Wat kost een roadtrip naar Slovenië | Alle kosten op een rij

De afgelopen drie weken maakten we een geweldige roadtrip die ons via de Deutsche Alpenstraße en Oostenrijk naar Slovenië bracht. En op de terugweg naar Nederland plakten we er bovendien nog een stedentrip Salzburg aan vast. Maar wat kost een roadtrip naar Slovenië eigenlijk? Tijdens onze vakantie hield ik een kasboekje bij en kan ik je vertellen wat het ons gekost heeft, zodat jij een idee krijgt over het budget voor jouw volgende avontuur.

Lees ook: Slovenië | Door deze 19 foto’s wil jij er ook een roadtrip maken

Wat kost een roadtrip naar Slovenië?

Op deze vraag is – helaas – geen duidelijk antwoord te geven. Reizen kun je op verschillende manieren doen en zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wanneer je plannen hebt voor een roadtrip naar Slovenië is het prettig om vooraf een indicatie te hebben hoeveel geld je hiervoor moet sparen. Tijdens onze avontuurlijke reis door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië noteerde ik alle uitgaven in mijn vakantiekasboek. Hierdoor kan ik jou een zo duidelijk mogelijk antwoord geven op de vraag ‘Wat kost een roadtrip door Slovenië?’ De kosten zijn verdeeld in vier categorieën: auto, accommodaties, eten en drinken, en bezienswaardigheden.

Logarska Dolina Slovenië

Auto

Vignetten en tolkosten

Deze kostenpost omvat alle kosten die gerelateerd zijn aan de auto: van vignetten en tolkosten tot parkeergeld en benzinekosten. Wil je in Duitsland een stad bezoeken, dan is de kans groot dat je een milieusticker nodig hebt. Deze sticker kost je 12,50 euro en is onbeperkt geldig. In Oostenrijk en Slovenië moet je een vignet kopen om gebruik te mogen maken van de snelwegen. Dit kost je voor Oostenrijk 12,15 euro voor 10 dagen, zo hadden wij er twee nodig voor onze 21-daagse roadtrip.

Lees ook: Roadtrip Slovenië | Onze route naar ‘De groene parel van Europa’

Voor Slovenië ben je iets meer kwijt en betaal je 30,00 euro voor een vignet van één maand. Daarnaast betaal je in Oostenrijk en Slovenië ook tol voor sommige snelwegen. Bij het oprijden van de snelweg moet je aan de bemande tolpoort betalen. In Oostenrijk betaalden we 26,50 euro en in Slovenië 7,40 euro aan tolkosten. Eventuele tolkosten kun je vermijden door te kiezen voor secundaire wegen. Houd er dan wel rekening mee dat je langer onderweg bent.

Parkeergeld en benzinekosten

Aan parkeergeld gaven we 79,30 euro uit: van parkeren in Ljubljana tot het parkeergeld voor een bezoek aan de Hintersee en de Königssee. Tijdens onze roadtrip naar Slovenië maakten we één keer gebruik van de carwash. In Ljubljana kostte dit 6,00 euro. Een belangrijke kostenpost voor een autovakantie is de prijs van brandstof. Deze is afhankelijk van het verbruik van je auto en of je auto op diesel of benzine rijdt. Met onze roadtrip kwam er 4551 kilometer bij op de teller.

Lees ook: Voordelen roadtrip | 6 redenen voor het maken van een avontuurlijke reis

De prijs voor benzine in Duitsland, Oostenrijk én Slovenië ligt een stuk lager dan bij ons. Zo betaalden we in Duitsland gemiddeld 1,55 euro voor een liter benzine en in Oostenrijk en Slovenië betaalden we gemiddeld 1,35 euro per liter. Om de benzinekosten te drukken, raad ik je aan om niet aan de snelweg te tanken maar in een naburig gelegen dorpje. In totaal gaven wij 464,81 euro uit aan benzine.

