Rondreis Dubai, Abu Dhabi & Oman | Route voor een 10-daagse trip langs bezienswaardigheden + tips voor accommodaties

Tien dagen lang reizen we door het Midden-Oosten. In Dubai ontdekken we nieuwe plekken, maken kennis met twee architectonische hoogstandjes in Abu Dhabi en bezoeken sprookjesachtige wadi’s en authentieke dorpjes in Oman. In dit artikel geef ik tips voor een bezoek aan Dubai & Abu Dhabi en deel ik onze route voor een indrukwekkende rondreis Oman.

Het aangename klimaat, de gastvrije bevolking en een arsenaal aan indrukwekkende gebouwen hebben ervoor gezorgd dat we kunnen terugkijken op een fantastische reis. Benieuwd welke bezienswaardigheden in Dubai en Abu Dhabi de moeite waard zijn om te bezoeken en hoe onze rondreis Oman eruit zag? Dit was onze 10-daagse trip in het Midden-Oosten.

Dubai Marina Dubai

Dag 1 & 2 | Dubai

Met Emirates vliegen we vanaf Amsterdam naar Dubai, waar in alle vroegte de wielen van de A380-800 het asfalt van de landingsbaan raken. Nadat we de reistassen van de band hebben gepakt, brengt de taxi ons naar het hotel in Dubai. Ondanks het vroege tijdstip kunnen we inchecken. We hebben de keuze uit twee kamers. Beide kamers zijn identiek met één belangrijk verschil: het uitzicht. Waar je vanuit de ene kamer zicht hebt op de bouwplaats, kijk je vanuit de andere kamer op de snelweg en industrie. We kiezen voor de laatste optie in de hoop dat de geluidsoverlast zal meevallen.

De rest van de dag brengen we door in de omgeving van Dubai Marina. We doen het rustig aan en gunnen onszelf de tijd om te acclimatiseren. We bezoeken The Walk waar locals en toeristen graag komen. Op de wandelpromenade, met aan de ene kant restaurants en aan de andere kant strandpaviljoens, is het gezellig druk. Inmiddels is het weer omgeslagen: het is flink afgekoeld en de stad is gehuld in een dikke deken van mist.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Dag 3 | Abu Dhabi

Na een uitermate goede nachtrust loopt de wekker vandaag al vroeg af. Om 08:45 uur zitten we in bus 101 die ons naar Abu Dhabi brengt. Ook vandaag is het mistig, al doet de zon wel z’n best om zich te laten zien. Na anderhalf uur komen we aan bij het busstation in Abu Dhabi. Inmiddels is de mist opgetrokken en schijnt de zon uitbundig. Een taxi brengt ons naar de Sheikh Zayed Grand Mosque. Ik was zelf erg onder de indruk van de moskee. Het religieuze bouwwerk is enorm groot en bevat zo veel details dat je ogen tekort komt. De binnenplaats is voor een groot deel bekleed met marmer waar bloemmotieven in zijn gemaakt. Niet alleen de buitenkant maakt indruk, ook de gebedsruimte met het grootste tapijt en kroonluchter ter wereld zijn groots.

Na een aantal uur doorgebracht te hebben in en om de Sheikh Zayed Grand Mosque laten we ons afzetten aan de andere kant van de stad. Hier bezoeken we een ander architectonisch hoogstandje: Louvre Abu Dhabi. Prachtige ruimtes ingericht met klassieke en moderne kunst. In het museum spenderen we een aantal uur en verwonderen ons aan de kunst en het gebouw. De avond valt als we de bus terug nemen naar Dubai.

