Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi | Het mooiste gebouw ter wereld

Tijdens ons verblijf in Dubai hebben we een bezoek gebracht aan Abu Dhabi. De belangrijkste reden van een bezoek aan de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten was de Sheikh Zayed Grand Mosque. Dit prachtige gebouw is één van de grootste moskeeën ter wereld. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten als je de moskee in Abu Dhabi wilt bezoeken.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Wanneer kan je de Sheikh Zayed Grand Mosque bezoeken?

De Sheikh Zayed Grand Mosque is dagelijks geopend van 9:00 uur tot 22:00 uur. Tijdens het vrijdaggebed is de moskee de hele dag gesloten. Het bezoeken van de moskee is gratis. Er gelden een aantal regels waar je je aan dient te houden als je de moskee bezoekt. Schoenen zijn verboden in de moskee, zowel binnen als buiten. Deze kun je bij de ingang uitdoen en tijdelijk in de daarvoor bestemde kasten plaatsen. Je hoeft niet bang te zijn dat je sokken of blote voeten vies worden. Zowel de moskee als de wit marmeren vloer zijn erg schoon. Over de binnenplaats zelf mag niet gelopen worden. Daarnaast zijn er een aantal delen alleen toegankelijk voor mensen die komen bidden. Ook zijn er bepaalde delen die alleen voor mannen of vrouwen toegankelijk zijn. Respecteer deze regels tijdens je bezoek aan de moskee.

Lees ook: Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezicht

Wat zijn de kledingvoorschriften?

Er gelden strenge kledingvoorschriften voor het betreden van de moskee. Je dient je als vrouw tot aan de polsen en enkels te bedekken. Daarnaast is een hoofddoek verplicht. Indien je geen gepaste kleding aan of bij je hebt, kun je deze lenen bij binnenkomst. De moskee is een prachtige locatie om foto’s te nemen. Wil je van jezelf een foto met op de achtergrond de prachtige koepels en minaretten van de Sheikh Zayed Grand Mosque, dan is het verplicht om je hoofddoek op te houden.

Lees ook: Fotograferen met een smartphone | Met deze 10 tips maak jij de mooiste foto’s

Neem je het risico om je hoofddoek af te doen, dan is de kans groot dat je gevraagd wordt om de foto van je camera of smartphone te verwijderen. Ook mannen dienen zich aan een aantal kledingvoorschriften te houden. Het dragen van een korte broek of mouwloze shirts is niet toegestaan. Aanwezige bewakers houden bezoekers nauwlettend in de gaten of zij zich houden aan de geldende regels.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Wat kan je verwachten van een bezoek aan de Sheikh Zayed Grand Mosque?

Het bezoek aan de Sheik Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi heeft op mij een verpletterende indruk gemaakt. De moskee bevat ontzettend veel details en is enorm groot. Er kunnen maar liefst 40.000 mensen tegelijkertijd bidden. De binnenplaats is grotendeels bekleed met wit marmer vol bloemmotieven. Het indrukwekkende bouwwerk telt maar liefst 82 koepels en 4 minaretten die elk 107 meter hoog zijn. De gehele moskee is omgeven door 1.000 rijk gedecoreerde pilaren. De pilaren vol bladgoud en bloemversieringen vormen samen de Moorse zuilengangen. Om je een indruk te geven hoe de moskee er van binnen en buiten uitziet, neem ik je mee naar wat mij betreft het mooiste gebouw ter wereld. Alleen de grootste gebedsruimte is opengesteld voor publiek. Hier vind je de grootste kroonluchter en het grootste handgeweven tapijt ter wereld.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Hoe kom je vanuit Dubai in Abu Dhabi?

De goedkoopste manier om van Dubai naar de Sheikh Zayed Grand Mosque te reizen is met het openbaar vervoer. Een andere optie is om met een huurauto of taxi naar Abu Dhabi te gaan. Bus E101 brengt je in anderhalf uur van Dubai naar het busstation van Abu Dhabi. De bus vertrekt ieder half uur vanaf metrostation ‘Ibn Battuta’ en kost je 25 AED (5,56 euro/december 2017). Houd er rekening mee dat je in de bus zelf geen tickets kunt kopen en dat je alleen kunt betalen met een NOL-kaart. Dit is een OV-chipkaart die je in heel Dubai kunt gebruiken. Je kunt deze kaart bij elk metrostation in Dubai kopen. Met de OV-chipkaart betaal je een stuk minder voor een ritje met de metro in Dubai, dan wanneer je losse kaartjes koopt. Let er wel op dat er voldoende saldo op je kaart staat.

Lees ook: Terugblik rondreis VAE en Oman | Route, planning en accommodaties

Hoe verder reizen naar de Sheikh Zayed Grand Mosque?

Eenmaal in Abu Dhabi aangekomen kun je op verschillende manieren verder reizen naar de moskee. Je kunt vanaf het busstation een taxi nemen, wat je 32,50 AED (7,23 euro/december 2017) kost, of met de bus gaan. Je kunt geen kaartjes in de bus zelf kopen en de NOL-kaart uit Dubai is hier niet geldig. Buskaartjes kun je alleen kopen aan de balie in het busstation van Abu Dhabi.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi Verenigde Arabische Emiraten

Kun je de NOL-kaart ook gebruiken voor de terugreis?

In tegenstelling tot de heenweg kun je in de bus van Abu Dhabi naar Dubai niet met de NOL-kaart betalen. De OV-chipkaart is niet geldig in Abu Dhabi. Je kaartje voor de terugreis kun je alleen kopen aan de balie in het busstation van Abu Dhabi. In de hal van het busstation vind je een speciale balie waar je kaartjes kunt kopen voor de bus naar Dubai. Het papieren kaartje kost 25 AED (5.56 euro/december 2017). Elk half uur vertrekt er een bus naar Dubai.

