Must-visit in Muscat | Alles wat je moet weten voor een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque

Reis je binnenkort af naar het sprookjesachtige Oman, dan mag een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque niet ontbreken. Dit religieuze bouwwerk in hoofdstad Muscat is het pronkstuk van het land en tevens een van de grootste moskeeën ter wereld. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten voor een bezoek aan de grootste moskee in Oman.

Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat

De Sultan Qaboos Grand Mosque opende haar deuren in 2001. Het duurde zes jaar om dit religieuze bouwwerk te bouwen. De moskee bevindt zich binnen een ommuurde omgeving met één minaret op iedere hoek en nog een halverwege de muur aan de noordkant. De vijf minaretten definiëren de grenzen van de site die de vijf pilaren van de islam vertegenwoordigen. De hoofdminaret is 91,5 meter lang en de anderen reiken tot 45 meter.

De belangrijkste gebedshal biedt plaats aan meer dan 6.500 gelovigen, en de gebedshal van vrouwen biedt plaats aan 750 aanbidders. In de tuinen is nog eens ruimte voor ongeveer 8.000 gelovigen. En met een extra bruikbaar gebied voor gebed op de binnenplaats en de gangen komt de totale capaciteit van de moskee op 20.000 plaatsen.

De moskee is een indrukwekkend bouwwerk met Europese invloeden: marmer uit Italië, glas-in-lood uit Frankrijk, een Zwitsers uurwerk en een gigantische kroonluchter van Swarovski-kristal uit Oostenrijk. Het gehele complex is van een bijzondere schoonheid en zeer fotogeniek. Je betreedt het complex via een mooie tuin bij de zij-ingang waar zich direct de gebedsruimte van vrouwen bevindt.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Indrukwekkend interieur

De gebedsruimte van de mannen is rijkelijk gedecoreerd en gigantisch. Bij binnenkomst valt de 14 meter lange kroonluchter aan het schitterende plafond van keramiek en mozaïek direct op. Maar misschien nog wel indrukwekkender is het handgeweven Perzische tapijt dat zich uitstrekt over de gehele vloer van meer dan 4.000 vierkante meter. De blauwe kleuren, de ruimtelijkheid en het licht maken het tot een imposant geheel. Geen wonder dat de Sultan Qaboos Grand Mosque het paradepaardje van Muscat genoemd wordt. In de gebedsruimte staan op verschillende plekken vrijwilligers, die uitleg geven over het geloof en je meer kunnen vertellen over het interieur van de moskee.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Fotogenieke doorkijkjes

Toch zijn niet alleen de ruimtes binnen prachtig, juist ook alle pleinen en gangen met bijzondere doorkijkjes zijn ontzettend fotogeniek. Als je de Sultan Qaboos Grand Mosque bezoekt, mis dan zeker niet de bibliotheek en loop rond in de buitenste gang rond de moskee, die een verscheidenheid aan mozaïekkunstwerken bevat.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Wanneer de Sultan Qaboos Grand Mosque bezoeken?

De Sultan Qaboos Grand Mosque is de enige moskee in Oman die van zaterdag tot en met donderdag geopend is voor niet-moslims. Van 08:00 uur tot en met 11:00 uur ‘s ochtends kun je het imposante bouwwerk in Muscat gratis bezoeken. Er gelden een aantal regels waar je je aan moet houden wanneer je de moskee in Muscat bezoekt. Schoenen zijn verboden in de moskee. Deze kun je bij de ingang van het gebedshuis uitdoen en tijdelijk in de daarvoor bestemde kasten plaatsen. Ook is het niet toegestaan om een rugzak of cameratas mee naar binnen te nemen. Daarnaast zijn er een aantal delen alleen toegankelijk voor mensen die komen bidden. Respecteer deze regels tijdens je bezoek aan de grootste moskee in Oman.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Wat zijn de kledingvoorschriften voor het betreden van de moskee?

Wil je de moskee bezoeken, dan moet je daar wel je kleding op aanpassen. Bij een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque geldt voor zowel mannen als vrouwen dat alles tot en met de polsen en enkels bedekt dient te zijn. Een stukje been of schouder laten zien is not done. Vrouwen moeten bovendien een hoofddoek dragen. Bij de ingang wordt nog even extra gecontroleerd of je wel aan deze voorschriften voldoet. Indien je geen gepaste kleding aan of bij je hebt, kun je deze lenen bij binnenkomst.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Sultan Qaboos Grand Mosque bezoeken? Dit moet je weten!

  • De entree voor de moskee is gratis.
  • De moskee is van 08:00 uur tot en met 11:00 uur ‘s ochtends geopend.
  • Op vrijdag is de moskee gesloten.
  • Draag lichaamsbedekkende kleding. Alles tot en met de polsen en enkels dient bedekt te zijn.
  • Voor vrouwen is het dragen van een hoofddoek verplicht.
  • Trek gemakkelijke schoenen aan. Bij het betreden van de gebedszalen ben je namelijk verplicht om je schoenen uit te doen.
  • Zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt in het geval je een outfit of een hoofddoek moet huren.
  • Fotograferen in de moskee en op het complex is toegestaan. Wil je mensen op de gevoelige plaat vastleggen? Vraag hier eerst toestemming voor. Meer tips voor fotograferen op reis lees je hier: tips voor portretfotografie in het Midden-Oosten.
Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman
Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman
Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman
Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Overnachten Muscat

Op zoek naar een hotel in Muscat? Wij verbleven in het Mysk Al Mouj Hotel. Dit hotel ligt buiten het centrum van de Omaanse hoofdstad. Een fijn hotel met een zwembad op het dak en eigen parkeergarage. Bovendien is het een heel comfortabel, modern en sfeervol hotel. Kies je voor dit hotel, dan is een huurauto een must. Andere aanraders zijn het Hilton Garden Inn Muscat Al Khuwair en Muscat Plaza Hotel. Niet wat je zoekt? Vind hier meer hotels in Muscat.

Reizen naar Muscat – Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf kun je alleen met een tussenstop vliegen naar de hoofdstad van Oman. Kijk op Skyscanner voor goedkope vliegtickets Muscat. Tussen de luchthaven en het centrum van Muscat rijden minibussen. Deze brengen je in een half uur naar het centrum.

Beste reistijd Oman

De beste periode om naar Oman te reizen is van november tot en met maart. Dan is het meestal tussen de 25 en 28 graden Celsius. Ga je in de zomermaanden naar Oman, dan kan de temperatuur zomaar boven de 40 graden liggen. Meer informatie voor reizen naar Oman lees je hier: met deze tips ga je goed voorbereid op vakantie.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Heb je een visum nodig voor Oman?

Sinds 21 maart 2018 is het alleen nog mogelijk met een e-visum naar Oman te reizen. Ga je binnenkort op reis naar Oman? Vergeet dan niet om vooraf online een visum aan te vragen. Ook dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Ik raad je aan om een visum aan te vragen via de officiële Engelstalige website van Royal Oman.

Op het moment dat alle stappen succesvol zijn doorlopen en het visum voor Oman is betaald, duurt het een paar uur voordat je deze ontvangt in je mailbox. Het digitale PDF-document dient uitgeprint te worden en bij aankomst in Oman samen met het paspoort te worden overhandigd.

Auto huren Muscat? Boek een huurauto via Sunny Cars!

Auto huren in Muscat? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Op de luchthaven van Muscat stap je in de gereedstaande huurauto en kan jouw avontuur in Oman beginnen.

Meer tips voor een vakantie naar Oman? Lees dan ook deze artikelen met het sultanaat in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.