Street art Dubai

Dag 4 | Dubai

Vandaag bezoeken we een nieuw gedeelte van Dubai: City Walk. In het verlengde van de Burj Khalifa vind je het ruim opgezette outdoor lifestyle concept waar winkels worden afgewisseld met restaurants, natuur, zitgelegenheden en water. Het plein met waterpartij en fonteinen is het centrale middelpunt van City Walk. Rondom het plein vind je veel street art die onderdeel uitmaken van het project Dubai Walls. Op een van de muren prijkt het werk van mijn favoriete straatartiest Vhils. In Lissabon maakte ik voor het eerst kennis met het werk van deze jonge kunstenaar. Naast verfbussen maakt hij ook gebruik van zwaarder geschut. Met hamer, beitel en verschillende soorten boren tovert hij daarmee muren om in reliëf portretten.

Na de lunch lopen we richting het bekendste gebouw van de stad: de Burj Khalifa. Wil je de top van Burj Khalifa bezoeken (Burj Khalifa At the Top), dan is het handig om je kaartjes vooraf te boeken. Ik deed dat via Get Your Guide. De laatste keer dat we in Dubai waren is twee jaar geleden maar ik herken het bijna niet meer terug. Er zijn ontzettend veel nieuwe gebouwen uit de grond gestampt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de voltooiing van het gebied rondom Dubai Opera. Het architectonische meesterwerk opende in augustus 2016 haar deuren.

Hotel in Dubai

Wij verbleven in Wyndham Dubai Marina. De ligging van het hotel is perfect. Op loopafstand van Dubai Marina waar je vele restaurants vindt en waarvandaan diverse bootexcursies vertrekken. Het tram- en JLT-metrostation ligt op slechts 10 minuten lopen waarmee je de belangrijkste bezienswaardigheden in Dubai binnen handbereik hebt.

Reizen naar Dubai – Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf vliegen meerdere maatschappijen direct op Dubai. Wij vlogen met Emirates in ongeveer 6,5 uur naar de hoofdstad van het gelijknamige emiraat. Kijk op TIX voor goedkope vliegtickets Dubai.

Muscat Oman

Dag 5 | Muscat

Terwijl ik een verfrissende douche neem, verschijnt Roel in de deuropening met de mededeling dat onze vlucht naar Muscat is geannuleerd. We bellen de luchtvaartmaatschappij en besluiten ons over te laten boeken naar de vlucht van 15:00 uur. De rondreis Oman laat nog even op zicht wachten. Aangezien het nog vroeg is moeten we de tijd doden en lopen we naar The Walk.

Terwijl we aan het strand van een kop cappuccino genieten, krijg ik een sms dat onze vlucht naar Muscat is vertraagd. Na een dag vol onzekerheden landen we uiteindelijk om 18:00 uur op Omaanse bodem. Eerst moeten we in de rij voor een visum en daarna voor de paspoortcontrole. Na het ophalen van de huurauto op de luchthaven rijden we naar ons hotel in Muscat.

Sur Oman

Dag 6 | Sur en Wadi Shab

In alle vroegte rijden we naar de stad Sur aan de Golf van Oman. Het ronddwalen door de straatjes van het oude deel van deze stad is een feestje. Bestuurders van auto’s toeteren en zwaaien als we voorbij lopen. De inwoners zijn trots om ons hun land te laten zien. Vissersbootjes liggen op het strand, visnetten hangen te drogen in de zon en geiten lopen door de straten. Voor we Sur verlaten brengen we nog een bezoek aan een werf waar de traditionele dhow wordt gemaakt.

Vanuit Sur rijden we terug richting hoofdstad Muscat. Onderweg stoppen we om te wandelen in Wadi Shab. De weelderig begroeide oase van Wadi Shab ligt ingebed tussen oranje rotsformaties en torenhoge kliffen en nodigt uit voor het maken van een mooie wandeling. We klimmen en klauteren over rotsen en verwonderen ons over het smaragdgroene water. Wadi Shab is een aaneenschakeling van heldere waterpartijen, watervallen en terrasvormige plantages midden in de woestijn. Wat is Oman prachtig!

