Wanneer staat de Bollenstreek in bloei | Tips voor een bezoek aan de kleurrijke bloemenvelden

Elk voorjaar ontpopt de Bollenstreek zich tot de kleurrijkste streek van Nederland, misschien zelfs wel van de wereld. De velden met voorjaarsbloemen zoals de narcis, hyacint en tulp komen weer omhoog en zorgen voor een kleurrijk lijnenspel van bloemenvelden in het landschap. Rond De Zilk, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout staan veel bloembollen in bloei. Maar wanneer kan je het best de Bollenstreek bezoeken? Hoe kom je er? En wat zijn nog meer bloemrijke uitjes in de omgeving? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen.

* Dit artikel is ge-update op 08-03-2020.

Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland

Uitgestrekte tulpenvelden in de Bollenstreek

Via Vogelenzang rijden we richting De Zilk. In de verte doemen de kleurrijke bloemenvelden al op. Het smalle landweggetje voert ons naar een immens veld vol bloeiende tulpen. We parkeren de auto bij een kweker op het erf en gaan de tulpen van dichtbij bekijken. Zover als je kunt kijken, staan er rijen met tulpen op de velden. Waar de ene tulp nog stevig in de knop zit, is de ander volledig open. Aan het eind van het veld staan twee lange rijen met felrode tulpen. Zo fel, dat mijn ogen even de tijd nodig hebben om aan de kleur te wennen. In het zonlicht glimmen de tulpen als gepoetst tafelzilver. Een bijzonder fraai gezicht.

Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland

Velden vol geurende hyacinten

Onze auto laten we op het erf achter en lopen verder over het smalle landweggetje. Even voorbij de tulpenvelden worden onze reukorganen geprikkeld. De sterke geur van hyacinten komt ons tegemoet. Langs de kant van de weg staat een bloemenstalletje waar twee puberjongens tulpen aan de man proberen te brengen, wat ze overigens heel goed lukt. We kopen twee bossen tulpen en mogen als bonus het land op. Een paar meter verderop staan we midden in een veld vol prachtige Delfts blauwe en knalroze hyacinten. De geur is overweldigend en de kleuren indringend. Naast deze velden staan nog een aantal rijen met maagdelijk witte hyacinten. Allemaal vol in bloei.

Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland
Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland
Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland

De Bollenstreek in bloei: Kleurrijke bloemenvelden in overvloed

Met de geur van hyacinten in de neus lopen we terug naar de auto. Op naar Lisse, waar we een wandeling over de dijk maken. De zon maakt het aangenaam en het uitzicht over de bloemenvelden in de Bollenstreek is fantastisch. Ook hier zijn volop hyacinten en felrode tulpen te bewonderen. Vanuit Lisse rijden we over de N206 naar Noordwijkerhout. Waar we ook kijken, we zien alleen maar velden die eruitzien als kleurige bloementapijten. We nemen de afslag naar Noordwijkerhout en rijden over het ventweggetje paralel aan de N206.

De meeste bloemenvelden zijn hier niet toegankelijk, ze worden namelijk vanaf de weg gescheiden door een sloot. Andere velden zijn middels een hek afgesloten. En deze hekken staan er niet voor niets. Toch komen we geregeld mensen tegen die over de hekken klimmen om het perfecte Instagram-plaatje te schieten. Zo jammer! Een van de velden die wel open is voor publiek staat vol tulpen. En af en toe staat er een verdwaalde hyacint tussen het Nederlandse icoon. Iets verderop rijden we langs een veld vol hyacinten. Ook weer zo mooi en heerlijk geurend. Een kleurrijk lijnenspel in het landschap. Hoe Nederlands wil je het hebben?

Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland
Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland
Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland

Wanneer bloeit de Bollenstreek?

Uiteraard is de bloei afhankelijk van de weersomstandigheden, echter is er wel een jaarlijks patroon te herkennen. De bloei start ongeveer begin maart. Dit zijn voornamelijk de krokussen langs de kant van de weg. Vanaf eind maart beginnen de eerste bloemenvelden te kleuren. In de Bollenstreek zijn dan met name velden vol narcissen te zien. Na de narcissen zijn de hyacinten aan de beurt. Zij kleuren de eerste twee weken van april de Bollenstreek.

