Terugblik rondreis VAE en Oman | Route, planning en accommodaties

In 10 dagen reizen we door het Midden-Oosten. In Dubai, dat nog steeds veel weg heeft van een bouwput, ontdekken we nieuwe plekken, we maken kennis met twee architectonische hoogstandjes in Abu Dhabi en in Oman bezoeken we sprookjesachtige wadi’s en authentieke dorpjes. Het aangename klimaat, de gastvrije bevolking en een arsenaal aan indrukwekkende gebouwen hebben ervoor gezorgd dat we kunnen terugkijken op een fijne reis. In terugblik rondreis VAE en Oman lees je meer over onze route, planning en de accommodaties waar we verbleven. 

Dubai Marina Dubai

Dag 1 & 2 | Dubai

Met Emirates vliegen we naar Dubai, waar in alle vroegte de wielen van de A380-800 het asfalt van de landingsbaan raken. Ondanks het vroege tijdstip van 8:00 uur is de temperatuur zeer aangenaam. Nadat we onze reistassen van de band hebben gepakt, brengt een taxi ons naar het hotel. Het hotel blijkt middenin een bouwput te liggen. Erg jammer, maar gezien de hoeveelheid bouwprojecten in Dubai was de kans aanwezig dat dit ons zou overkomen. Ondanks het vroege tijdstip kunnen we inchecken. We hebben de keuze uit twee kamers. De kamers zijn identiek met één belangrijk verschil: het uitzicht. Waar je vanuit de ene kamer uitzicht hebt op de bouwplaats, heb je vanuit de andere kamer uitzicht op de snelweg en industrie. We kiezen voor de laatste optie in de hoop dat de geluidsoverlast zal meevallen.

Lees ook: Street art Dubai | Werken van ‘s werelds bekendste straatartiesten

De rest van de dag brengen we door in de omgeving van Dubai Marina. We doen het rustig aan en gunnen onszelf de tijd om te acclimatiseren. We bezoeken The Walk waar locals en toeristen graag komen. Op de wandelpromenade met aan de ene kant restaurants en aan de andere kant strandpaviljoens is het gezellig druk. Inmiddels is het weer omgeslagen: het is flink afgekoeld en de stad is gehuld in een dikke deken van mist.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Dag 3 | Abu Dhabi

Na een uitermate goede nachtrust loopt de wekker vandaag al vroeg af. Om 8:45 uur zitten we in bus 101 die ons naar Abu Dhabi brengt. Ook vandaag is het mistig, al doet de zon wel z’n best om zich te laten zien. Na anderhalf uur komen we aan bij het busstation in Abu Dhabi. Inmiddels is de mist opgetrokken en schijnt de zon uitbundig. Een taxi brengt ons naar de Sheikh Zayed Grand Mosque. Ik was zelf erg onder de indruk van de moskee. Het religieuze bouwwerk is enorm groot en bevat zo veel details dat je ogen tekort komt. De binnenplaats is voor een groot deel bekleed met marmer waar bloemmotieven in zijn gemaakt. Niet alleen de buitenkant maakt indruk, ook de gebedsruimte met het grootste tapijt en kroonluchter ter wereld zijn groots.

Lees ook: Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi | Het mooiste gebouw ter wereld

Na een aantal uur doorgebracht te hebben in en om de Sheikh Zayed Grand Mosque laten we ons afzetten aan de andere kant van de stad. Hier bezoeken we een ander architectonisch hoogstandje van Abu Dhabi: het Louvre museum. Prachtige ruimtes ingericht met klassieke en moderne kunst. Ook hier spenderen we een aantal uur en verwonderen ons aan de kunst en het gebouw. De avond valt als we de bus terugnemen naar Dubai.

Street art Dubai

Dag 4 | Dubai

Vandaag bezoeken we een nieuw gedeelte van Dubai: City Walk. In het verlengde van de Burj Khalifa vind je het ruim opgezette outdoor lifestyle concept waar winkels worden afgewisseld met restaurants, natuur, zitgelegenheden en water. Het plein met waterpartij en fonteinen is het centrale middelpunt van City Walk. Rondom het plein vind je veel street art die onderdeel uitmaken van het project Dubai Walls. Op een van de muren prijkt het werk van mijn favoriete straatartiest Vhils. In Lissabon maakte ik voor het eerst kennis met het werk van deze jonge kunstenaar. Naast verfbussen maakt hij ook gebruik van zwaarder geschut. Met hamer, beitel en verschillende soorten boren tovert hij daarmee muren om in reliëf portretten.