Lees ook: Louvre Abu Dhabi | Een architectonisch hoogstandje mét inhoud

Wij combineerden ons bezoek aan de Sheikh Zayed Grand Mosque met het Louvre Abu Dhabi. Omdat de gebouwen ver uit elkaar liggen raad ik je aan om een taxi te nemen. Een taxirit van de moskee naar het museum kost 50 AED (10,93 euro/december 2017). En je betaalt 37 AED (8,09 euro/december 2017) voor een ritje van het museum naar het busstation Abu Dhabi.

Heb jij al eens een bezoek aan de Sheikh Zayed Grand Mosque gebracht?

Deel dit bericht:

14 reacties op “Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi | Het mooiste gebouw ter wereld

 • 19 februari 2018 at 20:09
  Permalink

  Wow ik zag een tijdje geleden al een aantal foto’s voorbij komen. Maar wat is dit een indrukwekkend gebouw. Vooral als je daar ter plekke bent. Ook vind ik het mooi om te zien dat alles nog zo wit is. Die regels helpen daar zeker ook in mee. Gesproken over de regels, vind ik goed dat ze zo streng zijn. Je bent immers in een ander land, daar op bezoek. Ik ben dan ook echt van mening dat je tot een bepaalde hoogte moet aanpassen. Wil je dat niet, bezoek een land of plek dan niet.

  Beantwoord
  • 20 februari 2018 at 07:07
   Permalink

   De moskee is ontzettend indrukwekkend. Je kunt er een hele dag voor uit trekken, en dan nog zie je steeds andere prachtige versierselen. De regels zijn streng, maar dienen als behoud van de moskee.

   Beantwoord
  • 12 november 2018 at 08:56
   Permalink

   Inderdaad, daarom bezoek ik als vrouw dit land ook niet !

   Beantwoord
 • 20 februari 2018 at 20:32
  Permalink

  Echt een heel mooi gebouw, kan me voorstellen dat het indruk heeft gemaakt. Dus ook als je van buitenaf een foto maakt met jezelf erop moet de hoofddoek op? Je kan je maar ergens druk om maken. 😉 Het is me net even wat te ver om in ons toch al te volle schema van komende winter te “proppen”, maar wil er zeker nog eens naartoe!

  Beantwoord
  • 23 februari 2018 at 16:16
   Permalink

   De hoofddoek mag absoluut niet af, ook als je buiten foto’s wilt maken. Ik begrijp dat het voor jullie te veel is om ook nog naar Abu Dhabi te gaan. Al denk ik wel dat Abu Dhabi jullie meer zal interesseren dan Dubai.

   Beantwoord
 • 21 februari 2018 at 11:07
  Permalink

  OMG wat mooi! Daar zijn jullie vast wel even zoet geweest. Wat een prachtig gebouw. Handige tips voor het OV ook. Dat je de NOL kaart niet voor de terugreis kunt gebruiken.

  Beantwoord
  • 23 februari 2018 at 16:13
   Permalink

   We hebben er een ochtend doorgebracht, al kan je er met gemak een hele dag voor uit trekken. Dat we de NOL kaart op de terugreis konden gebruiken hebben we helaas zelf meegemaakt, vandaar mijn tip. En omdat we een kaartje moesten kopen konden we weer achter in de rij aansluiten. Ik kan je vertellen, die rij was heel lang.

   Beantwoord
 • 21 februari 2018 at 13:01
  Permalink

  Ik zou Abu Dhabi en de Sheikh Zayed Grand Mosque ook zeker willen bezoeken. Wat een indrukwekkend gebouw! Ik wist niet dat het zó groot was: 40.000 mensen. Zoveel bezoekers trekken de kerken in Nederland nooit meer 😉

  Beantwoord
  • 23 februari 2018 at 16:10
   Permalink

   De moskee is immens. Ik had erover gelezen maar als je er bent is het toch even anders, zó groot. En inderdaad, de kerken in Nederland kunnen op deze aantallen jaloers zijn.

   Beantwoord
 • 23 februari 2018 at 14:16
  Permalink

  Het is inderdaad een fantastisch bouwwerk. En best bijzonder dat je als niet-moslim ook de hele dag door naar binnen mag (op vrijdag na dan, maar dat is logisch). Kan me voorstellen dat je je hier best een paar uurtjes kunt vermaken!

  Beantwoord
  • 23 februari 2018 at 16:22
   Permalink

   Dat vonden wij inderdaad ook heel bijzonder. Heeft volgens mij ook te maken met het feit dat de inwoners ontzettend trots op hun land zijn. Ze willen je alles laten zien, erg gastvrij. En daar hoort uiteraard ook de moskee bij, de trots van Abu Dhabi.

   Beantwoord
 • 23 februari 2018 at 20:02
  Permalink

  Wat een indrukwekkend gebouw en wat een prachtige foto’s!!! Ik vind de kledingvoorschriften niet meer dan normaal voor een bezoek aan een moskee. Heel mooi vastgelegd!

  Beantwoord
  • 25 februari 2018 at 15:51
   Permalink

   Dankjewel Martin! Indrukwekkend is de moskee zeker. Ook ik vind de kledingvoorschriften niet mer dan normaal, maar daar denken een hoop mensen toch anders over.

   Beantwoord
 • Pingback: Terugblik: februari 2018 - travelwriter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.