Rondreis Verenigde Arabische Emiraten en Oman | Architectuur, cultuur en zon

Het aftellen naar het einde van 2017 én onze eerstvolgende reis is in volle gang. Het heeft de afgelopen maanden wat voeten in de aarde gehad, maar inmiddels weten we waar we heengaan. Aanvankelijk hadden we onze pijlen gericht op Israël. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een rondreis Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Een reis met een mix van architectuur, cultuur, zon en lekker eten. In dit artikel vertel ik je meer over onze plannen naar het Midden-Oosten.

Dubai Marina Dubai

Dubai is eerste stop tijdens onze rondreis Verenigde Arabische Emiraten en Oman

De Verenigde Arabische Emiraten vormen gezamenlijk één land op het Arabisch Schiereiland. De VAE bestaan uit een zevental emiraten, waarvan Dubai en Abu Dhabi veruit de bekendste zijn. Onze rondreis Verenigde Arabische Emiraten en Oman begint in het hypermoderne Dubai. De laatste keer dat we er waren, was Dubai een grote bouwput. Ik ben dan ook benieuwd hoe het er inmiddels uitziet en welke nieuwe architectonische hoogstandjes er te bewonderen zijn. Naast alle moderne gebouwen kent Dubai ook een authentiek gedeelte.

Lees ook: Terugblik rondreis VAE en Oman | Route, planning en accommodaties

De Spice Souk is een van mijn favoriete plekken in het oude centrum van Dubai. Een mix van geurige kruiden komt je tegemoet zodra je hier de abra (traditionele boot) afstapt. Op de kruidenmarkt – waar alle zintuigen geprikkeld worden – in de wijk Deira staan zakken vol kruiden. Niet alleen je neus wordt geprikkeld door de uiteenlopende geuren uit de Arabische keuken, maar ook je ogen door de verscheidenheid aan kleuren. Als we op reis zijn vind ik het fantastisch om op zoek te gaan naar street art. We ontdekten al prachtige kunstwerken in Lissabon, San Francisco en in de Londense wijk Shoreditch. Wist je dat deze kunstvorm ook in Dubai te vinden is? Als liefhebber van street art zal ik zeker een kijkje nemen bij het winkelcentrum City Walk waar het project Dubai Walls te vinden zijn.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Verwonderen aan de Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi

Vanuit Dubai nemen we de bus naar de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. In Abu Dhabi gaan we sowieso de indrukwekkende Sheikh Zayed Grand Mosque bezoeken. De hagelwitte moskee bestaat uit 82 koepels, 1000 pilaren en vier minaretten. Er kunnen maar liefst 40.000 mensen tegelijkertijd bidden in de grootste moskee in de VAE. Zelfs de toiletten schijnen schitterend versierd te zijn met bladgoud, bloedversieringen, tapijten en edelstenen. Ik kan niet wachten om mijn schoenen uit te trekken om de moskee te betreden.

Kunst kijken in Louvre Abu Dhabi

Een ander imposant gebouw dat op ons lijstje staat om te bezoeken is het Louvre Abu Dhabi. De dependance van het bekende Louvre in Parijs staat in het culturele district op het Saadiyat eiland. Het indrukwekkende complex opende op 11 november 2017 haar deuren. Het architectonische hoogstandje bestaat uit maar liefst 55 kleine gebouwen met in totaal 23 verschillende tentoonstellingsruimtes. Onlangs werd bekend dat het duurste schilderij ter wereld – Salvator Mundi van Leonardo da Vinci – is gekocht door een Saudische prins. Of het schilderij al in het Louvre Abu Dhabi te zien is als wij er zijn valt te betwijfelen. Ook als het schilderij er niet hangt, valt er genoeg te zien in en om het prachtige complex in de Perzische Golf.

Portretten uit het Midden-Oosten Wadi Shab Oman

Hiken in Wadi Shab

Vanuit Dubai vliegen we naar het Oman. Het land grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Jemen. We zijn nieuwsgierig naar de rijke historie en boeiende overblijfselen uit de oude geschiedenis van het Arabisch schiereiland. Onze uitvalsbasis is hoofdstad Muscat, vanwaar we de prachtige natuur van Oman gaan ontdekken: van bergen met grillige pieken tot vruchtbare oases met palmbomen en meertjes. Tussen de hoofdstad Muscat en het dorpje Sur ligt de vallei Wadi Shab. Deze surrealistische plek vol rotsen, watervallen en terrassen met een overvloed aan mooie planten ligt midden in de woestijn. Het plan is om in elk geval te gaan hiken in de buurt van deze smaragdgroene plassen.

Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat Oman

Doen in Oman: De Sultan Qaboos Grand Mosque bezoeken

Net als Abu Dhabi heeft ook Oman een indrukwekkende moskee. De Sultan Qaboos Grand Mosque is de enige moskee in Oman die je als niet-moslim mag bezoeken. Met een gigantische koepel, vijf minaretten, een overdaad aan marmer en het op een na grootste handgeweven tapijt ter wereld is de moskee uitgegroeid tot een van de meest iconisch gebouwen van Oman. Een bezoek aan het pronkstuk van Muscat mag dan ook niet ontbreken tijdens onze rondreis.

Lees ook: Praktische tips Oman | Goed voorbereid op reis gaan

Rondreis Verenigde Arabische Emiraten en Oman

Omdat de voorbereidingstijd voor onze rondreis Verenigde Arabische Emiraten en Oman kort is, ligt lang nog niet alles vast. De komende dagen gaan we verder sleutelen aan onze reis. Naast de bezienswaardigheden die we willen bezoeken, blijft er genoeg ruimte over voor het toeval. Bijzondere ontmoetingen, mooie gesprekken of dat ene restaurantje waar je heerlijk kunt eten. We laten ons verrassen door de gastvrije cultuur, waar zowel de VAE als Oman bekend om staan.

Heb jij weleens een bezoek gebracht aan één van de Verenigde Arabische Emiraten of Oman?

Deel dit bericht:

18 reacties op “Rondreis Verenigde Arabische Emiraten en Oman | Architectuur, cultuur en zon

 • 12 december 2017 at 07:51
  Permalink

  Wat een fijn vooruitzicht! Misschien nog leuk om te doen, in Oman is er een natuurgebied waar schildpadden aan land gaan om eieren te leggen. Hoe het gebied heet weet ik niet precies meer, maar het schijnt wel een mooie ervaring te zijn om ze daar te zien!

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:03
   Permalink

   Bedankt voor je tip Sanne! Ik vermoed dat je het strand van Raz al Jinz of Ras al Hadd bedoelt. We hebben al een aardig lijstje met dingen die we willen doen. Er zal ongetwijfeld gestreept moeten worden want we willen ook een beetje uitrusten.

   Beantwoord
 • 12 december 2017 at 10:25
  Permalink

  Wat een onwijs leuke plannen zeg! Ik snap dat je je plannen om Israël te bezoeken even in de wacht hebt gezet, maar je hebt een leuk alternatief gevonden 🙂 Wadi Shab ziet er trouwens prachtig uit, ik hoop dat jullie daarheen kunnen gaan! Wanneer vertrekken jullie precies?

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:07
   Permalink

   Dankjewel Jessica! Israël hebben we voorlopig even geparkeerd, maar dat we een keer gaan staat vast. Ik heb je met veel plezier gevolgd de afgelopen maanden. We hebben een lange lijst met dingen die we willen gaan doen, maar Wadi Shab gaan we sowieso bezoeken. We vertrekken volgende week donderdag.

   Beantwoord
 • 12 december 2017 at 11:16
  Permalink

  Klinkt als een heel bijzondere rondreis! Ik ben vooral nu benieuwd naar het Louvre van daar en Oman. Eind januari heb ik een lange overstap daar en ik hoop ook wat van het land te kunnen zien! Geniet ervan!

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:08
   Permalink

   We hebben er ontzettend veel zin in. Ik ben ook erg benieuwd naar Oman, lijkt me een prachtig en bijzonder land. De tickets voor het Louvre hebben we al besteld, ook daar kijk ik naar uit. Waar ga je in januari naartoe? Genieten gaan we zeker, dankjewel Caro!

