 tot 11:00 uur zijn we ook vandaag weer vroeg opgestaan. Het gehele complex is indrukwekkend en fotogeniek, maar in de centrale gebedsruimte met de 50 meter hoge koepel valt mijn mond open. De koepel is rijkelijk versierd en in het midden hangt een 14 meter hoge kroonluchter met 1.120 lampen. Ook de galerijen buiten zijn een lust voor het oog, want er zijn veel mooie doorkijkjes en kleurrijke mozaïeken. 

Sultan Qaboos-moskee Muscat Oman

We laten Muscat achter ons en rijden door een landschap vol imposante rotsformaties het binnenland van Oman in. Ibra is één van de oudste steden van Oman en staat bekend om zijn uitkijktorens en het oude verlaten stadsgedeelte.  Aanvankelijk kunnen we de weg niet vinden naar dit gedeelte van de stad. Twee jonge Omani vragen waar we naar toe willen en bieden aan voor ons uit te rijden. Na een klein half uur rijden, lopen we het oude gedeelte binnen. Het verlaten stadje staat vol modderhuisjes. Ondanks de slechte staat van de huisjes zijn de authentieke details nog goed zichtbaar. 

Op de terugweg naar ons hotel in Muscat rijden we naar de Al Wasil-woestijn. Als je in Oman bent wil je natuurlijk wel kamelen zien, althans ik wel. We worden direct op onze wenken bediend als we de woestijn inrijden. In de verte zien we een kudde kamelen sierlijk door het oranjerode zand lopen. Voor we de kamelen van dichtbij kunnen zien trotseren we eerst een kudde nieuwsgierige geiten die ons de weg versperren.  

Ibra en Al Wasil-woestijn Oman

  • Afstand Muscat – Ibra – Al Wasil – Muscat: 431 km.

Dag 8: Muscat

Voor we vandaag het gastvrije en prachtige Oman verlaten, brengen we eerst nog een bezoek aan de vismarkt van Muscat. Geweldig om te zien hoe de verse vis aan land gebracht en gesorteerd wordt. Even later worden kruiwagens vol de markt binnengereden waar het een drukte van belang is. Tijdens onze rondgang over de markt zijn de prijsonderhandelingen in volle gang. Na de beklimming van de toren dwalen we rond door de smalle straatjes van Muscat, ondergaan beiden nog een scheerbeurt en bezoeken de Muttrah Souq. In de loop van de middag laten we de boulevard van Muscat achter ons en rijden naar het vliegveld, leveren de huurauto in en vliegen terug naar Dubai. Eén ding staat vast na ons bezoek aan Oman: we komen terug.

Corniche van Muscat Oman

Muscat Oman

  • Afstand Mysk Al Mouj Hotel – Muscat – Luchthaven Muscat: 80 km.
  • Accommodatie: Mysk Al Mouj Hotel, Muscat.

Dag 9: Dubai

Als we opstaan schijnt de zon uitbundig, dit in tegenstelling tot onze eerste dagen in Dubai. En dat komt goed uit want voor vandaag staat een boottocht op het programma. Met een klein bootje varen we op lage snelheid Dubai Marina uit. Eenmaal op open zee trekt de kapitein de gashendel volledig open. De hoge snelheid en scherpe bochten zorgen ervoor dat niet alleen het bootjes over de golven stuitert maar ook wij van onze zitplaatsen. Heerlijk!

Atlantis The Palm Dubai

Na ruim een uur keren we terug naar Dubai Marina waar we de metro nemen naar Dubai Creek, mijn favoriete deel van Dubai. We slenteren door de smalle zandkleurige straatjes waar volop handel wordt gedreven. Op de Spice Souk worden al onze zintuigen geprikkeld en we maken een overtocht met een traditionele abra. Niet veel later sta ik in een traditionele dishdasha met op m’n hoofd een ghutra, die op zijn plaats wordt gehouden met een agal. Ik had me nog zó voorgenomen dit niet te laten gebeuren. 

Dubai Creek

Accommodatie: Somewhere Hotel, Dubai.

Dag 10: Amsterdam

Het is tijd om afscheid te nemen van Dubai. Een taxi brengt ons naar de luchthaven, we checken in en ik trakteer mezelf op een nieuwe camera: een Sony A6000. Onze vlucht vertrekt op tijd, erg fijn. Het toestel is voor meer dan de helft leeg en we mogen een plek uitkiezen. We nemen ieder een rij van vier stoelen en proberen wat te slapen. Op Schiphol rollen onze reistassen na een klein half uur van de band en kunnen we op weg naar huis. Thuis toasten we op het nieuwe jaar en blikken we terug op deze geweldige rondreis VAE en Oman die de afsluiting is van een fantastisch reisjaar 2017.

Terugblik rondreis VAE en Oman

Het was de derde keer dat we Dubai bezochten. Voor mij persoonlijk is het even genoeg, zeker nadat we in Abu Dhabi en Oman zijn geweest. Zoals ik al in mijn inleiding schreef, Dubai is een grote bouwput en het ziet ernaar uit dat de ontwikkeling voorlopig niet stopt. Ondanks dat we in Abu Dhabi slechts één dag zijn geweest, wil ik meer van het land zien. Dit laatste geldt ook zeker voor Oman. Het was dé verrassing van onze reis door het Midden-Oosten. Naast de prachtige gebouwen, sprookjesachtige wadi’s en het betoverende landschap zijn de mensen behulpzaam, gastvrij en vriendelijk. In terugblik rondreis VAE en Oman heb ik onze route, planning en accommodaties gedeeld. Misschien is deze route een inspiratie voor jouw volgende reis.

Wordt een rondreis VAE en Oman jouw volgende reis? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *