Reizen naar Oman | Met deze tips ga je goed voorbereid op vakantie

Ga je op vakantie naar Oman en ben je op zoek naar praktische tips? Ik heb de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. Zo ga je goed voorbereid op reis en kom je hopelijk niet voor vervelende verrassingen te staan. Wist je bijvoorbeeld dat je vooraf een visum voor Oman moet aanvragen of wat de kledingvoorschriften voor een bezoek aan een moskee in Oman zijn? Omdat je eenvoudigweg niet aan alles kunt denken, help ik je met onderstaande praktische tips Oman een eindje op weg.

* Dit artikel is ge-update op 22-06-2020.

Goed voorbereid op reis? 12 praktische tips Oman voor een onbezorgde vakantie!

Voordat je aan een rondreis Oman begint, ga je eerst op zoek naar allerlei informatie over het land. In het bijzonder over visum, kledingvoorschriften en bezienswaardigheden in Oman die je wilt bezoeken. Je probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar er zijn altijd zaken die je – achteraf gezien – beter had moeten regelen of waar je meer over had willen weten. Met deze praktische tips voor Oman ga je goed voorbereid op reis!

Sur Oman

1 | Paspoort en visum Oman

Heb je een visum nodig voor Oman? Sinds 21 maart 2018 is het alleen nog mogelijk met een e-visum naar Oman te reizen. Ga je binnenkort op reis naar Oman? Vergeet dan niet om vooraf online een visum aan te vragen. Ook dient je paspoort nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Ik raad je aan om een visum aan te vragen via de officiële Engelstalige website van Royal Oman.

Op het moment dat alle stappen succesvol zijn doorlopen en het visum voor Oman is betaald, duurt het een paar uur voordat je deze ontvangt in je mailbox. Het digitale PDF-document dient uitgeprint te worden en bij aankomst in Oman samen met het paspoort te worden overhandigd.

Vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf kun je alleen met een tussenstop vliegen naar Muscat, de hoofdstad van Oman. Kijk op Skyscanner voor goedkope vliegtickets Muscat.

2 | Internationaal rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Oman voor bezitters van een visum (maximaal 3 maanden). In Oman is het niet verplicht om naast je Nederlandse rijbewijs een IRB (internationaal rijbewijs) te hebben. Wel wordt het aangeraden om er een aan te schaffen. Het IRB is verkrijgbaar bij elke ANWB-vestiging. Je hebt een geldig Nederlands rijbewijs en een recente pasfoto nodig om het internationaal rijbewijs voor Oman aan te schaffen. Je kunt hier op wachten. De kosten bedragen 24,95 euro. Het internationaal rijbewijs heeft een geldigheidsduur van drie jaar. Het IRB is geen vervanging voor je Nederlandse rijbewijs, je moet dus beide documenten meenemen.

Praktische tips Oman

3 | Huurauto Oman

Voor het huren van een auto in Oman geldt een minimum leeftijd van 21 jaar. Er kan een toeslag gelden voor bestuurders jonger dan 25 jaar. De hoofdbestuurder dient minimaal één jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Auto huren in Oman? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Op de luchthaven van Muscat stap je in de gereedstaande huurauto en kan jouw avontuur in Oman beginnen.

4 | Tanken

In Oman is het de gewoonte dat er voor je getankt wordt. Het is gebruikelijk om contant te betalen, maar je kunt ook pinnen of met Visa betalen. Misschien is dit wel de belangrijkste tip die ik je wil meegeven: tank op tijd! Ook als je tank nog halfvol is. Je weet immers nooit wanneer je het volgende tankstation in tegenkomt. Anders dan in Nederland, is het een feest om te tanken in Oman: voor zo’n 20 liter benzine betaal je omgerekend een kleine 9 euro (juni 2020).