De hoofdkleuren van de velden vol hyacinten zijn wit, paars en roze. Deze velden worden half april geplukt. De sterk geurende hyacint wordt gebruikt bij het maken van bloemmozaïeken. Officieel loopt het tulpenseizoen van eind maart tot begin mei, maar de tulpen zijn doorgaans op hun mooist vanaf half april. Dan staan de vele duizenden hectaren aan tulpenvelden in volle bloei en is de knop ook daadwerkelijk open. Het Nederlandse icoon is te zien in felle kleuren als rood, oranje, geel of combinaties hiervan.

Let op: vanwege het zachte winterweer kan het zomaar gebeuren dat de narcissen, hyacinten en tulpen dit jaar eerder in volle bloei staan dan verwacht. Ben je van plan om de Bollenstreek te bezoeken? Bel van tevoren met de lokale VVV om te vragen hoe de bollenvelden erbij staan.

Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland
Fotograferen met een smartphone macrolens

Bloemencorso Bollenstreek 2021

Het avondcorso staat op vrijdag 16 april vanaf 18:00 uur als een feestelijk lint opgesteld in het centrum van Noordwijkerhout. Om 21:15 uur trekt het corso verlicht door Noordwijkerhout. Zaterdag 17 april om 09:30 uur rijdt het Bloemencorso zijn 42 kilometer lange route van Noordwijk naar Haarlem, waar ze feestelijk verlicht aankomen rond 21:00 uur. Zondag 18 april kun je de praalwagens bewonderen op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Het thema van 2021 is Freedom.

Reizen naar de Bollenstreek – Hoe kom je er?

De Bollenstreek is al binnen 30 minuten te bereiken vanuit Amsterdam en Den Haag, terwijl je je met Leiden of Haarlem als uitvalsbasis al binnen enkele minuten tussen de kleurrijke bloemenvelden van de Bollenstreek bevindt. Combineer je bezoek aan de bollenvelden met een stedentrip Haarlem of een dagje aan zee, en blijf overnachten in Zandvoort.

Ook leuk in april en mei: Haarlem Bloeit!

In april en mei is Haarlem dé bloemenstad van Nederland. In deze periode staan niet alleen de bloemenvelden rondom de stad in bloei, ook Haarlem zelf biedt extra geur en kleur. Onder de noemer Haarlem Bloeit! zijn er evenementen, tentoonstellingen en activiteiten die met de bloem te maken hebben. Zo laat de stad zien hoe je kunst, cultuur en bloemen feestelijk met elkaar kunt verweven. Natuurlijk zijn ook de vele restaurants, cafés en winkelstraatjes van de historische binnenstad in voorjaarsstemming!

Nog meer Haarlem tips: Weekend Haarlem? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van de leukste bezienswaardigheden voor een stedentrip Haarlem + tips voor leuke koffietentjes en fijne restaurants.

Wanneer bloeit de Bollenstreek Nederland

Alternatief voor de bloemenvelden in de Bollenstreek: Keukenhof

De Keukenhof in Lisse is de grootste bloementuin ter wereld met ruim zeven miljoen bloembollen die ieder seizoen weer worden geplant. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Elk jaar komen er meer dan een miljoen bezoekers van over de hele wereld om de bloeiende voorjaarsbloemen zoals krokussen, narcissen, hyacinten en tulpen te bewonderen.

In 2020 is het thema ‘A World of Colours’. Keukenhof is geopend vanaf 21 maart 2020 tot en met 10 mei 2020. De Keukenhof Kasteeltuinen zijn het hele jaar door gratis te bezoeken. Elke dag opent het bloemenpark om 08:00 uur en sluit om 19:30 uur. De kassa sluit al om 18:00 uur. Ik raad aan om doordeweeks in de vroege ochtend het park te bezoeken. Vaak is het licht dan het mooiste en ben je de grootste drukte voor.

Reizen naar Keukenhof – Hoe kom je er?

