Dagtrip vanuit Dresden | Wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz

De Bastei is een prachtige rotsformatie in Nationaal Park Sächsische Schweiz, wat onderdeel is van de Duitse deelstaat Saksen. Kenmerkend voor het natuurgebied zijn de steile rotsen die de oevers van de rivier de Elbe sieren. Het gebied is met zijn veelzijdigheid en prachtige uitzichten geliefd onder wandelaars. Al geruime tijd stond dit gebied op mijn lijstje en eind vorig jaar was het eindelijk zover. Tijdens mijn stedentrip Dresden trotseerde ik de kou en ging wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz.

Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland

Elbsandsteingebirge

Op de grens van Duitsland en Tsjechië, in de directe omgeving van Dresden bevindt zich het Elbsandsteingebirge. De spectaculaire zandsteenformaties van dit gebergte zijn aan beide zijden van de grens bestempeld als nationaal park. Aan Duitse zijde bekend als Sächsische Schweiz en aan de Tsjechische als Böhmische Schweiz. Het gebergte dankt zijn grillige vormen aan een samenspel van water en wind. Het natuurgebied is een van de meest feeërieke landschappen in Europa.

Sächsische Schweiz is een ruig gebied vol bizarre rotspartijen, majestueuze tafelbergen, afgewisseld met diepe ravijnen en uitgestrekte bossen. En natuurlijk de beroemde Basteibrücke. Het nationale park biedt een uitstekend netwerk van honderden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden. Een paradijs dus voor wandelaars en natuurliefhebbers. Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz. Je kunt je eigen route samenstellen en zo lang of kort maken als je zelf wilt. Daarnaast lopen er ook enkele meerdaagse wandelroutes door de Sächsische Schweiz. De bekendste is de Malerweg.

Wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland

Wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz

Na mijn treinreis vanaf Dresden Hauptbahnhof en de oversteek van de Elbe met het pontje kan mijn wandeling beginnen. Ondanks het vroege tijdstip en de ijzige kou heb ik er zin in. Er zijn verschillende wandelroutes naar boven die je via verschillende uitzichtpunten naar de top van de 195 meter hoge rotsformatie brengen. Ik kies een wandelroute voor beginners die langs de meest bekende plekken slingert, ideaal wanneer je dit gebied voor de eerste keer bezoekt. Na 100 meter door het straatje te hebben gelopen sla ik links af. De eerste treden omhoog komen daarna snel in zicht. Ik vervolg mijn weg via het pad door het bos. Het smalle pad slingert omhoog en gaat verderop over in een breed pad.

Wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland

Verder klimmen en genieten van weidse vergezichten

Het landschap verandert van een prachtig herfstboslandschap naar een rotslandschap. Op verschillende plekken langs de route vind je smalle paden naar uitzichtpunten. Omdat ik zo vroeg op pad ben, heb ik de paden en uitzichtpunten helemaal voor mezelf. Bij welk punt ik ook stop, elke keer is het uitzicht weer even indrukwekkend. Ondertussen geeft de opkomende zon het nationale park een oranjebruine gloed. Wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz is genieten. Het laatste gedeelte van de route loop ik via een betonnen trap tussen de rotsformaties door.

Felsenburg Neurathen Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland
Felsenburg Neurathen Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland
Felsenburg Neurathen Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland

De overblijfselen van Felsenburg Neurathen

Net voor het bereiken van de Basteibrücke maak ik nog een tussenstop om de overblijfselen van kasteel Felsenburg Neurathen te bezichtigen. Tegen een kleine vergoeding (1,50 euro/november 2018) kun je de ruïnes bezoeken. Via de speciaal aangelegde route, die bestaat uit ijzeren trappetjes en ijzeren bruggen, kun je door het rotslandschap lopen. In de openluchttentoonstelling zijn nog oude wachtposten en defensiemateriaal te vinden. Met een beetje fantasie kun je je wel voorstellen dat hier een kasteel heeft gestaan. Mij was het voornamelijk te doen om het uitzicht op de Basteibrücke.

