Wandelen in Noord-Brabant | Mooie wandelroutes op Huis ter Heide in De Moer

Nederland is zo mooi! Ons kikkerlandje telt prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Ben je op zoek naar een wandeling in Noord-Brabant? Ga wandelen op Huis ter Heide in De Moer. In dit gevarieerde natuurgebied zijn diverse wandelroutes uitgezet.

De afgelopen periode heb ik diverse natuurgebieden in Noord-Brabant en Zuid-Limburg bezocht. Wandelschoenen aan, rugzak op, waterfles gevuld en een lunchpakketje mee voor onderweg. Een dagje wandelen en genieten van mooie natuurgebieden in Nederland. Begin juni verbleven we een aantal dagen in Sprang-Capelle en gingen we wandelen op Huis ter Heide. Een weekendje Brabant is immers niet compleet zonder een wandeling in dit veelzijdige natuurgebied.

Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland

Landgoed Huis ter Heide

Huis ter Heide ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Midden in het natuurgebied bevindt zich een karakteristiek wit landhuis uit 1864. Tijdens een wandeling op Huis ter Heide zal je verbaasd zijn over het gevarieerde landschap. Loof- en naaldbossen worden afgewisseld met open velden en weidse vennen. Onderweg is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met Schotse Hooglanders. Wil je wandelen in Noord-Brabant? Dan is Huis ter Heide in De Moer een aanrader.

Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland

Wandelen Huis ter Heide

Bezoekers mogen vrij wandelen op Huis ter Heide. Door het natuurgebied zijn meerdere wandelroutes uitgestippeld, variërend van 4,5 kilometer tot 8 kilometer. Ideale afstanden om een dagje door de Brabantse natuur te struinen. Alle routes kun je vinden op de website van Natuurmonumenten. Wij kiezen ervoor om zowel de vennenroute van Huis ter Heide als de wandelroute naar het Leikeven te wandelen.

Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland
Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland
Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland
Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland

Wandelroute Vennen van Huis ter Heide

We parkeren de auto op de parkeerplaats Spinderpad – Galgeneindsestraat. Hier merken we al snel dat we de enigen zijn, want de parkeerplaats is nog leeg. Vandaag is het prima weer voor een wandeling op Huis ter Heide. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is aangenaam. De route is eenvoudig te wandelen door de groene pijlen te volgen. Een kaart heb je dus niet nodig tijdens deze wandeling. De vennenroute op Huis ter Heide is perfect om met volle teugen van een afwisselend landschap te genieten.

Nog maar amper de parkeerplaats verlaten, lopen we al midden in de natuur. Al snel ontdekken we de diversiteit van het natuurgebied in Noord-Brabant. Eerst wandelen we door loof- en dennenbossen, daarna passeren we een aantal vennen en vervolgens wandelen we over akkers, natte heidevelden en over graslanden met bloemen en kruiden. Bij iedere bocht lijkt het landschap weer anders te zijn.

De afwisselende tocht gaat langs het water van het Leikeven, over een vlonderpad en langs twee uitkijkpunten. Hier kunnen vogelliefhebbers speuren naar de watersnip, roodborsttapuit, bergeenden, zilverreigers en steltlopers. Wandelen op Huis ter Heide staat garant voor genieten van mooie vergezichten, tjilpende vogels, luidruchtige kikkers en een verscheidenheid aan natuur. Er staan bankjes langs de route zodat je even kunt zitten om van al het moois te genieten.

Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland
Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland

Schotse Hooglanders

Op Huis ter Heide grazen rondzwervende kuddes Schotse Hooglanders. Deze roodbruine runderen worden ingezet om het halfopen landschap in stand te houden. Met hun gegraas zorgen ze ervoor dat het heidelandschap niet dichtgroeit. Tijdens je tocht is de kans groot dat je de prachtige kolossen al pootje badend in het Leikeven ziet. Of je treft de runderen aan op de wandelroute en moet je er met een grote boog omheen. De Schotse Hooglanders zijn zeer fotogeniek. Houd voldoende afstand, zeker als er jongen in de buurt zijn, bij het fotograferen van de grote grazers.

Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland
Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland
Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland

Wandelroute naar het Leikeven

Onze rondwandeling over Huis ter Heide – groene route – hebben we in iets meer dan twee uur gelopen. Omdat er nog meer wandelroutes uitgezet zijn in het natuurgebied besluiten we naar de parkeerplaats aan de Tussenbaan – een zijweg van de Middelstraat – in De Moer te rijden. Vanaf hier lopen we een route van 4,5 kilometer. De wandeling gaat grotendeels over een verhard pad en kronkelt door loof- en naaldbossen, langs korenvelden, vennen en weilanden.

Langs het zandpad vind je een observatiepost met een weids uitzicht over het Leikeven. Vanaf het uitkijkpunt aan het water volg je dezelfde route terug naar de parkeerplaats. Voor de wandelroute naar het Leikeven volg je de gele pijlen. Dit is de enige wandeling op Huis ter Heide die geschikt is voor buggy’s, kinderwagens, rolstoelen en scootmobiels. Dus ben je minder mobiel of wil je wandelen met kinderen, dan is deze wandelroute op Huis ter Heide een aanrader.

Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland
Wandelen Huis ter Heide Noord-Brabant Nederland

Wandelroutes Huis ter Heide

Beide routes zijn een mooie kennismaking met Huis ter Heide. Omdat er meerdere wandelroutes zijn uitgezet, zullen we ongetwijfeld nog eens terugkomen om meer te ontdekken van het gevarieerde natuurgebied in Noord-Brabant. Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door Huis ter Heide.

CRASH'NSTAY The Silo Bungalow Sprang Capelle Nederland

Overnachten Noord-Brabant

Op zoek naar bijzondere plek om te overnachten in Noord-Brabant? Wij verbleven drie nachten bij CRASH’NSTAY – The Silo Bungalow in Sprang-Capelle, een historisch dorp in Noord-Brabant. Comfortabel huisje met eigen tuin waar genoeg privacy is. Op de begane grond een compacte keuken, een badkamer met toilet, wastafel en fijne douche en een ruime plek om te eten of een spelletje te spelen. Boven goede bedden en bank met tv en een weids uitzicht over de weilanden. The Silo Bungalow biedt plaats aan maximaal vier personen. Heerlijke plek op een rustige locatie.

The Silo Bungalow ligt op 10 minuten rijden van de Efteling en op een 15 minuten van Huis ter Heide. Maar ook Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, de Oisterwijkse Bossen en Vennen, de Kampina en steden als Breda en Den Bosch liggen op een steenworp afstand van CRASH’NSTAY in Sprang-Capelle. Bovendien is er gratis parkeergelegenheid op het terrein aanwezig. Boeken? Ik zou het doen: CRASH’NSTAY – The Silo Bungalow. Zoek je een accommodatie in Noord-Brabant voor maximaal acht personen, dan is het naastgelegen CRASH’NSTAY – The Silo House een aanrader.

Meer mooie natuurgebieden in Nederland te voet verkennen? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.