 • Afstand Muscat – Sur – Wadi Shab – Muscat: 474 km.
Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Dag 7 | Sultan Qaboos Grand Mosque, Ibra en Al Wasil-woestijn

Voor we naar Ibra en de Al-Wasil-woestijn rijden, brengen we eerst een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque. Omdat de moskee geopend is van 08:00 uur tot 11:00 uur zijn we ook vandaag weer vroeg opgestaan. Het gehele complex is indrukwekkend en fotogeniek, maar in de centrale gebedsruimte met de 50 meter hoge koepel valt mijn mond pas echt open. De koepel is rijkelijk versierd en in het midden hangt een 14 meter hoge kroonluchter met 1120 lampen. Ook de galerijen buiten zijn een lust voor het oog, want er zijn veel mooie doorkijkjes en kleurrijke mozaïeken.

We laten Muscat achter ons en rijden door een landschap vol imposante rotsformaties het binnenland van Oman in. Ibra is een van de oudste steden van Oman en staat bekend om zijn uitkijktorens en het oude verlaten stadsgedeelte. Aanvankelijk kunnen we de weg niet vinden naar dit gedeelte van de stad. Twee jonge Omani vragen waar we naar toe willen en bieden aan voor ons uit te rijden. Na een klein half uur rijden, lopen we het oude gedeelte binnen. Het verlaten stadje staat vol modderhuisjes. Ondanks de slechte staat van de huisjes zijn de authentieke details nog goed zichtbaar.

Op de terugweg naar ons hotel in Muscat rijden we naar de Al Wasil-woestijn. Als je een vakantie naar authentiek Oman boekt, wil je natuurlijk wel kamelen zien. Althans ik wel. We worden direct op onze wenken bediend als we de woestijn inrijden. In de verte zien we een kudde kamelen sierlijk door het oranjerode zand lopen. Voor we de kamelen van dichtbij kunnen zien trotseren we eerst een kudde nieuwsgierige geiten die ons de weg versperren.

 • Afstand Muscat – Ibra – Al Wasil – Muscat: 431 km.
Muttrah Corniche Muscat Oman

Dag 8 | Muscat

Voor we vandaag het gastvrije en prachtige Oman verlaten, brengen we eerst nog een bezoek aan de vismarkt: een van de leukste bezienswaardigheden in Muscat. Geweldig om te zien hoe de verse vis aan land wordt gebracht en gesorteerd. Even later worden kruiwagens vol de markt binnengereden waar het een drukte van belang is. Tijdens onze rondgang over de markt zijn de prijsonderhandelingen in volle gang.

Na de beklimming van het Muttrah Fort dwalen we rond door de smalle straatjes van Muscat, ondergaan beiden nog een scheerbeurt bij een lokale kapper en bezoeken de Muttrah Souk. In de loop van de middag laten we de boulevard van Muscat achter ons en rijden naar het vliegveld, leveren de huurauto in en vliegen terug naar Dubai. Eén ding staat vast na ons bezoek aan Oman: we komen terug.

Hotel in Muscat

Het is best lastig om te bedenken waar je moet overnachten in Muscat. De stad is zo uitgestrekt dat je eigenlijk nooit centraal zit. Een huurauto is dan ook een must als je in Muscat bent. Op zoek naar een hotel in Muscat? Wij verbleven in het Mysk Al Mouj Hotel. Een fijn hotel met een zwembad op het dak en een eigen parkeergarage. Bovendien is het een heel comfortabel, modern en sfeervol hotel. Boeken? Ik zou het doen: Mysk Al Mouj Hotel.

 • Afstand Mysk Al Mouj Hotel Muscat – Luchthaven Muscat: 80 km.
Doen in Muscat Oman

Reizen naar Oman – Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf kun je alleen met een tussenstop vliegen naar de hoofdstad van Oman. Wij vlogen vanaf de internationale luchthaven van Dubai naar Muscat. Kijk op Skyscanner voor goedkope vliegtickets Muscat.