Lees ook: Louvre Abu Dhabi | Een architectonisch hoogstandje mét inhoud

Na de lunch lopen we richting het bekendste gebouw van de stad: de Burj Khalifa. De laatste keer dat we in Dubai waren is twee jaar geleden maar ik herken het bijna niet meer terug. Er zijn ontzettend veel nieuwe gebouwen uit de grond gestampt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de voltooiing van het gebied rondom Dubai Opera. Het architectonische meesterwerk opende in augustus 2016 zijn deuren.

Kaarten Burj Khalifa kopen

Wil je de top van Burj Khalifa bezoeken (Burj Khalifa At the Top), dan is het handig om je kaartjes vooraf te boeken. Ik deed dat via Get Your Guide. Ik koos een tijdvak en kreeg mijn reservering per mail bevestigd. Vervolgens moesten we bij de balie van At the Top onze fysieke kaartjes ophalen. Dat deden wij de avond van tevoren, toen er geen rij stond en we er toch langskwamen. Handig, want daardoor konden we de volgende ochtend zo doorlopen. Je kunt hier boeken via Get Your Guide.

Muscat Oman

Dag 5 | Muscat

Terwijl ik een verfrissende douche neem, verschijnt Roel in de deuropening met de mededeling dat onze vlucht naar Muscat is geannuleerd. We bellen de luchtvaartmaatschappij en besluiten ons over te laten boeken naar de vlucht van 15:00 uur. Aangezien het nog vroeg is moeten we de tijd doden en lopen we naar The Walk. Terwijl we aan het strand van een kop cappuccino genieten, krijg ik een sms dat onze vlucht is vertraagd.

Lees ook: Praktische tips Oman | Goede voorbereid op reis gaan

Na een dag vol onzekerheden landen we uiteindelijk om 18:00 uur op Omaanse bodem. Eerst moeten we in de rij voor een visum en daarna voor de paspoortcontrole. De afhandeling van de huurauto verloopt vlot en onze reis naar het hotel kan beginnen. Inmiddels is het donker en dat vind ik niet fijn als ik moet rijden. En zeker niet in een vreemd land. Tel daar een niet goed werkende Google Maps bij op en je raadt het vast al, de weg vinden is een probleem. Onze zoektocht doet me denken aan toen we verdwaalden in Kruger National Park. Uiteindelijk komen we tegen 20:15 uur aan bij het hotel, onze uitvalsbasis voor de komende drie dagen.

Sur Oman

Dag 6 | Sur en Wadi Shab

In alle vroegte rijden we naar de stad Sur aan de Golf van Oman. Het ronddwalen door de straatjes van het oude deel van de stad is een feestje. Bestuurders van auto’s toeteren en zwaaien als we voorbij lopen. De inwoners zijn trots om ons hun land te laten zien. Vissersbootjes liggen op het strand, visnetten hangen te drogen in de zon en geiten lopen door de straten. Voor we Sur verlaten brengen we nog een bezoek aan een werf waar de traditionele dhow wordt gemaakt.

Lees ook: Wadi Shab | Een smaragdgroen paradijs in de woestijn van Oman

Vanuit Sur rijden we terug naar Wadi Shab, waar we een hike maken tussen indrukwekkende rotsformaties. We klimmen en klauteren over rotsen en verwonderen ons over het smaragdgroene water. Wadi Shab is een aaneenschakeling van prachtige waterpartijen, watervallen en terrasvormige plantages middenin de woestijn. Na vandaag zijn we de dag van gisteren helemaal vergeten. Wat is Oman prachtig!

 • Afstand Muscat – Sur – Wadi Shab – Muscat: 474 km.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Dag 7 | Sultan Qaboos Grand Mosque, Ibra en Al Wasil-woestijn

Voor we naar Ibra en de Al-Wasil-woestijn rijden, brengen we eerst een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque. Omdat de moskee geopend is van 8:00 uur tot 11:00 uur zijn we ook vandaag weer vroeg opgestaan. Het gehele complex is indrukwekkend en fotogeniek, maar in de centrale gebedsruimte met de 50 meter hoge koepel valt mijn mond open. De koepel is rijkelijk versierd en in het midden hangt een 14 meter hoge kroonluchter met 1120 lampen. Ook de galerijen buiten zijn een lust voor het oog, want er zijn veel mooie doorkijkjes en kleurrijke mozaïeken.

Lees ook: Oman | 7 redenen waarom je een ticket naar het Sultanaat moet boeken

We laten Muscat achter ons en rijden door een landschap vol imposante rotsformaties het binnenland van Oman in. Ibra is een van de oudste steden van Oman en staat bekend om zijn uitkijktorens en het oude verlaten stadsgedeelte. Aanvankelijk kunnen we de weg niet vinden naar dit gedeelte van de stad. Twee jonge Omani vragen waar we naar toe willen en bieden aan voor ons uit te rijden. Na een klein half uur rijden, lopen we het oude gedeelte binnen. Het verlaten stadje staat vol modderhuisjes. Ondanks de slechte staat van de huisjes zijn de authentieke details nog goed zichtbaar.

Lees ook: Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat | De grootste moskee in Oman

Op de terugweg naar ons hotel in Muscat rijden we naar de Al Wasil-woestijn. Als je in Oman bent, wil je natuurlijk wel kamelen zien. Althans ik wel. We worden direct op onze wenken bediend als we de woestijn inrijden. In de verte zien we een kudde kamelen sierlijk door het oranjerode zand lopen. Voor we de kamelen van dichtbij kunnen zien trotseren we eerst een kudde nieuwsgierige geiten die ons de weg versperren.

 • Afstand Muscat – Ibra – Al Wasil – Muscat: 431 km.

Muttrah Corniche Muscat Oman

Dag 8 | Muscat

Voor we vandaag het gastvrije en prachtige Oman verlaten, brengen we eerst nog een bezoek aan de vismarkt van Muscat. Geweldig om te zien hoe de verse vis aan land wordt gebracht en gesorteerd. Even later worden kruiwagens vol de markt binnengereden waar het een drukte van belang is. Tijdens onze rondgang over de markt zijn de prijsonderhandelingen in volle gang.

Lees ook: Muttrah Souk in Muscat | Een markt waar al je zintuigen worden geprikkeld

Na de beklimming van het Muttrah Fort dwalen we rond door de smalle straatjes van Muscat, ondergaan beiden nog een scheerbeurt bij een lokale kapper en bezoeken de Muttrah Souq. In de loop van de middag laten we de boulevard van Muscat achter ons en rijden naar het vliegveld, leveren de huurauto in en vliegen terug naar Dubai. Eén ding staat vast na ons bezoek aan Oman: we komen terug.

 • Afstand Mysk Al Mouj Hotel Muscat – Luchthaven Muscat: 80 km.
 • Accommodatie: Mysk Al Mouj Hotel

Dubai Creek Dubai

Dag 9 | Dubai

Als we opstaan schijnt de zon uitbundig, dit in tegenstelling tot onze eerste dagen in Dubai. En dat komt goed uit, want voor vandaag staat een boottocht op het programma. Met een klein bootje varen we op lage snelheid Dubai Marina uit. Eenmaal op open zee trekt de kapitein de gashendel volledig open. De hoge snelheid en scherpe bochten zorgen ervoor dat niet alleen het bootjes over de golven stuitert, maar ook wij van onze zitplaatsen. Heerlijk!

Lees ook: Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezicht

Na ruim een uur keren we terug naar Dubai Marina waar we de metro nemen naar Dubai Creek, mijn favoriete deel van Dubai. We slenteren door de smalle zandkleurige straatjes waar volop handel wordt gedreven. Op de Spice Souk worden al onze zintuigen geprikkeld en we maken een overtocht met een traditionele abra. Niet veel later sta ik in een traditionele dishdasha met op m’n hoofd een ghutra, die op zijn plaats wordt gehouden met een agal. Ik had me nog zó voorgenomen dit niet te laten gebeuren.

Accommodatie: Somewhere Hotel Apartment

Dag 10 | Amsterdam

Het is tijd om afscheid te nemen van Dubai. Een taxi brengt ons naar de luchthaven, we checken in en ik trakteer mezelf op een nieuwe camera: een Sony A6000. Onze vlucht vertrekt op tijd. Het toestel is voor meer dan de helft leeg en we mogen een stoel uitkiezen. We nemen ieder een rij van vier stoelen en proberen wat te slapen. Op Schiphol rollen onze reistassen na een klein half uur van de band en kunnen we op weg naar huis. Thuis toasten we op het nieuwe jaar en blikken we terug op een geweldige rondreis VAE en Oman.

Praktische tips Oman

Auto huren voor vakantie? Boek een huurauto via Sunny Cars!

Als je ook een roadtrip Oman wilt maken, dan raad ik je aan om vóór vertrek een auto te huren. Wij huren altijd via Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Zelf vind ik het altijd een fijn idee dat alles goed geregeld is en dat ik niet ter plaatse nog hoef te kijken naar een passende verzekering. Daarnaast zijn de auto’s altijd in goede staat en als je het Premium Plus pakket afsluit krijg je altijd een voertuig met minder dan 25.000 kilometer op de teller.

