Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat | De grootste moskee in Oman

Reis je binnenkort af naar het sprookjesachtige Oman, dan mag een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque niet ontbreken. Dit religieuze bouwwerk in hoofdstad Muscat is het pronkstuk van het land en tevens een van de grootste moskeeën ter wereld. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten voor een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat

De Sultan Qaboos Grand Mosque opende haar deuren in 2001. Het duurde zes jaar om dit religieuze bouwwerk te bouwen. De moskee bevindt zich binnen een ommuurde omgeving met één minaret op iedere hoek en nog een halverwege de muur aan de noordkant. De vijf minaretten definiëren de grenzen van de site die de vijf pilaren van de islam vertegenwoordigen. De hoofdminaret is 91,5 meter lang en de anderen reiken tot 45 meter.

De belangrijkste gebedshal biedt plaats aan meer dan 6.500 gelovigen, en de gebedshal van vrouwen biedt plaats aan 750 aanbidders. In de tuinen is nog eens ruimte voor ongeveer 8.000 gelovigen. En met een extra bruikbaar gebied voor gebed op de binnenplaats en de gangen komt de totale capaciteit van de moskee op 20.000 plaatsen.

Lees ook: Praktische tips Oman | Goed voorbereid op reis gaan

De moskee is een indrukwekkend bouwwerk met Europese invloeden: marmer uit Italië, glas-in-lood uit Frankrijk, een Zwitsers uurwerk en een gigantische kroonluchter van Swarovski-kristal uit Oostenrijk. Het gehele complex is van een bijzondere schoonheid en zeer fotogeniek. Je betreedt het complex via een mooie tuin bij de zij-ingang waar zich direct de gebedsruimte van vrouwen bevindt.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Indrukwekkend interieur

De gebedsruimte van de mannen is rijkelijk gedecoreerd en gigantisch. Bij binnenkomst valt de 14 meter lange kroonluchter aan het schitterende plafond van keramiek en mozaïek direct op. Maar misschien nog wel indrukwekkender is het handgeweven Perzische tapijt dat zich uitstrekt over de gehele vloer van meer dan 4.000 vierkante meter. De blauwe kleuren, de ruimtelijkheid en het licht maken het tot een imposant geheel. Geen wonder dat de Sultan Qaboos Grand Mosque het paradepaardje van Muscat genoemd wordt. In de gebedsruimte staan op verschillende plekken vrijwilligers, die uitleg geven over het geloof en je meer kunnen vertellen over het interieur van de moskee.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Fotogenieke doorkijkjes

Toch zijn niet alleen de ruimtes binnen prachtig, juist ook alle pleinen en gangen met bijzondere doorkijkjes zijn ontzettend fotogeniek. Als je de Sultan Qaboos Grand Mosque bezoekt, mis dan zeker niet de bibliotheek en loop rond in de buitenste gang rond de moskee, die een verscheidenheid aan mozaïekkunstwerken bevat.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Wanneer de Sultan Qaboos Grand Mosque bezoeken?

De Sultan Qaboos Grand Mosque is de enige moskee in Oman die van zaterdag tot en met donderdag geopend is voor niet-moslims. Van 08:00 uur tot en met 11:00 uur ‘s ochtends kun je het imposante bouwwerk in Muscat gratis bezoeken. Er gelden een aantal regels waar je je aan moet houden wanneer je de moskee bezoekt. Schoenen zijn verboden in de moskee. Deze kun je bij de ingang van het gebedshuis uitdoen en tijdelijk in de daarvoor bestemde kasten plaatsen. Ook is het niet toegestaan om een rugzak of cameratas mee naar binnen te nemen. Daarnaast zijn er een aantal delen alleen toegankelijk voor mensen die komen bidden. Respecteer deze regels tijdens je bezoek aan de grootste moskee in Oman.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Wat zijn de kledingvoorschriften voor het betreden van de moskee?

Wil je de moskee bezoeken, dan moet je daar wel je kleding op aanpassen. Bij een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque geldt voor zowel mannen als vrouwen dat alles tot en met de polsen en enkels bedekt dient te zijn. Een stukje been of schouder laten zien is not done. Vrouwen moeten bovendien een hoofddoek dragen. Bij de ingang wordt nog even extra gecontroleerd of je wel aan deze voorschriften voldoet. Indien je geen gepaste kleding aan of bij je hebt, kun je deze lenen bij binnenkomst.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Sultan Qaboos Grand Mosque bezoeken? Dit moet je weten!

  • De entree voor de moskee is gratis.
  • De moskee is van 08:00 uur tot en met 11:00 uur ‘s ochtends geopend.
  • Op vrijdag is de moskee gesloten.
  • Draag lichaamsbedekkende kleding. Alles tot en met de polsen en enkels dient bedekt te zijn.
  • Voor vrouwen is het dragen van een hoofddoek verplicht.
  • Trek gemakkelijke schoenen aan. Bij het betreden van de gebedszalen ben je namelijk verplicht om je schoenen uit te doen.
  • Zorg ervoor dat je cash geld bij je hebt in het geval je een outfit of hoofddoek moet huren.
  • Fotograferen in de moskee en op het complex is toegestaan. Wil je mensen op de gevoelige plaat vastleggen? Vraag hier eerst toestemming voor.

Lees ook: Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezicht

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Overnachten Muscat

Op zoek naar een hotel in Muscat? Wij verbleven in het Mysk Al Mouj Hotel. Dit hotel ligt buiten het centrum van de Omaanse hoofdstad. Een fijn hotel met een zwembad op het dak en eigen parkeergarage. Bovendien is het een heel comfortabel, modern en sfeervol hotel. Kies je voor dit hotel, dan is een huurauto een must. Andere aanraders zijn het Hilton Garden Inn Muscat Al Khuwair en Muscat Plaza Hotel. Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Muscat.

Heb jij de Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat al eens bezocht?

In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.