Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezicht

De afgelopen jaren heb ik mij tijdens onze reizen voornamelijk gericht op het fotograferen van mooie landschappen en interessante bezienswaardigheden. Beiden vertellen veel over een land maar de mensen maken het land. Tijdens onze reis door het Midden-Oosten ben ik de uitdaging met mezelf aangegaan om mensen te fotograferen. Soms portretfoto’s, maar ook foto’s van mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden. In portretten uit het Midden-Oosten laat ik je het resultaat zien van mijn eerste stappen op het gebied van portretfotografie.

Uit m’n comfortzone stappen

Reflecteren vind ik belangrijk en doe ik dan ook graag en vaak. Waar sta ik? Wat wil ik? Welke weg sla ik in? Vragen die ik mezelf regelmatig stel. Kiezen voor datgene waar ik me goed bij voel. Of dit nu gaat om werk, mensen die ik om mij heen verzamel of samenwerkingen die ik aanga voor mijn blog. Om mezelf te blijven ontwikkelen zal ik uit m’n comfortzone moeten stappen, en dat vind ik niet altijd even makkelijk. 

Op het gebied van fotografie had ik me in 2017 ten doel gesteld om meer met portretfotografie te doen. Dit is deels gelukt. Ik blijf het lastig vinden om mensen te vragen of ik een foto mag maken. Zelf vind ik het niks om te poseren voor een foto. De camera die op mij gericht wordt, ik krijg er een ongemakkelijk gevoel van en dat is vaak terug te zien op de foto. Ook speelt mee dat ik verlegen kan zijn om dit aan wildvreemde mensen te vragen. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen niet zitten te wachten op iemand met een camera. 

Yourtravelguideonline Marcel Korbee

Portretten uit het Midden-Oosten

Inwoners van Oman vinden het niet vanzelfsprekend dat ze door onbekenden gefotografeerd worden. De mensen zijn erg fotogeniek en aangezien ik niet stiekem foto’s wil maken moet ik de mensen wel aanspreken. Tijdens ons bezoek aan de Sultan Qaboos-moskee beleef ik mijn vuurdoop. Na een minutenlange aarzeling verzamel ik alle moed en stap op drie oudere heren af. De Omani’s willen maar wat graag op de foto. Naarmate onze reis vordert, merk ik dat het me steeds makkelijker afgaat. Ik krijg veelal een yes te horen, soms met de toevoeging only from the back. Uiteindelijk levert het niet alleen een mooi portret op, maar vaak ook een interessant gesprek.

Sultan Qaboos-moskee Muscat Oman

Vismarkt Muscat Oman

Muscat Oman

Wadi Shab Oman

Vismarkt Muscat Oman

Vismarkt Muscat Oman

Wadi Shab Oman

Barber shop Muscat Oman

Vismarkt Muscat Oman

Fotograferen van vrouwen in Moslim-landen

Mannen vinden het veelal geen probleem, ze vinden het zelfs een eer om gevraagd te worden en gaan er helemaal voor zitten of staan. Het fotograferen van vrouwen daarentegen is een ander verhaal. In Moslim-landen is het veelal verboden om vrouwen in het gezicht te fotograferen. Vragen staat vrij, maar de kans dat het mag is nihil. In een van de rijk gedecoreerde galerijen van de Sultan Qaboos-moskee mag ik wel twee vrouwen van achteren fotograferen. Deze kans laat ik uiteraard niet onbenut.

Sultan Qaboos-moskee Muscat Oman

Het maken van portretten uit het Midden-Oosten smaakt naar meer. Ik kan niet wachten om op reis te gaan, en meer mensen vast te leggen op de gevoelige plaat. 

Maak jij weleens portretten op reis?

Deel dit bericht:

26 reacties op “Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezicht

 • 25 januari 2018 at 19:35
  Permalink

  Wat goed dat je het gewoon gedaan hebt en mooi resultaat. Voor mij als vrouw ligt het denk ik weer anders trouwens met vrouwen fotograferen. In het conservatieve Oost-Turkije mocht ik regelmatig een mooie dame op de foto zetten. Maar misschien is er ook nog wel weer verschil per land!

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:07
   Permalink

   Dankjewel Yvonne! Ik ben er ook heel blij mee en ik ga het zeker vaker doen. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe het zit als je als vrouw de foto neemt, maar dat kan je aan het eind van het jaar testen.

   Beantwoord
 • 25 januari 2018 at 21:40
  Permalink

  Wat een gave foto’s Marcel! Echt stuk voor stuk prachtig vastgelegd, zijn zo sprekend. Ik herken dat wel dat het lastig is, vind ik ook altijd. Maak ze maar zelden, terwijl ik het zo graag meer zou doen.

