Praktische tips Oman | Goed voorbereid op reis gaan

Oman is een ideale reisbestemming als je de Nederlandse winter wilt ontvluchten. Saai is het landschap niet met naast het woestijngebied sprookjesachtige wadi’s, authentieke dorpjes, indrukwekkende moskeeën en de hoofdstad Muscat. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je naar Oman reist? Omdat je eenvoudigweg niet aan alles kunt denken, help ik je met onderstaande praktische tips Oman een eindje op weg.

Paspoort en visum voor Oman

Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Oman. Voor een reis naar Oman hoef je van tevoren geen visum te regelen. Dit kan bij aankomst op het vliegveld of aan de grens. Voor 20 OMR, zo’n 45 euro (december 2017), krijg je een visum dat 30 dagen geldig is. Als je eerst Dubai bezoekt kan je gebruik maken van een Dubai/Oman Common Visa. Hiermee mag je 21 dagen in Oman verblijven.

Internationaal rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Oman voor bezitters van een visum (maximaal 3 maanden). In Oman is het niet vereist om naast je Nederlandse rijbewijs een Internationaal Rijbewijs te hebben. Echter is dit wel aan te raden in verband met mogelijke taalproblemen. Het Internationaal Rijbewijs is verkrijgbaar bij elke ANWB vestiging en is niet te koop via internet of telefoon. Je hebt een geldig Nederlands rijbewijs en een recente pasfoto nodig om het Internationaal Rijbewijs aan te schaffen (hier kun je op wachten). De kosten bedragen 17,95 euro voor leden en 18,95 euro voor niet-leden. Het Internationaal Rijbewijs heeft een geldigheidsduur van een jaar.

Praktische tips Oman

Auto huren

Als je iets van Oman wilt zien, is het noodzakelijk een auto te huren. Zeker als je net als wij alleen in Muscat verblijft. Wij kozen om dit vooraf te doen via Sunny Cars. Voor een auto huren in Oman geldt een minimum leeftijd van 21 jaar. Er kan een toeslag gelden voor bestuurders jonger dan 25 jaar. De hoofdbestuurder dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Tanken in Oman

In Oman is het de gewoonte dat er voor je getankt wordt. Het is gebruikelijk om contant te betalen, maar je kunt ook pinnen of met Visa betalen. Misschien is dit wel de belangrijkste tip die ik je wil meegeven: tank op tijd, ook als je tank nog halfvol is. Je weet immers nooit wanneer je het volgende tankstation tegenkomt. Anders dan in Nederland, is het een feest om in Oman te tanken: voor zo’n 20 liter betaal je een kleine 10 euro (december 2017).

Lees ook: Terugblik rondreis VAE en Oman | Route, planning en accommodaties

Navigatie in Oman

Je kunt gebruik maken van Google Maps (offline te gebruiken) op je telefoon. Omdat je vooraf niet weet of je bereik hebt op de plaats waar je bent, raad ik je aan om de kaarten in Nederland al te downloaden. Tijdens ons verblijf in Oman werkte Google Maps niet. De reden hiervan is ons nog steeds onduidelijk. Een goed alternatief is de app van CoPilot. Deze navigatie-app navigeerde ons op uitstekende wijze door het prachtige landschap van Oman. Een andere optie is om een navigatiesysteem te huren op het moment dat je een auto huurt. De kosten hiervan vind ik persoonlijk erg hoog.

Praktische tips Oman

Infrastructuur Oman

In Oman is het wegennet zeer goed onderhouden. De meeste wegen bestaan uit 2 of 4 rijstroken. Vrijwel alle bewegwijzering in Oman is tweetalig: naast een Arabische aanduiding zijn de meeste verkeersborden ook Engelstalig. De stedelijke gebieden zijn prima te bereizen met een personenauto. Een 4WD is alleen noodzakelijk als je van plan bent door de woestijn, wadi’s of bergen te reizen. Waar in Nederland goed aangegeven staat waar welke verkeersdeelnemer mag lopen of rijden, is dit in Oman niet het geval. Je moet dan ook niet raar opkijken als je dieren, fietsers en/of voetgangers tegenkomt op de (snel)wegen.

Klimaat Oman

De beste periode om naar Oman te reizen is van november tot april. In deze maanden ligt de temperatuur rond de 30 graden en is de luchtvochtigheid niet te hoog. De zomerperiode, die in Oman al in april begint en doorloopt tot eind oktober, is daarentegen warm tot zeer heet. De temperatuur kan in deze periode oplopen tot zo’n 50 graden. Vooral het populaire woestijngebied Wahiba Sands is erg warm, maar ook het noordelijk kustgebied waar hoofdstad Muscat zich bevindt. Wil je in de zomermaanden naar Oman reizen? Kies dan voor de zuidelijke provincie Dhofar. De jaarlijkse moesson zorgt in deze regio voor een aangename temperatuur.

