Stedentrip Rotterdam | Tips voor bezienswaardigheden in ‘Manhattan aan de Maas’

Heb je zin in een stedentrip in Nederland? Rotterdam is absoluut een topbestemming voor een dagje uit in eigen land. Voor meerdere dagen of een lang weekend trouwens ook, want er valt een hoop te beleven in de Maasstad. Benieuwd wat je kunt doen in Rotterdam? In dit artikel zet ik de leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

Wat is er te doen in Rotterdam? 15 tips voor een geslaagd dagje uit in eigen land!

Laat je paspoort maar thuis en maak je klaar voor een dagje uit in Nederland. Zet koers naar Rotterdam en ontdek de stad op de fiets. Je vindt er architectonische hoogstandjes, interessante musea en volop mooie plekjes die bewijzen dat ‘Manhattan aan de Maas’ een prima bestemming is voor een stedentrip in eigen land. Wat te doen in Rotterdam? Huur een tweewieler en fiets langs de highlights van de stad! Dit zijn mijn tips voor een dagje sightseeing in Rotjeknor.

Fiets huren in Rotterdam

Na een voorspoedig verlopen reis parkeer ik mijn auto in Q-Park Weena nabij Rotterdam Centraal Station. Vandaag is het prima weer voor een fietstocht in Rotterdam. Strakblauwe lucht, de zon schijnt uitbundig, nauwelijks wind en de temperatuur is aangenaam. Ik huur voor 12,50 euro een fiets bij Zwaan Bikes en trap langs de volgende bezienswaardigheden in Rotterdam.

Street art Rotterdam Nederland

Street art Rotterdam

Op de West-Kruiskade zelf en in een aantal zijstraten ervan zijn een aantal gave murals aangebracht door bekende nationale- en internationale street art kunstenaars. Op de hoek van de Josephstraat maakte Insane51 een licht psychedelisch portret van John Travolta als gangster Vincent Vega in de film Pulp Fiction. Ook in de Korte Bajonetstraat, Anna Paulownastraat en de Diergaardesingel vind je gave murals. Rotterdam is een stad met een groeiende collectie street art. Het aanbod is echt indrukwekkend, en te vinden in verschillende wijken van Rotterdam.

Meer street art in Rotterdam zien? Rewriters biedt zes verschillende routes met een gids of een app, waarin je de street art van de stad leert kennen.

Depot Boijmans van Beuningen Rotterdam Nederland

Depot Boijmans van Beuningen

De buitenzijde van de nieuwe architectuur icoon in Rotterdam is werkelijk fantastisch: van top tot teen gehuld in spiegels waarin de hele skyline van Rotterdam zichtbaar is. Sinds 2017 wordt er gebouwd aan de spiegelende bloempot. Het veertig meter hoge ontwerp is van MVRDV, ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de iconisch Markthal in Rotterdam. Het Depot Boijmans van Beuningen is uniek in de hele wereld. Nooit eerder heeft een museum een depotgebouw neergezet dat toegankelijk zal zijn voor het publiek. Het architectonische hoogstandje opent in 2021 haar deuren.

Museumpark Rotterdam Nederland

Museumpark Rotterdam

Een must voor liefhebbers van cultuur, het Museumpark. Dit moderne park in het centrum van Rotterdam is het thuis van zes musea – volgend jaar komt daar Depot Boijmans van Beuningen bij – met geweldige exposities. Museum Boijmans van Beuningen (momenteel gesloten), Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum, Villa Sonneveld, Natuurhistorisch Museum en De Kunsthal zijn op loopafstand van elkaar gelegen in het prachtige Rotterdamse park.

Euromast Rotterdam Nederland

Euromast

De Euromast domineert het stadslandschap met z’n onderscheidende naaldachtige ontwerp. De betonnen toren, ontworpen door de Rotterdamse architect H.A. Maaskant en gebouwd in 1960, is het hoogste gebouw van Rotterdam en met 185 meter de hoogste uitkijktoren van Nederland. Stap in de high-speed lift en zoef honderd meter omhoog richting het uitkijkplatform waar je op een heldere dag zelfs Den Haag en Antwerpen ziet liggen. Speciaal voor adrenaline liefhebbers: vergeet de lift en ga al abseilend van honderd meter hoogte naar beneden.