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:08
   Permalink

   Dankjewel Lies! Gewoon doen, het is een fluitje van een cent. Je kunt een ja of nee krijgen op je vraag. En is een nee erg? Een mooie uitdaging voor je volgende reis!

   Beantwoord
 • 26 januari 2018 at 09:51
  Permalink

  De foto van de mannen bij de moskee is wel erg mooi geworden. Ook de foto’s van de vissers trouwens. Sprekende portretten 🙂

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:08
   Permalink

   Dankjewel Aniek! Leuk om te horen.

   Beantwoord
 • 26 januari 2018 at 15:08
  Permalink

  Mooie resultaten! Ik vind het geweldig om mensen op reis te fotograferen.

  Kinderen vinden het trouwens ook vaak leuk om op de foto te mogen.

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:10
   Permalink

   Leuk om te horen van jou Jenny! Ik vind dat jij altijd prachtige portretten maakt. Kinderen vinden het inderdaad leuk om gefotografeerd te worden. Wij ondervonden dat in Soweto, ze gingen maar wat graag poseren.

   Beantwoord
 • 26 januari 2018 at 15:49
  Permalink

  Portretfotografie/straatfotografie is inderdaad best spannend (en blijft ook spannend ;p), maar wel goed dat je het hebt gedaan. Het resultaat is mooi! Wat vaak helpt is een kort praatje maken met de mensen en ze even aan het lachen maken, dan vinden ze het daarna vaak alleen maar leuk om op de foto te gaan. En als ze weten dat je de foto maakt altijd even het resultaat naderhand laten zien 😉

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:12
   Permalink

   Helemaal met je eens Jessica! En dat het spannend blijft, denk ik ook. Ieder mens reageert toch anders. Een praatje help, het breekt het ijs. De foto laten zien heb ik nu niet gedaan, goeie tip!

   Beantwoord
 • 26 januari 2018 at 18:51
  Permalink

  Nou voor de eerste keer zitten er echt hele mooie portretfoto’s tussen. Zelf wil ik niet altijd dat mensen posteren dus heel soms maak ik een foto en laat het dan zien aan de mensen. 99% voelen ze zich vereerd en krijg ik een GO voor het behouden van de foto. Ook stuur ik op vraag of bedankje de foto op. Via mail of post.

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:14
   Permalink

   Leuk om te horen Diana! Poseren heeft ook niet mijn voorkeur maar soms kom je er niet onderuit. Leuk dat je soms de foto per mail of post opstuurt. Zeker iets om te onthouden.

   Beantwoord
 • 26 januari 2018 at 21:55
  Permalink

  Ik vind het heel goed gelukt! Prachtige sfeerbeelden hoor. Ik herken het probleem. Zelf vind ik het ook niet fijn om op de foto te gaan en daarom ben ik heel terughoudend om anderen te vragen dit voor mij te doen. Op persreizen oid vind ik het dan vaak geen probleem, omdat de mensen dan vaak weten in welke hoedanigheid (fotograaf/blogger etc) kom en dus functioneel/professioneel bezig ben. Maar op mijn privé reizen ben ik natuurlijk voor anderen gewoon een ‘toerist’ en dan wil ik anderen liever niet lastig vallen (of zo)… dat aarzelen en minutenlang wikken en wegen, voordat je dan werkelijk toestemming gaat vragen: het zou over mij kunnen gaan 😉

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:19
   Permalink

   Leuk om te horen Carolien! Persreizen is inderdaad een ander verhaal. De mensen weten dat je komt en dat er foto’s genomen worden. Ik raad het je aan omzet eens te vragen tijden één van je reizen. Je zult merken dat het ontzettend meevalt. En niet geschoten is altijd mis, moet je maar denken.

   Beantwoord
 • 26 januari 2018 at 23:33
  Permalink

  Portretten is ook niet mijn sterkste kant. Als je vraagt of je een foto mag maken dat gaan mensen vaak poseren en dat vind ik nooit zo mooi. Ik maak het liefst foto’s van mensen die gewoon hun ding doen. Je foto van de man met de vis in het net en op de vismarkt vind ik dan ook echt prachtig….echte mensen! Echte portretten!

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:21
   Permalink

   De portretten moeten niet geforceerd worden. Ik ben het helemaal met je eens, maar soms ontkom je er niet aan. De mooiste portretfoto’s zijn foto’s waarop mensen gewoon hun ding doen.

