Wandelroute Noord-Brabant | Oisterwijkse Bossen en Vennen

Nederland telt prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Zoals bijvoorbeeld de wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen in Noord-Brabant. In dit gevarieerde natuurgebied zijn diverse wandelroutes uitgezet. Dus trek je wandelschoenen aan en ontdek dit uitgestrekte vennengebied vol kronkelpaadjes, mooie doorkijkjes, sprookjesachtige vennen en verborgen heideveldjes.

De afgelopen periode heb ik diverse natuurgebieden in Noord-Brabant en Zuid-Limburg bezocht. Wandelschoenen aan, rugzak op, waterfles gevuld en een lunchpakketje mee voor onderweg. Een dagje wandelen en genieten van mooie natuurgebieden in Nederland. Wil je wandelen in Noord-Brabant? Dan is de wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen een aanrader.

Dit natuurgebied in het hart van Noord-Brabant is het thuis van meer dan tachtig vennen en kleine vijvers. Een wandeling door het gebied prikkelt al je zintuigen en is te bezoeken op elk moment van het jaar. Maak een fraaie, stevige wandeling langs de Oisterwijkse vennen. Geniet van het uitzicht over het water, wandel door de bossen en laat je verrassen door de bijzondere combinatie van bos, heide en vennen.

Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen Noord-Brabant Nederland

Oisterwijkse Bossen en Vennen

De vennen in dit natuurgebied in Noord-Brabant ontstonden na de laatste ijstijd. Laag voor laag werd het landschap onder invloed van de ijzige poolwinden uitgesleten. Vervolgens vulden de kommen zich met regenwater en zo ontstonden de tientallen vennen. Ieder meertje in de Oisterwijkse Bossen en Vennen heeft zijn eigen natuur. Op de vennen kun je allerlei vogels zien: aalscholvers, futen en verschillende eenden. In het water van deze vennen groeien bijzondere planten als oeverkruid, moerashertshooi en zeldzame sieralgen. Natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen is onderdeel van Nationaal Landschap Het Groene Woud, een veelzijdig gebied in de driehoek van Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

Bezoekerscentrum Oisterwijk

Bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten is een ideaal startpunt voor een wandeling of fietstocht in dit prachtige natuurgebied. Laat je informeren over de vele wandel- en fietsroutes, het ontstaan van dit uitgestrekte natuurgebied en de planten- en dierenwereld.

Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen Noord-Brabant Nederland

Wandelen Oisterwijkse Bossen en Vennen

Bezoekers mogen vrij wandelen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Door het natuurgebied in Noord-Brabant zijn meerdere wandelroutes uitgestippeld, variërend van 2,6 kilometer tot 9,4 kilometer. Ideale afstanden om een dagje door de Brabantse natuur te struinen. Wij kiezen voor de ruim 9 kilometer lange wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen. Een fraaie wandeling door een afwisselend bosgebied met idyllische vennen en verscholen heideveldjes.

Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen Noord-Brabant Nederland
Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen Noord-Brabant Nederland
Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen Noord-Brabant Nederland

Wandeling langs de Oisterwijkse vennen en door bossen

We parkeren de auto op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, midden in de Oisterwijkse bossen. Hier merken we al snel dat we niet de enigen zijn deze zondagmorgen begin juni, want de parkeerplaats is nagenoeg vol. Vandaag is het prima weer voor een wandeling in de natuur. Zon en wolken wisselen elkaar in rap tempo af, maar de temperatuur is aangenaam. De route langs de Oisterwijkse vennen is eenvoudig te wandelen door de blauwe pijlen te volgen. Een kaart heb je dus niet nodig om deze rondwandeling te voltooien.

Al snel ontdekken we de diversiteit van het prachtige natuurgebied in Oisterwijk. Loof- en naaldbossen worden afgewisseld met open velden en weidse vennen. De wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen is perfect om met volle teugen te genieten van een afwisselend landschap. In het gebied leven veel (water)vogels. Het geluid van de specht die tegen een boom tikt, zal je regelmatig horen. En afhankelijk van de tijd van het jaar luidruchtige kikkers.

Boshuis Venkraai & Groot Speijck

Ongeveer halverwege de route kom je langs Boshuis Venkraai, een oude boswachterswoning en nu een restaurant. Prima plek voor een cappuccino met een stuk appeltaart of een lunch. Het tweede deel van de route voert ons langs nog veel meer mooie vennen, waarbij Voorste Goorven en het langgerekte Van Esschenven mijn favorieten zijn. De uitzichten over beide vennen zijn fenomenaal. Onderweg passeer je maar liefst veertien grote en kleinere vennen.

Na de laatste vennen – Heiven en de Brouwkuip – loop je via de speelweide weer terug naar het bezoekerscentrum. Op het bosterras (of binnen, bij de houtkachel) van Groot Speijck kun je iets eten en drinken. Een fijne afsluiting van de wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen. De gehele route is een kleine 10 kilometer en loop je in zo’n drie uurtjes. Er staan bankjes langs de route zodat je even kunt zitten om van al het moois te genieten. De bos- en zandpaden kunnen nat en modderig zijn als het geregend heeft. Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen Noord-Brabant Nederland
Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen Noord-Brabant Nederland
Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen Noord-Brabant Nederland

Wandelroutes Oisterwijkse Bossen en Vennen

Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen ofwel de 14 vennenwandeling is een mooie kennismaking met dit gebied in Brabant. Omdat er meerdere routes zijn uitgezet, zullen we ongetwijfeld nog eens terugkomen om meer te ontdekken van dit natuurgebied in Noord-Brabant. Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door het gebied. Startpunt van de wandelingen is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Van Tienhovenlaan 4 in Oisterwijk.

De Oisterwijkse bossen kun je ook goed combineren met een wandeling in het aangrenzende natuurgebied Kampina.

CRASH'NSTAY The Silo Bungalow Sprang Capelle Nederland

Overnachten Noord-Brabant

Op zoek naar bijzondere plek om te overnachten in Noord-Brabant? Wij verbleven drie nachten bij CRASH’NSTAY – The Silo Bungalow in Sprang-Capelle, een historisch dorp in Noord-Brabant. Comfortabel huisje met eigen tuin waar genoeg privacy is. Op de begane grond een compacte keuken, een badkamer met toilet, wastafel en fijne douche en een ruime zitplek om te eten of een spelletje te spelen. Boven goede bedden en bank met tv en een weids uitzicht over de weilanden. The Silo Bungalow biedt plaats aan maximaal vier personen. Heerlijke plek op een rustige locatie.

The Silo Bungalow ligt op 10 minuten rijden van de Efteling en op een half uur van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Maar ook Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide, de Kampina en steden als Breda en Den Bosch liggen op een steenworp afstand van CRASH’NSTAY. Bovendien is er gratis parkeergelegenheid op het terrein aanwezig. Boeken? Ik zou het doen: CRASH’NSTAY – The Silo Bungalow. Zoek je een accommodatie in Noord-Brabant voor maximaal acht personen, dan is het naastgelegen CRASH’NSTAY – The Silo House een aanrader.

Meer mooie natuurgebieden in Nederland te voet verkennen? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.