   Beantwoord
 • 14 december 2017 at 10:20
  Permalink

  Uiteindelijk toch nog iets leuks gevonden dus! Lekker naar de zon en hele gave dingen zien. Die moskee in Abu Dhabi lijkt me fantastisch en Oman ook. Daar wil ik al heel lang eens naartoe, maar met een heel gezin is dat toch wel prijzig, dus het is er nog niet van gekomen. Ik kijk dus heel erg uit naar jullie avonturen en foto’s! Succes met de laatste voorbereidingen en alvast veel plezier gewenst!

  Beantwoord
  • 14 december 2017 at 20:20
   Permalink

   Het heeft wat moeite gekost maar we hebben iets gevonden, en helemaal naar het zin. Ik zal ongetwijfeld veel foto’s maken in Abu Dhabi en Oman want beide landen zijn erg fotogeniek. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het te prijzig vindt voor 4 personen. Het worden nog een paar hectische laatste dagen op het werk en in de avonduren de laatste voorbereidingen treffen voor onze reis. Plezier gaan we ongetwijfeld hebben, dankjewel. Jullie heel veel plezier op de Canarische Eilanden, geniet!

   Beantwoord
 • 15 december 2017 at 16:02
  Permalink

  Zo fijn dat je op zo’n korte termijn alweer wat leuks hebt. Ik ben bijna jaloers, haha. Oman lijkt me ook erg bijzonder om te bezoeken, daar weet ik eigenlijk nog te weinig van. Ik ben alleen op het vliegveld van Dubai geweest, verder is dit voor mij een heel onbekend gebied. Ben dan ook erg benieuwd naar je belevenissen en foto’s straks. Veel plezier!

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:35
   Permalink

   Het was last-minute actie van ons. We hebben erg lang gewacht met boeken, twijfelden waar we heen zouden gaan. Ik ben ook erg benieuwd naar Oman, lijkt mij een indrukwekkend land. We hebben er ontzettend veel zin in, dus met het plezier zit het wel goed. Dankjewel!

   Beantwoord
 • 15 december 2017 at 21:28
  Permalink

  Wat een onwijs leuke plannen Marcel! Ik ken Dubai van een aantal blogs, maar over de andere bestemmingen lees ik weinig. Neem me dus mee in je verhalen en foto’s. Leuk! Veel plezier samen!

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:45
   Permalink

   Dankjewel Marcella! Wij zijn ook erg benieuwd naar Abu Dhabi en Oman. Meereizen kan altijd. De komende periode zal je veelvuldig foto’s op IG voorbij zien komen van het Midden-Oosten.

   Beantwoord
 • 15 december 2017 at 23:28
  Permalink

  Wat een mooi vooruitzicht! Ik bezocht Dubai, Muscat en Doha (en omgeving) tijdens een langere stopover op weg naar Azië. Erg leuk.

  Zelf ga ik volgende week naar Israël.

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:46
   Permalink

   Ja lekker hè! Jij hebt ook een lekker vooruitzicht hoor. Hoop dat de politieke situatie stabiel is als je er bent. Heel veel plezier, geniet ervan!

   Beantwoord
 • 16 december 2017 at 14:30
  Permalink

  Heerlijk om de drukte van de feestdagen achter te laten en lekker de warmte van de zon op te zoeken. Leuk dat jullie er een rondreis van hebben gemaakt, ik ben erg benieuwd!

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:47
   Permalink

   Heerlijk om de feestdagen én de kou te ontvluchten. We hebben ontzettend veel zin en zijn erg benieuwd naar Abu Dhabi en Oman.

   Beantwoord
 • 18 december 2017 at 13:22
  Permalink

  Gaaf zeg! Ik heb deze bestemmingen nooit echt overwogen, maar toen ik laatst met Qatar naar Bali vloog en de woestijn onder me zag liggen, zag het er toch wel super gaaf uit. Veel plezier met de verdere voorbereiding!

  Beantwoord
  • 19 december 2017 at 21:50
   Permalink

   Dankjewel Anto! In Oman gaan we de woestijn in en dat lijkt me echt fantastisch. Inmiddels hebben we alles voorbereid en zijn we er helemaal klaar voor. Ben jij ook al klaar voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Ik hoop dat je een beetje opgeknapt bent voor je op reis gaat. Geniet ervan, maar dat komt vast goed.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.