   Beantwoord
 • 27 januari 2018 at 12:18
  Permalink

  Ik snap helemaal dat portretfotografie buiten je comfortzone ligt, ik heb precies hetzelfde. Natuur is écht mijn ding, maar mensen maken inderdaad het land! Al is het soms wel een drempel waar je even over moet. Ik heb vaak het idee dat mensen het helemaal niet prettig vinden als ik een foto van ze maak. Maar jouw ervaring is toch anders dan ik zou verwachten. Ik kan wel enorm genieten van een goede portretfoto! Dat vertelt vaak zo veel over de lokale cultuur of de manier van leven van de lokale bevolking. Jouw foto’s zijn ook prachtig! Ga er vooral mee door 😉

  Beantwoord
  • 27 januari 2018 at 18:23
   Permalink

   Het idee dat mensen het als onprettig ervaren had ik ook. Maar eigenlijk, achteraf gezien, heb ik daarin een denkfout gemaakt. Door het op mezelf te projecteren ben ik ervan uitgegaan dat ook andere mensen het als onprettig ervaren. Maar dit is natuurlijk niet zo. Gewoon een keer proberen Britta. Je zult zien dat de spreekwoordelijke drempel helemaal niet hoog is.

   Beantwoord
 • 30 januari 2018 at 17:35
  Permalink

  Het was voor mij ook een hele opgave om mensen om een foto te durven vragen. Ik heb mij over die verlegenheid heen kunnen zetten in Turkije, waar de mensen het ongelooflijk leuk vonden om te worden gefotografeerd. Toch vraagt het soms nog extra moed om op de mensen af te stappen. Heel positief en sterk van je dat je hier zelf aan hebt gewerkt en je hebt echt wel mooie portretten gemaakt! Ik kan er inkomen dat het extra moed vraagt in het midden oosten, waar vrouwen een andere rol hebben! Leuk gedaan en blijf zo verder doen! Benieuwd naar meer!

  Beantwoord
  • 3 februari 2018 at 09:41
   Permalink

   Bedankt voor je reactie Cynthia. Grappig dat het voor velen herkenbaar is, ook voor jou dus. Het is me uitstekend bevallen en het smaakt naar meer. Er zullen dus vaker series van portretten op m’n blog verschijnen.

   Beantwoord
 • 31 januari 2018 at 12:58
  Permalink

  Je portretten serie is goed gelukt, de foto’s zijn heel sprekend en vertellen ook echt een verhaal. Ik heb precies hetzelfde als jou, ik vind het aanspreken van mensen om ze te mogen fotograferen ook heel moeilijk en ongemakkelijk. Goed dat je uit je comfortzone gestapt bent, het resultaat mag er wezen!

  Beantwoord
  • 3 februari 2018 at 09:43
   Permalink

   Bedankt voor de complimenten Sanne! Erg leuk om te horen. Ongemakkelijk is het goede woord, het voelt een beetje als inbreuk op iemands privacy. Ik kan het je aanraden om het eens aan mensen te vragen. Je zult zien dat het best meevalt.

   Beantwoord
 • 31 januari 2018 at 13:34
  Permalink

  Wat goed zeg! Portretfotografie in het Midden-Oosten valt niet mee en daar had ik het zelfs moeilijk. Als vrouw zijnde is het vaak wat makkelijker om portretfoto’s te maken, maar in het Midden-Oosten zijn ze geen fan van de camera. In Azië en Afrika gaat dat veel makkelijker, hoewel mijn grote camera soms wel mensen afschrikt. Ik denk dat de nieuwe systeemcamera’s wel een uitkomst zijn qua portretfotografie op reis. Je hebt in ieder geval erg mooie portretten gemaakt.

  Beantwoord
  • 3 februari 2018 at 09:48
   Permalink

   Leuk om te horen Kelly! Ik keek ervan op hoe graag de mensen eigenlijk op de foto wilden. Misschien maar goed ook voor mijn zelfvertrouwen. Als je hiermee begint kun je maar beter veel ja’s krijgen anders zakt de moed in je schoenen. Mijn nieuwe camera is een stuk kleiner dan mijn vorige dus dat zal hopelijk in mijn voordeel gaan werken.

   Beantwoord
 • 9 februari 2018 at 15:41
  Permalink

  Wauw, erg mooie foto’s Marcel! Alsof je dit al jaren doet. Je bent er goed in!

  Beantwoord
  • 10 februari 2018 at 09:05
   Permalink

   Dankjewel Marcella! Leuk om te horen. Het is iets wat ik zeker vaker wil gaan doen want het is goed bevallen. Ook ben ik blij met het eindresultaat.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.