Beste reistijd Oman

De beste periode om naar Oman te reizen is van november tot en met maart. Dan is het meestal tussen de 25 en 28 graden Celsius. Ga je in de zomermaanden naar Oman, dan kan de temperatuur zomaar boven de 40 graden liggen. Meer informatie voor reizen naar Oman lees je hier: met deze tips ga je goed voorbereid op vakantie.

Heb je een visum nodig voor Oman?

Sinds 21 maart 2018 is het alleen nog mogelijk met een e-visum naar Oman te reizen. Ga je binnenkort op reis naar Oman? Vergeet dan niet om vooraf online een visum aan te vragen. Ook dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Ik raad je aan om een visum aan te vragen via de officiële Engelstalige website van Royal Oman.

Op het moment dat alle stappen succesvol zijn doorlopen en het visum voor Oman is betaald, duurt het een paar uur voordat je deze ontvangt in je mailbox. Het digitale PDF-document dient uitgeprint te worden en bij aankomst in Oman samen met het paspoort te worden overhandigd.

Praktische tips Oman

Auto huren Muscat? Boek een huurauto via Sunny Cars!

Auto huren in Muscat? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Op de luchthaven van Muscat stap je in de gereedstaande huurauto en kan jouw avontuur in Oman beginnen.

Dag 9 | Dubai

Als we opstaan schijnt de zon uitbundig, dit in tegenstelling tot onze eerste dagen in Dubai. En dat komt goed uit, want voor vandaag staat een boottocht op het programma. Met een klein bootje varen we op lage snelheid Dubai Marina uit. Eenmaal op open zee trekt de kapitein de gashendel volledig open. De hoge snelheid en scherpe bochten zorgen ervoor dat niet alleen het bootjes over de golven stuitert, maar ook wij van onze zitplaatsen. Heerlijk!

Na ruim een uur keren we terug naar Dubai Marina waar we de metro nemen naar Dubai Creek, mijn favoriete deel van Dubai. We slenteren door de smalle zandkleurige straatjes waar volop handel wordt gedreven. Op de Spice Souk worden al onze zintuigen geprikkeld en we steken de rivier over met een abra. Niet veel later sta ik in een traditionele dishdasha met op m’n hoofd een ghutra, die op zijn plaats wordt gehouden met een agal. Ik had me nog zó voorgenomen dit niet te laten gebeuren.

Hotel in Dubai

Een fijn hotel om je vakantie in Dubai af te sluiten is Somewhere Hotel Apartment. Het hotel ligt op slechts 10 minuten rijden met de auto van de internationale luchthaven van Dubai.

Dubai Creek Dubai

Dag 10 | Amsterdam

Het is tijd om afscheid te nemen van Dubai. De taxi brengt ons naar de luchthaven, checken in en wachten geduldig op onze vlucht naar Amsterdam. Het toestel is voor meer dan de helft leeg. We nemen ieder een rij van vier stoelen en proberen wat te slapen. Op Schiphol rollen onze reistassen na een klein half uur van de band en kunnen we op weg naar huis. Thuis toasten we op het nieuwe jaar en blikken we terug op een geweldige rondreis Oman en ons bezoek aan Dubai en Abu Dhabi.

Meer inspiratie voor een avontuurlijke rondreis? Lees dan ook deze artikelen met reisroutes in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

26 reacties op “Rondreis Dubai, Abu Dhabi & Oman | Route voor een 10-daagse trip langs bezienswaardigheden + tips voor accommodaties

 • 11 januari 2018 at 19:51
  Permalink

  Wat een mooie reis zeg! Ik was een aantal jaar geleden in Dubai en Abu Dhabi. Vooral de moskee vond ik geweldig! Wat een prachtig bouwwerk. Oman lijkt me trouwens ook heel bijzonder.

