Wat te doen in Mechelen | 10 tips voor een weekend weg

Ondanks mijn voorliefde voor Belgische steden ben ik nooit eerder in Mechelen geweest. Ik ben aangenaam verrast dat Mechelen zoveel bezienswaardigheden heeft. De historische en mooie stad heeft veel te bieden en de mensen zijn er enorm gastvrij en vriendelijk. Ik vertel je wat er allemaal te doen is in de stad van de Maneblussers, en waarom ik je aanraad om een weekend in deze fijne stad door te brengen. 

Mechelen ligt tussen de Belgische steden Antwerpen en Brussel in en is gelegen aan rivier de Dijle. Het centrum is compact en de bezienswaardigheden zijn op loopstand van elkaar gelegen. Ideaal voor een weekend weg. We verkennen de stad zonder plan en gaan met een plattegrond in de hand op stap. We laten ons verrassen door deze bruisende stad en dat maakt ons bezoek aan Mechelen zeer plezant.

Stadhuis Mechelen

Grote Markt en het stadhuis

Het ontmoetingscentrum van de stad is de Grote Markt. Waar je ook staat op het plein, de Sint-Romboutstoren verlies je geen moment uit het oog. Het plein wordt omgeven door karakteristieke panden met trapgevels waar voornamelijk horecagelegenheden in gehuisvest zijn. Naast alle horeca vind je aan de oostzijde van de Grote Markt het stadhuis van Mechelen. Het gebouw bestaat uit drie delen: het Paleis van de Grote Raad, het Belfort en de Lakenhal. De drie panden zijn verschillend qua architectuur, maar vormen een eenheid qua functie.

Kruidtuin Mechelen

De Kruidtuin

De Kruidtuin is het grootste openbare park in het midden van het historisch centrum van Mechelen, en grenst aan rivier de Binnendijle. Heerlijk om even te genieten van je lunch of om bij mooi weer in het gras te liggen. Als je een Mechelaar hoort spreken over den Botanique, dan bedoelen ze de Kruidtuin.

Binnendijle Mechelen

Mechelen vanaf het water

Na het slenteren door de historische straatjes van de stad is het heerlijk om een boottocht op de Binnendijle te maken. Het is de perfecte manier om het historisch centrum vanuit een ander perspectief te ervaren. De boot vertrekt dagelijks vanaf de Haverwerf, tegenover de Vismarkt. Het boottochtje kost je 6,50 euro. Een gratis alternatief is een wandeling over het Dijlepad. Het pad loopt over en langs het water tussen de Kruidtuin en de Haverwerf. Verlaat af en toe het pad en duik een van de vele karakteristieke straatjes in. Je zult versteld staan wat je er allemaal tegenkomt, van prachtige kerken tot moderne architectuur.

Haverwerf Mechelen

Karakteristieke huisjes aan de Haverwerf

Lang geleden werd aan deze straat haver ontscheept en verhandeld, nu vind je er een mix van historisch en nieuw Mechelen. In het oog springend zijn de drie karakteristieke huisjes uit de zestiende en zeventiende eeuw bij de brug. Het hoekhuis heet Het Paradijs, waar boven de ramen bijbelse scènes worden verbeeld. In het midden staat De Duiveltjes, een indrukwekkend pand met houten gevel. Links staat het huis Sint-Jozef, gebouwd in de barokstijl. Blijf even stilstaan bij deze prachtige huisjes en geniet van de details boven de deuren en ramen.

Sint-Romboutskathedraal Mechelen

Mechelen van boven

De Sint-Romboutskathedraal is dé blikvanger van de stad, dus een bezoek is meer dan de moeite waard. Een bezichtiging aan de toren van de kathedraal maakt je bezoek nog specialer. Wie goed te been is, moet zeker de 538 traptreden beklimmen die via een zevental interessante tussenkamers naar de skywalk leidt. Deze glazen dakverdieping biedt een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. Bij helder weer kan je zelfs de steden Antwerpen en Brussel zien liggen. Onderweg naar de top kan je van zeer dichtbij een blik werpen op de beiaard en de indrukwekkende binnenconstructie van de toren. De kosten voor de klim naar boven bedragen 8,00 euro.

