Muttrah Souk in Muscat | Een markt waar al je zintuigen worden geprikkeld

De witte gebouwen worden fel verlicht door de hoogstaande zon. Op de achtergrond domineren de zandkleurige bergen het ruige landschap. Mannen gehuld in witte gewaden met een eveneens wit hoofddeksel, vrouwen in zwarte jurken met een hoofddoek. Zij aan zij wandelen ze over de brede boulevard met forten, minaretten en moskeeën aan de ene kant, de zee met traditionele bootjes aan de andere. Ik ben op weg naar de Muttrah Souk in Muscat.

Muttrah Souk in Muscat

De Muttrah Souk is een van de oudste markten in de Arabische wereld. Eeuwenlang diende de markt als handelsplaats voor goederen die vanuit China, Europa, India en andere delen van het Midden-Oosten de haven van Muscat aandeden. De oude markt bestond ooit uit smalle wegen met kleimuren en palmbladeren die het meeste van het Omaanse zonlicht tegenhielden. Tegenwoordig is de markt gedecoreerd in Arabische stijl, met glas-in-loodramen en lantaarns onder een houten dak. De nog altijd levendige markt wordt door de lokale bewoners ook wel de ‘Al Dhalam Souq’ – de overdekte markt – genoemd.

Muttrah Souk in Muscat Oman Midden-Oosten

Verdwaal in een wirwar van smalle steegjes

Het is een labyrint van gangen waar de mensen elkaar verdringen om inkopen te doen. Verken de kronkelende paadjes en steegjes boordevol stalletjes en handelaars. Dwaal rond en ga nauwe zijgangen in om de echte Omaanse sfeer op te snuiven. Dat snuiven moet je letterlijk nemen, want de souk geurt naar van alles en nog wat: kruiden, specerijen, fruit, wierook en etensluchten, vermengd met het zweet van de verkopers.

Lees ook: Praktische tips Oman | Goed voorbereid op reis gaan

Maar ook geborduurd textiel, hoofddoeken en kledingstukken vind je in de winkeltjes op de Muttrah Souk in Muscat. In andere kraampjes vind je Indische en Omaanse antieke voorwerpen en gouden decoraties tot aan het plafond opgestapeld, terwijl andere stalletjes volgepropt zijn met zilverwerk, felgekleurde kruiden, sieraden en waterpijpen.

Muttrah Souk in Muscat Oman Midden-Oosten

Leer de kunst van het afdingen

De handelaars op de Muttrah Souk in Muscat doen een zwaar beroep op je vermogen om af te dingen. Houd in gedachten dat afdingen de normaalste zaak is en dat je er de tijd voor moet nemen. Voordat je tot onderhandelen overgaat, is het verstandig om in verschillende winkels prijzen op te vragen. Een winkelier zal je vaak iets aanbieden: thee of een lokale lekkernij. Voel je niet verplicht om ook iets bij de betreffende winkel te kopen. Het is slechts bedoeld om de onderhandelingen prettig te laten verlopen. En kom je er niet uit, dan kan je gerust weglopen. Onderhandel niet tot de laatste stuiver. Als je iets echt graag wilt hebben, laat die laatste rial dan geen struikelblok zijn. En als je net als ik de kunst van het afdingen niet beheerst, dan is het ook een fascinerend schouwspel om naar te kijken.

Muttrah Souk in Muscat Oman Midden-Oosten

Openingstijden Muttrah Souk in Muscat

De Muttrah Souk bevindt zich aan de boulevard in het oude deel van Muscat. De markt is tweemaal per dag open: eerst van 08:00 tot 13:30 uur en van 16:00 tot 22:00 uur. Rond de levendige markt vind je niet snel een parkeerplek. Ik raad je aan om je auto te parkeren op het terrein tegenover de vismarkt, waar dagelijks de verse vis wordt binnen gebracht. En waar je kunt zien hoe deze wordt schoon gemaakt, maar ook wordt verhandeld. Een intrigerend spel tussen koper en verkoper. Als je de vismarkt bezoekt (wat ik je aanraad), let dan eens op waar de verkopers hun net geïnde geld laten.

Lees ook: Portretten uit het Midden-Oosten | Mannen met een eigen gezicht

Overnachten in Muscat

Op zoek naar een leuk hotel in Muscat? Wij sliepen in het Mysk Al Mouj Hotel wat buiten het centrum van de Omaanse hoofdstad ligt. Een fijn hotel met een zwembad op het dak en eigen parkeergarage. Bovendien is het een heel comfortabel, modern en sfeervol hotel. Kies je voor dit hotel, dan is een huurauto een must. Andere aanraders zijn het Sheraton Oman Hotel dat op nog geen kilometer van het centrum ligt. Ook leuk: het vijfsterren Al Bustan Palace, A Ritz-Carlton Hotel, waar je geniet van luxe onder wuivende palmbomen. Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Muscat.

Bezoek jij weleens een lokale markt als je op reis bent?

In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.