Wandelroute Rotterdam | Wandelen langs het nautische heden en verleden van de stad

Rotterdam is als havenstad onlosmakelijk verbonden met de Maas. Deze wandelroute in Rotterdam voert je langs tal van bezienswaardigheden die je het nautische heden en verleden van de grootste havenstad van Europa laten zien. Tijdens deze wandeling bezoek je de Kop van Zuid, het voormalige zeemanskwartier Katendrecht en het Noordereiland. En waar je ook bent, je hebt continu uitzicht op de skyline van Rotterdam.

Start je wandelroute Rotterdam aan de voet van de Erasmusbrug

Breng voor je de wandelroute Rotterdam start eerst een bezoek aan het indrukwekkende Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg aan de voet van de Erasmusbrug. Laat vervolgens het centrum achter je en loop over ‘De Zwaan’ richting de Kop van Zuid. Deze iconische brug is ontworpen door Ben van Berkel en werd in 1996 opgeleverd. Vanaf de Erasmusbrug heb je een fantastisch uitzicht op de het door Rem Koolhaas ontworpen ‘De Rotterdam’, de drie met elkaar verbonden torens is een echte blikvanger.

De Rotterdam Rem Koolhaas Rotterdam Nederland

Kop van Zuid

Wie van architectuur houdt, kijkt zijn ogen uit op dit schiereiland. Maar ook culturele hotspots als het Nederlands Fotomuseum, LantarenVenster en Luxor Theater zijn hier te vinden. Loop via de Wilhelminakade en je zal zien dat er tussen al die moderne architectuur een aantal gebouwen staan die herinneren aan de tijd dat veel Europeanen vanaf deze plek per stoomschip naar Amerika vertrokken. Zoals de cruiseterminal en even verderop het beroemde Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn.

Hotel New York Rotterdam Nederland

Katendrecht

Na een kop koffie bij Hotel New York zet je koers richting de hipste wijk van Rotterdam. Steek de Rijnhavenbrug over en bewonder de liefdesslotjes die aan de jongste brug van de stad geketend zijn. Welkom op Katendrecht! Het vroegere zeemanskwartier stond bekend als een beruchte wijk waar veel drank, geweld en prostitutie voorkwam. Tegenwoordig staat de voormalige rosse buurt van de havenstad er aanzienlijk beter voor. 

Oude loodsen zijn verbouwd tot appartementen en er vestigen zich steeds meer ondernemers. Zij zorgen ervoor dat het zeemanskwartier van weleer ook nu weer een belevenis is. Het Deliplein is het kloppend hart van de Kaap, maar ook de Fenix Food Factory is een plek die je gezien moet hebben. Laat je verrassen door de grote hoeveelheid restaurants en cafés, bezoek de SS Rotterdam – een voormalig schip van de Holland-Amerika Lijn – of woon een voorstelling van Theater Walhalla bij.

Koffiepakhuis Santos Rotterdam Nederland

Koffiepakhuis Santos

Na alle ontdekkingen die je tijdens een rondje Katendrecht hebt gedaan, loop je via de Veerlaan en de Brede Hilledijk richting metrostation Rijnhaven. Vergeet onderweg niet even stil te staan bij het imposante pakhuis Santos. Het pakhuis was bestemd voor opslag van koffie, welke verscheept werd vanuit de Braziliaanse haven Santos. Het gebouw is een Rijksmonument en mag onder geen beding gesloopt worden. In de zomer van 2019 is gestart met een grootscheepse renovatie.

Het oude koffiepakhuis Santos wordt omgetoverd tot een gebouw met designwinkels, coworking spaces, food concepts en appartementen. Begin 2021 zal Stilwerk – luxe Duitse designwarenhuis – haar deuren openen. Iets voorbij het het Santos pakhuis vind je een muur waarop een ode aan de havenstad Rotterdam prijkt. Sla bij het Metrostation Rijnhaven linksaf de Posthumalaan in en loop richting de Erasmusbrug.

Joods Kindermonument

Voor de Erasmusbrug sla je rechtsaf de Stieltjesstraat in en laat je de Kop van Zuid achter je. Aan deze straat naast het restant van de muur van Loods 24, staat een monument voor 686 Joodse Rotterdamse kinderen. Vele kinderen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf deze plek naar Westerbork gedeporteerd. Op het monument zijn de namen en leeftijden gegraveerd van de kinderen die nooit meer terugkwamen.