Auto huren voor vakantie? Boek een huurauto via Sunny Cars!

Stel, je hebt geen auto maar je wilt wél een roadtrip maken. Dan ga je op vakantie met een huurauto! En als je wilt roadtrippen in Slovenië. Dan raad ik je aan om vóór vertrek een auto te huren. Wij huren altijd via Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Zelf vind ik het altijd een fijn idee dat alles goed geregeld is en dat ik niet ter plaatse nog hoef te kijken naar een passende verzekering. Daarnaast zijn de auto’s altijd in goede staat en als je het Premium Plus pakket afsluit krijg je altijd een voertuig met minder dan 25.000 kilometer op de teller.

Appartement Tivoli exclusive - left Ljubljana Slovenië

Accommodaties

De drie accommodaties op de Deutsche Alpenstraße boekten we allemaal voor één nacht. Bij het zoeken naar een appartement of hotel in Duitsland hebben we vooral gekeken naar een gunstige ligging en een zo aantrekkelijk mogelijke prijs. We betaalden gemiddeld net iets meer dan 70,00 euro per nacht. Daarnaast boekten we ook nog accommodaties in Heidelberg, Ramsau en Wiesbaden. De hoge prijzen – meer dan 100,00 euro per nacht – van accommodaties in Slovenië vielen ons erg tegen. Na lang zoeken boekten we via Airbnb een fantastisch appartement in Ljubljana voor nog geen 85,00 euro per nacht.

Lees ook: Wandelen in Slovenië | De mooiste hikes voor een actieve vakantie

Het appartement in een verbouwde bergvilla in het Triglav National Park en de B&B in Slovenske Konjice boekten we via Mijn sLOVEnië. Voor beide accommodaties betaalden we iets meer dan 80,00 euro per nacht. Van de twintig nachten van onze reis verbleven we er negen in een appartement, acht in een hotel en drie in een B&B. Gemiddeld betaalden we voor één nacht 75,00 euro. Hierbij moet ik wel aantekenen dat ons verblijf in Salzburg een samenwerking was, en we hier dus geen hotelkosten hadden. Totaal gaven we 1.498,22 euro uit aan accommodaties. Dit was de grootste kostenpost van onze avontuurlijke reis naar Slovenië.

Wat kost een roadtrip naar Slovenië

Eten en drinken

Elke dag haalden we boodschappen in de supermarkt voor ons ontbijt en lunch. Soms lunchten we op een terrasje in een stad, maar meestal namen we belegde broodjes en fruit mee als we op pad gingen. Daarentegen gingen we – bourgondiërs die we zijn – wel elke avond lekker uit eten. Vakantie staat voor ons gelijk aan gezellig tafelen op een sfeervol terras of restaurant. Het genieten van de lokale specialiteiten was met 1311,14 euro de op een na grootste uitgave.

Lees ook: Onmisbare apps voor op reis | 15 gratis reisapps die je wil downloaden

De prijzen voor eten en drinken in Slovenië liggen een een stuk lager dan in Duitsland en Oostenrijk. Zo aten we in Zreče bij restaurant Gorska Reka en betaalden voor twee hamburgers, twee glazen witte wijn en een grote fles water slechts 16,80 euro. Maar ook gingen we in Slovenië enkele keren wat duurder uit eten. In Salzburg betaalden we een flink stuk meer – gemiddeld zo’n 50,00 euro – voor ons avondeten. Wat betreft eten en drinken waren de dagen in Duitsland iets voordeliger dan in Salzburg. De kosten voor eten kan je nog omlaag brengen door bijvoorbeeld ook ’s avonds zelf te koken.

Velika Planina Slovenië

Bezienswaardigheden

De toegangsprijzen van de bezienswaardigheden die we in de Duitsland en Slovenië bezochten vond ik ontzettend meevallen. Zo betaalden we in Duitsland voor twee personen 4,00 euro voor een bezoek aan Schloss Lichtenstein en 17,00 euro voor een rondleiding door Schloss Linderhof. De grootste uitgave was een ritje met de gondel én stoeltjeslift naar Velika Planina in Slovenië. Het retourticket voor twee personen kostte 34,00 euro.