Keukenhof ligt tussen Amsterdam en Den Haag en is gemakkelijk te bereiken via de A4 (afslag Nieuw-Vennep) en de A44 (afslag 3 Lisse). Volg de borden ‘Keukenhof’. Houd wel rekening met files! Je kunt parkeren op het parkeerterrein van het bloemenpark. Daarnaast is Keukenhof ook goed met het openbaar vervoer te bereiken. Vanuit Amsterdam, Haarlem en Leiden en vanaf Schiphol rijden speciale pendelbussen. Stap je liever op de pedalen? Vanuit Haarlem en Leiden duurt de rit ongeveer één uur, waarbij je ook meteen langs een aantal bloemenvelden in de Bollenstreek rijdt. Zo kan je al lekker in de stemming komen voor al het moois dat de Keukenhof te bieden heeft.

Keukenhof bezoeken? Tickets boeken!

Wil je de Keukenhof bezoeken? Boek dan alvast je tickets online. Dat is al mogelijk vanaf 39 euro per persoon. Vanuit het centrum van Amsterdam reis je op een tijdstip dat jou uitkomt in een comfortabele bus naar de Keukenhof. Binnen 55 minuten ben je bij ‘s werelds grootste bloemenpark, waar je ook nog snelle toegang krijgt. Ik raad aan om tickets en tours aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je meestal gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang van de activiteit.

Meer tips voor een dagje uit in Nederland? Lees dan ook deze artikelen met Nederland in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

11 reacties op “Wanneer staat de Bollenstreek in bloei | Tips voor een bezoek aan de kleurrijke bloemenvelden

 • 10 april 2017 at 20:52
  Permalink

  Prachtige foto’s heb je gemaakt. Precies zoals het was toen ik er zaterdag was. Ik vind het elk jaar weer een feestje om er even langs te rijden 🙂

  Beantwoord
  • 11 april 2017 at 07:32
   Permalink

   Dankjewel Stéphanie! Het is inderdaad een feestje om al die prachtige bloemenvelden te zien. Volgend jaar ben ik er weer te vinden 😉

   Beantwoord
  • 11 april 2017 at 07:33
   Permalink

   Dankjewel Ivonne! Ben het helemaal met je eens. Je wordt blij van al die vrolijke kleuren en het is er prachtig. Kan het niet voor altijd voorjaar zijn 😉

   Beantwoord
 • 12 april 2017 at 22:05
  Permalink

  Prachtige foto’s heb je weer gemaakt! Lijkt me erg mooi om hier volgend jaar ook van te genieten, helaas dit jaar geen tijd meer. Helaas wonen wij iets verder dan 20 minuten (anderhalf uur) 🙂

  Beantwoord
  • 13 april 2017 at 07:55
   Permalink

   Dankjewel Yvonne! Voor volgend jaar zal ik als ik jou was alvast een bezoek aan de Bollenstreek in je agenda zetten 🙂 Het is het absoluut waard. Er worden overigens ook heel veel activiteiten georganiseerd in de bloeiperiode voor kinderen.

   Beantwoord
 • 13 april 2017 at 09:52
  Permalink

  Prachtige foto’s!

  Ik was er dit jaar toevallig weer even. Eigenlijk zou ik ieder jaar willen gaan, maar dat komt er helaas niet altijd van….

  Beantwoord
  • 13 april 2017 at 19:58
   Permalink

   Dankjewel Jenny! Ik heb me voorgenomen om vaker te gaan, het is zo mooi. Het is voor mij dichtbij dus dat mag geen excuus zijn voor mij 😉 Keuzes maken he, er is zoveel moois in Nederland en daarbuiten.

   Beantwoord
 • 16 april 2017 at 18:07
  Permalink

  Zo mooi, al die kleurenpracht! Ik hoop er binnenkort ook van te mogen genieten. Heerlijk, al die kleuren! <3

  Beantwoord
  • 19 april 2017 at 18:27
   Permalink

   Zeker een keer doen Marcella, je weet niet wat je ziet én ruikt.

   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.