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:23
   Permalink

   Leuk dat je ook in Dubai en Abu Dhabi bent geweest Kelly. De moskee in Abu Dhabi is inderdaad een prachtig bouwwerk. We hebben er uren doorgebracht, elke keer zie je weer iets anders mooi. Oman is zeker een aanrader, zó anders en nog heel authentiek.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 17:38
  Permalink

  Leuk om te lezen Marcel! Dit is echt een onbekend gebied voor mij. Ik heb me er nooit in verdiept en lees er ook erg weinig over. Juist heel leuk dat je mij nu ‘even’ mee neemt op reis! Wat heb je er prachtige foto’s gemaakt!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:24
   Permalink

   Leuk om te horen dat ik je even heb meegenomen op reis. Het zijn zeker bestemmingen waarover je niet heel veel leest. Oman is een prachtig land en de mensen zijn erg gastvrij. We willen zeker een keer terug voor een langere periode.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 21:40
  Permalink

  Wat een leuke route is dit! Ik had echt geen idee van de afstanden tussen steden, ik heb ze los bezocht.

  Dubai was al een bouwput tijdens m’n bezoek in 2009 🙂

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:26
   Permalink

   Dankjewel Jenny! Het rijden in Oman is prima te doen, het wegennet is uitstekend en je komt niet heel veel verkeer tegen. Dubai zal altijd een bouwput blijven vrees ik.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 21:51
  Permalink

  Mooie route, zo te lezen hebben jullie flink wat gezien in die 10 dagen! Ik moet altijd wel lachen om die streetart in Dubai! Het is prachtig, maar het georganiseerde ervan gaat zo in tegen de oorsprong ervan, hahaha. Maar blijf mooi om naar te kijken 🙂

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:27
   Permalink

   We hebben inderdaad veel gezien maar hebben er geen haastklus van gemaakt. Klopt helemaal wat je zegt over de street art in Dubai. IK heb er ook gemengde gevoelens bij, al zijn de werken prachtig.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 21:51
  Permalink

  Mooi verslag! Ik ben zelf heel erg benieuwd naar Oman. Wadi Shab ziet er prachtig uit!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:29
   Permalink

   Dankjewel Denise! Oman is een aanrader, en Wadi Shab is bijzonder mooi. Als je daar bent is het heel vreemd om te beseffen dat deze groene oase middenin de woestijn ligt.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 22:36
  Permalink

  Wat een reis! Zoveel in 10 dagen gezien, wow. Die foto’s van het mistige Dubai zijn zo bijzonder! En erg grappig: over het Louvre in Abu Dhabi las ik vanavond nog in de Columbus. Lijkt me bijzonder om te bezoeken. Ik zou zelf echt graag eens naar Oman gaan, maar dan voor langere tijd, misschien wel 2 weken, om het op m’n gemak te verkennen.. lijkt me super!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:17
   Permalink

   We hebben inderdaad veel gezien maar zo voelde het absoluut niet. Het was de derde keer dat we in Dubai waren en nog nooit hadden we mist gehad. Dit keer alle dagen, het leverde wel interessante plaatjes op. Louvre is een prachtig gebouw, indrukwekkende architectuur. Ik ken het Louvre in Parijs niet maar er wordt gezegd dat het in Abu Dhabi veel mooier is. Wij willen ook Oman een keer voor langere tijd bezoeken, er zijn nog zoveel mooie plekken te zien daar.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 10:44
  Permalink

  Wat een ontzettend leuke reis. Maar je moet zeker terugkomen. Er zijn nog zoveel plekjes die je wilt zien! Lekker de stad uit en de binnenlanden van Oman intrekken of de schildpadden bezoeken bij Ras Al Jinz. Als je het leuk vindt kun je daar meer over op mijn website lezen. Hartelijke groeten uit de zandbak! 😉

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:05
   Permalink

   Terugkomen doen we zeker! We willen nog veel meer ontdekken van Oman, waaronder het binnenland maar ook andere dorpen en steden. Ik heb diverse artikelen op je website gelezen voor we op reis ging. Het was keuzes maken, en dat was niet altijd even makkelijk.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 12:47
  Permalink

