Doen in Mechelen | 10 tips voor een weekend weg naar de stad van de Maneblussers

Als je zin hebt in een stedentrip België, is Mechelen misschien niet de eerste stad die je te binnen schiet. Maar zet deze stad toch op je lijstje met leuke bestemmingen voor een weekend weg, want er zijn redenen genoeg om een stedentrip Mechelen te maken. Benieuwd wat je kunt doen in Mechelen? In dit artikel zet ik de leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje.

Wat te doen in Mechelen? 10 tips voor een verrassende stedentrip in België

Ondanks mijn voorliefde voor Belgische steden was ik nooit eerder in Mechelen geweest. Maar na mijn bezoek aan de stad van de Maneblussers kan ik iedereen een stedentrip Mechelen aanraden. De historische stad ligt tussen de Belgische steden Antwerpen en Brussel in, en is gelegen aan rivier de Dijle. Het centrum is compact en de bezienswaardigheden in Mechelen zijn op loopafstand van elkaar gelegen. Verken de stad zonder plan en laat je verrassen door deze bruisende stad. Benieuwd wat te doen in Mechelen? Dit zijn mijn tips voor een verrassende stedentrip in België!

Stadhuis Mechelen België

1 | Start je stedentrip Mechelen op de Grote Markt

Het ontmoetingscentrum van de stad is de Grote Markt. Waar je ook staat op het plein, de Sint-Romboutstoren verlies je geen moment uit het oog. Het plein wordt omgeven door karakteristieke panden met trapgevels waar voornamelijk horecagelegenheden in gehuisvest zijn. Naast alle cafés en restaurants vind je aan de oostzijde van de Grote Markt het stadhuis van Mechelen. Het gebouw bestaat uit drie delen: het Paleis van de Grote Raad, het Belfort en de Lakenhal. De drie panden zijn verschillend qua architectuur, maar vormen een eenheid qua functie.

Kruidtuin Mechelen België

2 | Ontspan in de Kruidtuin

De Kruidtuin is het grootste openbare park in het midden van het historische centrum van de stad, en grenst aan de rivier de Binnendijle. Heerlijk om even te genieten van een lunch of om bij mooi weer in het gras te liggen. Als je een Mechelaar hoort spreken over ‘Botanique’, dan bedoelen ze de Kruidtuin.

Binnendijle Mechelen België

3 | Maak een boottocht op de Binnendijle

Na het slenteren door de historische straatjes van Mechelen is het heerlijk om een boottocht op de Binnendijle te maken. Het is de perfecte manier om het historische centrum vanuit een ander perspectief te ervaren. De boot vertrekt dagelijks vanaf de Haverwerf, tegenover de Vismarkt. Het boottochtje op de Binnendijle kost 7 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tussen 4 en 12 jaar (augustus 2019). Een gratis alternatief is een wandeling over het Dijlepad. Het pad loopt over en langs het water tussen de Kruidtuin en de Haverwerf. Verlaat af en toe het pad en duik een van de vele karakteristieke straatjes in. Je zult versteld staan wat je er allemaal tegenkomt: van eeuwenoude kerken tot moderne architectuur.

Haverwerf Mechelen België

4 | Doen in Mechelen: Bewonder de karakteristieke huisjes aan de Haverwerf

Lang geleden werd aan deze straat haver ontscheept en verhandeld, nu vind je er een mix van historisch en nieuw Mechelen. In het oog springend zijn de drie karakteristieke huisjes uit de 16e en 17e eeuw. Het hoekhuis heet ‘Het Paradijs’, waar boven de ramen bijbelse scènes worden verbeeld. In het midden staat ‘De Duiveltjes’, een indrukwekkend pand met houten gevel. Links staat ‘Sint-Jozef’, gebouwd in de barokstijl. Blijf even stilstaan bij deze prachtige huisjes en bewonder de details boven de deuren en ramen.