Muttrah Souk in Muscat Oman Midden-Oosten

Geld in Oman

De Omanitische munteenheid is de riyaal (RO = Riyaal Omani), die bestaat uit 1000 baisa (bz). Er zijn biljetten van 100 en 200 baisa en munten van vijf, tien, 25, 50 en 100 baisa. Munten worden weinig gebruikt in het betalingsverkeer omdat de meeste bedragen worden afgerond. In steden en op de luchthaven vind je voldoende geldautomaten (ATM) om te pinnen. Indien je geld wilt pinnen in Oman dien je de standaardinstelling ‘gebruik binnen Europa’ van je pinpas tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Creditcards (Visa en MasterCard) worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en zelfs op de toeristische soeks.

Lees ook: Wadi Shab | Een smaragdgroen paradijs in de woestijn van Oman

Kleding in Oman

In Oman gelden andere kledingvoorschriften dan je wellicht gewend bent op reis. Zo dienen de knieën en schouders altijd bedekt te zijn, zeker voor vrouwen. Bij een bezoek aan een moskee geldt voor zowel mannen als vrouwen, dat alles tot en met de polsen en enkels bedekt dient te zijn. Vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen bij een bezoek aan een moskee. Ga je zwemmen in het openbaar, bijvoorbeeld in het heldergroene water van Wadi Shab, dan moet je als vrouw minimaal een shirtje en een (korte) broek over je bikini te dragen.

Praktische tips Oman

Eten en drinken in Oman

De Omaanse keuken is erg lekker en kent een grote verscheidenheid aan gerechten. Er wordt veel rijst, lamsvlees, vis en kip gegeten. Je kunt in Oman heerlijk eten voor een goede prijs. Wij waren gemiddeld 35 euro (december 2017) kwijt voor een uitgebreide maaltijd. Vanwege het geloof is er geen alcohol verkrijgbaar in Oman. Alcoholische drank wordt alleen geserveerd in bepaalde hotels.

Reis- of wereldstekker

Deze stekker is onmisbaar tijdens je reis voor het opladen van je e-reader, fotocamera, laptop en/of telefoon. Omdat de benodigde stekker in veel winkels, waaronder supermarkten, verkrijgbaar is raad ik je aan deze ter plaatse te kopen. Buiten het feit dat je dan zeker weet dat je over de goede reisstekker beschikt, is deze ook nog eens een stuk goedkoper dan in Nederland.

Praktische tips Oman

Fotografie in Oman

Inwoners van Oman vinden het niet vanzelfsprekend dat ze door onbekenden gefotografeerd worden. Vraag daarom altijd om toestemming voordat je mensen fotografeert of filmt. Mannen vinden het veelal geen probleem, ze vinden het zelfs een eer om gevraagd te worden en gaan er helemaal voor staan of zitten. Voor vrouwen daarentegen is het een ander verhaal. Houd er rekening mee dat het verboden is om vrouwen in het gezicht te fotograferen. Vragen staat vrij, wellicht heb je geluk. Het is niet gebruikelijk dat mensen geld vragen om gefotografeerd te worden. Het fotograferen van militaire objecten en terreinen is verboden.

Lees ook: Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezicht

Praktische tips Oman

Met een goede voorbereiding is de helft van je reis al geslaagd. Zo geniet je nóg meer van het land. Oman is een islamitisch land en kent verschillende gebruiken en tradities. Respecteer deze, je bent per slot van rekening te gast. Als ik mensen vertelde over onze plannen om naar Oman te reizen, keken de meesten mij met grote ogen aan. ‘Is dat wel veilig?’, vroegen ze geschrokken. Het toont het vertekende beeld dat heerst over bestemmingen in het Midden-Oosten. Wij hebben Oman ervaren als een veilige en prettige bestemming.

Overnachten in Muscat

Op zoek naar een leuk hotel in Muscat? Wij sliepen in het Mysk Al Mouj Hotel wat buiten het centrum van de Omaanse hoofdstad ligt. Een fijn hotel met een zwembad op het dak en eigen parkeergarage. Bovendien is het een heel comfortabel, modern en sfeervol hotel. Kies je voor dit hotel, dan is een huurauto een must. Andere aanraders zijn het City Seasons Hotel Muscat dat beschikt over een zwembad op het dak met een schitterend uitzicht over de Golf van Oman. Ook leuk: Crowne Plaza Muscat biedt gasten twee keer per dag een gratis pendeldienst aan naar de Grote Moskee, de Muttrah Soek en het centrum van de stad. Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Muscat.