Delfshaven Rotterdam Nederland

Historisch Delfshaven

Delfshaven, een van de weinige stadsdelen die het bombardement op Rotterdam in 1940 heeft doorstaan, is een bezoek meer dan waard. Hier zijn mooie grachtenpanden, knusse terrasjes en bezienswaardigheden te vinden. Wandel door de Tovertunnel, leer alles over bier en bierbrouwen in Stadsbrouwerij De Pelgrim en bewonder de Aelbrechtskolk. Historisch Delfshaven heeft zijn authentieke looks altijd weten te behouden, met de ouderwetse korenmolen de Destilleerketel – een van de grootste molens van Nederland – als belangrijk herkenningspunt. Je hebt er een fotogeniek uitzicht over het oude Delfshaven.

Lunchen in Delfshaven? Plof neer op het terras van Bij Loes, een klein gezellig restaurant midden in het pittoreske Delfshaven waar (h)eerlijk gerechten worden geserveerd. Ik geniet er aan het water van een overheerlijk broodje Hüttenkäse met banaan en het uitzicht. ‘Bij Loes’ zit je te lunchen in een ansichtkaart.

Merwe-Vierhavengebied M4H Rotterdam Nederland

Merwe-Vierhavengebied

Op een steenworp afstand van het historische Delfshaven ligt het Dakpark. Met een lengte van zo’n 1.200 meter, is Dakpark Rotterdam een van de grootste dakparken van Europa, en een groene oase in hartje Rotterdam. Vanuit het park ga je het Merwe Vierhavengebied – ook wel M4H genoemd – in, het rauwe rafelrandje van Rotterdam. Ooit was het een van de grootste fruithavens ter wereld, nu vind je er streetart, een drijvende boerderij, een voedseltuin, een hippe zandbar en een beeldenroute van Atelier Van Lieshout.

Aan de hand van ruim dertig grote sculpturen biedt Let’s Get Physical bewoners én bezoekers van Rotterdam de mogelijkheid om dit havengebied in ontwikkeling te leren kennen. De route begint bij het Beeldenpark van AVL Mundo, is vijf kilometer lang, gratis te bezoeken en nog te zien tot 4 oktober 2020.

Na mijn wandeling langs de 33 beelden in het Merwe Vierhavengebied stap ik weer op de fiets. Door naar Kop van Zuid en Katendrecht, het voormalige havengebied dat tegenwoordig met al haar hoogbouw de skyline van Rotterdam domineert.

Erasmusbrug Rotterdam Nederland

Erasmusbrug

De Erasmusbrug is een sterk staaltje architectuur en een must-see als je Rotterdam bezoekt. Met haar lichtblauwe staal, pyloon die 139 meter de lucht in steekt en rij van 40 stalen kabels over het water, is de 800 meter lange Erasmusbrug een opvallend bouwwerk. De brug loopt over de rivier de Nieuwe Maas, en wordt ook wel de Zwaan genoemd. De brug is ontworpen door Ben van Berkel en werd in 1996 officieel geopend.

De beste manier om de Erasmusbrug te zien is op de fiets. Maak een fietstocht door het centrum van Rotterdam en steek de brug over om van het historische Delfshaven naar de futuristische Kop van Zuid te fietsen.

Hotel New York Rotterdam Nederland

Kop van Zuid

Eens een verlaten terrein met industriële scheepswerven, nu een levendige, kosmopolitische wijk: Kop van Zuid, aan de overkant van de Erasmusbrug. Wie van architectuur houdt, kijkt zijn ogen uit op Zuid. Maar ook culturele hotspots als het Nederlands Fotomuseum, LantarenVenster en Luxor Theater zijn hier te vinden. Fiets over de Wilhelminakade en je zal zien dat er tussen al die moderne architectuur een aantal gebouwen staan die herinneren aan de tijd dat veel Europeanen vanaf deze plek per stoomschip naar Amerika vertrokken. Zoals de cruiseterminal en even verderop het beroemde Hotel New York, het voormalig hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.