Praktische tips Oman

5 | Navigatie in Oman

Je kunt gebruik maken van Google Maps (offline te gebruiken) op je telefoon. Omdat je vooraf niet weet of je bereik hebt op de plaats waar je bent, raad ik aan de kaarten in Nederland al te downloaden. Tijdens onze vakantie in Oman werkte Google Maps niet. De reden hiervan is ons nog steeds onduidelijk. Een goed alternatief is de app van CoPilot. Deze navigatie-app navigeerde ons op uitstekende wijze door het prachtige landschap van Oman. Een andere optie is om een navigatiesysteem te huren op het moment dat je een auto huurt. De kosten hiervan vind ik persoonlijk erg hoog.

6 | Infrastructuur

In Oman is het wegennet zeer goed onderhouden. De meeste wegen bestaan uit twee of vier rijstroken. Vrijwel alle bewegwijzering in Oman is tweetalig. Naast een Arabische aanduiding zijn de meeste verkeersborden ook Engelstalig. De stedelijke gebieden zijn prima te bereizen met een personenauto. Een 4WD is alleen noodzakelijk als je van plan bent door de woestijn, wadi’s of bergen te reizen. Waar in Nederland goed aangegeven staat waar welke verkeersdeelnemer mag lopen of rijden, is dit in Oman niet het geval. Je moet dan ook niet raar opkijken als je dieren en/of voetgangers tegenkomt op de (snel)wegen.

Muttrah Souk in Muscat Oman Midden-Oosten

7 | Geld in Oman

De Omanitische munteenheid is de riyaal (RO = Riyaal Omani), die bestaat uit 1000 baisa (bz). Er zijn biljetten van 100 en 200 baisa en munten van 5, 10, 25, 50 en 100 baisa. Munten worden weinig gebruikt in het betalingsverkeer omdat de meeste bedragen worden afgerond. In steden en op de luchthaven van Muscat vind je voldoende geldautomaten (ATM) om te pinnen. Indien je geld wilt pinnen in Oman dien je de standaardinstelling ‘gebruik binnen Europa’ van je pinpas tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Creditcards (Visa en MasterCard) worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en zelfs op de toeristische soeks.

8 | Klimaat

Wat is de beste reistijd Oman? De meest ideale periode om naar Oman te reizen is van november tot april. In deze maanden ligt de temperatuur rond de 30 graden Celsius en is de luchtvochtigheid niet te hoog. De zomerperiode, die in Oman al in april begint en doorloopt tot eind oktober, is daarentegen warm tot zeer heet. De temperatuur kan in deze periode oplopen tot zo’n 50 graden Celsius. Vooral het populaire woestijngebied Wahiba Sands is erg warm, maar ook het noordelijk kustgebied waar hoofdstad Muscat zich bevindt. Wil je in de zomermaanden naar Oman reizen? Kies dan voor de zuidelijke provincie Dhofar. De jaarlijkse moesson zorgt in deze regio voor een aangename temperatuur.

Muscat Oman

9 | Kledingvoorschriften Oman

In Oman gelden andere kledingvoorschriften dan je wellicht gewend bent op reis. Zo dienen de knieën en schouders altijd bedekt te zijn, zeker voor vrouwen. Bij een bezoek aan een moskee – de Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat is een must-visit als je in Oman bent – geldt voor zowel mannen als vrouwen, dat alles tot en met de polsen en enkels bedekt dient te zijn. Vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen bij een bezoek aan een moskee. Ga je zwemmen in het openbaar, bijvoorbeeld in het heldergroene water van Wadi Shab, dan moet je als vrouw minimaal een shirtje en een (korte) broek over je bikini te dragen.

10 | Wereldstekker

Wanneer je vaker verre reizen maakt, heb je vast een paar wereldstekkers in de la liggen. Deze stekker is onmisbaar tijdens je vakantie in Oman voor het opladen van jouw e-reader, fotocamera, laptop en/of smartphone. Omdat de benodigde reisstekker in veel winkels – waaronder supermarkten – verkrijgbaar is, raad ik je aan deze bij aankomst in Oman te kopen. Buiten het feit dat je dan zeker weet dat je over de goede reisstekker beschikt, is deze ook nog eens een stuk goedkoper dan in Nederland.