Heb jij nog andere praktische tips ter voorbereiding op een rondreis Oman?

13 reacties op “Praktische tips Oman | Goed voorbereid op reis gaan

 • 10 januari 2018 at 12:13
  Permalink

  Handige tips! In Ghana is het ook gebruikelijk dat er voor je getankt wordt inderdaad, dat is in het begin wel wennen. Slim een internationaal rijbewijs handig is in verband met eventueel taalprobleem.

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:20
   Permalink

   Ik weet nog heel goed dat we in Zuid-Afrika voor het eerst kennis maakten met het feit dat er voor je getankt wordt. En dat hebben we geweten. Bij een tankstation was de pompbediende vergeten de tankdop terug te plaatsen. Daar kwamen we pas bij de volgende tankbeurt achter.

   Beantwoord
 • 11 januari 2018 at 19:38
  Permalink

  Een handig blog voor wie die kant uit gaat. Je foto’s zagen er geweldig uit, dus je hebt de bestemming (zeker de combo) weer een stuk hoger op de lijst gezet!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 16:22
   Permalink

   Dankjewel Ivonne! Ik hoop het want met name Abu Dhabi en Oman zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. In voornamelijk Oman staat toerisme nog in de kinderschoenen, en dat vonden wij helemaal niet erg.

   Beantwoord
 • 12 januari 2018 at 22:38
  Permalink

  Handig artikel! Ik ben erg benieuwd of het land, als je er eenmaal bent, een beetje betaalbaar is.. Het visum van 45 hakt er bij ons meteen al in natuurlijk, dus ik heb zo’n vermoeden. 😉

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:14
   Permalink

   De kosten van een visum zijn inderdaad aan de hoge kant. Wij hebben nog steeds het vermoeden dat de prijs niet de prijs is die je hoort te betalen. Maar ja, bewijs dat maar eens. De prijs van het visum is geen afspiegeling van de prijzen in Oman zelf. Het prijsniveau is erg laag. Een zeer uitgebreide avondmaaltijd (3-gangen) voor 2 personen kost zo’n 20 euro, inclusief een liter water en 2 frisdrank. De porties die je krijgt zijn erg groot, je kunt er met gemak met z’n drieën van eten. Ik weet zeker dat dit een interessante bestemming voor jullie is.

   Beantwoord
 • 13 januari 2018 at 10:52
  Permalink

  Wat onhandig dat google maps niet werkte. Geen idee hoe dat kan. Misschien slechte dekking van het internet? Ik gebruik meestal maps.me en het allerliefst de offroad oman om tripjes te ontdekken. Die heeft hele goede kaarten met tips. Voor de meeste heb je wel een 4wd nodig. Maar dan kom je wel op hele mooie plekken!

  Beantwoord
  • 19 januari 2018 at 17:03
   Permalink

   Wij weten het tot op de dag vandaag niet waarom Google Maps niet werkt. Gelukkig hadden we een goed alternatief wat wel werkte. Bedankt voor de tip! Een volgende keer gaan we zeker maps.me gebruiken, meer goede verhalen over gehoord. We willen zeker nog een keer terug naar Oman, met een 4WD de bergen in.

   Beantwoord
 • 26 mei 2018 at 17:28
  Permalink

  Hallo ik heb een vraagje over de kledingvoorschriften, is het oké om met een korte broek of een jurkje over straat te gaan?
  We zijn er maar 1 dag vanwege een overstap!
  Vriendelijke groet

  Beantwoord
  • 27 mei 2018 at 14:45
   Permalink

   Hallo Dionne, je kunt gerust in een korte broek of een jurkje over straat. Veel plezier, ondanks dat je slechts één dag in Oman bent.

   Beantwoord
 • 4 februari 2019 at 22:11
  Permalink

  Hoi! Wellicht heb je een antwoord voor me, ik ben namelijk benieuwd wat je ongeveer betaald hebt om via Sunny Cars met de auto vanuit Dubai naar Oman te rijden. Op de website staat namelijk alleen “de kosten worden bij bevestiging doorgegeven.” Voordat ik boek wil ik eigenlijk al een indicatie… 🙂 Groeten en alvast bedankt voor je reactie!

  Beantwoord
  • 6 februari 2019 at 12:29
   Permalink

   Hoi Niels! Bedankt voor je vraag. En wat leuk dat je plannen hebt om naar Oman te reizen. Ik heb het even nagekeken en wij betaalden 181,00 euro voor 4 dagen voor een Toyota Corolla LX /AC/A/4dr. Hoop dat je hier iets mee kunt. Veel succes met de voorbereidingen. En als je nog tips zoekt, dan kan je me contacten.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.