Lees ook: Wat te doen in Salzburg | De leukste tips en bezienswaardigheden

In Salzburg maakten we gebruik van de Salzburg Card. Met deze kaart krijg je gratis toegang bij veel musea en bezienswaardigheden. Bovendien reis je gratis met het openbaar vervoer. De kosten voor de Salzburg Card heb ik in deze kostenpost niet opgenomen omdat het een samenwerking betrof. Aan entreekosten voor bezienswaardigheden waren we in totaal 104,00 euro kwijt.

Goreljek Triglav National Park Slovenië

Wat kost een roadtrip naar Slovenië?

Je hebt al heel wat bedragen voorbij zien komen en ik kan me voorstellen dat je het overzicht een beetje kwijt bent geraakt tijdens het lezen. Om het overzichtelijk te houden zal ik alle kosten voor twee personen nog een keer op een rij zetten. Want wat kost een roadtrip naar Slovenië nou echt?

 • Auto: 650,81 euro
 • Accommodaties: 1.498,22 euro
 • Eten en drinken: 1.311,14 euro
 • Bezienswaardigheden: 104,00 euro

In totaal kostte onze 21-daagse vakantie dus 3.564,17 euro. Zo kom je op een kleine 85,00 euro per persoon per dag uit. Hiervan gaven we het grootste gedeelte – zo’n 80,00 euro – uit aan accommodaties, benzine, eten en drinken. De overige 5,00 euro spendeerden we aan parkeer- en tolkosten, vignetten en entreekaartjes.

Een roadtrip naar Slovenië kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om elke avond uit eten te gaan en te slapen in een appartement of hotel, maar je kunt ook zelf koken of een tent meenemen. Ik wil nog wel even kwijt dat een budget iets persoonlijk is, dus ik ga niet zeggen dat dit hét budget is voor een autovakantie naar Slovenië.

Valt het mee of ben je geschrokken wat onze roadtrip naar Slovenië heeft gekost?

Prijspeil: mei/juni 2019. In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Deel dit bericht:

4 reacties op “Wat kost een roadtrip naar Slovenië | Alle kosten op een rij

 • 17 juni 2019 at 06:12
  Permalink

  In mijn herrineringen was Slovenië heel goedkoop (maar dat is vijf jaar terug en met mijn ouders, dus ik betaalde niks zelf), dus ik had dit bedrag lager verwacht. Aan de andere kant heb je voor minder dan 2000 euro per persoon een geweldige reis gemaakt van 3 weken binnen Europa, met de auto. Zo belachelijk duur is dat eigenlijk niet.

  Beantwoord
  • 22 juni 2019 at 08:46
   Permalink

   Het bedrag wat we in Slovenië uitgaven was het laagst. De kosten in Duitsland en Oostenrijk waren vele malen hoger. Beide landen zijn dan ook een stuk duurder dan Slovenië. Het prijspeil in beide landen kan je vergelijken met dat in Nederland.

   Beantwoord
 • 21 juni 2019 at 22:19
  Permalink

  Ik had het eerlijk gezegd wel iets goedkoper verwacht.. Ik weet niet waarom. Ik dacht dat deze regio juist heel goedkoop zou zijn. Anyways.. daarvoor zal ik het niet laten hoor, er zijn nog genoeg redenen om wel heen te gaan haha.

  Beantwoord
  • 22 juni 2019 at 09:04
   Permalink

   Slovenië is een goedkoop land om te verblijven. Daarentegen zijn de prijzen in Duitsland en Oostenrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Deze beide landen zorgden ervoor dat de kosten stegen. Desondanks vind ik 85,00 euro per persoon per dag een mooi bedrag. Alle kosten zitten hierin, dus ook voor brandstof en de accommodaties.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.