Terugblik rondreis VAE en Oman

Het was de derde keer dat we Dubai bezochten. Voor mij persoonlijk is het even genoeg, zeker nadat we in Abu Dhabi en Oman zijn geweest. Zoals ik al in mijn inleiding schreef, Dubai is een grote bouwput en het ziet ernaar uit dat de ontwikkeling voorlopig niet stopt. Ondanks dat we in Abu Dhabi slechts één dag zijn geweest, wil ik meer van het land zien. Dit geldt ook zeker voor Oman. Het was dé verrassing van onze reis door het Midden-Oosten. Naast de prachtige gebouwen, sprookjesachtige wadi’s en het betoverende landschap zijn de mensen behulpzaam, gastvrij en vriendelijk. In terugblik rondreis VAE en Oman heb ik onze route, planning en accommodaties gedeeld. Misschien een inspiratie voor jouw volgende reis.

Wordt een rondreis VAE en Oman jouw volgende reis?

In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Deel dit bericht:

26 reacties op “Terugblik rondreis VAE en Oman | Route, planning en accommodaties

 • 11 januari 2018 at 19:51
  Permalink

  Wat een mooie reis zeg! Ik was een aantal jaar geleden in Dubai en Abu Dhabi. Vooral de moskee vond ik geweldig! Wat een prachtig bouwwerk. Oman lijkt me trouwens ook heel bijzonder.

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:23
   Permalink

   Leuk dat je ook in Dubai en Abu Dhabi bent geweest Kelly. De moskee in Abu Dhabi is inderdaad een prachtig bouwwerk. We hebben er uren doorgebracht, elke keer zie je weer iets anders mooi. Oman is zeker een aanrader, zó anders en nog heel authentiek.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 17:38
  Permalink

  Leuk om te lezen Marcel! Dit is echt een onbekend gebied voor mij. Ik heb me er nooit in verdiept en lees er ook erg weinig over. Juist heel leuk dat je mij nu ‘even’ mee neemt op reis! Wat heb je er prachtige foto’s gemaakt!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:24
   Permalink

   Leuk om te horen dat ik je even heb meegenomen op reis. Het zijn zeker bestemmingen waarover je niet heel veel leest. Oman is een prachtig land en de mensen zijn erg gastvrij. We willen zeker een keer terug voor een langere periode.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 21:40
  Permalink

  Wat een leuke route is dit! Ik had echt geen idee van de afstanden tussen steden, ik heb ze los bezocht.

  Dubai was al een bouwput tijdens m’n bezoek in 2009 🙂

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:26
   Permalink

   Dankjewel Jenny! Het rijden in Oman is prima te doen, het wegennet is uitstekend en je komt niet heel veel verkeer tegen. Dubai zal altijd een bouwput blijven vrees ik.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 21:51
  Permalink

  Mooie route, zo te lezen hebben jullie flink wat gezien in die 10 dagen! Ik moet altijd wel lachen om die streetart in Dubai! Het is prachtig, maar het georganiseerde ervan gaat zo in tegen de oorsprong ervan, hahaha. Maar blijf mooi om naar te kijken 🙂

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:27
   Permalink

   We hebben inderdaad veel gezien maar hebben er geen haastklus van gemaakt. Klopt helemaal wat je zegt over de street art in Dubai. IK heb er ook gemengde gevoelens bij, al zijn de werken prachtig.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 21:51
  Permalink

  Mooi verslag! Ik ben zelf heel erg benieuwd naar Oman. Wadi Shab ziet er prachtig uit!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:29
   Permalink

   Dankjewel Denise! Oman is een aanrader, en Wadi Shab is bijzonder mooi. Als je daar bent is het heel vreemd om te beseffen dat deze groene oase middenin de woestijn ligt.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 22:36
  Permalink

  Wat een reis! Zoveel in 10 dagen gezien, wow. Die foto’s van het mistige Dubai zijn zo bijzonder! En erg grappig: over het Louvre in Abu Dhabi las ik vanavond nog in de Columbus. Lijkt me bijzonder om te bezoeken. Ik zou zelf echt graag eens naar Oman gaan, maar dan voor langere tijd, misschien wel 2 weken, om het op m’n gemak te verkennen.. lijkt me super!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:17
   Permalink

   We hebben inderdaad veel gezien maar zo voelde het absoluut niet. Het was de derde keer dat we in Dubai waren en nog nooit hadden we mist gehad. Dit keer alle dagen, het leverde wel interessante plaatjes op. Louvre is een prachtig gebouw, indrukwekkende architectuur. Ik ken het Louvre in Parijs niet maar er wordt gezegd dat het in Abu Dhabi veel mooier is. Wij willen ook Oman een keer voor langere tijd bezoeken, er zijn nog zoveel mooie plekken te zien daar.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 10:44
  Permalink

