Weekend Eifel | Wandelen door historische stadjes en prachtige natuur

Koblenz is een stad gelegen aan de monding van de Moezel in de Rijn in de Duitse Eifel. Het ligt op slechts drie uur rijden van Utrecht en geeft je het gevoel dat je er helemaal tussenuit bent. Ons weekend in Koblenz is mijn eerste kennismaking met de Eifel. We bezoeken het indrukwekkende Burg Eltz, kuieren door historische stadjes, bedwingen de Geierlay hangbrug en maken een mini-roadtrip langs de kronkelige Moezel. In weekend Eifel neem ik je mee naar onze oosterburen en laat ik je zien hoe mooi Duitsland is. 

Koblenz als uitvalsbasis

De binnenstad van Koblenz is een walhalla voor de echte cultuurliefhebber. De stad staat vol historische gebouwen en monumenten, maar ook vind je er moderne architectuur en street art. Geen grote murals zoals we eerder in Lissabon of San Francisco zagen, maar een aantal kleine werken sieren een muur nabij het station. Het toeristisch informatiecentrum Forum Confluentes is een goed voorbeeld dat moderne architectuur uitstekend past in een oude stad als Koblenz. Daarnaast kun je op één van de vele terrasjes in het charmante centrum genieten van lokale gerechten en wijnen. Kortom, Koblenz is een stad die de moeite waard is om te bezoeken en een prima uitvalsbasis voor een weekend Eifel. 

Lees ook: Koblenz | Een prachtige Duitse stad die een en al historie ademt

Deutsches Eck Koblenz Duitsland

Street art Koblenz

Wandelen onder en over de Geierlay hangbrug

Voor ons vertrek zag ik op Instagram foto’s voorbijkomen van een indrukwekkende hangbrug in Duitsland. Ondanks mijn hoogtevrees wilde ik per se de Geierlay trotseren. Zaterdag is het zover en rijden we naar het dorpje Mörsdorf. Waar veel mensen kiezen voor een wandeling direct naar de hangbrug, maken wij eerst een lange wandeling door de prachtige natuur. De Geierlay hangbrug blijft in eerste instantie aan het oog onttrokken. Eenmaal bij 5-Wege-Platz aangekomen doemt het bouwwerk ineens voor ons op. Steile bospaden leiden ons naar de hangbrug. Na onze oversteek verlaten we de bossen en lopen we in de richting van het Geierlay bezoekerscentrum waar onze auto geparkeerd staat. 

Lees ook: Geierlay hangbrug in de Hunsrück | Een avontuur op grote hoogte

Geierlay hangbrug Hunsrück Duitsland

Sprookjeskasteel Burg Eltz

Vanuit Mörsdorf rijden we naar Burg Eltz, hét pronkstuk van de Moezel. De burcht ligt een eindje van de Moezel af, in een bos op een steile rots. Met zijn acht spitse torens is het één van de mooiste en best bewaard gebleven burchten van Duitsland. Vanaf de parkeerplaats bij Ringelsteiner Mühleen in het plaatsje Moselkern volgen we het wandelpad door de bossen. De wandeling is zo’n 1.5 kilometer lang en voert ons over brede paden door een bosrijke omgeving. De burcht blijft lange tijd aan het zicht onttrokken. Totdat we door de kale bomen een eerste glimp van de hoge torens opvangen. Na de laatste bocht van het bospad komen we oog in oog te staan met het majestueuze kasteel.

Burg Eltz Wierschem Duitsland

Mini-roadtrip langs de kronkelige Moezel

Op zondag vertrekken we in zuidelijke richting voor een mini-roadtrip langs de Moezel, met als eindbestemming het wijnstadje Bernkastel-Kues. De kronkelige Moezel wijkt geen moment van onze zijde, en overal waar je kijkt zie je bergflanken vol wijngaarden. Aanvankelijk komt de regen met bakken uit de lucht, maar gaandeweg duwt de zon de donkere wolken opzij. In Cochem hebben we moeite met het vinden van een parkeerplaats. Uiteindelijk weten we een plek buiten het centrum te vinden. Het historische marktplein van Cochem blijkt een flinke aantrekkingskracht te hebben op de vele toeristen die er vandaag zijn. We laten het plein met zijn mooie vakwerkhuizen achter ons en trotseren de steile, geplaveide straatjes naar het icoon van het stadje: de Reichsburg. De 1000 jaar oude burcht torent hoog boven Cochem uit en is hét gezicht van het stadje aan de Moezel.