Kop van Zuid Rotterdam Nederland

Katendrecht

Na een drankje op het terras van Hotel New York zet ik koers naar de hipste wijk van Rotterdam. Steek de Rijnhavenbrug over en bewonder de liefdesslotjes die aan de jongste brug van de stad geketend zijn. Welkom op Katendrecht! Het vroegere zeemanskwartier stond bekend als een beruchte wijk waar veel drank, geweld en prostitutie voorkwam. Tegenwoordig staat de voormalige rosse buurt van de havenstad er aanzienlijk beter voor.

Oude loodsen zijn verbouwd tot appartementen en er vestigen zich steeds meer ondernemers. Zij zorgen ervoor dat het zeemanskwartier van weleer ook nu weer een belevenis is. Het Deliplein is het kloppend hart van de Kaap, maar ook de vernieuwde Fenix Food Factory is een fijne plek met een geweldig uitzicht op Zuid. Laat je verrassen door de grote hoeveelheid restaurants en cafés, woon een voorstelling van Theater Walhalla bij of bezoek de ss Rotterdam aan de Kop van Katendrecht.

De Hef Rotterdam Nederland

De Hef

De stoerste brug van Nederland staat in Rotterdam: de Hef. De groene reus is een icoon van de stad en verbindt Zuid met het Noordereiland. Vroeger was de Hef – die eigenlijk de Koningshavenbrug heet – een belangrijke schakel in het verkeer van en naar Rotterdam. Het treinspoor liep over de groene brug. Oorspronkelijk was het een draaibrug maar dit leverde problemen op voor de scheepvaart, die onder de brug door moest. Op 31 oktober 1927 opende de Hef zoals we de brug nu kennen. Met een gedeelte dat omhoog en omlaag gehesen kan worden als er schepen onder door moeten.

De Oude Haven Rotterdam Nederland

Oude Haven Rotterdam

Rotterdam telt een aantal havens in en om het centrum: Coolhaven, Leuvehaven, Maashaven en Rijnhaven, om er maar een paar te noemen. Maar een van de leukste en gezelligste is wat mij betreft de Oude Haven. In het gebied vind je een niet te missen historische attractie: het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa. Ook vind je hier de Kubuswoningen, historische schepen en terrassen die op zomerse dagen tot laat in de avond uitpuilen. Daarnaast heb je zicht op de markante rode Willemsbrug, die het stadscentrum met het Noordereiland verbindt.

Kubuswoningen Rotterdam Nederland

Kubuswoningen

De Rotterdamse kubuswoningen zijn al meer dan 30 jaar een architectonisch fenomeen. Deze iconische huizen, ontworpen door architect Piet Blom, zijn allemaal gekanteld. Vraag je je af hoe iemand in zo’n bijzonder huis woont? Breng dan een bezoek aan de Kijk-Kubus. Om echt de volledige ervaring te hebben, kunt je er ook voor kiezen om te verblijven in Stayokay Rotterdam Cube Hostel. Je vindt de Rotterdamse kubuswoningen aan de Oude Haven.

Markthal Rotterdam Nederland

Markthal

In 2014 geopend en nog altijd een van de hoogtepunten van de stad: de overdekte Markthal. Deze gedurfde boog valt zelfs op tussen alle architectonische zwaargewichten van Rotterdam. Het gigantische plafond van 11.000 vierkante meter dient als doek voor ’s werelds grootste kunstwerk, een kleurrijke muurschildering van de Nederlandse kunstenaar Arno Coenen. Vergeet niet omhoog te kijken en de pracht te bewonderen terwijl je culinair de wereld over reist. Markthal Rotterdam is dagelijks geopend van 10:00 uur (12:00 uur op zondag) en gaat om 20:00 uur dicht, behalve op vrijdag (21:00 uur) en zondag (18:00 uur).

