Wat te doen in Sint-Petersburg | Een stad voor de echte cultuurliefhebber

Sint-Petersburg is ongetwijfeld de meest Europese stad van Rusland. Het voormalige Leningrad is onlosmakelijk verbonden met Peter de Grote. Het is vooral de tsaristische periode die zijn stempel op de stad heeft gedrukt. Er zijn tal van mooie monumenten in Sint-Petersburg. De Hermitage, het Paleizencomplex in Peterhof, de Kerk van de Verlosser op het Bloed, het Zomerpaleis en nog veel meer. Een boottocht over de Neva geeft je een mooie kijk op de imposante gebouwen aan beide kanten van de rivier. Voor de cultuurliefhebber is er ontzettend veel te zien in deze megalomane stad. Ik geef je 6 tips voor wat te doen in Sint-Petersburg.

1 | Hermitage

Doorgaans zijn de wachttijden lang om de Hermitage binnen te komen. Wij zijn onder begeleiding van een Engelssprekende gids (aanrader) naar binnen gegaan. Zo heb je geen last van de lange rijen voor de ingang en ben je zo binnen. Het eerste wat opvalt als je de Hermitage betreedt zijn de schitterende hallen en imposante trappenhuizen. In de verschillende zalen gaat je blik eerst naar de rijk versierde plafonds en daarna pas naar de aanwezige kunst. Ook als je geen kunstliefhebber bent, is de Hermitage een absolute aanrader. De tijd was te gering om alles te kunnen zien, maar het was een onvergetelijke ervaring.

Wat te doen in Sint-Petersburg: Hermitage

Hermitage Sint-Petersburg

2 | Paleizencomplex in Peterhof

Het complex is enorm indrukwekkend, groot en bijzonder fraai van binnen en buiten. De paleizen zijn aan de buitenkant geel en wit geschilderd. De tuin is een compleet park, waar je uren kunt rondlopen. Prachtige fonteinen gedecoreerd met gouden beelden en geïnspireerd op verschillende landen. Binnen in het paleis zijn alle kamers in oude staat gebleven. Zo krijg je een goed beeld hoe Peter de Grote vroeger woonde.

Paleizencomplex in Peterhof Sint-Petersburg

3 | Kerk van de Verlosser op het Bloed

Wat mij betreft het mooiste gebouw van Sint-Petersburg. Niet alleen van buiten, maar zeker ook van binnen. Een fantastisch interieur met heel veel bladgoud en prachtige kleuren. Muren en plafonds vol afbeeldingen in mozaïek. De Kerk van de Verlosser op het Bloed is een geweldig feest aan details, geen stukje muur is onbedekt gelaten. Zowel binnen als buiten barst het van de afbeeldingen en kleuren. Des te langer je naar de mozaïeken kijkt, des te meer nieuwe dingen zal je ontdekken. Deze kerk mag je absoluut niet overslaan als je in Sint-Petersburg bent.

Kerk van de Verlosser op het Bloed Sint-Petersburg

4 | Catharinapaleis

Het Catharinapaleis werd gebouwd als zomerresidentie voor de Russische tsarina Catharina de Grote. Het enorme rococopaleis ligt buiten Sint-Petersburg in de plaats Poesjkin. Het paleis is aan de buitenzijde blauw en wit geschilderd en versiert met beelden. In de prachtige tuin vind je verschillende paviljoens, beelden en een vijver. Het paleis binnen staat vol pracht en praal met mooie meubelstukken.

5 | Petrus- en Pauluskathedraal

Misschien het minst protserig, maar een prachtig voorbeeld van hoe het niet op kon vroeger. De kerk met zijn lange gouden spits is bijna overal vanuit de stad te zien. De kathedraal is rijk gedecoreerd met goud en er staan diverse marmeren graftombes. Hier liggen Peter de Grote en de de laatste tsaar van Rusland  Nicolaas Romanov met zijn gezin. De plafondbeschilderingen zijn een lust voor het oog met fantastische details.