Sint-Romboutskathedraal Mechelen België

5 | Beklim de Sint-Romboutstoren voor een panoramisch uitzicht

De Sint-Romboutskathedraal is dé blikvanger van de stad, dus een must-visit tijdens je stedentrip Mechelen. Het interieur van de kathedraal is prachtig, maar een bezichtiging aan de 97 meter hoge toren maakt je bezoek nog specialer. Wie goed te been is, moet zeker de 538 traptreden beklimmen die via een zevental interessante tussenkamers naar de skywalk leidt. Deze glazen dakverdieping biedt een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. Bij helder weer kan je zelfs de steden Antwerpen en Brussel zien liggen. Onderweg naar de top kan je van zeer dichtbij een blik werpen op de beiaard en de indrukwekkende binnenconstructie van de toren. De kosten voor de klim naar boven bedragen 8 euro voor volwassen en 3 euro voor kinderen (augustus 2019).

Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk Mechelen België

6 | Stap een van de vele kerken in Mechelen binnen

Mechelen mag zich met acht kerken de kerkenstad van Vlaanderen noemen. De Sint-Pieter-en-Paulkerk is een barok juweeltje en beslist de moeite waard om te bezoeken. De preekstoel en communiebank zijn parels van houtsnijwerk. De kansel symboliseert de missionering in de vier werelddelen door de Heilige Franciscus-Xaverius. De kerk aan de Keizerstraat 1 is van donderdag tot en met dinsdag geopend van 13:00 tot 17:00 uur. Loop ook zeker even langs de 17e-eeuwse Begijnhofkerk met zijn barokke voorgevel. Ook de Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk is een bezoekje waard.

Street art Mechelen Muurt België

7 | Spot street art in Mechelen

Stadskunstenaar Gijs Vanhee is de initiator van ‘Mechelen Muurt‘. Samen met negen andere nationale en internationale kunstenaars heeft hij willekeurige muren in de stad voorzien van mooie muurschilderingen. Als je er één hebt gezien, wil je ze allemaal zien. De kunstwerken liggen redelijk dicht bij elkaar en je bent hooguit 45 minuten onderweg. Een bijzonder project waarbij saaie muren definitief uit het straatbeeld zijn verdwenen. Wat mij betreft mogen meer steden het voorbeeld van Mechelen volgen.

Groot Begijnhof Mechelen België

8 | Dwaal door de straatjes van het Groot en Klein Begijnhof

Een wandeling door het Groot en Klein Begijnhof mag niet ontbreken als je in Mechelen bent. Karakteristieke straatjes, smalle doorgangen, oude geveltjes en statige voordeuren. Het Klein Begijnhof is het eerste begijnhof en dateert uit de 13e eeuw. Oorspronkelijk was het een gesloten hof met drie toegangspoorten, maar deze zijn in de loop der jaren gesloopt. Het Groot Begijnhof staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De historisch wijk bestaat uit tal van pittoreske straatjes, waaronder de Krankenstraat, Nonnenstraat en de Hoviusstraat. Loop ook even de Jezuspoort onderdoor, deze komt uit op een kleine binnenplaats met huisjes.

9 | Winkelen in Mechelen: Sta even stil bij nummer 52

Bruul is de belangrijkste winkelstraat van de stad. Een weekend Mechelen betekent voor ons de stad verkennen, en niet winkel in winkel uit. Maar toch mag je deze straat tijdens een bezoek aan de stad niet overslaan. Blijf vooral even stilstaan bij nummer 52. Hier vind je namelijk de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk, een 17e-eeuwse barokke kerk.

Vismarkt Mechelen België

10 | Biertjes drinken op de Vismarkt in Mechelen

Nu je de belangrijkste bezienswaardigheden Mechelen hebt gezien, is het tijd om neer te ploffen op een terras. De Vismarkt aan de Dijle is de plek in Mechelen voor een hapje en drankje. Bij mooi weer zijn de terrassen op het plein gevuld met enthousiaste Mechelaars en toeristen. Geniet van een Belgisch biertje of wit wijntje met garnalenkroketten. Ook in de late uurtjes valt er op de Vismarkt en de aangrenzende Nauwstraat genoeg te beleven. In de bruine kroegen, moderne loungebars en hippe restaurantjes waar het tot in de late uurtjes onrustig blijft. Let op: sommige horecagelegenheden zijn op zondag gesloten.

