Louvre Abu Dhabi | Een architectonisch hoogstandje mét inhoud

Het Louvre en Parijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar sinds 11 november 2017 is er ook een te vinden in het Midden-Oosten. In Abu Dhabi is de afgelopen tien jaar gewerkt aan een dependance van het Louvre in Parijs. Het Louvre Abu Dhabi is een ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel. De Franse ontwerper bouwde een museale stad in zee, bestaande uit 55 gebouwen die samen één geheel vormen met 23 tentoonstellingsruimtes. Het complex is gelegen op Saadiyat Island en is een architectonisch hoogstandje mét inhoud.

Een architectonisch hoogstandje in Abu Dhabi

Het merendeel van het museum ligt onder een spectaculaire koepel met een diameter van 180 meter. De zilveren koepel bestaat uit ruim 7.800 unieke metalen sterren die in een geometrisch patroon zijn geplaatst. Het zonlicht dat door het overkoepelende dak binnenvalt creëert een bijzonder effect. Het gigantische dak, gedragen door vier pilaren, heeft een belangrijke functie: het beschermt de museumcollectie tegen zandstormen en temperatuurschommelingen van soms meer dan 40 graden. De promenades zijn alleen bereikbaar nadat je het museum hebt bezocht. Als je eenmaal onder de opvallende koepel hebt genoten van het uitzicht op zee kun je niet meer terug het museum in. Niet alleen de kunst binnen is bijzonder, maar het gebouw zelf ook. 

Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi

Collectie Louvre Abu Dhabi

In het museum zijn 600 kunstwerken uit de hele wereld te bewonderen. Het merendeel van de collectie bestaat uit bruiklenen van het Louvre Parijs en andere musea. Slechts een klein deel van de collectie is eigendom van het Louvre Abu Dhabi. Deze kunstschatten zijn de afgelopen tien jaar aangekocht. In de overzeese dependance kun je verschillende grootmeesters bewonderen. Da Vinci, Picasso en Monet, maar ook van Gogh en Rembrandt hebben een plekje weten te bemachtigen. De tentoonstellingsruimtes zijn licht, ruim van opzet en ingericht met diverse kunst: modern, klassiek en oude gebruiksvoorwerpen. Terwijl je langs de kunstschatten loopt, heb je bijna altijd zicht op het water. 

Louvre Abu Dhabi

Praktische tips

 • Om wachtrijen bij de kassa te voorkomen doe je er goed aan om je entreekaarten online te bestellen op de website van het museum
 • Er vindt een security check plaats bij binnenkomst. 
 • Voor je de tentoonstellingsruimtes betreedt dien je backpacks, cameratassen en andere tassen af te geven bij het depot. Je bagage wordt gelabeld en na je bezoek aan het museum kun je je tas weer ophalen. 
 • Fotograferen in het museum is toegestaan.
 • Indien nodig kun je gratis gebruik maken van buggy’s en rolstoelen. 
 • In het museum kun je gebruik maken van de garderobe, klusje en Free Wi-Fi. Ook is er een ATM machine aanwezig in de entree van het museum.
 • Het museum is geopend op zaterdag, zondag, dinsdag en woensdag van 10:00 uur tot 20:00 uur en op donderdag en vrijdag van 10:00 uur tot 22:00 uur. Op maandag is het museum gesloten. 

Tijdens ons verblijf in Dubai maakten we een dagtrip naar Abu Dhabi. We combineerden ons bezoek aan de Sheikh Zayed Grand Mosque met het Louvre Abu Dhabi. Omdat de gebouwen ver uit elkaar liggen raad ik je aan om een taxi te nemen. Een taxirit van de moskee naar het museum kost 50 AED (10,93 euro). En je betaalt 37 AED (8,09 euro) voor een ritje van het museum naar het busstation Abu Dhabi.  

Ben jij weleens in het Louvre Abu Dhabi geweest?

14 reacties op “Louvre Abu Dhabi | Een architectonisch hoogstandje mét inhoud

 • 5 februari 2018 at 21:09
  Permalink

  WoW! Dat ziet er fantastisch uit. Ik logeerde in Madrid in een hotel waarvan de bovenverdieping ook door Jean Nouvel ontworpen was. Heel knap. Maar die koepel hier slaat alles wel, vind ik!