Vismarkt Mechelen

Borrelen op de Vismarkt in Mechelen

De naam verraad de functie die het plein in het verleden had. Hier werd in vroeger jaren vis verhandeld, tegenwoordig zijn er nog twee viswinkels te vinden. Wat is er lekkerder dan na een dag slenteren door een labyrint van kleine straatjes om neer te ploffen op een van de gezellige terrassen op de Vismarkt. Je kunt hier terecht voor een heerlijke lunch of een kop koffie. Of genieten van een Belgisch biertje met uitzicht op het water van de Binnendijle en de mix van historische en moderne architectuur aan de Haverwerf. Keuze genoeg om hier je dag af te sluiten. Maar wees gewaarschuwd: sommige horecagelegenheden zijn op zondag gesloten.

Sint Pieter en Paulkerk Mechelen

In stilte genieten

Mechelen mag zich met acht kerken dé kerkenstad van Vlaanderen noemen. Het merendeel van de kerken stond tijdens ons bezoek in de steigers. Tijdens de restauratiewerkzaamheden zijn niet alle kerken open voor bezoekers. De pas gerestaureerde Sint Pieter en Paulkerk is een barok juweeltje en beslist de moeite waard om te bezoeken. De preekstoel en communiebank zijn parels van houtsnijwerk. De kerk aan de Keizerstraat 1 is dagelijks geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

Mechelen Muurt

Mechelen Muurt

Stadskunstenaar Gijs Vanhee is de initiator van het project Mechelen Muurt. Samen met negen andere nationale en internationale kunstenaars heeft hij willekeurige muren in de stad voorzien van prachtige kunstwerken. Het leuke van deze route is, is dat je op plekken komt waar je anders niet zo snel zou komen. Als je er één hebt gezien wil je ze allemaal zien. De kunstwerken liggen redelijk dicht bij elkaar en je bent hooguit 45 minuten onderweg. Een bijzonder project waarbij saaie muren definitief uit het straatbeeld zijn verdwenen. Wat mij betreft mogen meer steden blinde muren op deze manier onder handen nemen.

Hoviusstraat Mechelen

Dwalen door de straatjes van het Groot en Klein Begijnhof

Als je in Mechelen bent, mag een bezoek aan het Groot en Klein Begijnhof niet ontbreken. Laat je tijdens een wandeling door de hofjes meenemen naar de tijd van weleer. Karakteristieke straatjes, smalle doorgangen, oude geveltjes en prachtige voordeuren. Het Klein Begijnhof is het eerste begijnhof en dateert uit de dertiende eeuw. Oorspronkelijk was het een gesloten hof met drie toegangspoorten. Helaas zijn deze gesloopt. Het Groot Begijnhof is sinds 1998 UNESCO Werelderfgoed. De Begijnhofkerk en het merendeel van de woningen zijn historisch beschermde gebouwen. Het Groot Begijnhof bestaat uit tal van monumentale straatjes, waaronder de Krankenstraat, Nonnenstraat en de Hoviusstraat. Loop ook even de Jezuspoort onderdoor, deze komt uit op een binnenplaats met lieflijke huisjes.

Beiaardschool Mechelen

Winkelen op de Bruul Sta even stil bij nummer 52

Bruul is de belangrijkste winkelstraat van Mechelen. Een weekend weg betekent voor ons de stad verkennen, en niet winkel in winkel uit. Toch mag je deze straat tijdens je bezoek aan de stad niet overslaan. Blijf vooral even stilstaan bij nummer 52. Hier vind je namelijk de Onze Lieve Vrouw van Leliëndaal, een mooi stukje architectuur in deze drukke winkelstraat.