Extra tips voor een weekendje Mechelen

 • Wil je meer weten over de geschiedenis van België ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, bezoek dan Kazerne Dossin aan de Goswin de Stassartstraat 1. Vanuit deze legerkazerne werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 15.000 Joden en ruim 350 zigeuners gedeporteerd. Minder dan vijf procent keerde terug. Het museum neemt je mee naar België aan het begin van de oorlogsjaren. Maar ook de discriminatie van Joden en zigeuners en de uitroeiing van een hele bevolkingsgroep worden onder de aandacht gebracht.
 • Ben je een liefhebber van Belgisch bier, zet dan koers naar Het Anker. Deze brouwerij aan de Guido Gezellelaan 49 werd opgericht in 1369 en is daarmee een van de oudste brouwerijen in België. Je kunt er dagelijks een rondleiding volgen, behalve op maandag.
Mechelen België

Reizen naar Mechelen – Hoe kom je er en waar gratis parkeren in Mechelen?

Mechelen ligt tussen de steden Antwerpen en Brussel in, op een kleine twee uur rijden vanaf Utrecht. Ga je met de auto naar Mechelen? Wij parkeerden onze auto op het Douaneplein, net buiten de stadsring. Op dit plein kun je je auto gratis parkeren. Parkeer je auto in een van de aanwezige parkeervakken en niet in de berm. De politie controleert regelmatig en het is jammer als je na een geslaagde stedentrip een bon op de deurmat vindt. Vanaf het plein is het een kleine 10 minuten lopen naar de Grote Markt, het kloppend hart van de stad.

Een andere optie is de trein naar Mechelen. Dankzij de centrale ligging is de stad gemakkelijk bereikbaar met de trein vanuit vrijwel elke Nederlandse stad. Mechelen heeft twee stations: Mechelen-Centraal en Mechelen-Nekkerspoel. Beide stations liggen op loopafstand van het stadscentrum. Vanaf ‘Centraal’ is het ongeveer 15 minuten lopen naar de Grote Markt. Stap je uit op ‘Nekkerspoel’, dan is het 10 minuten lopen naar het stadscentrum. Houd er rekening mee dat niet alle treinen stoppen op station Mechelen-Nekkerspoel. Treintickets naar Mechelen kun je online kopen via NS International.

Vervoer in Mechelen

Omdat Mechelen een compact centrum heeft, raad ik je aan om de stad te voet te verkennen. Zo kom je op plekken waar je anders niet zo snel zal komen. Tijdens ons weekendje Mechelen hebben we alles lopend gedaan. In drie dagen tijd legden we meer dan dertig kilometer af. Liever op de fiets Mechelen verkennen? Huur dan een fiets bij Blue Bike. Een andere – tijdelijke – optie is de step. Sinds juli – een proef die nog tot en met 30 september 2019 loopt – kun je ook door de stad zoeven op een elektrische deelstep van Circ.

Wil je gebruik maken van zo’n hippe step? Download de Circ-app op je smartphone en maak een account aan. Nu kan je met de app op zoek naar de dichtstbijzijnde step. Scan vervolgens de QR-code op het stuur om de Bird te ontgrendelen. Na een rit zet je de step terug bij een van de verzamelpunten in het centrum van de stad of bij het treinstation. Vergeet niet je rit in de app te beëindigen, want de teller loopt door.

Il Cardinale Mechelen België

Uit eten in Mechelen

Wil je lekker eten in Mechelen en ben je op zoek naar een restaurant? Dit zijn mijn tips voor leuke eettentjes, hippe hotspots en goede restaurants in Mechelen. Gek op hamburgers? Reserveer dan een tafeltje bij burgerbar Il Cardinale aan het Sint-Romboutskerkhof 1. Hier geniet je van een hemelse hamburger onder toeziend oog van tientallen biddende Maria-beeldjes. Van een ‘Mary Had A Little Lamb’ tot een echte ‘The Godfather’. Ook aan de kleintjes is gedacht, wat dacht je van een ‘Baby Jesus’. 

Voor wie graag tapas eet, is Pintxos een aanrader. Fans van de Mexicaanse keuken moeten in Mechelen bij Chili Beans zijn. Vegetarisch? Schuif dan aan bij Funky Jungle. Bestel zeker ook een cocktail bij je gerecht, want die zijn de moeite waard om eens te proberen. Een aangenaam adresje om te lunchen is Wagenoord de Wilde Eetbar waar je verschillende gerechtjes met elkaar deelt. Voor een goede kop cappuccino ga je naar Bar Klak. Je drinkt er gezeten op een fietszadel je espresso, met zicht op het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk, de feministe avant-la-lettre van Bourgondisch Mechelen.

