Dagje of weekend Haarlem | Deze bezienswaardigheden mag je niet overslaan + tips voor leuke koffietentjes en fijne restaurants

Haarlem is absoluut een topbestemming voor een dagje uit in Nederland. Voor meerdere dagen of een lang weekend trouwens ook, want er valt een hoop te beleven in de Spaarnestad. Of je er nu heen gaat om te shoppen, historische bezienswaardigheden te bewonderen of de verborgen hofjes te ontdekken – op deze stad raak je nooit uitgekeken. Benieuwd wat je kunt doen in Haarlem? In dit artikel zet ik de hoogtepunten van de ‘Muggenstad’ voor je op een rijtje.

Wat is er te doen in Haarlem? Tips voor een leuke stedentrip in Nederland

Zelf kom ik graag in Haarlem. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ik de hoofdstad van Noord-Holland een van de leukste steden van Nederland vind. Op een zonnige donderdagochtend begin augustus stap ik op mijn stalen ros en fiets ik vanuit Zandvoort naar de Spaarnestad. Voordat ik aan mijn fietstocht langs de bezienswaardigheden in Haarlem begin, plof ik eerst neer op een terras aan het Spaarne voor een kop thee met een stuk appeltaart. Vervolgens volg ik de door mijzelf uitgezette route langs de hoogtepunten van de stad. Wat te doen in Haarlem? Dit zijn mijn tips voor een staycation in Nederland.

KoepelKathedraal Haarlem Nederland

KoepelKathedraal

Aan de Leidsevaart – net buiten het centrum van Haarlem – vind je de imposante KoepelKathedraal. Een unieke kathedraal die samen met de Basiliek van Koekelberg (Brussel), de Westminster Cathedral (Londen), de Sacré-Coeur (Parijs) en de Sagrada Familia (Barcelona) tot de top vijf van belangrijkste kerken ter wereld behoort gebouwd tussen 1850 en 1950. De kathedraal wordt ook wel Kathedrale Basiliek St. Bavo of de Nieuwe St. Bavo genoemd. Het majestueuze gebouw is ontworpen door Joseph Cuypers, telt 12 grote en kleine torens en heeft een 65 meter hoge koepel. De kathedraal in Haarlem is elke maandag t/m zaterdag geopend van 10:30 tot 17:00 uur. Op zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

De Grote of St. Bavokerk Haarlem Nederland

De Grote of St. Bavokerk

Nog zo’n imposante kerk in Haarlem: De Grote of St. Bavokerk aan de Grote Markt. Deze prachtige laatgotische middeleeuwse kruisbasiliek torent hoog uit boven de bebouwing om het plein en is niet te missen als je Haarlem bezoekt. De 14e-eeuwse ‘Bavo’ is een van de grootste kerken in Nederland en fungeert als de laatste rustplek van een aantal bekende Haarlemmers, waaronder Frans Hals. Openingstijden Grote of St. Bavokerk: elke maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Zondag gesloten.

Teylers Museum Haarlem Nederland

Museum bezoeken in Haarlem

Als je een weekend Haarlem plant, mag een bezoek aan een museum niet ontbreken. Beroemd zijn natuurlijk vooral het Frans Hals Museum met werken van de gelijknamige schilder en het Teylers Museum – het eerste en oudste museum van Nederland – dat je interessante tentoonstellingen voorschotelt over wetenschap, natuurhistorie en kunst. In het voormalige ‘gekkenhuis’ Het Dolhuys leer je nu alles over de geschiedenis van de psychiatrie. Ook voor kinderen is er in de musea van alles te ontdekken.

Teylers Hofje Haarlem Nederland

Ontdek de geheime hofjes

Er zijn 21 openbare hofjes in Haarlem, waarvan de oudste dateert uit 1395. Deze groene oases van rust verschuilen zich in smalle straatjes en achter bescheiden poorten, waardoor ze niet altijd even makkelijk te vinden zijn. De middeleeuwse hofjes boden veelal onderdak aan arme of ongetrouwde vrouwen en weduwen. Mis vooral het Hofje van Bakenes en Teylers Hofje niet. Wil je alle geheime hofjes van Haarlem ontdekken? Dan kan ik je deze hofjeswandeling in Haarlem aanraden.