Basteibrücke Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland

Wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz: Basteibrücke

Na mijn bezoek aan de restanten van het middeleeuwse kasteel vervolg ik mijn weg. Ik ben nog een paar meter verwijderd van mijn einddoel. Het meest bekende onderdeel van de wandelroute is de Basteibrücke, de brug die meerdere rotsen met elkaar verbindt. In 1851 werd de oorspronkelijke houten brug met de huidige brug uit zandsteen vervangen. De 76 meter lange brug is sprookjesachtig mooi en biedt een geweldig uitzicht op de onderliggende kloof, de rivier de Elbe en de grillige rotsformaties in het prachtige landschap. Ondanks de ijzige kou word ik hier heel warm van.

Ik steek de brug over, sla direct rechtsaf het smalle kronkelige pad in en kom bij het uitkijkpunt van waaruit je het beroemde uitzicht hebt. Rechts de Basteibrücke, links uit het dal rijzende rotsformaties, recht voor mij een oneindig landschap met uitgestrekte bossen en onder mij een diep ravijn. Ik ga zitten, laat mijn benen boven de afgrond bungelen en geniet. Na twintig minuten verruil ik het ene fantastische uitzichtpunt voor het andere. Ik volg het bordje Basteiaussicht en word eenmaal boven getrakteerd op wederom een verbluffend uitzicht.

De duur van de wandeling kun je zo lang maken als je zelf wenst. Ik heb er ruim vier uur over gedaan, maar ik heb dan ook flink de toerist uitgehangen en bij elk uitzichtpunt veel foto’s gemaakt. Daarnaast ben ik onderweg gestopt voor een Kaffee und Kuchen in Berghotel Bastei. Hier kun je zowel binnen als buiten genieten van het uitzicht over de Elbe.

Wandelen in Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland
Basteibrücke Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland
Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland
Nationaal Park Sächsische Schweiz Rathen Duitsland

Hoe kom je vanuit Dresden in Nationaal Park Sächsische Schweiz?

Het gebied is uitstekend te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Volg met de auto de B172 vanuit Dresden richting Pirna/Rathen. Er zijn de nodige parkeerplekken te vinden. Het meest dichtbij is de Elbparkplatz, direct aan de oevers van de Elbe. Wil je net als ik met de trein een dagtrip (6,50 euro enkele reis/november 2018) naar Sächsische Schweiz maken? Vanuit Dresden rijdt er een S-Bahn (S1 richting Schöna) direct naar de Bastei, deze doet er ongeveer 45 minuten over. Uitstappen bij station Kurort Rathen.

Vanaf het station kun je met de pont naar Niederrrathen, het dorpje aan de voet van de berg. Het bijzondere aan deze pont is dat deze volledig door de kracht van de natuur wordt aangedreven. De pont is met kettingen aan de bodem van de Elbe bevestigd en wordt door de stroming aangedreven. De kosten van de overtocht bedragen 1,20 euro enkele reis of 2 euro retour per persoon (november 2018). De kaartjes zijn verkrijgbaar bij de automaat en op de pont.

Overnachten Dresden

Op zoek naar een betaalbaar hotel in Dresden? Ik verbleef in Ibis Budget Dresden City. Dit budgetvriendelijke hotel is gelegen in de Altstadt, op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden in Dresden en het treinstation Dresden Hauptbahnhof. De ideale locatie om optimaal te genieten van een stedentrip Dresden. Een andere aanrader is Hotel Indigo Dresden – Wettiner Platz. Dit stijlvolle boetiekhotel ligt tussen de culturele wijk Kraftwerk Mitte en de wereldberoemde barokke attracties van Dresden. Ook leuk: Star Inn Hotel Premium Dresden im Haus Altmarkt. Het stijlvol ingerichte hotel ligt op nog geen 5 minuten lopen van de Zwinger, de Semper Opera en de Frauenkirche. Niet wat je zoekt? Vind hier meer accommodaties in Dresden.

Meer tips voor wandelen in Duitsland?

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.