Sint Laurenskerk Rotterdam Nederland

Sint Laurenskerk

Rotterdam mag dan verrassen om z’n vele innovatieve, hedendaagse architectuur, de historische Laurenskerk heeft pas echt een stevige plek veroverd in de geschiedenis. De kerk werd gebouwd tussen 1449 en 1525 in laat-gotische stijl en is de enige overgebleven middeleeuwse structuur in de stad. Hoewel het zwaar beschadigd raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de kerk in de jaren ’50 en ’60 herbouwd. Entree is 3 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis. Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur (maart t/m oktober) en van november t/m februari van 11:00 tot 17:00 uur. Zondag alleen geopend voor kerkdiensten. Gesloten op maandagen.

DakAkker Rotterdam Nederland

DakAkker

Ik heb het al gehad over het uitzicht vanaf de Euromast, de hoogste uitkijktoren van Nederland. Maar Rotterdam heeft zoveel meer plekken met een prachtig uitzicht over de stad. Bijvoorbeeld vanaf het groene dak van DakAkker. Hier worden groenten en fruit verbouwd, honingbijen gehouden en bij bistro Op Het Dak kun je iets eten en drinken. Ik geniet er van een vers sapje, een stuk appelgebak en het uitzicht. Unieke plek in Rotterdam om de stad vanuit een ander perspectief te zien.

Fietsen in Rotterdam Nederland

Vanaf de Schiekade fiets ik naar het Groot Handelsgebouw, waar ik mijn stalen ros inlever. De fietstocht door Rotterdam zit er helaas op. Terugkomen doe ik zeker, want ‘Manhattan aan de Maas’ is een fijne stad voor een dagje uit in Nederland. Of voor een stedentrip, want er is genoeg te zien en te doen in Rotterdam. Dus huur een fiets en verken alle hoogtepunten van Rotterdam in één dag ontspannen met de stalen ros.

Nog meer Rotterdam tips: Uit eten in Rotterdam? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van leuke eettentjes, hippe hotspots en goede restaurants in Rotterdam.

Ik laat de havenstad achter me en rijd naar UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Hier maak ik een wandeling langs de negentien historische molens. Wegdromen in een Hollands sprookjeslandschap, turend naar de glinsterende weerspiegeling van de molens op het water. Heerlijk, zo’n dagje de toerist in eigen land uithangen.

Rotterdam Centraal Station Nederland

Reizen naar Rotterdam – Hoe kom je er en waar parkeren in Rotterdam

Ga je met de auto naar Rotterdam? Ik parkeerde mijn auto in Q-Park Weena aan de Karel Doormanstraat 10. Je betaalt 1 euro per 15 minuten of een gedeelte hiervan. Maximaal dagtarief is 30 euro. Vanuit de parkeergarage loop je zo het centrum in of – in mijn geval – naar het Groot Handelsgebouw waar ik bij Zwaan Bikes een fiets huurde.

Gratis parkeren in Rotterdam kan op P+R Alexander, P+R Capelsebrug, P+R Hoogvliet, P+R Kralingse Zoom, P+R Noorderhelling en P+R Slinge. Parkeren is gratis mits je met de metro of tram naar het centrum van Rotterdam reist met een OV-chipkaart. Binnen enkele minuten stap je uit in hartje Rotterdam.

Een andere optie is de trein naar Rotterdam. Vanaf zowel Amsterdam CS als Utrecht CS ben je 45 minuten onderweg naar Rotterdam. Je stapt midden in het centrum uit en pakt gelijk een van de architectonische hoogstandjes van de stad mee: station Rotterdam Centraal.

Overnachten Rotterdam

Ik had zelf één dag de tijd voor bovenstaande bezienswaardigheden in Rotterdam, maar er valt ook genoeg te doen als je langer wilt blijven. Overnachten kan bijvoorbeeld bij Urban Residences Rotterdam. Dit hotel ligt midden in het centrum en op loopafstand van het centraal station. Ook leuk: citizenM Rotterdam in de Oude Haven en The James Rotterdam in hartje centrum. Kijk hier voor meer hotels in Rotterdam.

Prijspeil: juli 2020

Meer tips voor een stedentrip in eigen land? Lees dan ook deze artikelen met Nederlandse bestemmingen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.