Tip: Loop vanuit het Teylers Hofje naar de Bakenesserkerk. Opvallend aan deze kerk is de witte toren, die vrijwel gelijk is aan de toren van de Grote of Sint-Bavokerk op de Grote Markt. De kerk aan de Vrouwestraat is elke maandag t/m vrijdag geopend van 13:00 tot 16:30 uur.

Het Spaarne Haarlem Nederland

Bewonder de Spaarnestad vanaf het water

Ook vanaf het water is Haarlem een plaatje om te zien. Tijdens een boottocht over de rivier het Spaarne en de grachten, die zich een weg banen door het monumentale stadshart, kun je op je gemak de karakteristieke sfeer proeven. Haarlem vanaf het water bewonderen geeft je ongetwijfeld een andere kijk op de Noord-Hollandse hoofdstad. Het hele jaar door gaan bij Smidtje Canal Cruises dagelijks de trossen los. Boek hier jouw rondvaart over het Spaarne en geniet van de mooie historische binnenstad van Haarlem.

Streetart Haarlem Nederland
Streetart Haarlem Nederland

Street art Haarlem

Het barst er niet van de street art zoals in steden als Antwerpen of Lissabon. Maar als je goed oplet, kun je street art in Haarlem zien. Van grote kunstwerken tot aan iets kleins. Haarlemmer Sidney Waerts is verantwoordelijk voor vier grote murals in de Spaarnestad. Op een blinde muur in de Kromme Elleboogsteeg schommelt zijn eigen dochtertje Meesie van 4,5 jaar door de sterrenhemel. Het jongste werk (juni 2020) sluit daarbij aan op de twee grote muurschilderingen aan de Johan van Vlietstraat die hij eerder dit voorjaar maakte, waarop kinderen hun eigen (sterren)wereld creëren. Ook prijkt er een mooie muurschildering van de kunstenaar op de gevel van een woning aan de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord.

Ook op andere plekken in de stad kun je muurschilderingen bewonderen. Op de liftschacht van parkeergarage De Kamp vind je een 17 meter hoog streetart-portret van het Nederlandse kunstenaarsduo Telmo Pieper en Miel Kruzmann, ofwel TelmoMiel. De enorme mural van een extravagante dame trekt nogal de aandacht. Is het nou Lady Gaga met een enorme bril op? Of is het toch een dame uit de 17e eeuw, gezien haar mooie blauwe jurk? En ze heeft eigenlijk ook iets van Mona Lisa weg. De Haarlemmers hebben haar in elk geval omgedoopt tot ‘Mona Gaga’.

Jopenkerk Haarlem Nederland

Bier proeven in een voormalige kerk

Van alle bezienswaardigheden in Haarlem bezichtigen krijg je dorst. Vergeet daarom niet om een kijkje te nemen bij de Jopenkerk, een voormalige kerk die is omgedoopt tot brouwerij, grand café en proeflokaal. Imposante glimmende brouwketels vormen het hart van deze Haarlemse biertempel. Eer je smaakpapillen met een ambachtelijk Jopenbiertje – gebrouwen volgens het lokale, middeleeuwse recept. Het vaste bieraanbod wordt elk seizoen aangevuld met seizoensbier.

Molen de Adriaan Haarlem Nederland

Molen de Adriaan aan het Spaarne

Molen de Adriaan siert al vanaf de 18e eeuw de skyline van Haarlem. De huidige molen is een reconstructie van het originele bouwwerk dat in 1932 tot aan de grond is afgebrand. Vanaf de stelling, twaalf meter boven de rivier, heb je een geweldig uitzicht over Haarlem. Een bezoek aan Molen de Adriaan bestaat uit een rondleiding door vijf verdiepingen van de molen en een audiovisuele presentatie over rivier de Spaarne en haar bewoners in de afgelopen 300 jaar.

Winkelen in Haarlem Nederland

Winkelen in Haarlem

Winkelen doe je in deze cultuurstad in de Gouden Straatjes. Er zijn in totaal zeven straatjes: Anegang, Gierstraat, Kleine Houtstraat, Koningstraat, Schagchelstraat, Warmoesstraat en Zijlstraat. Allemaal makkelijk te bereiken met een mooie wandeling door het centrum. Shop je kleding, nieuw of tweedehands, in een van de vele leuke boetiekjes of struin rond voor unieke woonaccessoires en ambachtelijke producten. Kortom, shoppen doe je in Haarlem.