Praktische tips Oman

11 | Eten en drinken in Oman

De Omaanse keuken is erg lekker en kent een grote verscheidenheid aan gerechten. Er wordt veel rijst, lamsvlees, vis en kip gegeten. Je kunt voor een goede prijs uit eten in Oman. Wij waren gemiddeld 35 euro (december 2017) kwijt voor een uitgebreide maaltijd. Hoe zit het met alcohol in Oman? Op de luchthaven kun je in het duty free winkelgebied alcohol – maximaal twee liter – kopen. In Oman zijn een paar winkels die alcohol mogen verkopen, maar alleen aan inwonenden met een speciale vergunning. Als toerist kun je in veel restaurants, bars en clubs wel alcohol gebruiken. Vooral als ze gevestigd zijn in hotels. Alleen tijdens de Ramadan geldt een algeheel verbod op de consumptie en verkoop van alcohol.

12 | Fotograferen in Oman

Inwoners van Oman vinden het niet vanzelfsprekend dat ze door onbekenden gefotografeerd worden. Vraag daarom altijd om toestemming voordat je mensen fotografeert of filmt. Mannen vinden het veelal geen probleem, voor vrouwen daarentegen is het een ander verhaal. Houd er rekening mee dat het verboden is om vrouwen in het gezicht te fotograferen. Vragen staat vrij, wellicht heb je geluk. Het is niet gebruikelijk dat mensen geld vragen om gefotografeerd te worden. Meer tips voor fotograferen op reis lees je hier: portretfotografie in het Midden-Oosten. Het fotograferen van militaire objecten en terreinen in Oman is verboden.

Praktische tips Oman

Praktische tips Oman

Met een goede voorbereiding is de helft van je reis al geslaagd. Zo geniet je nóg meer van je vakantie. Oman is een islamitisch land en kent verschillende gebruiken en tradities. Respecteer deze, je bent per slot van rekening te gast. Als ik mensen vertelde over onze plannen voor een rondreis Oman, keken de meesten mij met grote ogen aan. “Is dat wel veilig?”, vroegen ze geschrokken. Het toont het vertekende beeld dat heerst over bestemmingen in het Midden-Oosten. Wij hebben Oman ervaren als een zeer veilige en prettige bestemming.

Meer tips voor een vakantie naar Oman? Lees dan ook deze artikelen met het sultanaat in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

15 reacties op “Reizen naar Oman | Met deze tips ga je goed voorbereid op vakantie

 • 10 januari 2018 at 12:13
  Permalink

  Handige tips! In Ghana is het ook gebruikelijk dat er voor je getankt wordt inderdaad, dat is in het begin wel wennen. Slim een internationaal rijbewijs handig is in verband met eventueel taalprobleem.

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:20
   Permalink

   Ik weet nog heel goed dat we in Zuid-Afrika voor het eerst kennis maakten met het feit dat er voor je getankt wordt. En dat hebben we geweten. Bij een tankstation was de pompbediende vergeten de tankdop terug te plaatsen. Daar kwamen we pas bij de volgende tankbeurt achter.

   Beantwoord
 • 11 januari 2018 at 19:38
  Permalink

  Een handig blog voor wie die kant uit gaat. Je foto’s zagen er geweldig uit, dus je hebt de bestemming (zeker de combo) weer een stuk hoger op de lijst gezet!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:22
   Permalink

   Dankjewel Ivonne! Ik hoop het want met name Abu Dhabi en Oman zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. In voornamelijk Oman staat toerisme nog in de kinderschoenen, en dat vonden wij helemaal niet erg.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 22:38
  Permalink

  Handig artikel! Ik ben erg benieuwd of het land, als je er eenmaal bent, een beetje betaalbaar is.. Het visum van 45 hakt er bij ons meteen al in natuurlijk, dus ik heb zo’n vermoeden. 😉

