Zaanse Schans | Een uniek stukje Nederland aan de Zaan

Tot enkele weken geleden was ik er nog nooit geweest, de Zaanse Schans. Dit historische openluchtmuseum wordt gekenmerkt door molens, oude industriële panden en straatjes vol authentieke groene houten huisjes. De prachtige huisjes uit de 18de en 19de eeuw staan bekend als Zaanse geveltjes. In de panden zijn verschillende musea en winkeltjes gevestigd, maar ook Oudhollandse ambachten als een klompenmakerij, wevershuis en kuiperij zijn er te vinden. De rest van de karakteristieke huizen wordt bewoond. In deze blog neem ik je mee naar een uniek stukje Nederland.

Een gecreëerd openluchtmuseum

De Zaanse Schans lijkt al eeuwenoud, maar schijn bedriegt. Het openluchtmuseum bestaat namelijk nog maar een paar decennia. Veel van de houten huisjes die op de Zaanse Schans staan komen uit andere delen van de Zaanstreek. Ze zijn hier bij elkaar gebracht om de bezoeker een idee te geven hoe de meest dorpen er hier in de 18de eeuw uit zagen. Naast de markante huisjes en de molens vind je er een scheepswerf, een klompenmakerij en staat er een replica van de eerste winkel van de grootste kruidenier van ons land.

Zaanse Schans

Authentiek groene houten huisjes

Het gros van de huisjes op de Zaanse Schans hebben houten guirlandes in sierlijke motieven op de topgevels, anderen zijn voorzien van een zogeheten pronkgevel om het huis groter te laten lijken dan het in feite is. Het witte houtsnijwerk steekt opvallend af tegen één van de vele tinten Zaans groen. Hoe rijker de eigenaar, hoe meer pigment hij zich kon veroorloven en hoe intenser de groene kleur is.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Zaanse Schans

De molens van de Zaanse Schans

Wereldwijd staat Nederland bekend om haar molens. Op de Zaanse Schans staan er aan de oever van de Zaan nog 8 Zaanse molens op een rij. Deze molens vormen een herinnering aan de vele molens die vroeger in de Zaanstreek stonden. De meeste molens zijn open voor publiek en geven meer inzicht in het werkende leven van vroeger. Het molenmuseum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend, voor de verschillende molens gelden wisselende openingstijden.

Molens Zaanse Schans

Molens Zaanse Schans

Poelenburg Zaanse Schans

Molens Zaanse Schans

Molens Zaanse Schans

Molens Zaanse Schans

De Zaan als aanvoerroute

De materiaalkeuze voor de bouw van de huizen was onder andere het gevolg van de ligging van de streek. Hout was veel lichter dan steen en praktischer om mee te bouwen op de slappe veenbodem. Het was bovendien in grote hoeveelheden voorhanden. Via de Zaan werden continu grote voorraden hout aangevoerd en verwerkt in de vele houtzaagmolens.

De Zaan

Uniek stukje Nederland 

De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol groene houten huisjes, werkende molens, schuren en werkplaatsen. Het openluchtmuseum is een grote publiekstrekker in Noord-Holland, bussen vol toeristen rijden af en aan. Ik begrijp maar al toe goed dat toeristen de Zaanse Schans willen bezoeken. Het is erg interessant om te zien hoe ambachten vroeger werden uitgevoerd. Je waant je voor even in de tijd dat alles nog met de hand werd gemaakt en over water werd vervoerd. 

Klompenmakerij Zaanse Schans

Ben jij weleens op de Zaanse Schans geweest? En wat vond jij ervan? Ik ben benieuwd!

6 reacties op “Zaanse Schans | Een uniek stukje Nederland aan de Zaan

 • 12 augustus 2017 at 12:04
  Permalink

  Prachtige foto’s Marcel! Wij zijn er een paar jaar geleden met de hele familie heen geweest. We hebben daar destijds een boottochtje gemaakt…het was herfst en ijskoud!!! 😀
  Misschien ook maar eens in de zomer bezoeken, dan ziet alles er een stuk fleuriger uit.

  Beantwoord
  • 13 augustus 2017 at 10:57
   Permalink

   Dankjewel Ilse! Zeker een keer teruggaan als de zon schijnt, maakt het allemaal net even iets aangenamer. Ik vond het erg leuk om gezien te hebben, zo dichtbij en nog nooit geweest.

   Beantwoord
 • 15 augustus 2017 at 18:23
  Permalink

  Mooie foto’s. Ik woon er vlak bij en ben er vaak geweest, maar toch vergeet ik weleens hoe mooi het eigenlijk is. Je hebt de schoonheid van de molens goed vast weten te leggen!

  Beantwoord
  • 16 augustus 2017 at 17:42
   Permalink

   Dankjewel Sanne! Ik was er nog nooit geweest en we wonen nog wel zo dichtbij. Erg leuk om gezien te hebben, en interessant.

   Beantwoord
 • 16 maart 2018 at 08:52
  Permalink

  Toevallig ben ik er afgelopen week geweest. Erg toeristisch maar wel leuk om gezien te hebben. Jij hebt wel heel wat beter weer gehad dan ik. Lees: regen en kou. Dan is een plek al snel minder leuk. Net als mijn foto’s 🙁

  Beantwoord
  • 17 maart 2018 at 08:31
   Permalink

   Ik zag je foto’s op Facebook voorbij komen en zag dat je het niet getroffen had met het weer. Als het regent is het al snel minder leuk. Het is er inderdaad erg toeristisch maar wel leuk om eens gezien te hebben. Voor mij is het best wel dichtbij maar was er nooit geweest.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.