Wat te doen in Haarlem Nederland

Tip: Een stad met meer dan duizend rijksmonumenten is natuurlijk een sfeervol decor voor een bijzondere stedentrip. Klein Heiligland, Cornelisstraat, Ravelingsteeg, Omvalspoort, Lange Hofstraat en Frankestraat zijn eeuwenoude straatjes in Haarlem die de moeite waard zijn om doorheen te wandelen.

DeDAKKAS Haarlem Nederland

DeDAKKAS Haarlem

Boven op het dak van parkeergarage De Kamp, midden in de stad, ligt een supergroen stukje Haarlem. Bij DeDAKKAS kun je elke dag vanaf 12:00 uur terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner, met een geweldig uitzicht over de binnenstad van Haarlem. De kernwoorden van de menukaart zijn eerlijk, heerlijk en verantwoord, en wordt gevuld met veelal plaatselijke producten. De zon, een aangenaam briesje, lekker eten en fijne muziek. Op het terras van DeDAKKAS wil je de hele dag zitten! Ik sluit er mijn fietstocht door Haarlem af en geniet van het uitzicht terwijl ik aan een verkoelend drankje nip.

Vanaf De Witstraat fiets ik terug naar huis. Haarlem is een fijne stad voor een dagje uit in Nederland. Of voor een stedentrip, want er is genoeg te zien en te doen in Haarlem. Dus trek je wandelschoenen aan of spring op de fiets en verken alle hoogtepunten van Haarlem in één dag of tijdens een weekend in de Spaarnestad.

Paviljoen Welgelegen Provinciehuis Noord-Holland Haarlem Nederland

Fietsen huren in Haarlem

Huur een fiets bij Rent a Bike Haarlem en rijd langs de hoogtepunten van Haarlem. Zet ook koers naar Paviljoen Welgelegen – het provinciehuis van Noord-Holland – en stadspark Haarlemmerhout, net buiten het historisch centrum van Haarlem. Fiets naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland voor een wandeling door de duinen. Of trap naar Bloemendaal aan Zee of Zandvoort en geniet van een dagje strand.

Zandvoort tips: Wat te doen in Zandvoort? Bekijk mijn artikel met een overzicht van de leukste tips voor een dagje aan zee. Zandvoort barst van de chille strandtenten, beachclubs, strandpaviljoens, of hoe je ze wilt noemen. Maar toch is en blijft het altijd zoeken naar de perfecte tent. Bij deze leuke beachclubs in Zandvoort kom ik graag.

Kraantje Lek Overveen Nederland

Stedentrip Haarlem met kinderen

In de stad zelf zijn voldoende leuke dingen te doen voor kinderen. Zoals bijvoorbeeld een speurtocht in het Teylers Museum en natuurspeeltuin de Haarlemmer KweekTuin. Maar ook buiten Haarlem. Neem je kids mee naar kinderspeelparadijs Linnaeushof in Bennebroek. Klimmen, klauteren en spelen in de grootste speeltuin van Europa. Je kinderen zijn hier uren zoet. Ook leuk met kinderen: Space Expo in Noordwijk.

Onderaan het steile duin De Blinkert in Overveen ligt familierestaurant Kraantje Lek. De witte herberg uit 1542 naast de holle boom is een begrip in de regio. Na een wandeling door Landgoed Elswout, lunch je hier kindvriendelijk met het hele gezin. Vervolgens kunnen ze daarna even uitrazen op de welbekende klimduin of in de grote speeltuin inclusief waterspeelplaats.

Bistro ML Haarlem Nederland

Eten en drinken in Haarlem

Een cappuccino, een latte macchiato of een sterke espresso: wij Nederlanders houden van koffie. Haarlem barst van de leuke koffietentjes, maar waar moet je nu zijn voor een kop van het zwarte goud? Blend is niet alleen een fijne plek voor goede koffie, maar ook voor verse sapjes en heerlijke suikervrije taartjes. Net buiten het centrum kun je ook genieten van een goed bakkie. Vlak achter het station zit Cleeff. Een fijne plek met écht lekkere koffie. Andere adresjes waar ik graag kom zijn Frenchie, Mica en NATIVE.