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:14
   Permalink

   De kosten van een visum zijn inderdaad aan de hoge kant. Wij hebben nog steeds het vermoeden dat de prijs niet de prijs is die je hoort te betalen. Maar ja, bewijs dat maar eens. De prijs van het visum is geen afspiegeling van de prijzen in Oman zelf. Het prijsniveau is erg laag. Een zeer uitgebreide avondmaaltijd (3-gangen) voor 2 personen kost zo’n 20 euro, inclusief een liter water en 2 frisdrank. De porties die je krijgt zijn erg groot, je kunt er met gemak met z’n drieën van eten. Ik weet zeker dat dit een interessante bestemming voor jullie is.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 10:52
  Permalink

  Wat onhandig dat google maps niet werkte. Geen idee hoe dat kan. Misschien slechte dekking van het internet? Ik gebruik meestal maps.me en het allerliefst de offroad oman om tripjes te ontdekken. Die heeft hele goede kaarten met tips. Voor de meeste heb je wel een 4wd nodig. Maar dan kom je wel op hele mooie plekken!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:03
   Permalink

   Wij weten het tot op de dag vandaag niet waarom Google Maps niet werkt. Gelukkig hadden we een goed alternatief wat wel werkte. Bedankt voor de tip! Een volgende keer gaan we zeker maps.me gebruiken, meer goede verhalen over gehoord. We willen zeker nog een keer terug naar Oman, met een 4WD de bergen in.

   Beantwoord
 • 26 mei 2018 at 17:28
  Permalink

  Hallo ik heb een vraagje over de kledingvoorschriften, is het oké om met een korte broek of een jurkje over straat te gaan?
  We zijn er maar 1 dag vanwege een overstap!
  Vriendelijke groet

  Beantwoord
  • 27 mei 2018 at 14:45
   Permalink

   Hallo Dionne, je kunt gerust in een korte broek of een jurkje over straat. Veel plezier, ondanks dat je slechts één dag in Oman bent.

   Beantwoord
 • 4 februari 2019 at 22:11
  Permalink

  Hoi! Wellicht heb je een antwoord voor me, ik ben namelijk benieuwd wat je ongeveer betaald hebt om via Sunny Cars met de auto vanuit Dubai naar Oman te rijden. Op de website staat namelijk alleen “de kosten worden bij bevestiging doorgegeven.” Voordat ik boek wil ik eigenlijk al een indicatie… 🙂 Groeten en alvast bedankt voor je reactie!

  Beantwoord
  • 6 februari 2019 at 12:29
   Permalink

   Hoi Niels! Bedankt voor je vraag. En wat leuk dat je plannen hebt om naar Oman te reizen. Ik heb het even nagekeken en wij betaalden 181,00 euro voor 4 dagen voor een Toyota Corolla LX /AC/A/4dr. Hoop dat je hier iets mee kunt. Veel succes met de voorbereidingen. En als je nog tips zoekt, dan kan je me contacten.

   Beantwoord
 • 29 april 2019 at 20:21
  Permalink

  Hallo ! Ik lees dat niet alle grensovergangen tussen de Emiraten en Oman met de eigen wagen genomen kunnen worden. Op de site van de Royal Oman Police kan ik deze info ook niet terugvinden? Ervaring of tips ?
  Alvast bedankt,
  Iris

  Beantwoord
  • 30 april 2019 at 08:15
   Permalink

   Hallo Iris, bedankt voor je reactie. En wat leuk dat je plannen hebt om naar Oman te gaan. Helaas heb ik geen ervaring met het oversteken van de grens met de auto. Wij zijn namelijk vanuit Dubai naar Oman gevlogen, een auto in Oman gehuurd en weer teruggevlogen naar Dubai. Ik heb wel even op internet voor je gekeken maar kan daar geen duidelijk antwoord voor je vinden, helaas. Hoop dat je ergens de juiste informatie kunt vinden. Alvast veel plezier in Oman.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.