Overnachten Mechelen

Op zoek naar een hotel in Mechelen? Wij verbleven in het Elisabeth Hotel, gevestigd in een voormalig ziekenhuis. Een erg fijn hotel op slechts 5 minuten lopen van de Sint-Romboutskathedraal en op een kleine 2 kilometer van het treinstation. De kamers zijn ruim en modern ingericht, en elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar. Andere aanraders zijn Martin’s Patershof midden in het historisch centrum van Mechelen en Hotel Brouwerij Het Anker op 10 minuten lopen van de Grote Markt. Ook leuk: Hobbit Hotel Mechelen aan de rand van Mechelen en NH Mechelen aan de Korenmarkt. In het stadscentrum van Mechelen overnachten? Check zeker even of Hotel 3 Paardekens en Holiday Inn Express Mechelen City Centre nog beschikbaar zijn. Niet wat je zoekt? Vind hier meer hotels in Mechelen.

Meer tips voor een stedentrip Mechelen? Lees dan ook deze artikelen met de stad van de Maneblussers in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

46 reacties op “Doen in Mechelen | 10 tips voor een weekend weg naar de stad van de Maneblussers

 • 17 juli 2017 at 07:39
  Permalink

  Wat ziet dat er enorm sfeervol uit. Liefde voor de kleurrijke huisjes en de streetart! Mechelen is voor mij nog onbekend. In België enkel in Brussel en de Ardennen geweest. Maar daar gaat verandering in komen zodra we weer in Europa zijn!

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:40
   Permalink

   Mechelen is heel sfeervol, historische gebouwen afgewisseld met streetart. Leuk dat je ooit, voorlopig zal dat wel even duren, een keer Mechelen wilt bezoeken.

   Beantwoord
 • 17 juli 2017 at 10:11
  Permalink

  Leuke naam, de Maneblussers! Ik hou er van om steden te bezichtigen vanaf het water. Mechelen ziet er ook zeker mooi uit vanaf die kant. De vismarkt ziet er heel gezellig uit, daar zou ik weleens wat willen eten en een echt Belgisch biertje willen drinken!

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:42
   Permalink

   Vanaf het water zie je een stad altijd in een ander perspectief, erg leuk. Ik begrijp heel goed dat je op de Vismarkt een Belgisch biertje wilt drinken. Erg gezellig en aan het water, wat wil je nog meer.

   Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:42
   Permalink

   Dankjewel Daphne! Zeker een keer doen, Mechelen is een ontzettend leuke stad.

   Beantwoord
 • 17 juli 2017 at 21:33
  Permalink

  Leuk artikel en fijne tips. Ik wist helemaal niet dat er zo veel te zien en doen is. Dat Barokke randje vs. streetart is hier een mooi contrast!

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:44
   Permalink

   Dankjewel Laura! Het contrast vind ik ook erg mooi om in een stad te zien. Ik moet je eerlijk zeggen dat ook ik niet wist dat Mechelen zo veel te bieden heeft. Echt een aanrader!

   Beantwoord
 • 18 juli 2017 at 11:14
  Permalink

  Mechelen is een van die – onterecht – onbeminde Vlaamse steden onder de Nederlanders. Een fijne stad, ook al is het al weer een tijdje geleden dat ik er was. De streetart was er toen nog niet. De pelikaan van Dzia is prachtig!

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:46
   Permalink

   Helemaal met je eens Eva. De meeste Nederlanders gaan inderdaad naar Antwerpen, Brugge of Brussel. Ook ik behoorde tot deze groep. Mechelen heeft mij aangenaam verrast. De streetart in de stad is van een hoge kwaliteit, erg gaaf om te zien.

   Beantwoord
 • 18 juli 2017 at 11:50
  Permalink

  Ja Mechelen is leuk! Ik was er zelf afgelopen voorjaar en ik wist ook niet dat het zo leuk was! Er is genoeg te doen en te zien. Leuk voor een city trip dicht bij huis.

  Beantwoord