Petrus- en Pauluskathedraal Sint-Petersburg

Petrus- en Pauluskathedraal interieur Sint-Petersburg

6 | Neva

De Neva rivier stroomt dwars door Sint-Petersburg en heeft afsplitsingen naar diverse kanaaltjes. De ongeveer 75 kilometer lange rivier stroomt van het Ladogameer naar de Oostzee. Langs de Neva staan talrijke prachtige paleizen en indrukwekkende gebouwen. Na het bezoeken van de vele kerken en musea zorgt een boottocht over de Neva voor een aangename afwisseling. Ook vanaf het water krijg je een goed beeld van wat de stad te bieden heeft.

Neva rivier Sint-Petersburg

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Sint-Petersburg

De ligging van Sint-Petersburg is uniek te noemen. Gebouwd rond een netwerk van kanaaltjes en rivieren met daarover talloze bruggen doet de stad mij een beetje denken aan Burano. Vanaf de bruggen heb je een prachtig zicht op de stad met al zijn fraaie en majestueuze gebouwen. Sint-Petersburg is een stad voor echte cultuurliefhebbers. Je raakt niet uitgekeken op al de kunst in de musea en de prachtige rijk gedecoreerde gebouwen. Een stedentrip naar de stad van de tsaren en tsarina’s van weleer neemt je mee terug in de tijd.

Heb jij wel eens aan een stedentrip naar Sint-Petersburg gedacht?

10 reacties op “Wat te doen in Sint-Petersburg | Een stad voor de echte cultuurliefhebber

 • 17 augustus 2016 at 18:11
  Permalink

  Ik ben niet zo voor Russische steden, maar misschien is dit grotendeels te wijten aan onwetendheid. ‘Sint-Petersburg is ongetwijfeld de meest Europese stad van Rusland.’ -> misschien is het toch het proberen waard. Die plaatjes zien er alvast prachtig uit.

  Beantwoord
  • 17 augustus 2016 at 21:27
   Permalink

   Bedankt voor het compliment over de foto’s. Voor mij was Sint-Petersburg ook niet de eerste stad waar ik aan dacht bij een stedentrip. De stad heeft mij in positieve zin verrast en is absoluut een bezoek waard. Ik zou het overwegen als ik jou was.

   Beantwoord
 • 29 augustus 2016 at 09:35
  Permalink

  Onwijs leuk om te lezen Marcel! Wat een pracht en praal in Sint-Petersburg joh. Vooral de Kerk van de Verlosser op het Bloed ziet er echt heel imposant en indrukwekkend uit. Een stedentrip naar deze stad staat zeker op m’n wishlist, maar dat wist je al 😉

  Beantwoord
  • 29 augustus 2016 at 18:44
   Permalink

   Dank je wel Marcella! In de Kerk van de Verlosser op het Bloed kijk je je ogen uit, zó mooi. Jouw wishlist is heel lang dus ben benieuwd wanneer je tijd hebt om naar Sint-Petersburg te gaan 😉

   Beantwoord
  • 19 maart 2017 at 16:06
   Permalink

   Wij hebben destijds een georganiseerde tour gedaan. Ik kan je helaas geen tips geven wat betreft vervoer. Sint-Petersburg is een prachtige stad waar veel te zien is. Heel veel plezier komende maand!

   Beantwoord
 • 16 juni 2017 at 11:04
  Permalink

  Sint-Petersburg wil ik zo graag naartoe! Vooral de Hermitage natuurlijk, prachtig lijkt me dat!!

  Beantwoord
  • 16 juni 2017 at 11:15
   Permalink

   Echt een aanrader! Het is er prachtig, en best wel westers. De Hermitage vond ik indrukwekkend en mooi, je kunt er uren rondlopen.

   Beantwoord
 • 17 juni 2017 at 09:44
  Permalink

  Wat een gave stad he! Ik vond de Hermitage echt heel bijzonder…zo veel kunst. Het schijn dat er ook nog een heel veel kunst opgeslagen omdat er gewoon geen ruimte voor is.

  Beantwoord
  • 18 juni 2017 at 20:11
   Permalink

   Helemaal met je eens Martin! Sint-Petersburg heeft mij ontzettend verrast, in alle opzichten. Prachtige gebouwen, vriendelijke mensen en ja de Hermitage. Je kunt er dagen ronddwalen, zo groot als het er is. Vele musea hebben “last” van teveel kunst of een gebrek aan ruimte waardoor vele kunstwerken opgeslagen moeten worden.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.