Naar de kapper in het buitenland | Elke keer weer een bijzondere ervaring

Scheren, ik heb er een hekel aan. Ik stel het daarom altijd zo lang mogelijk uit. Ook op reis. Misschien juist wel op reis. De kans is namelijk erg klein dat ik een bekende tegenkom, dus waarom zou ik er elke dag met een glad koppie bij moeten lopen? Mijn baard werk ik af en toe bij, weer even die strakke lijnen op mijn gezicht. Maar het scheren van mijn hoofd, dat vind ik altijd zo’n gedoe. En daarom ga ik graag voor een goede scheerbeurt naar de kapper in het buitenland.

Naar de kapper in het buitenland

Als ik op reis ben, breng ik graag een bezoek aan de lokale kapper. Niet alleen uit praktische overwegingen maar ook omdat het een unieke ervaring is. Zo nam ik al eens plaats op de kappersstoel van een barber shop in Palm Springs, en liet ik een scheermes over mijn hoofd glijden in Dubai, Izmir en Muscat. Je komt in contact met locals en, als de taal het toelaat, leer je iets over elkaars cultuur. Naar de kapper in het buitenland gaan is niet alleen een belevenis, je steunt ook nog eens de ondernemer met jouw bezoek. Dus als je de volgende keer op reis gaat, stel je kappersbezoek dan even uit tot je op je bestemming bent.

Naar de kapper in het buitenland Muscat Oman Midden-Oosten

Op weg naar de moskee

In een wirwar van smalle straatjes en steegjes zijn we op weg naar de moskee. We zijn er bijna als een oudere Omani, gehuld in een wit gewaad met een crèmekleurig hoofddeksel, mij aanspreekt. Of ik interesse heb in een scheerbeurt in zijn zaak. Tenminste, dat is wat ik opmaak uit zijn handgebaren. Waarschijnlijk vindt de man dat het hoog tijd is om een scheermes over mijn hoofd en wangen te halen. Daar kan ik hem geen ongelijk in geven. De afgelopen dagen heb ik mezelf geen tijd gegund voor een verwenmoment. En dat heeft alles te maken met mijn luiheid als het om scheren gaat.

Lees ook: Praktische informatie Oman | Goed voorbereid op reis gaan

Een goede voorbereiding is het halve werk

Via het trappetje met blauwe tegels betreed ik het kleine zaakje. In het winkeltje staan drie zwarte kappersstoelen, en de kastjes en lades puilen uit met kappersattributen. Van tondeuses en bussen haarlak tot potten crème en allerlei bakjes vol scharen. Ik neem plaats in de linker stoel, bij het raam. In gebrekkig Engels vraagt de kapper of de opzetkam goed is. Mijn yes is voor hem een teken om aan de slag te gaan. Het doorzichtige plastic waarin ik wordt gehuld zal mij moeten beschermen tegen de afgeschoren haartjes. De tondeuse met het door mij goedgekeurde opzetkammetje zorgt ervoor dat ik binnen no time weer een verzorgde baard heb. De pot scheercrème gaat open en mijn wangen worden goed, maar vooral krachtig ingezeept. Mijn ogen volgen nauwlettend de verrichtingen van de Omaanse barber. Het is het ijskoude water uit de plantenspuit die mijn ogen voor even doen sluiten.

Naar de kapper in het buitenland Muscat Oman Midden-Oosten

De messen zijn geslepen

Het scheermes wordt voorzien van een nieuw mesje, de bril wordt opgezet, en de kapper kan aan de slag. Op minutieuze wijze wordt het mes op mijn rechterwang gezet, en in één vloeiende beweging wordt het lijntje van mijn baard bijgewerkt. Na enkele minuten heb ik weer twee strakke lijnen op mijn gezicht staan. Vervolgens wordt mijn hoofd achterover gedrukt, de plooien in mijn hals verdwijnen voor even. In een paar snelle opwaartse bewegingen worden de haren in mijn hals weggenomen.

Lees ook: Oman | 7 redenen waarom je een ticket naar het Sultanaat moet boeken 

Ondertussen wordt in de stoel naast mij de baard van een jonge Indiër vakkundig onder handen genomen door de andere kapper. Beide kappers zijn uiterst geconcentreerd bezig. De volgende pot wordt uit een van de openstaande lades gehaald. De wijs- en middelvinger van de kapper verdwijnen in het wit met roze potje. De witte substantie wordt in krachtige ronddraaiende bewegingen op mijn gezicht aangebracht. En ook nu schrik ik van het ijskoude water uit de plantenspuit. Ik geniet van de gezichtsmassage, en voor even dwalen mijn gedachten af.

Je hoofd kaal scheren? Ten aanval!

Er bekruipt mij het gevoel dat mijn barber niet tevreden is met het eindresultaat. En dat klopt. Met de tondeuse in zijn ene hand, en zijn andere rustend op mijn hoofd begrijp ik waar hij naartoe wilt. Vol enthousiasme knik ik instemmend. De tondeuse vindt trillend zijn weg over mijn hoofd. Korte, zwarte haartjes schieten weg en vallen op het beschermende plastic. De inmiddels vertrouwde handelingen met de pot scheercrème en de plantenspuit onderga ik gelaten. Het mes glijdt met lange soepele halen over mijn hoofd. Als laatste worden mijn oren een voor een weggevouwen om het scheermes zijn werk te laten doen. Het ritueel met het potje scrub, de twee vingers die erin verdwijnen en de plantenspuit onderga ik voor de laatste keer.

Naar de kapper in het buitenland Muscat Oman Midden-Oosten

Haast geboden

Gezien het verhoogde werktempo lijkt mijn kapper haast te hebben. Mijn stoel wordt rechtop gezet. Ik kan niet anders dan tevreden zijn met wat ik in de spiegel zie. De laatste achtergebleven haren worden met een ruwe borstel van mijn gezicht verwijderd. Mijn hoofd, hals en wangen worden bedekt met een flinke laag Omaans reukwater. Het plastic wordt in alle haast losgeknoopt en verdwijnt in de ronde, opengewerkte prullenbak. Net als de tissues vol zwarte haartjes en resten scheercrème.

Lees ook: Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezicht

Het marmeren plateau onder de spiegel wordt in allerijl schoongemaakt. Ook de tondeuse, het scheermes en alle gebruikte potten crèmes verdwijnen in razendsnel tempo in de lades en kastjes. Ik bedank de man voor het eindresultaat, betaal en maak nog wat foto’s. Met een glad hoofd, een getrimde baard met strakke lijnen en een bijzondere ervaring rijker stap ik naar buiten. Nog geen twee minuten later wordt de deur van de kapperszaak afgesloten. Met gezwinde spoed loopt de man de straat in. Terwijl de oproep tot het gebed vanuit de minaret door de straten van Muscat klinkt, begrijp ik ineens waar de haast vandaan kwam. Als ik de straat inkijk, zie ik mijn kapper nog net op tijd de moskee binnenstappen.

Ga jij weleens naar de kapper in het buitenland?

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.