Brouwerij Het Anker Mechelen

Extra tips Mechelen

 • Wil je meer over de geschiedenis van België ten tijde van de Tweede Wereldoorlog weten, bezoek dan Kazerne Dossin aan de Goswin de Stassartstraat 1. Vanuit deze legerkazerne werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 15.000 Joden en ruim 350 zigeuners gedeporteerd. Minder dan 5% keerde terug. Het museum neemt je mee naar België aan het begin van de oorlogsjaren. Maar ook de discriminatie van Joden en zigeuners en de uitroeiing van een hele bevolkingsgroep worden onder de aandacht gebracht.
 • Ben je een liefhebber van Belgisch bier, dan mag je een bezoek aan Het Anker niet overslaan. De brouwerij aan de Guido Gezellelaan 49 werd opgericht in 1369 en is daarmee een van de oudste brouwerijen in België. Je kunt er dagelijks een rondleiding volgen, behalve op maandag.

Elisabeth Hotel en Il Cardinale Mechelen

Praktische tips Mechelen

 • Wij verbleven in het Elisabeth Hotel, gevestigd in een voormalig ziekenhuis. Een erg fijn hotel op slechts 5 minuten lopen van de Sint-Romboutskathedraal en op een kleine 2 kilometer van het station van Mechelen. De kamers zijn ruim en modern ingericht. ‘s Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar in de ontbijtruimte met uitzicht op de fraaie binnentuin. Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Mechelen.
 • Tijdens je weekend Mechelen wil je de parkeerkosten zo laag mogelijk houden. Of nog beter, geen parkeerkosten. Dit laatste is mogelijk. Wij parkeerden onze auto op het Douaneplein, net buiten de stadsring. Het is een kleine 10 minuten lopen naar de Grote Markt. Parkeer je auto in een van de aanwezige parkeervakken en niet in de berm. De politie controleert regelmatig en het is jammer als je bij terugkomst van je gezellig weekendje Mechelen een bon onder je ruitenwisser vindt.

Restaurant tip Mechelen

 • Ik ben gek op de Vlaamse keuken. Vooral een stoofpotje of een lokaal visgerecht is favoriet bij mij. In Mechelen barst het van de plekken waar je heerlijk kunt eten en drinken. Een van die plekken is de burgerbar Il Cardinale aan het Sint-Romboutskerkhof 1, waar je onder toeziend oog van tientallen biddende Mariabeeldjes kunt genieten van een hemelse hamburger. Van een Mary Had A Little Lamb tot een echte The Godfather. Ook aan de kleintjes is gedacht, wat dacht je van een Baby Jesus.

Ik ben benieuwd of jij nog andere tips hebt voor een bezoek aan Mechelen?

In dit artikel vind je affiliate links. Meer informatie over affiliate vind je hier.

46 reacties op “Wat te doen in Mechelen | 10 tips voor een weekend weg

 • 17 juli 2017 at 07:39
  Permalink

  Wat ziet dat er enorm sfeervol uit. Liefde voor de kleurrijke huisjes en de streetart! Mechelen is voor mij nog onbekend. In België enkel in Brussel en de Ardennen geweest. Maar daar gaat verandering in komen zodra we weer in Europa zijn!

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:40
   Permalink

   Mechelen is heel sfeervol, historische gebouwen afgewisseld met streetart. Leuk dat je ooit, voorlopig zal dat wel even duren, een keer Mechelen wilt bezoeken.

   Beantwoord
 • 17 juli 2017 at 10:11
  Permalink

  Leuke naam, de Maneblussers! Ik hou er van om steden te bezichtigen vanaf het water. Mechelen ziet er ook zeker mooi uit vanaf die kant. De vismarkt ziet er heel gezellig uit, daar zou ik weleens wat willen eten en een echt Belgisch biertje willen drinken!

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:42
   Permalink

   Vanaf het water zie je een stad altijd in een ander perspectief, erg leuk. Ik begrijp heel goed dat je op de Vismarkt een Belgisch biertje wilt drinken. Erg gezellig en aan het water, wat wil je nog meer.

   Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:42
   Permalink

   Dankjewel Daphne! Zeker een keer doen, Mechelen is een ontzettend leuke stad.

   Beantwoord
 • 17 juli 2017 at 21:33
  Permalink

  Leuk artikel en fijne tips. Ik wist helemaal niet dat er zo veel te zien en doen is. Dat Barokke randje vs. streetart is hier een mooi contrast!

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:44
   Permalink

   Dankjewel Laura! Het contrast vind ik ook erg mooi om in een stad te zien. Ik moet je eerlijk zeggen dat ook ik niet wist dat Mechelen zo veel te bieden heeft. Echt een aanrader!

   Beantwoord
 • 18 juli 2017 at 11:14
  Permalink

  Mechelen is een van die – onterecht – onbeminde Vlaamse steden onder de Nederlanders. Een fijne stad, ook al is het al weer een tijdje geleden dat ik er was. De streetart was er toen nog niet. De pelikaan van Dzia is prachtig!

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:46
   Permalink

   Helemaal met je eens Eva. De meeste Nederlanders gaan inderdaad naar Antwerpen, Brugge of Brussel. Ook ik behoorde tot deze groep. Mechelen heeft mij aangenaam verrast. De streetart in de stad is van een hoge kwaliteit, erg gaaf om te zien.

   Beantwoord
 • 18 juli 2017 at 11:50
  Permalink

  Ja Mechelen is leuk! Ik was er zelf afgelopen voorjaar en ik wist ook niet dat het zo leuk was! Er is genoeg te doen en te zien. Leuk voor een city trip dicht bij huis.

  Beantwoord
  • 18 juli 2017 at 17:47
   Permalink

   Leuk dat je Mechelen al eens bezocht hebt en dat je het ook zo’n fijne stad vindt.

   Beantwoord
 • 19 juli 2017 at 03:51
  Permalink

  Ik lees de laatste tijd verschillende blogs over Mechelen. Erg leuk en inspirerend.

  Vooral Mechelen muurt lijkt me een aanrader. Ik ben dol op street art!

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:24
   Permalink

   Heel veel mensen denken bij een stedentrip in België aan steden als Antwerpen, Brugge of Gent. Zelf vind ik Mechelen ook in dit rijtje passen, echt een toffe stad. Mechelen Muurt is een fantastisch initiatief geweest en de kunstwerken zijn prachtig.

   Beantwoord
 • 19 juli 2017 at 12:30
  Permalink

  Mechelen staat hoog op mijn lijstje om te bezoeken. Wist alleen niet dat het zo dichtbij voor mij lag. De Street art in de stad trekt mij altijd wel heel erg. Mechelen komt in jouw foto’s heel goed naar voren. Heel sfeervol!

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:25
   Permalink

   Binnenkort dan maar eens naar Mechelen afzakken om deze sfeervolle stad te bezoeken. Je zult aangenaam verrast worden.

   Beantwoord
 • 19 juli 2017 at 19:08
  Permalink

  België heeft zoveel leuke steden om een dag of langer door te brengen. Nog niet eerder in Mechelen verdiept terwijl ik er al regelmatig in de buurt ben geweest. Aanrader, zo te zien en te lezen op jouw blog.

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:26
   Permalink

   Helemaal met je eens Helena! Zelf ben ik gek op Belgische steden, mede door de historische gebouwen, moderne kunst en het eten.

   Beantwoord
 • 19 juli 2017 at 20:42
  Permalink

  Ik heb eigenlijk nog nooit een trip naar Mechelen overwogen, maar wat een leuk artikel heb je erover geschreven! En ik ben verliefd op die gekleurde huizen, dat doet het altijd goed 😉 Wie weet moet ik m’n volgende citytrip-dichtbij naar Mechelen laten gaan!

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:28
   Permalink

   Dankjewel Edith, leuk om te horen! Een beetje kleur in de stad is altijd prettig. In Mechelen is genoeg kleur te bekennen, veel gave streetart en het barst er van de gekleurde huizen. En als je binnenkort besluit te gaan, veel plezier!

   Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:30
   Permalink

   Het Begijnhof is een heerlijke wijk om doorheen te slenteren, veel smalle kronkelige straatjes met historische panden.

   Beantwoord
 • 20 juli 2017 at 13:26
  Permalink

  Wat heeft België toch veel verrassend leuke steden te bieden zeg! Wij waren nog nooit in Mechelen, maar het lijkt me zeker de moeite er weer eens voor naar onze zuiderburen te gaan! Gave streetart trouwens. En mooie foto’s heb je er ook gemaakt.

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:32
   Permalink

   Dankjewel Yvonne! Mechelen is zeker een aanrader, ook voor een gezin. De stad heeft veel activiteiten voor kinderen. Zo zijn er stadswandelingen speciaal voor kinderen en de stad heeft een speelgoedmuseum.

   Beantwoord
 • 20 juli 2017 at 18:58
  Permalink

  Ik zie de laatste weken veel over Mechelen voorbij komen en het lijkt me een erg mooie stad. Toch maar eens overwegen om die kant op te gaan. Mooie foto’s ook.

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:35
   Permalink

   Dankjewel Kelly! Mechelen is zeker het overwegen waard. Het is een sfeervolle stad die veel te bieden heeft. Jammer dat de meeste reizigers voor Antwerpen of Brussel kiezen. Ik was voornamelijk verrast hoe dichtbij de stad van ons huis is, we reden er in 2 uurtjes heen.

   Beantwoord
 • 21 juli 2017 at 09:15
  Permalink

  Jaaaaa, ik hou-ou ook van Mechelen. Was er in maart voor het eerst (met topweer) en heb echt genoten. Mooie foto’s!

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:36
   Permalink

   Dankjewel Esther! Leuk dat je ook zo enthousiast bent over Mechelen, en fijn dat je in maart goed waar had tijdens je bezoek. Mooi weer tijdens je citytrip maakt het allemaal net even iets gezelliger.

   Beantwoord
 • 21 juli 2017 at 10:44
  Permalink

  Die huizen in België zien er toch zo leuk en fotogeniek uit. Ik ben afgelopen jaar in Leuven geweest en sindsdien trekken de Belgische steden me toch wat meer. 🙂 Mechelen ziet er in ieder geval ook weer erg leuk uit!

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:37
   Permalink

   Ik kan je Mechelen van harte aanbevelen! Weer eentje voor je lijstje Jessica 😉 Leuven staat hier ook nog op het lijstje, lijkt me ook zo’n toffe stad.

   Beantwoord
 • 21 juli 2017 at 12:42
  Permalink

  Wat een sfeervolle stad! Ik wist helemaal niet zoveel van Mechelen, maar het ziet er erg gezellig uit. Ik houd van die smalle straatjes met gekleurde huisjes. Misschien toch maar eens een weekendje heen.

  Beantwoord
  • 21 juli 2017 at 16:44
   Permalink

   Ook ik wist niet heel veel van Mechelen, ik kan je zeggen het is een aangename en sfeervolle stad. Zeker een bezoekje waard, en je bent er zo. Bovendien is er voldoende te doen en te zien, ook voor kinderen.

   Beantwoord
 • 22 juli 2017 at 00:04
  Permalink

  Ik ben nog nooit in Mechelen geweest, maar de laatste tijd lees ik er zo veel over dat ik serieus begin te denken dat ik de enige ben 😉 Ziet erecht super uit, dus ik ga zeker een keertje gebruik maken van je fijne tips!