  Wat een ontzettend leuke reis. Maar je moet zeker terugkomen. Er zijn nog zoveel plekjes die je wilt zien! Lekker de stad uit en de binnenlanden van Oman intrekken of de schildpadden bezoeken bij Ras Al Jinz. Als je het leuk vindt kun je daar meer over op mijn website lezen. Hartelijke groeten uit de zandbak! 😉

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:05
   Permalink

   Terugkomen doen we zeker! We willen nog veel meer ontdekken van Oman, waaronder het binnenland maar ook andere dorpen en steden. Ik heb diverse artikelen op je website gelezen voor we op reis ging. Het was keuzes maken, en dat was niet altijd even makkelijk.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 12:47
  Permalink

  Super hoor! Ik ben in beide landen zoveel te kort geweest en het heeft mijn aandacht echt getrokken. Dat je zelf met de auto op pad bent geweest is toch heerlijk! Wat een heerlijk avontuur als een aantal geiten je de weg versperren 🙂

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:01
   Permalink

   Ik vind Oman echt een bestemming voor jou! Een auto geeft je vrijheid en je kunt stoppen wanneer je wilt, heerlijk. En die geiten waren geweldig om van zo dichtbij te zien, nieuwsgierig dat ze waren.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 13:53
  Permalink

  Wat leuk dat je een nieuwe camera hebt aangeschaft! 🙂 Ik kan me voorstellen dat je liever niet in het donker met een huurauto daar rijdt, maar wat een mooie plekken hebben jullie daar gezien zeg 😉 En ik wist niet dat Abu Dhabi zulke mooie bouwwerken heeft, wauw!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:57
   Permalink

   Het was bittere noodzaak, na ruim 10 jaar hield m’n camera ermee op. En ik ben zo blij met m’n nieuwe camera. Ondanks dat de wegen in Oman prima begaanbaar zijn werd het een zoektocht. De grootste oorzaak was dat Google Maps niet werkte. In Oman barst het van de mooie plekken, en de architectuur in Abu Dhabi is zo gaaf!

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 15:13
  Permalink

  Wat een mooie terugblik heb je geschreven Marcel! Ook met hele mooie foto’s. Met name Oman lijkt me een bijzonder land om eens te verkennen. Prachtige gebouwen en mooie landschappen. Leuk ook die outfit die je aan hebt, vooral omdat je je nog zo had voorgenomen dat niet te laten gebeuren haha. Je kan het hebben hoor 😉

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:53
   Permalink

   Dankjewel Esther, leuk om te horen! Oman is een heel bijzonder land. Nog heel authentiek maar dat maakte het voor mij juist zo bijzonder. Voor ik het wist stond ik (weer) in een traditionele dishdasha. Het voordeel is dat het iedereen past 😉

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 16:27
  Permalink

  Of het mijn volgende reis wordt, denk het niet maar wel eentje die op mijn wishlist staat. Vooral de Sheikh Zayed Grand Mosque want wat is die prachtig zeg. Je kan er idd wel uren ronddwalen zonder je te vervelen. Hou van zulke gebouwen. En wat fijn dan uiteindelijk de mist toch is weg getrokken zo zonde als je slecht weer blijft hebben.

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:31
   Permalink

   Je hebt volgens mij ondertussen een flinke wishlist. De Sheikh Zayed Grand Mosque is een prachtig bouwwerk, een aanrader om te bezoeken.

   Beantwoord
 • 18 januari 2018 at 05:36
  Permalink

  Wat een mooie architectuur in Abu Dhabi! En die foto’s in Oman zijn echt schitterend! Ik kan niet wachten op mijn ene dagje Muscat op mijn terugvlucht naar Nederland.
  Bijzondere reis hebben jullie zo gemaakt!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:42
   Permalink

   De architectuur in Abu Dhabi is geweldig, absolute aanraders om te bezoeken. Leuk dat je een stopover in Muscat hebt. Oman is een prachtig land en in de hoofdstad is voldoende te zien en doen. Veel plezier alvast!

   Beantwoord
 • 19 januari 2018 at 18:18
  Permalink

  Wat een bijzondere (korte) rondreis hebben jullie gemaakt. Vooral Oman maakt me nieuwsgierig. De woestijn lijkt me prachtig en zo leuk die kamelen en geiten. Wie weet gaan we ooit ook eens die kant op.

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:15
   Permalink

   Het was een heel bijzondere rondreis, en dan voornamelijk ons verblijf in Abu Dhabi en Oman. Beiden zijn prachtige landen waar we zeker een keer langer naartoe willen.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.