Cochem Duitsland

Fraaie vakwerkhuizen in Ediger

Op weg naar Bernkastel-Kues stoppen we een aantal keer om een typisch Duits stadje te bezoeken. In het plaatsje Ediger staan een aantal fraaie vakwerkhuizen. Ediger is Keltisch van oorsprong en een aanrader om te bezoeken tijdens een weekend Eifel. We dwalen door de smalle straatjes van het historische stadje en genieten van de mooie gevels aan de voet van de parochiekerk St. Martin. 

Ediger-Eller Duitsland

Panoramische uitzichten langs de Moezel

We laten de Moezel even links liggen om naar een van de vele uitkijkpunten op de route te rijden. Via de Mont Royal rijden we van Kinheim naar Traben-Trarback. Deze panoramaroute brengt ons naar een van de mooiste uitzichten op de meanderende Moezel. Na elke bocht worden we getrakteerd op een prachtig panorama over de Moezel. Eenmaal de top bereikt begrijp ik waarom je deze route niet mag missen tijdens een weekend Eifel. Het uitzicht is er namelijk fenomenaal.

Weekend Eifel Duitsland

Afsluiten in het populaire Moezelstadje Bernkastel-Kues

De laatste stop van onze mini-roadtrip is het schilderachtig gelegen Bernkastel-Kues. Omgeven door bergflanken vol wijngaarden waakt de ruïne van Burg Landshut over het populaire Moezelstadje. Het stadje bestaat uit twee delen: Bernkastel op de rechteroever en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn verbonden met een brug over de Moezel. Het historische centrum van Bernkastel is het absolute hoogtepunt van dit stadje.

Op het marktplein vind je het statige renaissance stadhuis en het fragiele punthuisje Spitzhäuschen omgeven door 400 jaar oude vakwerkhuizen met in het midden de Michaelsfontein. Alsof je een stap terug doet in de tijd. We kuieren door straatjes vol vakwerkhuizen en gaan helemaal op in de Duitse Gemütlichkeit. Onze mini-roadtrip langs de Moezel sluiten we af bij Rufus, waar we onszelf te goed doen aan een heerlijk stuk taart en een lekkere cappuccino.

Bernkastel-Kues Duitsland

Fantastisch uitzicht vanaf de Dronketurm

Ons weekend Eifel zit erop en we beginnen aan de terugreis. Onderweg naar huis besluiten we nog een bezoek te brengen aan de Dronketurm. We parkeren de auto in het plaatsje Daun, kleden ons warm aan en strikken de veters van onze wandelschoenen. Om de Dronketurm te bereiken maken we een korte wandeling door een prachtig landschap met weidse uitzichten. We beklimmen de bijna 11 meter hoge van steen gebouwde toren en kijken uit over een indrukwekkend landschap. 

Dronketurm Schalkenmehren Duitsland

Klimmen naar de Dreimühlen waterval

Omdat we geen afscheid kunnen nemen van de Eifel rijden we vanuit Daun door naar de Dreimühlen waterval bij Üxheim-Ahütte. We parkeren de auto langs de kant van de weg en volgen het twee kilometer lange wandelpad, en dat valt nog niet mee. Het pad loopt door het bos, langs een dal met een kabbelend beekje. Het is soms erg steil, boomwortels bieden nog de meeste houvast, en het is erg glad. De mooiste en meest imposante waterval is het niet maar bijzonder is hij zeker. De waterval groeit namelijk jaarlijks een aantal centimeter. De drie bronnen die de Dreimühlen waterval voeden zijn rijk aan calcium en koolzuurhoudend waardoor er een gesteente is ontstaan. Dit gesteente is heel poreus en het mos dat er op groeit versteent na verloop van tijd waardoor de waterval blijft groeien. 

Dreimühlen-Wasserfall Hillesheim Duitsland

Een weekend Eifel is een aanrader

Absoluut! De Eifel heeft ontzettend veel te bieden en ligt op slechts drie uur rijden van Utrecht. Ondanks de kou en een verdwaalde regenbui hebben we een heerlijk weekend Eifel achter de rug. En of het naar meer smaakt? Zeker weten! We gaan zeker een keer terug naar dit gebied. Mooie wandelingen maken, zien hoe de bergflanken met wijngaarden erbij staan als de druivenranken in bloei staan en om nog veel meer te ontdekken in dit prachtige deel van Duitsland.

Heb jij al eens een bezoek aan de Eifel gebracht?

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.