  Beantwoord
  • 24 juli 2017 at 20:35
   Permalink

   Er verschijnen inderdaad de laatste tijd veel blogs over Mechelen, en niet zonder reden. Het is een sfeervolle stad waar ontzettend veel te doen en te zien is. Voor jou is Mechelen helemaal dichtbij, dus pak je tas en neem mijn tips mee en ga de stad ontdekken 😉

   Beantwoord
 • 22 juli 2017 at 09:21
  Permalink

  Ik dacht alle leuke steden in Belgie wel gezien te hebben, maar Mechelen staat nog niet op dat lijstje….wel heel leuk! Inplannen dan maar 😄👍

  Beantwoord
  • 24 juli 2017 at 20:36
   Permalink

   Ik zou als ik jou was Mechelen zeker aan je lijstje toevoegen. Je krijgt er geen spijt van!

   Beantwoord
 • 22 juli 2017 at 09:23
  Permalink

  Leuk dat je er nu ook heen bent geweest en zo te lezen ook bent verkocht! De streetart is echt gaaf daar en er is in die stad zoveel te doen. Meer dan we van te voren hadden gedacht. Lekkere hamburgers hebben ze trouwens in Il cardinale 😉 Leuk verslag!

  Beantwoord
  • 24 juli 2017 at 20:38
   Permalink

   Dankjewel Niels. Ik ben inderdaad verkocht, wat een leuke stad is Mechelen! Wij waren ook aangenaam verrast door de vele mogelijkheden die de stad te bieden heeft. De hamburgers van Il Cardinale zijn heerlijk, ik kreeg een beetje last van keuzestress 😉

   Beantwoord
 • 22 juli 2017 at 15:27
  Permalink

  Wat een heerlijke stad! Wij waren er vorig weekend, en hebben zo’n beetje hetzelfde gezien & gedaan als jullie. Leuk! Ook wij sliepen bij Hotel Elisabeth. Was best gehorig helaas…

  Beantwoord
  • 24 juli 2017 at 20:40
   Permalink

   Leuk om te horen dat jullie ook zo genoten hebben in Mechelen. Jammer dat het gehorig was in het hotel, hadden wij gelukkig geen last van. Wij hadden een andere probleem dat snel opgelost werd. Het was bloedheet in de kamer, zo erg dat we er naar van werden. De airco bleek stuk te zijn. We kregen een andere kamer aangeboden die we uiteraard meteen accepteerden.

   Beantwoord
 • 12 augustus 2017 at 10:37
  Permalink

  Mooi artikel.
  Ook in het kleinste hotel van de stad kan je leuk overnachten!
  Gelegen aan de kruidtuin en dichtbij het station, ideaal als je met de trein naar Mechelen komt.
  Als Mechelaar zijn we trots op onze stad en vinden we het fijn dat steeds meer toeristen onze stad waarderen.
  Hartelijk welkom in Mechelen!

  Beantwoord
  • 13 augustus 2017 at 10:56
   Permalink

   Dankjewel Welmoed, leuk om te horen en bedankt voor je tip! Ik begrijp heel goed dat je als Mechelaar trots op je stad bent, het is een geweldige stad.

   Beantwoord
 • 12 augustus 2018 at 15:26
  Permalink

  Mooie stad hé, mijn thuisstad! Ik schreef een tijdje geleden ook een blog over de streetart van Mechelen Muurt! Daarnaast heb je andere heel correcte tips aangehaald! Ik heb zelf nog veel te ontdekken in de stad, ookal is Mechelen mijn thuisstad. Zo ben ik nog nooit in het Anker geweest, wat zonde is. Wel heb ik hun bieren al goed geproefd!

  Beantwoord
  • 12 augustus 2018 at 15:55
   Permalink

   Dank voor je reactie, en complimenten. Je woont in een toffe stad want ik vind Mechelen geweldig! Ik kom er heel graag. Leuk dat je een blog over streetart hebt geschreven. Ik ga graag in een stad op zoek naar deze vorm van kunst. Zelf heb ik ook een blog klaarstaan over Mechelen Muurt.

   Beantwoord
 • 4 september 2018 at 21:14
  Permalink

  Ja super leuk! Bedankt voor de tip en leuke blog!

  Beantwoord
  • 5 september 2018 at 05:40
   Permalink

   Graag gedaan, dankjewel!

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.