  Super hoor! Ik ben in beide landen zoveel te kort geweest en het heeft mijn aandacht echt getrokken. Dat je zelf met de auto op pad bent geweest is toch heerlijk! Wat een heerlijk avontuur als een aantal geiten je de weg versperren 🙂

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:01
   Permalink

   Ik vind Oman echt een bestemming voor jou! Een auto geeft je vrijheid en je kunt stoppen wanneer je wilt, heerlijk. En die geiten waren geweldig om van zo dichtbij te zien, nieuwsgierig dat ze waren.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 13:53
  Permalink

  Wat leuk dat je een nieuwe camera hebt aangeschaft! 🙂 Ik kan me voorstellen dat je liever niet in het donker met een huurauto daar rijdt, maar wat een mooie plekken hebben jullie daar gezien zeg 😉 En ik wist niet dat Abu Dhabi zulke mooie bouwwerken heeft, wauw!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:57
   Permalink

   Het was bittere noodzaak, na ruim 10 jaar hield m’n camera ermee op. En ik ben zo blij met m’n nieuwe camera. Ondanks dat de wegen in Oman prima begaanbaar zijn werd het een zoektocht. De grootste oorzaak was dat Google Maps niet werkte. In Oman barst het van de mooie plekken, en de architectuur in Abu Dhabi is zo gaaf!

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 15:13
  Permalink

  Wat een mooie terugblik heb je geschreven Marcel! Ook met hele mooie foto’s. Met name Oman lijkt me een bijzonder land om eens te verkennen. Prachtige gebouwen en mooie landschappen. Leuk ook die outfit die je aan hebt, vooral omdat je je nog zo had voorgenomen dat niet te laten gebeuren haha. Je kan het hebben hoor 😉

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:53
   Permalink

   Dankjewel Esther, leuk om te horen! Oman is een heel bijzonder land. Nog heel authentiek maar dat maakte het voor mij juist zo bijzonder. Voor ik het wist stond ik (weer) in een traditionele dishdasha. Het voordeel is dat het iedereen past 😉

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 16:27
  Permalink

  Of het mijn volgende reis wordt, denk het niet maar wel eentje die op mijn wishlist staat. Vooral de Sheikh Zayed Grand Mosque want wat is die prachtig zeg. Je kan er idd wel uren ronddwalen zonder je te vervelen. Hou van zulke gebouwen. En wat fijn dan uiteindelijk de mist toch is weg getrokken zo zonde als je slecht weer blijft hebben.

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:31
   Permalink

   Je hebt volgens mij ondertussen een flinke wishlist. De Sheikh Zayed Grand Mosque is een prachtig bouwwerk, een aanrader om te bezoeken.

   Beantwoord
 • 18 januari 2018 at 05:36
  Permalink

  Wat een mooie architectuur in Abu Dhabi! En die foto’s in Oman zijn echt schitterend! Ik kan niet wachten op mijn ene dagje Muscat op mijn terugvlucht naar Nederland.
  Bijzondere reis hebben jullie zo gemaakt!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:42
   Permalink

   De architectuur in Abu Dhabi is geweldig, absolute aanraders om te bezoeken. Leuk dat je een stopover in Muscat hebt. Oman is een prachtig land en in de hoofdstad is voldoende te zien en doen. Veel plezier alvast!

   Beantwoord
 • 19 januari 2018 at 18:18
  Permalink

  Wat een bijzondere (korte) rondreis hebben jullie gemaakt. Vooral Oman maakt me nieuwsgierig. De woestijn lijkt me prachtig en zo leuk die kamelen en geiten. Wie weet gaan we ooit ook eens die kant op.

  Beantwoord
  • 24 januari 2018 at 18:15
   Permalink

   Het was een heel bijzondere rondreis, en dan voornamelijk ons verblijf in Abu Dhabi en Oman. Beiden zijn prachtige landen waar we zeker een keer langer naartoe willen.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.