De Hef Noordereiland Rotterdam Nederland

Het Noordereiland

Steek vervolgens de Koninginnebrug over naar het Noordereiland. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de voormalige spoorbrug De Hef. Het Rijksmonument over de Koningshaven is, na jaren van onderhoud, sinds 2017 weer compleet. Sla over de brug linksaf de Prins Hendrikkade op en loop met de wind in je haren naar het westelijke punt van het Noordereiland. Geniet op een van de bankjes aan het Prinsenhoofd van het fraaie uitzicht op de Kop van Zuid.

Loop verder over de Maaskade, in de verte zie je de rode Willemsbrug liggen. Vlak voor je bij de Willemsbrug bent, zie je aan weerszijde van de Nieuwe Maas overblijfselen van de eerste brug. Neem de trap naar boven en wandel naar de overkant, maar niet voor je nog één keer achterom gekeken hebt om een blik te werpen op het Noordereiland met op de achtergrond de indrukwekkende skyline van Rotterdam. Afscheid nemen van een van de leukste steden van Nederland zal je zwaar vallen.

Kubuswoningen Rotterdam Nederland

Kubuswoningen Rotterdam

Na het trotseren van de Willemsbrug neem je de trap naar beneden en steek je de Maasboulevard over. Je bent nu in de Oude Haven, de eerste haven van Rotterdam. Hongerig of dorstig geworden van je wandeling door Rotterdam? Geniet van een heerlijke lunch of drink een borrel in de Oude Haven. Het aanbod is er zeer groot. Altijd al willen weten hoe een kubuswoning er van binnen uitziet? Vanaf 2,50 euro kun je in de Kijk-Kubus een indruk krijgen hoe het is om in zo’n bijzonder huis te wonen. De wereldberoemde woningen zijn gebouwd in de jaren ’80 naar een ontwerp van architect Piet Blom. De Kijk-Kubus is 7 dagen per week geopend van 10:00 tot 18:00 uur. 

Wandelroute Rotterdam

Het moge duidelijk zijn dat ik inmiddels mijn hart heb verloren aan Rotterdam. De stad heeft enorm veel te bieden, van moderne architectuur tot oude wijken en van musea tot hippe restaurants en cafés. Uit eten in Rotterdam? Dit zijn mijn tips voor leuke eettentjes, hippe hotspots en goede restaurants. De bezienswaardigheden in Rotterdam liggen op loopafstand van elkaar. Dus neem je wandelschoenen mee. Ben je niet zo’n wandelfanaat? Geen probleem! Rotterdam beschikt over watertaxi’s, voor een paar euro vaar je van het ene hoogtepunt naar het andere.

Rotterdam bezoeken? Excursie boeken!

Rotterdam ontdekken met een gids? Boek dan alvast je rondleiding online. Dat is al mogelijk vanaf 14,25 euro per persoon en tijdens deze tour bezoek je de haven en bewonder je de indrukwekkende skyline van Rotterdam. Ik raad aan om tickets en tours aan te schaffen bij GetYourGuide. Bij hen kan je meestal gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang van de activiteit.

Overnachten Rotterdam

Rotterdam leent zich perfect voor een stedentrip. De stad is rijk aan architectuur, historie, kunst en heel veel leuke hotspots. Rotterdam een havenstad, dus boek een nachtje op een van deze nautisch gerelateerde accommodaties. Ben je benieuwd hoe de mensen in de jaren ’50 naar New York voeren op een enorm cruiseschip? Stap dan aan boord van het 4-sterrenhotel op het water, de ss Rotterdam. Nog zo’n leuke plek in Rotterdam: Hotel New York. Een hotel met een stukje historie!

Bijzonder overnachten in Rotterdam doe je op de Wikkelboat. Gelegen op loopafstand van het centrum heb je hier jouw eigen oase op het water. Ook leuk: Logeerboot Visithor. Om Rotterdam te ontdekken zit je hier helemaal goed. Op loopafstand vind je de iconische Markthal, de Koopgoot om goed te shoppen en de Witte de Withstraat met allerlei leuke bars en restaurants. Kijk hier voor meer leuke hotels in Rotterdam.

Meer tips voor een dagje uit in Nederland? Lees dan ook deze artikelen met Nederland in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.