  Beantwoord
  • 7 februari 2018 at 06:43
   Permalink

   Mooi hè! Ik ben erg benieuwd naar het hotel in Madrid, je maakt me nieuwsgierig. De koepel van het Louvre in Abu Dhabi is fantastisch, vooral als het zonlicht zijn weg er doorheen vindt.

   Beantwoord
 • 7 februari 2018 at 11:35
  Permalink

  Dit klinkt als een gaaf museum. Ik vind het altijd gek als er securtiy bij een museum is, dat zie je in Nederland maar zelden. In het buitenland zie je dat een stuk vaker. Handige tip dat je de kaartjes beter online kunt kopen!

  Beantwoord
  • 10 februari 2018 at 08:51
   Permalink

   Het is inderdaad een gaaf museum. Security in een museum is iets wat je in het buitenland ziet, zelden in Nederland. Op zich niet heel vreemd.

   Beantwoord
 • 7 februari 2018 at 21:14
  Permalink

  Wat een gaaf museum! Alleen de koepel is al bijzonder om te zien, maar ze hebben ook een indrukwekkende kunstcollectie.

  Beantwoord
  • 10 februari 2018 at 09:00
   Permalink

   Heel indrukwekkend museum, en dat dak is ongelooflijk. Zo bijzonder, helemaal als de zon schijnt. Een bezoek aan het museum is een aanrader. Zowel het gebouw als de kunstcollectie zijn geweldig.

   Beantwoord
 • 8 februari 2018 at 21:54
  Permalink

  Een paar jaar geleden – toen het museum nog niet af was – lag ik met een cruiseschip hier voor anker. Ik vond het zo balen dat er toen nog geen gelegenheid was het gebouw en de collectie te bezichtigen, want het ziet er echt prachtig uit

  Beantwoord
  • 10 februari 2018 at 09:02
   Permalink

   Ik kan me voorstellen dat je destijds baalde. Een goede reden om nog eens terug te gaan want het is een prachtig gebouw en een interessante kunstcollectie.

   Beantwoord
 • 9 februari 2018 at 18:09
  Permalink

  Wat een bijzonder bouwwerk en waaaaauw die koepel, gaaf als een museum in iets moois is gehuisvest. Wel tof trouwens dat je in het museum mag fotograferen, dat is lang niet altijd toegestaan.

  Beantwoord
  • 10 februari 2018 at 09:07
   Permalink

   Heel bijzonder, zowel van binnen als van buiten. Ik keek er ook van op dat je binnen mocht fotograferen, vaak is dit verboden.

   Beantwoord
 • 12 februari 2018 at 23:06
  Permalink

  Dit museum en die schitterende moskee zijn DE redenen dat ik nu al baal dat we maar 2 dagen in Dubai hebben, haha. Anders had ik graag een dagtrip gemaakt. Maar wie weet.. een volgende keer. Ik vind dat afgeven van mijn cameratas altijd wel een dingetje trouwens.. heb jij dat ook?

  Beantwoord
  • 13 februari 2018 at 18:49
   Permalink

   Kan ik me heel goed voorstellen Yvonne! Beide gebouwen zijn erg indrukwekkend. Normaal gesproken vind ik het achterlaten van m’n cameratas ook een dingetje. Zowel in Abu Dhabi als in Oman had ik er geen last van. Het is er zó veilig dat ik het geen probleem vond. Na het bezoek aan de moskee in Oman vond ik mijn tas op dezelfde plek terug, en onaangeroerd. Je hoeft je echt geen zorgen te maken.

   Beantwoord
 • 14 februari 2018 at 19:46
  Permalink

  Wat gaaf! Toen ik in Abu Dhabi was, waren ze dit museum aan het bouwen dus dit heb ik gemist. Misschien ga ik ooit nog een keer die kant op en dan wil ik zeker dit museum bezoeken.

  Beantwoord
  • 17 februari 2018 at 19:47
   Permalink

   Zeker de moeite waard om te bezoeken, wellicht tijdens een stop over. Het museum is indrukwekkend van buiten en binnen.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.