Ben je op zoek naar een fijn adresje voor een lunch of een leuk restaurant in Haarlem? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik woon nu bijna twintig jaar in Zandvoort en kom regelmatig in de Noord-Hollandse hoofdstad. Dus wie kan je beter tips geven over de leukste restaurants in Haarlem dan ik? Mijn favoriete lunchadresjes: Hofje zonder Zorgen, By Lima, De Volkslust en Jacobus Pieck Drink & Eetlokaal. En wil ik ‘s avonds uit eten in Haarlem, dan reserveer ik een tafeltje bij Bistro ML, Brick, Fishbar Monk of Café Colette.

Uit eten in Overveen

Een adres dat ik je niet wil onthouden is Café Restaurant House of Borski in Overveen, op 10 minuten fietsen vanuit het centrum van Haarlem. Wanneer je bij Borski binnenloopt ben je direct onder de indruk, dat kan niet anders. Het is geen verrassing dat de eigenaren zich hebben laten inspireren door de jaren ’20. Alles klopt, van het behang en de radiator tot de lampen aan het plafond en de zelf ontworpen ‘exit’ bordjes. Op het menu Franse en Italiaanse klassiekers als Ratatouille, Boeuf Bourguignon (aanrader) en Spaghetti Aragosta.

Treinstation Haarlem Nederland

Reizen naar Haarlem – Hoe kom je er?

Haarlem is goed bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Haarlem heeft twee treinstations, een uitstekende busverbinding (lijn 300) met Schiphol en is goed aan te rijden vanuit het hele land. Met de trein naar Haarlem? Je stapt midden in het centrum uit en pakt gelijk een van de mooiste bezienswaardigheden in Haarlem mee: het monumentale treinstation. Station Haarlem is een van de oudste stations van Nederland en het enige in Art Nouveau-stijl. Haarlem is ook zo’n fijne stad om te bezoeken omdat je zo vanaf het station het centrum inloopt. Je bent in 10 minuten op de Grote Markt, waar de Grote of Sint-Bavokerk en het stadhuis staan.

Parkeergarage De Kamp Haarlem

Gratis parkeren Haarlem

Zodra je de stad binnenrijdt, vind je routeaanwijzingen voor de openbare parkeergarages. Haarlem heeft vijf parkeergarages in het centrum: Station, Raaks, De Appelaar, De Kamp en Houtplein. Haarlem staat niet bekend om haar goedkope parkeertarieven in het centrum. Wel zijn er buiten de stad een aantal plekken waar je gratis kunt parkeren en vanaf daar de trein of bus naar Haarlem kunt nemen.

Gratis parkeren in Haarlem kan op het P+R-terrein bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude aan het Woudplein, vlakbij de A9 tussen Amsterdam en Haarlem. Je kunt vanaf hier de trein of bus (lijn 2, 15, 80 of 280) nemen naar Haarlem. Het parkeerterrein achter IKEA biedt plaats aan 100 auto’s en is 24/7 geopend.

Aan de oostkant van NS-station Overveen ligt P+R Overveen. Op dit parkeerterrein aan de Tetterodeweg kun je gratis parkeren (30 parkeerplaatsen) en 24/7 in- en uitrijden. Vanaf hier reis je verder met de trein of bus (lijn 81). Let op: aan de andere kant van het station in Overveen is een blauwe zone waar je maximaal één uur de auto kunt parkeren.

Yourtravelguideonline.com geeft tips waar je gratis kunt parkeren. Deze website is niet verantwoordelijk voor eventuele fout-parkeeracties en daaruit voortvloeiende parkeerboetes. Controleer daarom altijd zelf de borden.

Wat te doen in Haarlem Nederland

Overnachten Haarlem

Aangezien ik op een half uur fietsen van Haarlem woon, slaap ik altijd in mijn eigen bed. Wel kan ik je een aantal fijne slaapplekken aanbevelen, want er valt genoeg te doen in Haarlem als je langer wilt blijven. Overnachten in Haarlem kan bijvoorbeeld bij Hotel ML. Dit hotel ligt midden in het centrum en op loopafstand van het centraal station. Ook leuk: Boutiquehotel STAATS, een voormalige kazerne omgetoverd tot een sfeervol hotel met een spectaculair design interieur, en Brasss Hotel Suites in hartje centrum. Kijk hier voor meer hotels in Haarlem.

Nog meer Haarlem tips: Overnachten in Haarlem? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van de leukste hotels, B&B’s, appartementen en hostels voor een stedentrip Haarlem.

Meer tips voor een stedentrip in eigen land? Lees dan ook deze artikelen met Nederlandse bestemmingen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.